ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Ανεπάρκεια" πολιτικής βούλησης

Σε παράταση της πολιτικής εκκρεμότητας επιμένει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, παραπέμποντας τη... δρομολόγηση των "οριστικών λύσεων" μετά τις 20 του Γενάρη. Συνεχίστηκε και χτες το όργιο των εσωκομματικών διαβουλεύσεων. Πάντως, ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν ξέρει ποιο είναι το ακριβές πολιτικό πρόβλημα

Αγκιστρωμένη πίσω από την απόφαση για τη μετάθεση της αντικατάστασης του πρωθυπουργού μετά τις 20 Γενάρη συνεχίζει να εμφανίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αρνούμενη να προχωρήσει στην άμεση αντιμετώπιση της πολιτικής εκκρεμότητας. Οπως φαίνεται και μετά το νέο, χτεσινό μπαράζ διαβουλεύσεων, και παρά τις ανοιχτές πιέσεις που ασκούνται από όλο και περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για άμεσες λύσεις, οι λεγόμενες "οριστικές λύσεις" από το ΕΓ που συνεδρίασε χτες μετατίθενται για μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ, στις 20 - 21 του μήνα.

Πάντως, μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι σίγουρο για το τι σημαίνει "οριστική λύση" αφού - εκτός από τον αστάθμητο παράγοντα της υγείας του πρωθυπουργού - το ΠΑΣΟΚ επιμένει να ομολογεί πως δε θα επιλύσει την εκκρεμότητα, αν πρώτα δε διασφαλίσει την ενότητά του... Μέχρι τότε ο αποπροσανατολισμός και η σύγκρουση συμφερόντων γύρω από την κενή πρωθυπουργική καρέκλα θα "κρατεί καλά".Με δεδομένο το παραπάνω, νέα στοιχεία θα προστεθούν στο όλο σκηνικό της "ωνασειολογίας", αφού εκκρεμεί συνάντηση του Α. Παπανδρέου με αντιπροσωπεία του ΕΓ - εφόσον το επιτρέψει η υγεία του - ενώ δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία σύγκλησης της ΚΟ με θέμα την εκλογή νέου πρωθυπουργού. Πάντως, οι πιέσεις, που ασκούνται από όλο και περισσότερες πλευρές, οδηγούν τους επίδοξους "διαδόχους" να συναινούν, παρά τις επιμέρους αποχρώσεις τους, στην παρακάτω λύση: να προσδιορίσει η ΚΕ στις 20 του μήνα την εντός του Γενάρη συνεδρίαση της ΚΟ για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού. Πάντως, μέχρι χτες το απόγευμα είχαν ανέλθει στους 94 οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που με επιστολή τους ζητούν την άμεση σύγκληση της ΚΟ,έναντι ενός, του υφυπουργού Αμυνας Ν. Κουρή,που εξέφρασε την αντίρρησή του.

Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος

Το πρωί υπήρξε συνάντηση του Κ. Σκανδαλίδη με τον Γ. Χαραλαμπόπουλο.Ο τελευταίος δήλωσε πως "η χώρα πρέπει να αποκτήσει πρωθυπουργό", θεωρώντας πως "είναι δεδομένη η αδυναμία του πρωθυπουργού μας να ασκήσει τα καθήκοντά του" και πρόσθεσε ότι "ο ρόλος της ΚΟ στην προκειμένη περίπτωση είναι αποκλειστικός, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Πρέπει δηλαδή η ΚΟ να αναδείξει νέο πρωθυπουργό της χώρας. Απ' όσα μου είπε ο κ. Σκανδαλίδης - συνέχισε ο Γ. Χαραλαμπόπουλος - το απώτατο όριο είναι η 20ή Ιανουαρίου. Και, σύμφωνα με αυτά τα οποία μου είπε, θα δρομολογηθεί αμέσως μετά η εκλογή νέου πρωθυπουργού. Σ' αυτή τη βάση, θεωρώ ικανοποιητική την απάντηση που μου έδωσε ο κ. Σκανδαλίδης και θέλω να πιστεύω ότι και στην πράξη θα συμβεί αυτό". Σε ερώτηση αν ο νέος πρωθυπουργός που θα εκλεγεί θα είναι μεταβατικός, ο Γ. Χαραλαμπόπουλος τόνισε πως "όποιος πρωθυπουργός εκλεγεί από την ΚΟ είναι εξ ορισμού μεταβατικός. Από τη στιγμή που θα υπάρξει συνέδριο, το οποίο τελικά θα εκλέξει τον πρόεδρο του κόμματος. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός που θα εκλεγεί εξ ορισμού είναι μεταβατικός σε όλες τις περιπτώσεις".

