ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι μισοί απ' έξω

Διατηρείται η πολιτική και εργασιακή ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά με την απόφαση που ψήφισαν προχτές το βράδυ οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, αποδεχόμενοι εισήγηση του δημάρχου Στ. Λογοθέτη αποφάσισαν ότι 432 από τους 750 έκτακτους πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή της σχέσης εργασίας τους σε αορίστου χρόνου. Πολλοί από τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν τη σχετική εισήγηση εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον και οι 432 μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ψηφοφορία δεν έγινε ονομαστικά για τον καθένα αλλά "πακέτο", με αποτέλεσμα αν έστω και για έναν ο περιφερειάρχης (που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) θεωρήσει ότι δεν εντάσσεται στο νόμο, να έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει όλη την απόφαση. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δε συνοδευόταν από παράλληλη πρόβλεψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

"Αν το Δημοτικό Συμβούλιο οδηγηθεί σε απόφαση που δεν έχει στοιχεία της νομιμότητας, θα θεωρηθεί ότι προσπαθούμε να εξαπατήσουμε τους εργαζόμενους", τόνισε ο επικεφαλής της κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Π. Σαλπέας,υπογραμμίζοντας: "Εμείς θέλουμε να μείνουν όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά όχι σε κατάσταση ομηρίας". Προηγουμένως ο Π. Σαλπέας είχε προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την παραμονή όλων όσοι έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/96 και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Κ. Τζατζάνης υπογράμμισε ότι η ομηρία των εργαζομένων διατηρείται και με την κατάσταση που εισηγήθηκε ο δήμαρχος και με τον αισχρό νόμο, που επίτηδες αφήνει πολλά σε ασάφεια ώστε να συνεχίζονται οι πελατειακές σχέσεις. "Εχουμε 750 εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να πάρουμε πολιτική απόφαση ότι καλύπτουν αυτές τις ανάγκες, να τροποποιήσουμε τον Οργανισμό του δήμου και να τους βάλουμε μέσα", είπε ο Κ. Τζατζάνης, επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

ΠΑΣΟΚ
Ευχές αποσυγκέντρωσης και πολιτικής ΣΥΝαίνεσης

Με ευχές για προώθηση "μεταρρυθμίσεων" σε δημόσια διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, αλλά και για ευρύτερες πολιτικές ΣΥΝαινέσεις, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, προσπαθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μειώσει τις εντάσεις, που προκαλούν τα κυβερνητικά σχέδια για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χτες ενόψει της ειδικής συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση, που θα γίνει την Παρασκευή στο Ναύπλιο, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης,παρουσιάζοντας εκεί την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου για τη "μεταρρύθμιση του κράτους και την πορεία προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές", θα αναλωθεί σε ευχολόγια για την "ανασυγκρότηση" της δημόσιας διοίκησης και την "αποκέντρωση". Ενέργειες, που θα εντάξει στο πλαίσιο "σύνδεσης" της χώρας με τις "ευρωπαϊκές εξελίξεις" και θα τις συνδυάσει με την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις ανάγκες "ανταγωνιστικότητας" της εθνικής οικονομίας.

Στόχος, τόσο του ΕΓ, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, φαίνεται να είναι, η σύνοδος να περιοριστεί σε γενικόλογη συζήτηση για την περιφερειακή διοίκηση, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Επίσης, να καλυφθεί το γεγονός ότι οι προωθούμενες από την κυβέρνηση "μεταρρυθμίσεις" αποσκοπούν σε αποσυγκέντρωση, απλά, της κεντρικής διοίκησης, ισχυροποίηση του διορισμένου περιφερειάρχη, σφικτό εναγκαλισμό απ' αυτόν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μετατροπή της τελευταίας σε μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης.

