Ιδιωτική εταιρία ισοπέδωσε το ιστορικό, πρώην "Βασιλικό Θέατρο", το πρώτο θέατρο της Θεσσαλονίκης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-
Μέσα σ' ένα διήμερο, τις ώρες που ο λαός της Θεσσαλονίκης "φλεγόταν" από τη φωτιά που κατάκαιγε το δάσος του Σέιχ Σου, η ιδιωτική κατασκευαστική εταιρία ΓΕΚ, με συνένοχο ουσιαστικά τον περιβόητο, πλέον, "Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", παρανομώντας και πάλι, προχωρούσε στην ολοκληρωτική αυτή τη φορά κατεδάφιση του κτιρίου του πρώην "Βασιλικού Θεάτρου", προσπαθώντας να αποφύγει με τον τρόπο αυτό τις αντιδράσεις των φορέων της πόλης, εισαγγελικές παρεμβάσεις και αιτήσεις αναστολής των εργασιών.Το θέατρο ισοπεδώθηκε, παρόλο που ο ΟΠΠΕ είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρηθεί το κέλυφός του και ενώ το ίδιο το έργο φέρει τον τίτλο "πλήρης ανακαίνιση και ανακατασκευή του πρώην "Βασιλικού Θεάτρου".
Εκπρόσωπος της ΓΕΚ ισχυρίστηκε ότι "υπάρχει εδώ και 20 μέρες το ΠΔ, με το οποίο δίνονται οι όροι δόμησης" και ότι "έχει εκδοθεί άδεια από την Πολεοδομία". Αντίθετα ο ΟΠΠΕ, που πρώτος θα έπρεπε να γνωρίζει αν είναι παράνομη ή όχι η κατεδάφιση και αν έχουν εκδοθεί τα σχετικά ΠΔ και η άδεια από την Πολεοδομία, δηλώνει πλήρη άγνοια, αποδείχνοντας έτσι το βαθμό της ανευθυνότητας με τον οποίο χειρίζεται τα σχετικά θέματα.Αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος άλλα έλεγε όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του, καθώς και όλοι οι πολιτικά εμπλεκόμενοι, φέρουν μεγάλες ευθύνες για την εξέλιξη του θέματος και την καταστροφή του κτιρίου.
Θυμίζουμε ότι η ΓΕΚ και παλιότερα, σε μια νύχτα, κατεδάφισε παράνομα επίσης ένα άλλο ιστορικό, διατηρητέο από το 1983, συνδεδεμένο με την ιστορία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη, την "Αυστροελληνική". Οι εργασίες κατεδάφισης έγιναν το Δεκαπενταύγουστο του '95, που η πόλη ήταν έρημη, ώστε με τετελεσμένα να προλάβει και να αχρηστεύσει τις όποιες αιτήσεις αναστολής των εργασιών κατεδάφισης της "Αυστροελληνικής" και να κατασκευάσει μεγάλο επιχειρηματικό κέντρο.
Στο νταμάρι του Βύρωνα, κοντά στ' αστέρια, έχει βλαστήσει μια πλούσια όαση πολιτισμού. Το Φεστιβάλ Βύρωνα,που δεκάχρονο δίνει και φέτος χρώμα "στη σκιά των Βράχων",φωτίζοντας την προσδοκία μας κόντρα στην "ερημιά" της υδροκέφαλης Αθήνας.
Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος,"το Φεστιβάλ είναι το αποκορύφωμα όλων των εκδηλώσεων της χρονιάς και αποτελεί τον απολογισμό της χειμωνιάτικης δουλιάς μας. Τολμούμε χρόνια και φέτος να αναδείξουμε την ανάγκη για πολιτισμό. Θέλουμε μία Τοπική Αυτοδιοίκηση δυναμική, μάχιμη, που με πλατιά καρδιά, πρέπει να βοηθηθεί από την πολιτεία". Ο δήμαρχος επισήμανε ότι στα δέκα χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ, ο χώρος των "Βράχων" μετατράπηκε σε "πολιτιστική ανάσα για το Βύρωνα και τις γύρω περιοχές". Γεγονός, που αποτελεί σημαντική κατάκτηση του λαού του Βύρωνα και της δημοτικής του αρχής που, επί σειρά ετών, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έδιωξε τους καταπατητές και έστησε το "Θέατρο Βράχων".
