ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τρόμος για τα ρέματα

Mεγάλο κίνδυνο πλημμυρών αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Σέιχ-Σου. Το περιαστικό δάσος αποτελούσε ασπίδα ενάντια στις πλημμύρες τη διάβρωση της γης και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ιδιαίτερα όμως απειλούνται οι οικισμοί με ρέματα που έχουν μπαζωθεί. Πριν ακόμη την καταστροφή του δάσους κάθε φορά που υπήρχε μεγάλη νεροποντή τα ακάλυπτα ρέματα των δυτικών συνοικιών γίνονταν παγίδες-θανάτου για τους ανύποπτους κατοίκους αυτών των περιοχών. Πέρσι το Σεπτέμβρη ένας ανοιχτός παραχείμμαρος που διασχίζει κατοικημένες περιοχές της Πολίχνης μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι με αποτέλεσμα να πνιγεί ένας κάτοικος της περιοχής. Τον ίδιο μήνα στον οικισμό Ομόνοια της Σταυρούπολης τα νερά από τους υπονόμους κατέκλυσαν αυλές και υπόγεια καθώς τα όμβρια ύδατα σε ορισμένα τμήματα χύνονται στο υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης. Ακόμη σοβαρότατο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στα φρεάτια υδροσυλλογής και στους αγωγούς ομβρίων υδάτων λόγω των χωμάτων που κατεβαίνουν μετά από κάθε καταρρακτώδη βροχή. Να σημειωθεί ότι για τον καθαρισμό του δικτύου των εσχαρών ο ΟΑΘ διαθέτει μόνο 7 βυτιοφόρα οχήματα.

Τα περισσότερα ρέματα που βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης έχουν μετατραπεί σε κλειστούς αγωγούς ομβρίων υδάτων. Ο κύριος χείμαρρος στη Δυτική πλευρά της πόλης είναι ο Δενδροπόταμος που έχει μήκος 9 χιλιομέτρων ενώ στο κέντρο και στην ανατολική πλευρά υπάρχουν οι χείμαρροι Αναγεννήσεως, Εκθέσεως, Λύτρα, Κωνσταντινίδη, Κυβερνείου και Αλλατίνη.

Μαύρα μαντάτα

"Υπολογίζεται ότι η ποσότητα του βρόχινου νερού, που φτάνει στα κατάντη μιάς περιοχής που οικοδομήθηκε, είναι δύο μέχρι πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτήν της παρθένας περιοχής πριν από την αστικοποίηση της, ο δε χρόνος για να φθάσει το νερό στα χαμηλά σημεία είναι τέσσερις φορές μικρότερος. Η επίδραση αυτή της αστικοποίησης στη δημιουργία πλημμυρών δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη στον πολεοδομικό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης", επισημαίνεται σε έκθεση ερευνητικού προγράμματος του Οργανισμού Θεσσαλονίκης με τον τίτλο: "Η Θεσσαλονίκη στον 21ο Αιώνα". Επίσης σε ειδική ημερίδα του ΟΑΘ που πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες τονίστηκε ότι "μετά τις επεκτάσεις των ρυμοτομικών σχεδίων και τις μεταβολές των χρήσεων γης, η αύξηση των συντελεστών απορροής κατέστησε ακόμη πιό ανεπαρκή τα αντιπλημμυρικά έργα ως προς τις μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις. Επιδείνωση της κατάστασης επέρχεται από παράνομες καταλήψεις τμημάτων της κοίτης των χειμάρρων και τη συστηματική ρίψη μπάζων και απορριμάτων".

Οπως επίσης υποστήριξε στην ίδια ημερίδα ο δρ. Γεωργ. Πεχλιβανίδης στο όλο πρόβλημα θα πρέπει να αναφερθούν και η έλλειψη επαρκών αντιπλημμυρικών έργων στην ορεινή ζώνη για τη μείωση της παροχής, της στερεοπαροχής καθώς και των επιπλεόντων υλικών. Ακόμη σε συναντήσεις επιστημόνων τονίστηκε επανειλημμένα η ανάγκη λήψης μέτρων όπως είναι η επισήμανση ευπαθών σημείων των περιοχών που γειτονεύουν με ρέματα,η βελτίωση της παροχευτικότητας των σκεπαστών αγωγών, ο έλεγχος των φερτών υλικών πριν εισχωρήσουν στα στόμια των σκεπαστών αγωγών καθώς και ο προσδιορισμός ειδικών ζωνών επέμβασης στα ρέματα.

Μετά όμως την καταστροφή του δάσους οι προειδοποιήσεις αυτές των επιστημόνων παίρνουν δραματικό χαρακτήρα. Γίνεται καθαρό πως οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Τριανδρίας, Αγίου Παύλου και Συκεών, απειλούνται άμεσα. Ηδη κάποια μέτρα, όπως ομάδα εργασίας για την αποκατάσταση του δάσους, έχουν ανακοινωθεί, παραμένει όμως το πρόβλημα της υλοποίησης τους. Αν παρατηρηθεί η ίδια αργοπορία και ο αποσυντονισμός όπως και στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς, το καμμένο δάσος μπορεί να γίνει αιτία μίας καταστροφικής πλημμύρας για την πόλη της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών.

