Το Κόμμα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την υγεία, επισημάνθηκε σε χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ
Στην κοινή διαπίστωση ότι το νομοσχέδιο για την υγεία θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις, όχι μόνο για τους λειτουργούς της υγείας, αλλά στο σύνολο του πληθυσμού, κατέληξαν στη χτεσινή συνάντησή τους αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ, που συναντήθηκαν στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.
Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνάντηση ήταν ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και οι Β. Σγουραμάνης και Χ. Χουρδάκης,υπεύθυνος και μέλος του τμήματος Υγείας αντίστοιχα. Απ' την ΕΙΝΑΠ συμμετείχαν ο πρόεδρος Χ. Ζαχαρόγιαννης και ο Γενικός Γραμματέας Στ. Τσούκαλος.
Ο Σπ. Χαλβατζής εξήγησε ότι ήταν επιθυμία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ πλην όμως χτες ήταν αδύνατο γιατί βρισκόταν εκτός Αθήνας.
Η άλλη κοινή διαπίστωση είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να ξεκινήσει μια καινούρια συζήτηση με όλους τους φορείς που θα αντιπροσωπεύουν κυρίως τους χρήστες υπηρεσιών υγείας για τη διαμόρφωση ενός νέου νομοσχεδίου. "Ζητάμε συζήτηση από "μηδενική βάση"" είπαν οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ διευκρινίζοντας ότι με τον όρο "μηδενική βάση" εννοούν ότι ξεκινούν από ορισμένα θέματα που θεωρούν αδιαπραγμάτευτα (όπως νομικό καθεστώς των νοσοκομείων, μονιμότητα των γιατρών κλπ.) και από εκεί και πέρα οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του υπάρχοντος δημόσιου συστήματος υγείας σε πραγματικά εθνικό σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση υπογράμμισαν, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να προωθήσει - και μάλιστα με αυτόν τον αλαζονικό τρόπο - μέσα απ' τα θερινά τμήματα της Βουλής ένα νομοσχέδιο μείζονος σημασίας. "Δεν είναι τυχαίο, υπογράμμισαν οι γιατροί, ότι τέσσερα κόμματα - ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ - ανεξάρτητα απ' το βαθμό απόρριψης του νομοσχεδίου, ζητούν να μην προωθεί αυτό το νομοσχέδιο". Αναφερόμενοι στην κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισαν ότι ήδη καταγράφεται ένα μεγάλο "συν" για το σωματείο απ' την αποδοχή που βρήκαν στην ενημέρωσή τους προς τον κόσμο. Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να ενημερωθεί ο κόσμος απ' τους ίδιους τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις επιπτώσεις που θα έχει στους ασφαλισμένους το νομοσχέδιο για την υγεία.
Μετά τη συνάντηση ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε: "Το ΚΚΕ αναπτύσσει μια σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας με περιοδείες, συναντήσεις με εργαζομένους, με γιατρούς, με διοικήσεις των νοσοκομείων. Παίρνουμε από πρώτο χέρι την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο σύστημα υγείας και διαπιστώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις περισσεύει η αθλιότητα. Κάναμε πολλές συζητήσεις για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και ζητάμε την απόσυρσή του γιατί η λογική που το διακρίνει είναι, πριν απ' όλα, η εισαγωγή των νόμων της αγοράς στον τομέα της υγείας. Επιμένουμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου και είναι υποχρέωση του κράτους να την παρέχει ισότιμα, δωρεάν και σε υψηλή ποιότητα σε όλο το λαό. Το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις του οδηγεί στην περικοπή των κρατικών δαπανών για την υγεία ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει τα ασφαλιστικά ταμεία και πολλά θα τα οδηγήσει σε κατάρρευση. Υποστηρίζουμε και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Με αυτήν την έννοια συμφωνούμε και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο ώστε το κάλεσμα της ΕΙΝΑΠ προς τους εργαζόμενους και το λαό για τη συγκέντρωση της Πέμπτης να έχει μεγάλη επιτυχία. Το νομοσχέδιο αφορά βεβαίως τους γιατρούς και τους υγειονομικούς αλλά πριν απ' όλα αφορά τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Με αυτήν την έννοια οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, ο λαός πρέπει να διεκδικήσουν το ύψιστο δικαίωμα στην υγεία".
Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης δήλωσε: "Είναι ελπιδοφόρο ότι το ΚΚΕ έχει στο κέντρο της προσοχής του την υπόθεση της δημόσιας υγείας. Αν η κυβέρνησηψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο θα το καταργήσουμε στην πράξη. Η ΕΙΝΑΠ καλεί κάθε πολίτη και φορέα που ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Πέμπτης".