Επαφές του Γ. Παπανδρέου

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ξεκίνησαν και οι επαφές του Γ. Παπανδρέου ενόψει της πρωτοβουλίας του να εκθέσει στον πρωθυπουργό την πολιτική κατάσταση. Μετά τη συνάντησή του με τον Α. Τσοχατζόπουλο εξέφρασε την ελπίδα να έχει "αίσιο τέλος" η πρωτοβουλία του και τάχθηκε υπέρ της "οριστικής λύσης" και όχι μεταβατικού πρωθυπουργού. Το απόγευμα μετά τη συνάντησή του και με το προεδρείο της ΚΟ, ο Γ. Παπανδρέου απέσπασε "την πλήρη ηθική και πολιτική στήριξη του προεδρείου της ΚΟ" - όπως δήλωσε ο Δ. Μπέης - στην πρωτοβουλία του και εξέφρασε την άποψη ότι "σ' αυτή την πρωτόγνωρη για την Ελλάδα συγκυρία" οι αποφάσεις των οργάνων "δείχνουν τη στενή συνεργασία των οργάνων του Κινήματος. Δηλαδή του ΕΓ και της ΚΟ και είναι αποφάσεις που νομίζω βρίσκουν σύμφωνο το σύνολο του ΠΑΣΟΚ".

Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος,μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΓ έκανε λόγο για "οριστική απάντηση του όποιου πολιτικού προβλήματος υπάρχει μέσα από τη Σύνοδο της ΚΕ στις 20 - 21 Γενάρη" και συμπλήρωσε ότι "το ΕΓ, η ΚΕ και η ΚΟ ετοιμάζονται για τη διαμόρφωση των απαραίτητων όρων, ώστε να δοθεί ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση" στο πρόβλημα.

Αδυναμία το... "όποιο πρόβλημα"

Ωστόσο, αν και ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού επιμένει να μιλά για το "όποιο πολιτικό πρόβλημα", όπως έγινε γνωστό, στην επιστολή του Ιατρικού Συμβουλίου (από όπου απουσιάζει η υπογραφή Κρεμαστινού) προς τον Μ. Εβερτ,ο Α. Παπανδρέου πάσχει: "1) από αναπνευστική ανεπάρκεια (... ) 2) από νεφρική ανεπάρκεια (... ) 3) από δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια με πνευμονική υπέρταση και ενδείξεις διαστολικής δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας... ", γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το "όποιο πρόβλημα" δεν είναι άλλο από τη φανερή και πλήρη αδυναμία του Α. Παπανδρέου να ασκήσει τα καθήκοντά του.Με προσωπική του επιστολή ο καθηγητής Π. Τούτουζας σημειώνει ότι ο Α. Παπανδρέου "πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια σε συνδυασμό με πολυσυστηματική νόσο" και τονίζει πως "βάσει της μέχρι σήμερα πορείας και της πτωχής ανταπόκρισης του Α. Παπανδρέου στην πλήρη, έντονη, συνεχή και επί μακρό σχετικά χρονικό διάστημα εφαρμοζόμενη θεραπεία (... ) ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του".Επιστολή, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός "δε θα είναι εις θέσιν να εκπληροί τα καθήκοντά του", έστειλε στον Μ. Εβερτ και ο καθηγητής Γ. Δάικος.

Ουδέν νεώτερον

Προσερχόμενα στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, με θέμα την προετοιμασία της συνόδου της ΚΕ, αλλά και την αντιμετώπιση της πρότασης μομφής από τη ΝΔ, ορισμένα μέλη του προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο Στ. Τζουμάκας υποστήριξε ότι πρέπει να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός μέχρι τα τέλη του μήνα, ο Μ. Παπαϊωάννου,απαντώντας στον Γ. Χαραλαμπόπουλο,δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μεταβατικοί πρωθυπουργοί, ενώ ο Ε. Βενιζέλος επέμεινε στη θέση του ότι πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 151 κυβερνητικοί βουλευτές στη διαδικασία για την εκλογή πρωθυπουργού και αμφισβήτησε την άποψη του Χ. Καστανίδη ότι έχει "εκλείψει" ο πρωθυπουργός.

Σε δηλώσεις μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ ο Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε πως η ΚΕ ως τις 20 του μήνα θα δρομολογήσει οριστική λύση στο πρόβλημα.Στη συνέχεια το ΕΓ είχε συνάντηση με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συνάντηση ο Γραμματέας της ΚΕ δήλωσε πως την πολιτική απόφαση εκλογής πρωθυπουργού θα πάρει η ΚΕ και πως για αυτό το σκοπό θα δουλέψουν όλοι. Από τη μεριά του ο Δ. Μπέης θεώρησε ότι "επαναβεβαιώθηκε η ταυτότητα αντιλήψεων ΕΓ και ΚΟ", προσθέτοντας ότι "όλοι μαζί αποτελούμε ένα πράγμα, το κόμμα". Θεώρησε ότι με τη συλλογή περίπου 100 υπογραφών "ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έκφρασης γνώμης εκ μέρους των μελών της ΚΟ".Διευκρίνισε πως η πλειοψηφία των βουλευτών που υπέγραψαν ζητά σύγκληση της ΚΟ σε συνεργασία με το ΕΓ. Ετσι φαίνεται πως επαληθεύονται οι προβλέψεις που απέκλειαν το ενδεχόμενο σύγκλησης της ΚΟ για την εκλογή πρωθυπουργού πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ στις 20 του μήνα.

ΠΑΣΟΚ
"Ανεπάρκεια" πολιτικής βούλησης

Σε παράταση της πολιτικής εκκρεμότητας επιμένει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, παραπέμποντας τη... δρομολόγηση των "οριστικών λύσεων" μετά τις 20 Γενάρη. Συνεχίστηκε και χτες το όργιο των εσωκομματικών διαβουλεύσεων. Πάντως, ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν ξέρει ποιο είναι το ακριβές πολιτικό πρόβλημα

Αγκιστρωμένη πίσω από την απόφαση για τη μετάθεση της αντικατάστασης του πρωθυπουργού μετά τις 20 Γενάρη συνεχίζει να εμφανίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αρνούμενη να προχωρήσει στην άμεση αντιμετώπιση της πολιτικής εκκρεμότητας. Οπως φαίνεται και μετά το νέο, χτεσινό μπαράζ διαβουλεύσεων και παρά τις ανοιχτές πιέσεις που ασκούνται από όλο και περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για άμεσες λύσεις, οι λεγόμενες "οριστικές λύσεις" από το ΕΓ μετατίθενται για μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ, στις 20-21 του μήνα.

Πάντως μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι σίγουρο για το τι σημαίνει "οριστική λύση", αφού - εκτός από τον αστάθμητο παράγοντα της υγείας του πρωθυπουργού - το ΠΑΣΟΚ επιμένει να ομολογεί πως δε θα επιλύσει την εκκρεμότητα, αν πρώτα δε διασφαλίσει την ενότητά του... Μέχρι τότε ο αποπροσανατολισμός και η σύγκρουση συμφερόντων γύρω από την κενή πρωθυπουργική καρέκλα θα "κρατεί καλά". Με δεδομένο το παραπάνω, νέα στοιχεία θα προστεθούν στο όλο σκηνικό της "Ωνασειολογίας", αφού εκκρεμεί συνάντηση του Α. Παπανδρέου με αντιπροσωπεία του ΕΓ - εφόσον το επιτρέψει η υγεία του - ενώ δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία σύγκλησης της ΚΟ με θέμα την εκλογή νέου πρωθυπουργού. Πάντως, οι πιέσεις που ασκούνται από όλο και περισσότερες πλευρές, οδηγούν τους επίδοξους "διαδόχους" να συναινούν, παρά τις επιμέρους αποχρώσεις τους, η ΚΕ στις 20 του μήνα να προσδιορίσει την εντός του Γενάρη συνεδρίαση της ΚΟ για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού.

Οσο για χτες, μέχρι το μεσημέρι είχαν ανέλθει στους 84 οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που με επιστολή τους ζητούν την άμεση σύγκληση της ΚΟ, έναντι ενός, του υφυπουργού Αμυνας Ν. Κουρή, που εξέφρασε την αντίρρησή του.

Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος

Το πρωί υπήρξε συνάντηση του Κ. Σκανδαλίδη με τον Γ. Χαραλαμπόπουλο. Ο τελευταίος δήλωσε πως "η χώρα πρέπει να αποκτήσει πρωθυπουργό", θεωρώντας πως "είναι δεδομένη η αδυναμία του πρωθυπουργού μας να ασκήσει τα καθήκοντά του" και πρόσθεσε ότι "ο ρόλος της ΚΟ στην προκειμένη περίπτωση είναι αποκλειστικός σύμφωνα με το Σύνταγμα. Πρέπει δηλαδή η ΚΟ να αναδείξει νέο πρωθυπουργό της χώρας. Απ' όσα μου είπε ο κ. Σκανδαλίδης - συνέχισε ο Γ. Χαραλαμπόπουλος - το απώτατο όριο είναι η 20ή Ιανουαρίου. Και, σύμφωνα με αυτά τα οποία μου είπε, θα δρομολογηθεί αμέσως μετά η εκλογή νέου πρωθυπουργού. Σ' αυτή τη βάση, θεωρώ ικανοποιητική την απάντηση που μου έδωσε ο κ. Σκανδαλίδης και θέλω να πιστεύω ότι και στην πράξη θα συμβεί αυτό". Σε ερώτηση αν ο νέος πρωθυπουργός που θα εκλεγεί θα είναι μεταβατικός, ο Γ. Χαραλαμπόπουλος τόνισε πως "όποιος πρωθυπουργός εκλεγεί από την ΚΟ είναι εξ ορισμού μεταβατικός. Από τη στιγμή που θα υπάρξει Συνέδριο, το οποίο τελικά θα εκλέξει τον πρόεδρο του κόμματος. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός που θα εκλεγεί εξ ορισμού είναι μεταβατικός σε όλες τις περιπτώσεις". Τέλος, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να αρνηθεί ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί, ο Γ. Χαραλαμπόπουλος δήλωσε ότι "η ΚΟ, το ΕΓ, η ΚΕ θα λύσουν και αυτό που λέτε εσείς. Υπόψιν ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει πρωθυπουργό, λόγω της αδυναμίας του κ. Παπανδρέου να ασκήσει τα καθήκοντά του".

Επαφές του Γ. Παπανδρέου

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ξεκίνησαν και οι επαφές του Γ. Παπανδρέου ενόψει της πρωτοβουλίας του να εκθέσει στον πρωθυπουργό την πολιτική κατάσταση. Μετά τη συνάντησή του με τον Α. Τσοχατζόπουλο - και ενώ το απόγευμα αναμενόταν συνάντησή του και με το προεδρείο της ΚΟ - εξέφρασε την ελπίδα να έχει "αίσιο τέλος" η πρωτοβουλία του και τάχθηκε υπέρ της "οριστικής λύσης" και όχι μεταβατικού πρωθυπουργού. Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος, και μετά τη συνάντηση, αλλά και προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΓ, έκανε λόγο για "οριστική απάντηση του όποιου πολιτικού προβλήματος υπάρχει μέσα από τη Σύνοδο της ΚΕ στις 20-21 Γενάρη" και συμπλήρωσε ότι "το ΕΓ, η ΚΕ και η ΚΟ ετοιμάζονται για τη διαμόρφωση των απαραίτητων όρων ώστε να δοθεί ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση" στο πρόβλημα.

Ωστόσο, αν και ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού επιμένει να μιλά για το "όποιο πολιτικό πρόβλημα", όπως έγινε γνωστό, στην επιστολή του Ιατρικού Συμβουλίου (από όπου απουσιάζει η υπογραφή Κρεμαστινού) προς τον Μ. Εβερτ, ο Α. Παπανδρέου πάσχει: "1) από αναπνευστική ανεπάρκεια (... ), 2) από νεφρική ανεπάρκεια (... ), 3) από δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια με πνευμονική υπέρταση και ενδείξεις διαστολικής δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας...", γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το "όποιο πρόβλημα" δεν είναι άλλο από τη φανερή και πλήρη αδυναμία του Α. Παπανδρέου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Με προσωπική του επιστολή ο καθηγητής Π. Τούτουζας σημειώνει ότι ο Α. Παπανδρέου "πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια σε συνδυασμό με πολυσυστηματική νόσο" και τονίζει πως "βάσει της μέχρι σήμερα πορείας και της πτωχής ανταπόκρισης του Α. Παπανδρέου στην πλήρη, έντονη, συνεχή και επί μακρό σχετικά χρονικό διάστημα εφαρμοζόμενη θεραπεία (... ) ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του". Επιστολή, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός "δε θα είναι εις θέσιν να εκπληρή τα καθήκοντά του", έστειλε στον Μ. Εβερτ και ο καθηγητής Γ. Δάικος. Προσερχόμενα στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, με θέμα την προετοιμασία της συνόδου της ΚΕ, αλλά και την αντιμετώπιση της πρότασης μομφής από τη ΝΔ (θέμα για το οποίο δεν αποκλείεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες η ΚΟ), ορισμένα μέλη του προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο Στ. Τζουμάκας υποστήριξε ότι πρέπει να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός μέχρι τα τέλη του μήνα, ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε, απαντώντας στον Γ. Χαραλαμπόπουλο, ότι δεν υπάρχουν μεταβατικοί πρωθυπουργοί, ενώ ο Ε. Βενιζέλος επέμεινε στη θέση του ότι πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 151 κυβερνητικοί βουλευτές στη διαδικασία για την εκλογή πρωθυπουργού και αμφισβήτησε την άποψη του Χ. Καστανίδη ότι έχει "εκλείψει" ο πρωθυπουργός.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ενώ συνεχιζόταν η συνεδρίαση του ΕΓ, είχε ήδη προγραμματιστεί για το απόγευμα συνάντηση του προεδρείου της ΚΟ με αντιπροσωπεία του οργάνου, όπου ωστόσο, όπως έλεγαν μέλη του προεδρείου, δεν αναμενόταν να προσδιοριστεί η ημερομηνία της σύγκλησης της ΚΟ για την εκλογή πρωθυπουργού.

ΟΜΟΚΕΝΤΡΑ
Από τον Αγώνα

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Στο διάλειμμα των γιορτών αφιέρωσα μερικές από τις οπωσδήποτε ελεύθερες ώρες μου στην ανάγνωση απομνημονευμάτων αγωνιστών. Διάβασα και το βιβλίο του Βασίλη Κλεφτόγιαννη, "Οπως τα 'ζησα. Μαρτυρία μιας βασανιστικής πορείας"(1994). Γεννημένος στον Μελιγαλά, οργανώθηκε νωρίς (ήταν, όπως γράφει ο ίδιος, "ο νεαρότερος αντάρτης").

