ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ανθρακωρύχοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί, σιδηροδρομικοί, αγρότες, εκπρόσωποι άλλων επαγγελμάτων της περιοχής Κέμεροβο (Κουζμπάς) ξεχύθηκαν στις 11 Ιούλη στους δρόμους με κόκκινες σημαίες και με κύριο αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και της κυβέρνησης. Η κινητοποίηση αυτή συνέπεσε με τις πριν από 8 χρόνια πρώτες απεργίες των ανθρακωρύχων ενάντια στην τότε ηγεσία της ΕΣΣΔ, κατά του ΚΚΣΕ, προς υποστήριξη του Γιέλτσιν. Ακριβώς αυτή ήταν η πρώτη περιοχή, όπου καταργήθηκε η Περιφερειακή Επιτροπή του ΚΚΣΕ. Ακριβώς εκεί, στο Κουζμπάς, οι ανθρακωρύχοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην άνοδο του Γιέλτσιν στην ανώτατη εξουσία της Ρωσίας.

Τα δεινοπαθήματα των 6 χρόνων "δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων" ξύπνησαν τους ανθρώπους. Το κοινωνικό καζάνι βράζει στο Κουζμπάς. Η υπομονή του κόσμου εξαντλήθηκε. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει επί μήνες τους μισθούς που ανέρχονται σε 4 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών. Πολλά ορυχεία κλείνουν με βάση τις συνταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας στα πλαίσια της "ανασυγκρότησης του κλάδου". Καταστρέφονται οι ισχυρότερες επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας. Τεράστια ποσά χρημάτων έχουν κάνει φτερά από τον προϋπολογισμό της περιοχής. Υγεία, παιδεία βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Στα πλακάτ των διαδηλωτών αναγράφονται τα αιτήματα να καταβληθούν οι μισθοί, να φύγει ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση και εκκλήσεις για αποφασιστικούς αγώνες: "Εργάτη! Σταμάτα την απεργία πείνας! Πάρε το φτυάρι και τον κασμά και...! ", "Ξύπνα, ξεσηκώσου εργαζόμενε λαέ!".

Ενα μήνα ετοίμαζαν τα συνδικάτα την κινητοποίηση πολιτικού χαρακτήρα. Το Κρεμλίνο προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα. Εστειλε επειγόντως χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων. Δεν περίμενε τις προγραμματισμένες για τον Οκτώβρη εκλογές κυβερνήτη, απέλυσε τον πιστό συνεργάτη του Γιέλτσιν, Μιχαήλ Κισλιούκ και διόρισε έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης τον Αμάν Τουλέγεφ, ο οποίος έχει εργαστεί στο Κουζμπάς πάνω από 20 χρόνια και χαίρει μεγάλης δημοτικότητας στην περιοχή. Ο ηγέτης των συνδικάτων του Κουζμπάς Ανατόλι Τσέκις δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα υποστηρίξουν τη διοίκηση Τουλέγεφ, αν θα ενεργήσει προς το συμφέρον τους. Ο Τουλέγεφ, μιλώντας στη συγκέντρωση στην πόλη Κέμεροβο, δήλωσε ότι την ευθύνη για τη διάλυση της βιομηχανίας έχουν η πρώην διοίκηση της περιοχής και η ανώτατη ηγεσία της χώρας. Κάλεσε να αποκατασταθούν ο πλήρης εργατικός έλεγχος στις επιχειρήσεις, τα καταπατημένα από τους "μεταρρυθμιστές" δικαιώματα στη δουλιά, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη μόρφωση, στην κοινωνική ασφάλιση. Πάνω από 40 περιφερειακές συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστήριξαν την κινητοποίηση. Τους εργαζόμενους του Κουζμπάς υποστήριξαν και τα συνδικάτα των γειτονικών περιοχών Νοβοσιμπίρσκ και Τομσκ. Εστειλαν εκπροσώπους τους στην περιοχή Κέμεροβο. Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα από το Κουζμπάς Τεϊμουράζ Αβαλιάνι δήλωσε ότι στις κινητοποιήσεις της 11ης Ιούλη συμμετείχαν με διάφορες μορφές περίπου 1.000.000 άτομα. Δεν εμπιστεύονται πλέον τον Γιέλτσιν και την κυβέρνηση.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Πολλά τα θύματα της πυρκαγιάς

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-

Τουλάχιστον 74 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε ξενοδοχείο στην τουριστική πόλη Πατάγια, στις ακτές της Ταϊλάνδης.