Την Πέμπτη 17.7.1997, το παναθηναϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 7 μ.μ., που γίνεται με πρωτοβουλία της ΕΙΝΑΠ
Το παναθηναϊκό συλλαλητήριο της Πέμπτης (17.7.1997) στο Σύνταγμα, στις 7 μμ, θα αποτελέσει το βήμα διαδήλωσης όλων εκείνων που υπερασπίζονται τη δημόσια υγεία και ζητούν την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Το συλλαλητήριο γίνεται με πρωτοβουλία της ΕΙΝΑΠ και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς που έχουν στόχο να αποσυρθεί το αντι - ΕΣΥ νομοσχέδιο, όπως το χαρακτηρίζει η ΕΙΝΑΠ. Στο μεταξύ και χτες συνεχίστηκε η απεργία της ΕΙΝΑΠ ενώ εκδηλώνονται μια σειρά πρωτοβουλίες και ενέργειες στήριξης του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών.
Τη Δευτέρα,14.7.1997, η ΕΙΝΑΠ οργανώνει στα γραφεία της, Μάρνη 30, και ώρα 10.30 πμ, σύσκεψη με προσκεκλημένους όσους φορείς έχουν ανταποκριθεί σε παλιότερα καλέσματα ή έχουν εκδηλώσει την αλληλεγγύη τους προς τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Τη Δευτέρα,14.7.1997, οι σύλλογοι των ειδικευομένων γιατρών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το υπουργείο Υγείας, στις 11.30 πμ, με τη συμμετοχή της ΕΙΝΑΠ.
Τέλος η ΕΙΝΑΠ ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Κ. Γείτονα.
Το νομοσχέδιο για την υγεία ήταν προγραμματισμένο να εισαχθεί την προσεχή Τρίτη στο Πρώτο Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Ομως χτες διακόπηκε ξαφνικά η συνεδρίαση του Τμήματος και έτσι την Τρίτη θα συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορίου. Ετσι είναι πιθανό να εισαχθεί την Τετάρτη και η ψήφισή του να γίνει - κατά τα ειωθότα - σε τέσσερις συνεδριάσεις.
Στομεταξύ η κυβέρνηση δε θέλει ν' ακούσει ούτε και τη γνώμη της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα με θέμα το νομοσχέδιο για την υγεία. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΚΕ στην πρότασή της προς την Ολομέλεια χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο άτολμο και ομολογεί ότι περιέχει πληθώρα θεμάτων και δεν είναι εύκολο να γίνει μια συνολική κριτική.
Βέβαια η κριτική της ΕΕ της ΟΚΕ γίνεται από εντελώς νεοσυντηρητικές θέσεις. Ομως όταν η ίδια η κυβέρνηση απαξιεί να ακούσει και αυτούς που - κατά το νόμο - έχουν το ρόλο επισήμου συμβούλου, τότε εκείνο που αποκαλύπτεται είναι το μέγεθος του αυταρχισμού και της αλαζονείας σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της υγείας.
Τα μηνύματα συμπαράστασης, από διάφορους κλάδους εργαζομένων, στον δίκαιο αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στο αντι - ΕΣΥ νομοσχέδιο, συνεχίστηκαν και χτες.
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει". Η Ομοσπονδία ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο είναι "εναρμονισμένο με τις γενικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ για "παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς" και στον τομέα της υγείας". Ακόμη τονίζει ότι το νομοσχέδιο "ανατρέπει τον μέχρι σήμερα τρόπο χρηματοδότησης των Δημοσίων Νοσοκομείων με περικοπή της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στις δαπάνες και μεταφορά του κόστους για τα νοσήλια στα ασφαλιστικά ταμεία επιδιώκοντας την κατάρρευσή τους".
Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης εξέδωσε με ομόφωνη απόφαση, ψήφισμα συμπαράστασης στον συνεχή αγώνα των γιατρών για ποιοτική αναβάθμιση του Συστήματος της Δημόσιας Υγείας. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηλιούπολης δηλώνουν ότι θα είναι πάντα στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών, "σ' αυτόν τον κοινό αγώνα για δωρεάν και δημόσια υγεία προς όφελος του λαού".
Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Λεκανοπεδίου έστειλε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων του Νομού Ζακύνθου.Η διατήρηση και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, τονίζει σε ανακοίνωσή του, δεν είναι υπόθεση μόνο των νοσοκομειακών γιατρών που αγωνίζονται, αλλά κυρίως των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στη Ζάκυνθο συμπεραίνουν ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει τη σφραγίδα της πλήρους ιδιωτικοποίησης του υγειονομικοασφαλιστικού συστήματος "και προσπαθεί να καταργήσει ό,τι κατακτήσαμε οι εργαζόμενοι με σκληρούς αγώνες και θυσίες όλα αυτά τα χρόνια - συνεχίζει. Η υγεία δε θα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, αλλά εμπορεύσιμο είδος που θα αγοράζει όποιος έχει χρήμα". Επιμένουν στο θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σαν μοναδική εργασιακή σχέση και καλούν όλους τους εργαζόμενους να αναπτύξουν ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα στηρίζει τη δημόσια δωρεάν υγεία.
"Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής δεν εφημερεύει για να μη στερήσει από τους ψυχικά αρρώστους το δικαίωμα σε μια ανθρώπινη περίθαλψη".
Η Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ) συμπαρατάσσεται με τους γιατρούς της ΕΙΝΑΠ στο ΨΝΑ και υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις που κλιμακώθηκαν με το κλείσιμο της εφημερίας.
Η ΠΕΝΟΨΥ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι αυτός ο αγώνας δεν αφορά μονάχα το ΨΝΑ, αλλά όλο το χώρο της ψυχιατρικής υγείας και τους λειτουργούς του. Οι νοσοκομειακοί ψυχολόγοι ενώνουν τις φωνές τους με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να επιχορηγήσει το ΨΝΑ, να καλύψει τις κενές θέσεις, να στηρίξει τις νέες δομές, να προχωρήσει στην τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και να στηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες αποασυλοποίηση
Ελλείψεις προσωπικού, καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και απειλές για κλείσιμο ιδρυμάτων, καταγγέλλουν η ΟΣΝΙΕ και η ΠΟΜΕΕΑ
Τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, περικοπές προγραμμάτων, καθυστερήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού, κλείσιμο τμημάτων, απειλές για κλείσιμο ολόκληρων ιδρυμάτων, καθώς και πιέσεις και εκφοβισμοί απέναντι στους εργαζομένους είναι η εικόνα που συνθέτει την κατάσταση που επικρατεί στα κοινωνικοπρονοιακά ιδρύματα της χώρας.
Τα παραπάνω επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ). Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι τα ιδρύματα πρόνοιας δέχονται την επίθεση της πολιτικής της κυβέρνησης, που προσμετρά τις ανθρώπινες και κοινωνικές ανάγκες με λογιστικούς αριθμούς, όπως υπαγορεύει το "πρόγραμμα σύγκλισης". Αυτή η κατάσταση, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, δεν είναι τυχαία, καθώς η σημερινή κυβέρνηση θέλει να διώξει το "βάρος" της κοινωνικής πρόνοιας από πάνω της, δηλαδή από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και να μεταφέρει αυτό το βάρος στους ίδιους τους χρήστες των υπηρεσιών και τις οικογένειές τους. Αμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικοπρονοιακών ιδρυμάτων ή να παραδοθεί η λειτουργία τους στη "φιλανθρωπία" και τελικά να οδηγηθούν στο κλείσιμο.
Μπροστά σ' αυτή την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και στο χώρο της πρόνοιας, οι εργαζόμενοι τονίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός μετώπου σωτηρίας και αξιοπρέπειας. Χρειάζεται πρώτα από όλα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μαζί με τους συνδικαλιστικούς φορείς να αντιληφθούν το μέγεθος της επίθεσης που δέχονται από την κυβερνητική πολιτική. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα προάσπισης των ιδρυμάτων και γενικότερα της πρόνοιας, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, των χρηστών των υπηρεσιών και των οικογενειών τους.
Κόντρα στη λογική των "αριθμών" και των περικοπών, οι εργαζόμενοι και κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να προχωρήσουν σε κοινό αγώνα και να συγκρουστούν με την αντιπρονοιακή κυβερνητική πολιτική.
Απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα ξεκινούν οι γιατροί του ΙΚΑ που διεκδικούν την άμεση ικανοποίηση αιτημάτων τους και για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την υγεία.
Στις 14 - 15 Ιούλη στα ιατρεία του ΙΚΑ θα αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) κήρυξε 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία.
Οι γιατροί του ΙΚΑ καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο για την υγεία κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς να γίνει διάλογος με την Ομοσπονδία τους, "γεγονός που ενισχύει τις προβλέψεις για επικείμενη "αλλαγή ταμπέλας" στα υπάρχοντα πολυιατρεία του ΙΚΑ, που θα "γονατίσουν" με την προσθήκη σ' αυτά τριών εκατομμυρίων νέων ασφαλισμένων του ΟΓΑ, του ΤΕΒΕ κλπ. ", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους. Ζητούν ριζικό εκσυγχρονισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με "κύριο κορμό" το ΙΚΑ, καθώς και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος. Ακόμη, έχουν μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα. Η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου, θα κλιμακωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
Από τη χτεσινή συνάντηση στον Περισσό
Αφίσες της ΕΙΝΑΠ και των συλλόγων των ειδικευομένων για τις κινητοποιήσεις τους, στην είσοδο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου