Πενήντα έξι τάφοι, ταφικοί περίβολοι, που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους,λάρνακες, ερυθρόμορφα αγγεία κ.ά. έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο χώρο του φρέατος του μετρό στην οδό Πετμεζά.
Το θέμα εισήχθη στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως "διάλυση αρχαίων",αλλά στη διάρκεια της συζήτησης ανατράπηκαν τα δεδομένα. Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχουν τα θεμέλια υπόστυλης αίθουσας των παλαιοχριστιανικών χρόνων.Τα μέλη του ΚΑΣ διαπίστωσαν ότι πιθανόν να πρόκειται για λαϊκό οίκο λατρείας των χρόνων όπου απαγορευόταν ακόμα ο χριστιανισμός. Εξάλλου, τα ευτελή υλικά της κατασκευής του συνάδουν με τα κτίρια λαϊκής λατρείας. Το Συμβούλιο αποφάσισε να γίνει πληρέστερη τεκμηρίωση, ερμηνεία καθώς και δημοσίευση του ευρήματος,δεδομένου ότι δεν έχει βρεθεί κανένα κτίριο αυτής της περιόδου στον ελλαδικό χώρο.Η καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μ. Παναγιωτίδου πρότεινε, δε, ότι θα ήταν δυνατόν να διατεθούν μεταπτυχιακοί φοιτητές προκειμένου να γίνει το συντομότερο η τεκμηρίωση.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων επαναφέρει το θέμα του χώρου ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τη σήραγγα του Μετρό και την εξελισσόμενη ανασκαφή, με αφορμή ανακοίνωση αμερικανικού πανεπιστημίου κατά της συγκεκριμένης θέσης
Εκκληση να ακυρωθεί η θέση ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στο οικόπεδο της οδού Μακρυγιάννη έκανε για μία ακόμα φορά, χτες, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ). Αφορμή για τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στάθηκε ένα έγγραφο της Μεταπτυχιακής Σχολής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Προστασίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια,το οποίο κρίνει ακατάλληλο το σχέδιο των Ιταλών αρχιτεκτόνων και χαρακτηρίζει το οικοδόμημα "σούπερ μάρκετ".Επιπλέον για τη θέση αναφέρει τα εξής: "Στην εν λόγω τοποθεσία έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και επιπλέον 150 περίπου οικογένειες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αμφισβήτησης της νομιμότητας της πράξης απαλλοτρίωσης που εξέδωσε το κράτος".Επίσης, στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο υπογράφουν 22 διάσημοι αρχιτέκτονες,αποκλείεται η συγκεκριμένη θέση για τρεις λόγους: "Πρώτον, λόγω του Μετρό, δεύτερον, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων και, τρίτον, λόγω των τοπικών αντιδράσεων εκ μέρους περιοίκων".Εξάλλου, γίνεται λόγος για τη σχέση του οικοδομήματος με την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, επισημαίνοντας ότι "η Ενοποίηση είναι ασυμβίβαστη προς τη βαριά κυκλοφορία και το μεγάλο αριθμό τουριστικών λεωφορείων που θα συνεπάγεται η ύπαρξη ενός οικοδομήματος τέτοιων διαστάσεων στη συγκεκριμένη τοποθεσία".Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου καταλήγει, προτείνοντας τη διενέργεια νέου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Ολα τα παραπάνω επισήμαναν και οι εκπρόσωποι του ΣΑΔΑΣ, υπενθυμίζοντας ότι οι αρχιτέκτονες διαφωνούσαν, τόσο με τη θέση, όσο και με το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.Εξάλλου, ο αρχιτέκτονας Σπύρος Κοκκολιάδης, αναφερόμενος στα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας στο οικόπεδο, τονίζει ότι "δε χρειάζεται να είμαστε συνταγματολόγοι για να ερμηνεύσουμε ότι το Σύνταγμα ενδιαφέρεται για την προστασία των μνημείων και όχι την καθ' οιονδήποτε τρόπο καταστροφή τους και ότι δεν μπορεί να υπάρχει φυσικό πρόσωπο ή συλλογικό όργανο, που να έχει δικαίωμα αποφάσεως αφανίσεως των μνημείων μας... Αφού, λοιπόν, το ανασκαφικό έργο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και θα χρειαστεί ένας χρόνος εντατικής εργασίας για την ολοκλήρωσή του, κατά την ομολογία της Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ, πώς είναι δυνατόν να προχωρούν μελέτες, να εκδίδονται εκτελεστές διοικητικές πράξεις του υπουργού και να αναλίσκονται δισεκατομμύρια;".