Το βιβλίο, γραμμένο με νεύρο, είναι γεμάτο δραματική ένταση. Μεταφέρω την περιγραφή μιας δίκης, που έγινε στην Ανδρίτσαινα, στα μέσα του 1943. Η πολιτική οργάνωση είχε ζητήσει την εκτέλεση του ταμία και του αγρονόμου της περιοχής, με την κατηγορία πως συνεργάζονταν με τους κατακτητές, για τους οποίους συγκέντρωναν το ένα δέκατο της αγροτικής σοδειάς. Ο πολιτικός και στρατιωτικός υπεύθυνος της ομάδας των ανταρτών Αρίστος Αποστολόπουλος δεν έβλεπε να στοιχειοθετείται γερά η κατηγορία. Αφησε ελεύθερο τον ταμία, θα δίκαζε τον αγρονόμο, για τον οποίον "υπήρχαν κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία". Το δικαστήριο στήθηκε "κάτω από έναν θεόρατο πλάτανο έξω από την Ανδρίτσαινα". Μάρτυρες κατηγορίας ήταν δυο τρία στελέχη της οργάνωσης, μάρτυρες υπεράσπισης "καμιά εικοσαριά, τέως υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές, μεγαλονοικοκυραίοι". "Σε κάποια στιγμή της εκφώνησης του κατηγορώ, και ενώ τίποτα δε σάλευε εκτός από τα φύλλα του πλάτανου, πηδάει μέσα από το αμφιθεατρικά καθισμένο πλήθος ένας άνδρας και προσπαθεί ν' αφοπλίσει έναν αντάρτη. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν καθηγητής που με τον αδελφό του δικηγόρο, αποτελούσαν τον πυρήνα του ΕΑΜ της Ανδρίτσαινας. Προφανώς ήθελε το όπλο για να σκοτώσει τον αγρονόμο. Από τη μια στιγμή στην άλλη ο χώρος έμοιασε σαν να σχιζόταν από κεραυνούς. Σε δευτερόλεπτα στήθηκαν τα πολυβόλα, ο δικαστής πηδάει από το κοτρόνι που ήταν ανεβασμένος και δίνει δύο γροθιές στο πρόσωπο του καθηγητή και η εικόνα του θανάτου αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια των κεραυνοβολημένων μαρτύρων της υπεράσπισης. Λίγα λεπτά απόλυτης σιωπής, κι ύστερα οι κρουνοί των λόγων του δικαστή (Αποστολόπουλου). Οι πάντες πλέον περίμεναν την καταδίκη του αγρονόμου σε θάνατο. Οι υπερασπιστές, που δεν πρόλαβαν ν' ασκήσουν το δικαίωμά τους - λόγω του γεγονότος -, κάθονταν εκεί ασάλευτοι, σιωπηλοί και κάτωχροι από το φόβο του θανάτου, έτσι καθώς έβλεπαν τις κάννες των πολυβόλων στραμμένες κατά πάνω τους. Και ξαφνικά, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όταν ύστερα από λίγο άκουσαν την αθωωτική απόφαση του δικαστή. Εκείνη τη στιγμή η Ανδρίτσαινα, από κάστρο συντήρησης που ήταν, είχε προσχωρήσει ολοσούμπιτη (αμέσως και στο σύνολό της) στο ΕΑΜ".

Εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση

Στο τέλος του Μάρτη πρόκειται να γίνουν οι εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση.Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο ιστορικό και μεγαλύτερο σωματείο της χώρας για μια ποιοτική στροφή στη δράση του, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και μικροφιλοδοξίες που το ταλαιπωρούν τόσα χρόνια.

Η Δημοκρατική Κίνηση Επαρχιωτών Αθήνας (ΔΗΚΕΑ) Κρητών θέλει να δώσει όλες της τις δυνάμεις γι' αυτό το στόχο. Απαραίτητο, όμως, είναι το παραπέρα δυνάμωμά της. Ετσι, η ΔΗΚΕΑ καλεί κάθε καλόπιστο συμπατριώτη να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία εγγραφής νέων μελών,που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες αρχαιρεσίες, είναι η Δευτέρα 15-1-96.Η διεύθυνση του Σωματείου είναι: Γενναδίου 7 και Ζωοδόχου Πηγής.Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6928.754 (κ. Μιχ. Μελάκης).

Κοπή πίτας ΚΟ του ΚΚΕ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αυτό το διάστημα πολλές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Η ΝΕ Πειραιά τη Δευτέρα 8-1-96,στις 7.30 μ.μ.,στα γραφεία της (πλατεία Κοραή).
  • Η ΝΕ Λάρισας την Τρίτη 9-1-96,στις 6 μ.μ.,στα γραφεία της (Πανός 6, 2ος όροφος).
Στρατολογούν και στρατεύσιμους οπλίτες για τη Βοσνία

Εκστρατεία στρατολόγησης στρατεύσιμων οπλιτών για τη Βοσνία έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με καταγγελίες στρατιωτών, το Β Σώμα Στρατού. Συγκεκριμένα, κατόπιν διαταγής του διοικητή του Σώματος, διοικητές ταγμάτων καλούν τους ενδιαφερόμενους στρατιώτες με ειδικότητες οικοδόμου και ξυλουργού να δηλώσουν συμμετοχή για εθελοντική αποστολή στη Βοσνία, όπου θα πάρουν μέρος στην κατασκευή οχυρωματικών έργων. Οσοι έδειξαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, συναντήθηκαν προσωπικά με τον διοικητή της μονάδας τους, ο οποίος τους ενημέρωσε σχετικά. Το δέλεαρ είναι ο μισθός των 2.000 δολαρίων το μήνα και οι τιμητικές άδειες μετά την επιστροφή. Η αποστολή θα ξεκινήσει στις 20 Γενάρη και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φλεβάρη. Επίσης σαν προϋπόθεση αναφέρεται και η συγκατάθεση των γονέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