Απ.Νικολάου

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η "ομηρία" των μελών ΔΕΠ

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή με τη συμφωνία της ΝΔ και του ΣΥΝ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη διαδικασία εκλογής του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ. Η κυβέρνηση επέμενε μέχρι τέλους στις θέσεις της, με τις οποίες ανακυκλώνονται οι διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των μελών ΔΕΠ και καθιερώνονται εξοντωτικές συνθήκες για τις δύο πρώτες βαθμίδες, δηλαδή του Λέκτορα και του Επίκουρου Καθηγητή.

Οπως υπογράμμισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, με βάση τις διατάξεις του νόμου αποθαρρύνονται οι νέοι επιστήμονες από το να καταλάβουν θέσεις στα Πανεπιστήμια γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά "τους περιμένει μαύρο μέλλον". Ανέφερε δε ότι με τον νόμο δίνεται η δυνατότητα να διώχνονται λαμπροί επιστήμονες από τα ΑΕΙ μετά από προσφορά πολλών ετών και διαιωνίζεται η ομηρία τους.

Ο Γερ. Αρσένης στην παρέμβασή του παραδέχτηκε ότι ο νόμος έχει πάρει "σημαντικά στοιχεία" από τον αντίστοιχο "νόμο Σουφλιά", που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και ανακοίνωσε ότι "εν καιρώ" θα κατατεθεί νομοσχέδιο σχετικά με τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Με δύο τροπολογίες που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ψηφίστηκαν, προβλέπεται ότι μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας των δασκάλων στις 25 την εβδομάδα και μειώνεται από πέντε σε τέσσερα εξάμηνα ο χρόνος κατάρτισης στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Αντίθετα ο υπουργός Παιδείας απέρριψε δύο τροπολογίες, που κατέθεσε ο Απ. Τασούλας. Η πρώτη ζητούσε σε διάφορες ειδικότητες δασκάλων, που διορίζονται στο δημόσιο να αναγνωρίζεται βαθμολογικά η προϋπηρεσία τους στους ιδιωτικούς ή δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Η δεύτερη ζητούσε να υπάρξει μεταβατική ρύθμιση για όσους φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας της περιόδου 1989 - '91, φοιτούσαν σε ΑΕΙ του εξωτερικού και ζήτησαν μετεγγραφή σε ΑΕΙ της χώρας μας, δυνατότητα που είχαν αλλά καταργήθηκε.

Στη χτεσινή συνεδρίαση ο Γ. Σουφλιάς και ο Β. Κοντογιαννόπουλος που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη κομματική γραμμή και καταψήφισαν το νόμο, ισχυρίστηκαν ότι δεν ήρθαν σε αντίθεση με την ηγεσία της ΝΔ καθώς όπως είπαν δεν είχε τεθεί θέμα "κομματικής πειθαρχίας".

"Ικανοποιημένος" πάντως για την ψήφιση του νομοσχεδίου δήλωνε ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για το νομοσχέδιο"έχουμε, σήμερα, έναν νόμο που είναι ευρύτατης πολιτικής κοινωνικής αποδοχής".

Πάρτε το πίσω

Με καμένα δέντρα και αλυσίδες που έφεραν μαζί τους απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο του υπουργείου Γεωργίας μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, χτες το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για τη δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης που καταστρέφει και κατακαίει τα δάση της χώρας.

Οι οικολογικές οργανώσεις που οργάνωσαν την εκδήλωση, μ' αυτόν τον τρόπο κατάγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας γιατί όχι μόνον δεν παίρνει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των δασών, αλλά, αντίθετα, με το νέο νομοσχέδιο που στέλνει στη Βουλή, προωθεί νέα καταστροφικά μέτρα για τα δάση, ενώ μεθοδεύει και την τροποποίηση του Συντάγματος, του άρθρου 117 παρ. 3, με το οποίο δυσκολεύονταν οι επίδοξοι καταπατητές δασών και οι λογής κομπιναδόροι. Απαίτηση όλων είναι να μην κατατεθεί στη Βουλή το δασοκτόνο νομοσχέδιο με τον παραπλανητικό τίτλο: "Διάκριση δασικής ιδιοκτησίας, ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες ρυθμίσεις", να μην τροποποιηθούν οι διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν τα δάση και να αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες για τη θωράκιση της χώρας από τις πυρκαγιές.

Παρανάλωμα πυρός

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

"Παρανάλωμα" του πυρός έχει γίνει από τη Δευτέρα η Φθιώτιδα. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, τέσσερις πυρκαγιές βρίσκονταν σε εξέλιξη. Τρεις στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Δομοκού και μία στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Λαμίας. Η δεν πυρκαγιά στον Παλαμά - Μακρολίβαδο, που καίει από τη Δευτέρα, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο χτες, αφού προηγουμένως έκαψε 2.500 στρέμματα δασικής έκτασης (πουρνάρια και δάσος δρυός). Στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις. Ο κύριος όγκος επίγειων και από αέρος δυνάμεων, ωστόσο, κατευθύνθηκε προς τη Μοσχοκαρυά Λαμίας, όπου από προχτές βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χτες και έχει κατακάψει 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ένα ποιμνιοστάσιο και τριάντα πρόβατα.

Δύο ακόμα μικρότερες πυρκαγιές βρίσκονταν χτες σε εξέλιξη στην περιοχή Δομοκού. Μία ανάμεσα στις Κοινότητες Νέας Μάκρης - Λεύκης, καίγοντας σιτοκαλαμιές και η δεύτερη στην Κοινότητα Αχλαδιάς, όπου γινόταν προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σωθεί το κοινοτικό δάσος. Και οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες το μεσημέρι.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΠΑΤΡΑΣ
"Θερινή λαθροχειρία"

"Θερινή λαθροχειρία σε βάρος της Παιδείας", χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού του Πανεπιστημίου Πατρών την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει "εν κρυπτώ" σε περίοδο θερινών διακοπών τη ριζική αλλαγή του χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις και τονίζει ότι προοιωνίζονται δεινά για το μέλλον της παιδείας. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των προθέσεων της και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις,

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των νέων μέτρων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει: "Η προγραμματιζόμενη θεσμοθέτηση διδάκτρων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και τους ΕΛΚΥΣ, σαν συνέχεια προηγούμενης επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για γενίκευση της κατάργησης της δωρεάν παιδείας, που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση στα ΑΕΙ όσων παιδιών προέρχονται από τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με άλλες θεσμικές αλλαγές που έγιναν και γίνονται στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου".

Να δοθεί αγωνιστική απάντηση

Κάλεσμα των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας

Κάλεσμα στους φοιτητές να δώσουν τη δική τους δυναμική αγωνιστική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική επιδρομή της κυβέρνησης με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιας απευθύνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με ανακοίνωση της γραμματείας της παράταξης ενόψη της προσπάθειας να περάσουν μέσα στο καλοκαίρι μια σειρά αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια.

"Ο οδοστρωτήρας της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης συνεχίζει το έργο του παλεύοντας με νύχια και με δόντια να δώσει τη χαριστική βολή στη δημόσια δωρεάν παιδεία σε ό,τι τη θυμίζει, τονίζεται στην ανακοίνωση. Εν μέσω καλοκαιριού - ως συνήθως - η κυβέρνηση προσπαθεί εν κρυπτώ και με συνοπτικές διαδικασίες να υλοποιήσει την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση που εδώ και καιρό είχε στα σκαριά πείθοντας και τους πλέον δύσπιστους για το τι εννοούσε όταν έκανε λόγο για "διάλογο".

Απέναντι στην αντιεκπαιδευτική αυτή επίδρομή οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να προτετοιμαστούν ώστε με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς να δώσουν τη δική τους δυναμική αγωνιστική απάντηση στα σχέδια αυτά: "Με τη συσπείρωση τους γύρω από τους συλλόγους τους και τις συλλογικές διαδικασίες, με την ενίσχυση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, με τους αγώνες τους πλάι στο εργατικό λαϊκό κίνημα ενάντια στην αντιλαική πολιτική να στείλουν το μήνυμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης του φοιτητικού κινήματος. Παράλληλα οι ΠΚΣ πιστεύουν ότι η υπεράπσιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας πρέπει να γίνει υπόθεση ενός ισχυρού μετώπου παιδείας συγκροτούμενου από φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς που θα βάλει φραγμό στις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος και παράδοσης της παιδείας στο μεγάλο κεφάλαιο. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνες", καταλήγει η ανακοίνωση.

Την Τρίτη οι βαθμολογίες

Την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιούλη θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις γενικές εξετάσεις, ενώ η αγωνία των υποψηφίων θα πάρει και τυπικά τέλος γύρω στο τέλος Αυγούστου, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογικές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οπως ανακοίνωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αγγ. Ζησιμόπουλος, οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο σε κάποια Λύκεια να καθυστερήσουν λόγω αποσπάσεων και η ανάρτηση των βαθμολογιών θα γίνει μία μέρα αργότερα, την Τετάρτη το πρωί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φέτος στις γενικές εξετάσεις πήραν μέρος 169.753 υποψήφιοι, ενώ τελικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εισαχθούν 54.303.

Ρέματα στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Το νερό κατεβαίνει από το Σέιχ Σο

Ρέματα στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Το νερό κατεβαίνει από το Σέιχ Σου. Πριν ακόμα καεί το δάσος η περιοχή αυτή πλημμύρισε όταν μετά από καταρρακτώδη βροχή φούσκωσαν τα ρέματα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