Αναφερόμενοι, εξάλλου, οι αρχιτέκτονες στα θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τόνισαν ότι είναι παραπλανητικό να συνδέεται το Νέο Μουσείο Ακρόπολης με το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων, αφού, ούτως ή άλλως, τα εν λόγω γλυπτά είναι εθνική κληρονομιά και η χώρα δικαιούται υπό όποιες συνθήκες να τα διεκδικεί.
Πάντως, ο ΣΑΔΑΣ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν από τα αποτέλεσμα της ανασκαφικής έρευνας, όταν ολοκληρωθεί, διαπιστωθεί η ύπαρξη σημαντικών αρχαιοτήτων.
Μία ακόμη σημαντική σειρά έργων απέκτησε η Εθνική Πινακοθήκη.Ο γνωστός γλύπτης της διασποράς Γιάννης Αβραμίδης,του οποίου έργα εκτίθενται αυτές τις μέρες στην Πινακοθήκη, δώρισε τα παρουσιαζόμενα έργα του στο Ιδρυμα. Συνολικά προσφέρει 191 έργα, από τα οποία 53 είναι γλυπτά. Είναι η δεύτερη δωρεά του γλύπτη στη χώρα μας. Πριν λίγες μέρες, πρόσφερε στο Δήμο Αθήνας τρία γλυπτά ("Ολυμπίους", "Ατέρμων κολώνα", "Ναός").
"Η σημαντική αυτή δωρεά", είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα,"προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες δωρεές των Παρθένη, Μόραλη, Γκίκα, Στάμου, Ραυτοπούλου κ. α. Ο Γ. Αβραμίδης παραχώρησε τα έργα του χωρίς όρους (μόνιμη εκθεσιακή αίθουσα κλπ.)".
Την ευχή να αποτελέσουν τα έργα αυτά την απαρχή της σύγχρονης γλυπτοθήκης της Ελλάδας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΣ της Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος.Ηδη, συζητείται η δημιουργία πάρκου γλυπτικής σε χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο Γουδί.
"Μεγάλο καλλιτέχνη με πηγαία έμπνευση και γνήσιο Ελληνα", χαρακτήρισε τον Γ. Αβραμίδη, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος,τονίζοντας πως με τη δωρεά του "ενοχοποιεί" πολλούς Ελληνες καλλιτέχνες για να πράξουν το ίδιο. Σαν άμεση λύση στην παρουσίαση τμήματος της δωρεάς, ο υπουργός πρότεινε το προαύλιο του Πολεμικού Μουσείου. Σημειώνουμε ότι η Εθνική Πινακοθήκη απένειμε στον Γ. Αβραμίδη παράσημο "Ευεργέτου", ενώ ο υπουργός θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απονείμει στον καλλιτέχνη τις πρέπουσες τιμές.
Ενα εξαιρετικό αφιέρωμα στην Αγάπη Ευαγγελίδου,στη μεγάλη χορεύτρια, που "έφυγε" τη Μεγάλη Πέμπτη του 1997, φιλοξενεί το 26ο τεύχος του τρίμηνου περιοδικού "Ο χορός",έκδοση του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής.Η Λένα Ζαμπούρα και η κόρη της Αγ. Ευαγγελίδου, Μυρτώ,γράφουν για το ευκίνητο, λαμπερό αστέρι που έσβησε, αφού διέγραψε μια θαυμαστή τροχιά, καθώς φώτισε με τη σκηνική παρουσία και την εκπληκτική πλαστικότητά της χρόνια ολόκληρα τη σκηνή του θεάτρου.