"Για μας, ο πολιτισμός στο Βύρωνα", τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Κολοβός,"αρχίζει την 1η Γενάρη και στις 31 του Δεκέμβρη οροθετείται η έναρξη μιας νέας, ακόμα πιο δημιουργικής χρονιάς. Με βάση αυτή τη συλλογιστική που κάναμε, επιλέξαμε το φετινό πρόγραμμα και τους θεματικούς μας κύκλους. Αποκρούσαμε τη λογική της "αρπαχτής" που πισωγυρίζει θεσμούς και κατακτήσεις κι οδηγεί μόνο στο υπερκέρδος της "φίρμας"".
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ (ξεκινά στις 18 Αυγούστου) περιλαμβάνει πέντε θεματικούς κύκλους. Ο Α κύκλος "Βραδιές τιμής",περιέχει αφιερώματα στους: Κάρολο Κουν, Μίνω Βολανάκη, Νίκο Γκάτσο, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, Τίτο Βανδή και Ραλλού Μάνου.Ο Β κύκλος με τίτλο "Οι άκρες του πολιτισμού μας" αναφέρεται στη Μ. Ασία, την Ηπειρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Αρμενία. Στον κύκλο "Αρχαίου Δράματος",οι βραδιές θα είναι μία "συλλειτουργία σκηνής - πλατείας", με τα έργα "Ιφιγένεια εν Ταύροις", "Ορνιθες", "Ορέστης", "Λυσιστράτη, "Προμηθέας Δεσμώτης", "Μήδεια", "Φοίνισσες"."Δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού" τιτλοφορείται ο Δ κύκλος. Οι Δημήτρης Μητροπάνος, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σωκράτης Μάλαμας, Ορφέας Περίδης και από κοντά οι νεότεροι, συνθέτουν την ποιοτική παρουσία του σήμερα και εξασφαλίζουν την καλύτερη αυριανή πορεία στο τραγούδι μας. Τέλος, ο Ε κύκλος αφιερώνεται στους "Νέους δημιουργούς".Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα Θέατρα Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" και "Αννα Συνοδινού". Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 7655.748, 7526.666, 7653.776.
Ποιος ο λόγος να επιτρέπει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη λειτουργία λατομείων,με την επεξήγηση "προσωρινή", αφού η εμπειρία δείχνει ότι οι επεξηγήσεις συμπληρώνουν απλώς τα... πρακτικά; Τα λατομεία στη Μερέντα και στο Ραμνούντα ακόμα λειτουργούν. Οι δονήσεις, η σκόνη που δρα διαβρωτικά στην επιφάνεια των μνημείων και η αλλοίωση των περιβάλλοντος των μνημείων, μόνο περιληπτικά περιγράφουν την καταστροφή.
Το παραπάνω ερώτημα τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου ξανασυζητήθηκε η άδεια επέκτασης δύο λατομείων (10 στρέμματα ζητούσε το καθένα) στην περιοχή Κορωπίου.Πρόκειται για τα λατομεία Κυριακού και "Τριάς ΑΕ".Το πρώτο βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Λαμπρικού,με βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες. Η Β' ΕΠΚΑ εισηγήθηκε θετικά στην επέκταση. Το δεύτερο είναι άμεσα ορατό από τον αρχαιολογικό χώρο και η Εφορεία εισηγήθηκε αρνητικά. Στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ το αίτημα απορρίφθηκε (2/7), το ίδιο και στη δεύτερη.
Αλλά η δεύτερη συνεδρίαση ήταν... αποκαλυπτική, αφού το αίτημα είχε ως παρασκήνιο το αεροδρόμιο των Σπάτων και την επιθυμία της εταιρίας να παίρνει υλικό από κοντινά λατομεία.Οι παριστάμενοι, όμως, έλεγαν ότι "η επέκταση απλώς θα εξυπηρετήσει τη μελλοντική εφαρμογή της μελέτης του καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Παναγόπουλου, για αποκατάσταση του τοπίου μετά τη λήξη των εργασιών και τη διακοπή των λατομείων".
Ποια διακοπή, όμως, όταν εδώ και 25 χρόνια το λατομείο Κυριακού λειτουργεί παράνομα,με μία άδεια της χούντας (1971); "Εάν συζητούσαμε το θέμα επί της ουσίας, θα έπρεπε να διακόψουμε τη λειτουργία", τόνισαν μέλη του Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι η άδεια επέκτασης θα νομιμοποιούσε την παρανομία.Ωστόσο, για τα λατομεία στο Ραμνούντα, που ακόμα λειτουργούν, μόλις πριν ένα χρόνο το ΚΑΣ ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης να στείλει σήμα διακοπής. Και φωνή βοώντος... Στην προκειμένη περίπτωση, τα δύο παραπάνω λατομεία άδεια επέκτασης δεν πήραν, αλλά ακόμα είναι εκεί και δουλεύουν.
