Σε μια προσπάθεια να αναιρέσει τις δικές του ευθύνες, αλλά και της κυβέρνησης, για τη μεθόδευση αποχαρακτηρισμού χιλιάδων στρεμμάτων του Σέιχ Σου, που όπως φαίνεται οδήγησε το χέρι των εμπρηστών, ο υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε χτες από τη Θεσσαλονίκη πως δεν είναι αρμόδιος για θέματα δασών και πως "χτυπιέται όποιος πάει να λύσει το πρόβλημα με το Σέιχ Σου". Θύμα, δηλαδή, εμφανίζεται η εμπρηστική και δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης.
Παράλληλα ανακοίνωσε πως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα συνταχθεί η έκθεση για την αποκατάσταση του δάσους. Μια έκθεση, όπου θα περιλαμβάνονται η συγκεκριμένη δράση που απαιτείται για τις φάσεις υλοποίησης των έργων και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το κόστος των έργων και οι αναγκαίες δασοτεχνικές επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την προστασία του δάσους. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δασών, ενώ η εκτέλεση των έργων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ - Μ σε συνεργασία με τη νομαρχία.
Για σφάλματα και παραλείψεις που οδήγησαν στη μεγάλη οικολογική καταστροφή, κάνει λόγο το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας και παράλληλα προειδοποιεί για τα οδυνηρά αποτελέσματα από την απώλεια του Σέιχ Σου.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι στο άμεσο μέλλον, αν δεν παρθούν τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα θα αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως η παράσυρση εδαφών, οι πλημμύρες, η καταστροφή έργων υποδομής και οικοδομών. Ως άμεσης προτεραιότητας μέτρα προτείνει την καταγραφή των ζημιών στο δάσος, την κήρυξη της καμένης έκτασης αναδασωτέας, αναγκαίες εργασίες υλοτομίας και απομάκρυνση των καμένων, κατασκευή έργων διευθέτησης χειμάρρων με κλαδοπλέγματα - ξύλινα και πέτρινα φράγματα στα ρέματα. Επίσης αναδασώσεις και αναχλοάσεις χωρίς την προπαρασκευή του εδάφους με μηχανικά μέσα, κατασκευή χωμάτινων φραγμάτων για τη συγκράτηση και συγκέντρωση των βρόχινων νερών και, τέλος, κατασκευή έργων δασικής αναψυχής και ορεινής οικονομίας.
Την άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε απόπειρας οικοπεδοποίησης της περιοχής απαιτούν ολοένα και περισσότεροι φορείς. Με ανακοινώσεις τους τόσο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης όσο και το Σωματείο Βιοτεχνών Βαφέων Αυτοκινήτων καλεί τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.
Νέα πυρκαγιά χτες. Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Αλλη μια πυρκαγιά σε δασική περιοχή εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα από άγνωστη αιτία. Η φωτιά ξέσπασε κοντά στην τουριστική περιοχή της Κοινότητας Συκής Βόλου, αλλά δεν απείλησε κατοικίες. Από το Δασαρχείο Βόλου επιστρατεύτηκαν για την κατάσβεσή της δύο αεροπλάνα, πέντε οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας, δύο της Πυροσβεστικής και 15 δασοπυροσβέστες. Εως το βράδυ η φωτιά είχε κατακάψει περίπου 30 στρέμματα δάσους. Στο μεταξύ τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Καλλιθέας στην Ολυμπία, αφού αποτέφρωσε περίπου 12.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.
Από μια σύμπτωση, την ώρα που ξεσπούσε η φωτιά στη Μαγνησία, το θέμα της ελλιπούς δασοπροστασίας στο Νομό Μαγνησίας έθιγαν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας.Οπως σημειώνεται στην παρέμβαση των βουλευτών, είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις τεράστιες εθνικές και οικολογικές καταστροφές που προκαλούν οι πυρκαγιές. Μάλιστα, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει τυλιχτεί στις φλόγες και κοντεύει να γίνει κρανίου τόπος από τις πυρκαγιές, η κυβέρνηση εκδηλώνει για μια ακόμη φορά την αδιαφορία της, αντιμετωπίζοντας τη δασοπροστασία με λιτότητα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Μαγνησία που έχει περιοχές δυσκολοδιάβατες και απρόσιτες, με λίγα πυροσβεστικά και χωρίς βάση πυροσβεστικών αεροπλάνων, μένει σχεδόν ανυπεράσπιστη. Παράλληλα, ο νομός δέχεται ακόμη ένα πλήγμα, τη μείωση των προσλήψεων του εποχιακού προσωπικού. Συγκεκριμένα, το 1996 ήταν 156 άτομα και φέτος μειώθηκαν στα 146, ενώ και οι αερομεταφερόμενοι από 30 που ήταν το 1996, φέτος μειώθηκαν σε 17.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να καλυφθούν οι επίγειες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και πότε θα εγκατασταθούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα στην Αγχίαλο.
Ημουν πολύ νέα τότε για να συνειδητοποιήσω ότι θα ερχόταν η στιγμή που απελπισμένα θα έτρεχα πίσω από την αιώνια πρωταθλήτρια δρόμου: ΤΗΝ ΩΡΑ. Αλήθεια, πόσα δευτερόλεπτα έχει μια βδομάδα, ένας μήνας, ένας χρόνος; Πολλά, πάρα πολλά. Κάποτε στερεύουν. "Απειρο" που είναι το άπειρο... Απειρη που ήμουν τότε, πίστευα ότι θα ζούσα επ' άπειρον. Τη θεωρία της ασχετοσύνης κατείχα. Και έτσι, δίχως να το καταλάβω έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται: Αν μου επέστρεφαν τώρα τα "κλεμμένα" 22 δευτερόλεπτα, τι θα τα έκανα; Πώς τα διέθετα; Τι θα προλάβαινα να φτιάξω, να χαλάσω, να προκαλέσω, να αποφύγω, να διορθώσω, να απολαύσω σε λιγότερο από μισό λεπτό;
Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ
"Γαργάρα" πάει να κάνει η κυβέρνηση το πρόβλημα των καταστροφικών πυρκαγιών και το θέμα της υποβολής παραίτησης του γενικού γραμματέα Δασών Ηλ. Μπεριάτου, όπως δείχνουν τα πράγματα. Μέχρι χτες δεν είχε γίνει αποδεκτή η παραίτηση του γγ Δασών από τον πρωθυπουργό, ούτε έγινε συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας. Το όλο θέμα - όπως έγινε γνωστό - συζητήθηκε τηλεφωνικώς και ο υπουργός Γεωργίας έστειλε το υπόμνημά του για την πυρκαγιά του Σέιχ Σου στο γραφείο του πρωθυπουργού. Από κει και πέρα ο υπουργός Γεωργίας έβγαλε χτες άλλη μια ανακοίνωση - κοροϊδία, στην οποία αναφέρει ότι η ΕΕ ενέκρινε στις 9/7 προγράμματα για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές και ότι για τη χώρα μας εγκρίθηκε ποσό ύψους 4,7 εκατ. ECU και κοινοτική ενίσχυση 2,35 εκατ. ECU. Δηλαδή, τώρα τα δάση σώθηκαν!