Επίσης, σ' αυτό το τεύχος, μπορείτε να διαβάσετε για την "Μπιενάλε του χορού στη Λυών",τα νέα από το "3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας",μια συνέντευξη της Μυριέλας Νέστορα στη Νίνα Αλκάνη,με αφορμή την πρώτη εμφάνιση της ομάδας της στη χώρα μας, στα πλαίσια του Μήνα Χορού στο "Ανοιχτό Θέατρο".Υπάρχει και ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα από την Μαρία Μαρκογιάννη,με τίτλο "Χορευτικοί ρυθμοί στη μουσική",το άρθρο "Οι πουέντ: η καρδιά και το μυαλό μιας μπαλαρίνας" και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα για όλους όσοι θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα για το χορό.
Το πρόγραμμα του "Πολιτιστικού Μαραθωνίου", στα πλαίσια του 6ου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού, προβλέπει (με ελεύθερη είσοδο): Σήμερα (9.30μμ) στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης "Δ. Κιντής" συναυλία των Ν. Μαυρουδή, Μ. Μητσιά, Μ. Εσπερ.Στο Δημοτικό Στάδιο Ν. Ιωνίας τραγουδούν: Μ. Κανά, Γ. Ανδρεάτος.Στην πλατεία Αγ. Αναργύρων (9μμ) δίνει παράσταση η θεατρική ομάδα Μπουφώνων με τη σάτιρα "Ο Καραγκιόζης μαμή στο Αρρωστοδικείο". Στο Αλσος Παγκρατίου (9μμ) ο Ευγ. Σπαθάρης δίνει παράσταση Καραγκιόζη.
Με την όμορφη παιδική ταινία "Οι περιπέτειες του Πινόκιο" θα γιορτάσει, κόβοντας και τούρτα, σήμερα στο "σινέ Παράδεισος" του Κορυδαλλού τα επτά της χρόνια η Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Κορυδαλλού.
Ο "Πλούτος" σαν αγαθό είναι χρήσιμος, σαν αυτοσκοπός καταστροφικός, σαν έργο του Αριστοφάνη... κλασικό κείμενο και πάντα επίκαιρο. Την αριστοφανική αυτή κωμωδία θα παρουσιάσει η "Θεατρική Εξοδος Αιγαίου" (27,28/7), στο Ηρώδειο. Τον "Πλούτο" ερμηνεύει ο Ντίνος Ηλιόπουλος,ύστερα από επιμονή και του Π. Κοντογιαννίδη, ο οποίος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι "είναι τιμή του Πλούτου, ως ρόλου, να ερμηνεύεται από τον κ. Ηλιόπουλο". Στο ρόλο του Χρεμύλου ο Παύλος Κοντογιαννίδης,Καρίωνας ο Τάσος Περζικιανίδης,η Ασπασία Παπαθανασίου,σε έκτακτη συμμετοχή, στο ρόλο της Γριάς, Πενία η Μελίνα Βαμβακά.Μετάφραση και σκηνοθεσία του Νίκου Παροίκου,μάσκες - κοστούμια Αννας Περντρώ,μουσική Χρήστου Λεοντή,χορογραφίες Μαρίας Γκούτη,χωροπλασία Κώστα Κλουβάτου.
Ο "Πλούτος" αποτελεί ορόσημο, κατά τον σκηνοθέτη, του αρχαίου δράματος, γιατί καταγράφει την παρακμή του ελληνισμού. Οι συντελεστές προσπάθησαν να είναι πιστοί στο κείμενο, διατηρώντας περισσότερες από 70 αρχαίες λέξεις, που έχουν περάσει αναλλοίωτες στη δημοτική. "Τα πάντα είναι υποταγμένα στο χρήμα!", έγραψε ο ποιητής πριν 2.500 χρόνια και ο σημερινός θεατής γνωρίζει ότι πράγματι αυτό συμβαίνει...