Δ. Μ.
Αύριο Σάββατο, στις 9μμ, στο γήπεδο του "Τρύφωνα" (Πολυτεχνείου και Κουντουριώτου) στο Ηράκλειο Αττικής, το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου φιλοξενεί την παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Οινοφύτων,με το δραματικό ειδύλλιο "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" του Δημ. Κορομηλά. Η σκηνοθεσία είναι του Γ. Κόκκινου.
Ο Οργανισμός για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) φιλοξενεί (4 - 14/7) στην Αθήνα 16 ελληνόφωνους μαθητές και μαθήτριες των γυμνασίων της Απουλίας (Κάτω Ιταλία) μαζί με δύο καθηγητές τους. Οι μαθητές επιλέχθηκαν μετά από διαγωνισμό στην έκθεση με θέμα "Η ιστορία του χωριού μου" στα ελληνικά, ή στα γκρεκάνικα (τοπική διάλεκτος). Χτες, στο ξενοδοχείο "Αγιος Γεώργιος - Λυκαβηττού" όπου διαμένουν δωρεάν οι μαθητές, τους απονεμήθηκαν έπαινοι για τις εκθέσεις τους.
Ενα ενδιαφέρον, το δεύτερο, φεστιβάλ μουσικού θεάτρου διοργανώνει στο Βόλο το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου της πόλης, με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Διευρυμένο το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλη "γκάμα" θεμάτων από την όπερα μέχρι την πειραματική δημιουργία, συμβαδίζοντας με τον κύριο στόχο του Κέντρου: να διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντές του και ν' αποδεικνύει τη ζωντάνια και πολυμορφικότητα του μουσικοθεατρικού πεδίου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβρη με πρώτη (1/9) αυτή που θα φιλοξενήσει τη Χάνα Σιγκούλα.Η πρωταγωνίστρια του Φασμπίντερ θα παρουσιάσει ένα μουσικό ταξίδι στο Βερολίνο και το Παρίσι, από το μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο όπερες: "Ετσι κάνουν όλες" του Μότσαρτ από το Λυρικό Εργαστήρι του Μεγάρου Μουσικής (6,7/9) και "Η Οπερα του Ζητιάνου",συμπαραγωγή της Λυρικής Σκηνής και του Κέντρου (4,5/10). Επίσης τις παραστάσεις: "Οι μουσικές της Ελλάδας μέσα από το θέατρο σκιών" (19 - 21/9) και "Τα Φανταστικά" Μαύρο Θέατρο Πράγας: "Οψεις της Αλίκης" (26/9). Πιο ερευνητικό χαρακτήρα έχουν οι παραστάσεις "Ο καβαλάρης του Χιονιού" του Μ. Γκέλντεροντ (12 - 15/9) και "Εργοστάσιο Σλήμαν" του Χ. Γκέμπελς (27/9 - 1/10). Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώνονται σεμινάρια και εργαστήρια από τους Τζον Κένι (1,2/9), Θόδωρο Αντωνίου (3,4/9), Χ. Γκέμπελς (27/9) και Μπ. Γκουπτ (4,5/9).
"Πελώριο έργο, πελώριοι ρόλοι, πελώρια Μήδεια", χαρακτήρισε την παράσταση της "Μήδειας" του Ευριπίδη,που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο,η σκηνοθέτρια της παράστασης Νικαίτη Κοντούρη.Η πρεμιέρα θα γίνει στις 16 Ιουλίου,στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης.Ακολουθεί περιοδεία: στην Κατερίνη (Αρχαίο Θέατρο Δίον 26/7).Στις 1 και 2 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο και τέλος στις 17 Σεπτεμβρίου,στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας.Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,μουσική Σαβίνας Γιαννάτου και χορογραφία Βάσως Μπαρμπούση.Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη,Τροφός η Μάγια Λυμπεροπούλου,Ιάσων ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος,Αγγελος η Αννα Μακράκη,Αιγέας ο Αρης Λεμπεσόπουλος,Κρέων ο Γιάννης Νταλιάνης,Παιδαγωγός ο Νίκος Χατζόπουλος.
Στοιχείο, στο οποίο επιμένει η σκηνοθεσία είναι η "θεϊκή - δαιμονική καταγωγή" της Μήδειας, η οποία αντιπροσωπεύει τη γυναίκα - ερωμένη - σύζυγο και μητέρα, που μέσα από το Θυμό της για την εγκατάλειψή της από τον Ιάσονα, δε διστάζει να φτάσει ακόμα και στην παιδοκτονία.