ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σταθερή γραμμή πλεύσης στην πολιτική λιτότητας

Την επαναβεβαίωση της συνέπειας της κυβέρνησης στην πολιτική λιτότητας, πέρα και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επανέλαβε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Τη... συνέπεια και... σταθερότητα στη διαχρονική εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πέρα και ανεξάρτητα μάλιστα από τις όποιες εξελίξεις συντελεστούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση... επιβεβαίωσε με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,μετά το πέρας της συνάντησης που είχε - συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Λ. Παπαδήμος - με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.Οσο για νέα μέτρα, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε πως δε βλέπει να λαμβάνονται μέσα στο 1997. Το σίγουρο είναι πως παρά τη συνέπεια με την οποία εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και φέτος την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας - στο σκέλος που αφορά τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τα άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα - δε θα εκπληρωθούν οι επίσημα διακηρυγμένοι στόχοι για τον πληθωρισμό, τα κρατικά ελλείμματα, τα ελλείμματα του ισοζυγίου κλπ.

Ετσι, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι δηλώσεις του υπουργού - ότι δε θα ληφθούν "διορθωτικά μέτρα" για τον περιορισμό των αποκλίσεων από τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης" - είναι ειλικρινείς και δεν εξυπηρετούν σκοπιμότητες της στιγμής, ένα είναι βέβαιο: Οτι δηλαδή η προσήλωση της κυβέρνησης στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, σημαίνει πως η νέα μεσοπρόθεσμη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων - που επεξεργάζεται η επιτροπή των "σοφών" με επικεφαλής τον καθηγητή και φίλο του πρωθυπουργούΙ. Σπράο - θα ενσωματωθεί στους προϋπολογισμούς του 1998 και του 1999 μαζί με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά και στην κοινωνική ασφάλιση.

Από την πλευρά του ο δοιηκητής της Τράπεζας της Ελλάδας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αφορούν την πορεία "σύγκλισης" και τον στόχο του κοινού νομίσματος.

Η διευκρίνιση - μήνυμα από την πλευρά του Γ. Παπαντωνίου ότι "οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ανατρέπουν τον δικό μας σχεδιασμό, παραμένουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στο πρόγραμμα στο οποίο εφαρμόζουμε" έγινε με αφορμή την προβληματική που αναπτύσσεται τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για χαλάρωση των κριτηρίων ώστε να εισέλθουν στη γ φάση της ΟΝΕ χώρες που με βάση τις σημερινές τους επιδόσεις στα περιβόητα κριτήρια "σύγκλισης", αποκλείονται. Και προφανώς στην κυβέρνηση εκφράζονται φόβοι, ότι μπορεί να περάσει και στη χώρα μας το πνεύμα χαλάρωσης κάτι που απεύχονται λόγω των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σε εσωτερικά και διεθνή κέντρα. Παρόμοιες δηλώσεις προσήλωσης και... σταθερότητας στην πολιτική λιτότητας, είχε κάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και μετά τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, από τα οποία σαφώς προέκυπτε το μήνυμα της καταδίκης της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής "σύγκλισης" της κυβέρνησης Ζιπέ, πολιτική βέβαια που ακολουθεί στη χώρα μας και η κυβέρνηση Σημίτη.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η προοπτική χαλάρωσης των κριτηρίων, αν τελικά υπάρξει σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει βέβαια τον χαρακτήρα υποχωρήσεων προς τους εργαζόμενους. Περισσότερο έχει το στοιχείο της αλλαγής τακτικής από την πλευρά των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ, πάντα στα πλαίσια της προώθησης του στρατηγικού στόχου της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης.

Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε επίσης ότι "το 1997 δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα", καθώς και ότι "η ελληνική οικονομία κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί". Δηλώσεις βέβαια οι οποίες θα πρέπει να αποδοθούν στη συγκυρία της στιγμής, καθώς είναι γνωστό ότι τόσο μέσω της έκθεσης του ΟΟΣΑ, όσο και από την τελευταία έκθεση Σπράου, η κυβέρνηση έχει δεχτεί εισηγήσεις περί του αντιθέτου, τις προτάσεις των οποίων δεν έχει απορρίψει. Οι οικονομικοί στόχοι επίσης (εκτέλεση προϋπολογισμού, επιτόκια, πληθωρισμός) κινούνται εκτός ορίων.

Σε δηλώσεις του εξάλλου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε ότι η τελευταία άνοδος του δολαρίου δε θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία και ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται... Δήλωσε επίσης ότι μέσα στον Ιούλη θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα, που σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν λογαριασμούς καταθέσεων σε συνάλλαγμα όλοι οι Ελληνες (δηλαδή και τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην Ελλάδα).

Πριν τη συνάντηση με Παπαντωνίου - Παπαδήμο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους υφυπουργούς Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτα.Σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την πορεία υλοποίησης του Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης, την αναθεώρηση έργων του καθώς και τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το 2000.

  • Προκαταρκτική σύσκεψη με θέμα τον προϋπολογισμό του 1998 θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου, οι συσκέψεις για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβρη.
Κρίνεται η τύχη της "Ελβιεμέκ"

Κρίσιμη για το μέλλον της εταιρίας, αλλά και των εκατοντάδων εργαζομένων σ' αυτήν, είναι η σημερινή Γενική Συνέλευση της "Ελβιεμέκ". Η επιχείρηση περιήλθε στον έλεγχο 10 πιστωτριών τραπεζών μετά από αδυναμία του ιδιοκτήτη της Δ. Οικονομίδη να εξοφλήσει τα χρέη του προς αυτές, με συνέπεια να βρίσκεται κυριολεκτικά "στον αέρα" η τύχη της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρίας που ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων "ECON" του ομίλου εταιριών του παραπάνω επιχειρηματία.

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με τις δυσμενείς γι' αυτούς εξελίξεις, οι εργαζόμενοι στην "Ελβιεμέκ", που δραστηριοποιείται στο χώρο των εκρηκτικών υλών, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την κακοδιαχείριση της διοίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