Οι πυροσβέστες ανέφεραν ότι η φωτιά ξέσπασε στο ισόγειο του ξενοδοχείου "Ρόαγιαλ Γιόμτιεν", στην καφετερία και επεκτάθηκε από τον έκτο στο δωδέκατο όροφο του κτιρίου, που έχει συνολικά 16 ορόφους.

Πολλοί άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, επειδή το ξενοδοχείο είχε κλειδώσει τις εξόδους κινδύνου, ώστε να μην μπορούν να φύγουν οι επισκέπτες χωρίς να πληρώνουν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σνοχ Θιενθόνγκ.

Οπως έγινε γνωστό από αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές, ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν πανικόβλητος πήδησε στο κενό από τον ενδέκατο όροφο του ξενοδοχείου που τυλίχτηκε στις φλόγες. Αλλοι δύο άνθρωποι - ένας άνδρας και μία γυναίκα - κάηκαν ζωντανοί μέσα στο ξενοδοχείο.

Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο ξενοδοχείο βρίσκονταν τουλάχιστον 300 άνθρωποι - οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ταϊλανδοί, που συμμετείχαν σε τρία διαφορετικά σεμινάρια.

Στον τελευταίο όροφο υπήρχαν παγιδευμένοι άνθρωποι και η πυροσβεστική ζήτησε ελικόπτερα για την απομάκρυνσή τους από το φλεγόμενο κτίριο. Δύο από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με σοβαρά εγκαύματα σε κοντινό νοσοκομείο.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δεκάδες οι νεκροί από το σεισμό

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Τα θύματα από τον πρόσφατο σεισμό που συγκλόνισε το κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Βενεζουέλα έφτασαν χτες τους 90 και οι τραυματίες τους 350, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους πως πιθανότατα θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών.

Μονάδες της Εθνοφρουράς δίνουν πραγματική μάχη για να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες από τα ερείπια των κτιρίων στην πολιτεία Σικρ, η οποία επλήγη περισσότερο και μάλιστα εργάζονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ως αργά το βράδυ της Πέμπτης τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει 180 επιζώντες από ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σικρ δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, γιατί υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.

Στην πόλη Καριάκο, ο αριθμός των μαθητών που σκοτώθηκαν στο σχολείο τους, που κατέρρευσε, έφθασε τους 27. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είχε διάρκεια 10 δευτερολέπτων και ισοπέδωσε 200 κτίρια στο Σικρ. Εγινε αισθητός στο Καράκας, στο νησί Μαργαρίτα και σχεδόν σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, το νερό και η υπηρεσία τηλεφώνου σταδιακά αποκαθίστανται, ενώ παράλληλα οι αρχές έκαναν έκκληση στους πολίτες να κλείσουν τα κλιματιστικά τους, ώστε να μη φορτώνεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ραφαέλ Καλντέρα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Υπενθυμίζεται πως ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε στη Βενεζουέλα το 1968 και τότε σκοτώθηκαν 200 άτομα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Απεργία μεταλλωρύχων

ΛΙΣΑΒΟΝΑ. -

Συνεχίζουν την απεργία διαρκείας οι μεταλλωρύχοι της Πορτογαλίας με μαζικές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Λισαβόνα, ενάντια στην εφαρμογή εργασιακού προγράμματος που προβλέπει να δουλεύουν βάρδιες ανά 24ωρο και για 7 μέρες τη βδομάδα.

Οι απεργοί πορεύτηκαν στο κέντρο της Λισαβόνας κρατώντας πανό και κόκκινα γαρίφαλα και κατέληξαν στα κεντρικά γραφεία της "Σομινκόρ", της εταιρίας που λειτουργεί τα μεταλλουργεία.

"Δεν είμαστε αρουραίοι... Δε γίνεται να είμαστε κάτω από το χώμα όλη την ώρα", φώναζαν οι απεργοί που απαιτούν επίσης να καλυτερέψουν οι συνθήκες εργασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα.

Πάντως, το σωματείο των μεταλλωρύχων δήλωσε πως είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την απεργία μέχρι να βρεθεί μια λύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