Αλλος στόχος είναι και να θιγεί ακροθιγώς, μόνο, το θέμα των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση. Και αυτό, προκειμένου να παρακάμψουν τις οξύτατες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα κυβερνητικά σχέδια. Να εγκλωβίσουν τους συνέδρους σε "γυάλα". Να συνεχιστεί, απρόσκοπτα, η εφαρμογή του κατ' εντολήν των Βρυξελλών σχεδίου της κυβέρνησης για δημιουργία νέων, μεγαλύτερων δήμων. Οργανισμών, δηλαδή, όπου θα μπορούν να εφαρμοστούν αμεσότερα οι εντολές των εταίρων για ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, ανταποδοτικότητα και πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών.

Πεδίο ΣΥΝαινέσεων...

Στην εισήγηση του ΕΓ θα σημειώνεται, βέβαια, ότι η επιχειρούμενη "μεταρρύθμιση" - ουσιαστικά ισχυροποίηση των αντιδραστικών δομών του κράτους- απαιτεί διαδικασίες "ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης". Και θα καλούνται σε "κοινή πορεία" οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν "κοινές προσεγγίσεις και κοινότητα αντιλήψεων". Υπενθυμίζεται ότι οι ΣΥΝεταίροι της Κουμουνδούρου έχουν ταχθεί υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων των ΟΤΑ που προωθεί η κυβέρνηση, με επιμέρους, μόνο, και ανούσιες διαφοροποιήσεις. Οπως επίσης ότι στο διάλογο για τη διαβόητη Κεντροαριστερά έχουν πάρει θέση "πρώτο τραπέζι πίστα" κορυφαία πολιτικά στελέχη του ΣΥΝ, όπως ο Λ. Κύρκος,ενώ γνωστοί είναι οι διακαείς πόθοι της Μ. Δαμανάκη για υποψηφιότητά της ως δημάρχου Αθηναίων, με υποστήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Προφανώς, ο Κ. Σκανδαλίδης γνωρίζει σε τι ώτα θα απευθύνεται...

Επιπρόσθετα, το ΕΓ αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ότι οι διαδικασίες επιλογής υποψηφίων για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Τέλος, πως τότε το κυβερνών κόμμα θα προχωρήσει και σε οργάνωση Περιφερειακών Συνεδρίων, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για κάθε περιφέρεια και νομό.

Ονομάζεται πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Την αντικατάσταση των πινακίδων με την ονομασία "Πλατεία Κοτζιά" με καινούριες που να πληροφορούν ότι η πλατεία απέναντι από το δημαρχείο του Δήμου Αθηναίων ονομάζεται "Εθνικής Αντίστασης", όπως έχει μετονομαστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητάει ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,σε επιστολή προς τον αντιδήμαρχο Αθηναίων Η. Σκαλαίο.

Οπως σημειώνει ο Λεων. Αυδής στην επιστολή, "η πλατεία μπροστά από το δημαρχείο λέγεται "Πλατεία Εθνικής Αντίστασης" και παλιότερα λεγόταν "Πλατεία Λουδοβίκου του ΙΒ". Δεν υπάρχει πράξη ονομασίας της σε πλατεία Κοτζιά, όπως και σεις έχετε παραδεχτεί παλιότερα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρ' όλα αυτά οι πινακίδες που πληροφορούν για την ύπαρξη υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων και που είναι τοποθετημένες στους γύρω δρόμους (π.χ. διασταύρωση Αιόλου και Σταδίου) κάνουν λόγο για "πάρκινγκ Πλατείας Κοτζιά"".

Ο Λεων. Αυδής καταλήγει στην επιστολή προς τον αντιδήμαρχο επισημαίνοντας ότι "η παγίωση της ονομασίας με τις πινακίδες είναι πράξη αυθαιρεσίας για την οποία ευθύνεται ο δήμος. Εχω τη βεβαιότητα ότι η τοποθέτηση των λαθεμένων πινακίδων σάς είχε διαφύγει και ότι θα δώσετε εντολή να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν με άλλες που θα αναγράφουν τη μόνη ορθή και νόμιμη ονομασία".

"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Πρωτοβουλία για το αεροδρόμιο

Σύσκεψη, στην οποία θα εξεταστεί το ζήτημα της χρήσης των 6.500 στρεμμάτων όπου σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο Ελληνικού, μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα, διοργανώνει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία".Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 8μμ, στο Δήμο Ελληνικού, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (οδός Ιασωνίδου), στην περιοχή Σούρμενα.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι όμοροι με το αεροδρόμιο δήμοι, οι μαζικοί φορείς, οι νομάρχες Αθήνας και Πειραιά, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Οργανισμός Αθήνας, επιστημονικοί φορείς κ.ά. Με ανακοίνωσή της, η ΝΑΣ τονίζει ότι στη σύσκεψη θα παρθούν αποφάσεις για τις άμεσες ενέργειες, κινητοποιήσεις και δραστηριότητες, ώστε ο χώρος αυτός να μην καταστραφεί και να αποδοθεί όχι μόνο στους κατοίκους των όμορων περιοχών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου.Επισημαίνει ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή "μπροστά στον κίνδυνο να τσιμεντοποιηθεί, να ξεπουληθεί και να ιδιωτικοποιηθεί μεγάλο μέρος της έκτασης των 6.500 στρεμμάτων του αεροδρομίου του Ελληνικού προς όφελος των μεγαλοκεφαλαιούχων και μεγαλοεπιχειρηματιών". Η παράταξη καταγγέλλει ότι "η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού Αθήνας, προωθεί παρεμβάσεις και ρυθμίσεις στο χώρο του Ελληνικού - μετά την αποχώρηση του αεροδρομίου και την εγκατάστασή του στα Σπάτα - που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση μεγάλου μέρους της έκτασης".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργούν ενάντια στην ποινικοποίηση

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια, όπου αναμένεται να εκδικαστεί η αγωγή της διοίκησης του δήμου εναντίον του Συλλόγου, με αφορμή τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα, διεκδικώντας τη λύση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Με απόφασή της η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ) παράλληλα με την 24ωρη απεργία κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στους περιφερειακούς δήμους και κοινότητες της Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του και καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου για την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους.

Εντολή Σκουλά;

Παράταση της προθεσμίας για να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να της χορηγηθεί άδεια λειτουργίας, πήρε προχτές η ιδιοκτησία του νυκτερινού κέντρου "Βαρελάδικο". Η παράταση δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Βούλας.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Ομιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας, πέρσι η δημοτική αρχή είχε πάρει απόφαση να κλείσει οριστικά το "Βαρελάδικο". Η άδεια που έχει αφορά αναψυκτήριο 300 τετραγωνικών μέτρων, ενώ λειτουργεί σαν νυκτερινό κέντρο 3.000 τετραγωνικών μέτρων, απέναντι από το Νοσοκομείο Βούλας και προκαλεί μεγάλη ηχορύπανση. Στο συγκεκριμένο χώρο έχουν γίνει δύο παράνομες "νομιμοποιήσεις" αυθαιρέτων από τον ΕΟΤ.

Οπως καταγγέλλει ο όμιλος "ενώ όλοι περιμέναμε την υλοποίηση της απόφασης για κλείσιμο του "Βαρελάδικου", με έκπληξη ακούσαμε στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο τον δήμαρχο Αντ. Φαμέλη να εισηγείται την παραχώρηση εκ νέου της άδειας". Ενας δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης καταψήφισε την εισήγηση.

"Στην ένταση που ακολούθησε", αναφέρει η ανακοίνωση, "ο δήμαρχος ομολόγησε ότι "θα ψηφίσουμε την παραχώρηση της άδειας, διότι εγώ δεν μπορώ να τα βάλω με τον Σκουλά και τον ΕΟΤ"".

Η Πανδημοκρατική Ενωση Βούλας ζητά να φύγουν τα νυχτερινά κέντρα και οι εκτάσεις που θα ελευθερωθούν να δοθούν στο δήμο. Η παραλία ανήκει στο δήμο και για να διατηρήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα, πρέπει να τη χρησιμοποιούν οι λουόμενοι και να κατασκευαστούν αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