Τη "στήριξη του κράτους" ζήτησαν χτες από την κυβέρνηση η ηγεσία του ΣΕΒ και εκπρόσωποι 49 μεγάλων επιχειρήσεων, στη σύσκεψη που είχαν στα γραφεία του ΣΕΒ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης
Μονά - ζυγά δικά τους τα θέλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες (έμποροι, βιομήχανοι, τραπεζίτες κλπ.). Ενώ κατά παράδοση διεκδικούν από τους κυβερνώντες μέτρα που θα οδηγούν σε "λιγότερο κράτος" και περισσότερη "ιδιωτική πρωτοβουλία", χτες οι μεγαλοεπιχειρηματίες εμφανίστηκαν με το κοστούμι του "κρατιστή", ζητώντας από την κυβέρνηση μεγαλύτερη κρατική στήριξη, ώστε να γίνουν λιγότερο δαπανηρές και περισσότερο αποδοτικές οι μπίζνες των εμποροβιομηχάνων στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπαν χτες - "κεκλεισμένων των θυρών" - οι υπουργοί Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,με εκπροσώπους 49 μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων και τραπεζών (κρατικών και ιδιωτικών) και την ηγεσία των βιομηχάνων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο συντονισμός της δράσης κράτους και επιχειρηματιών για την επέκταση της δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα "η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στις δραστηριότητές τους στη ΝΑ Ευρώπη". Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, οι παραβρεθέντες επιχειρηματίες ενημέρωσαν τους δύο υπουργούς - και μέσω αυτών την κυβέρνηση - για την "ανάγκη να υπάρξουν "θεσμικές, πολιτικές και λειτουργικές παρεμβάσεις", που θα συμβάλουν στη βελτίωση της δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Για την ακρίβεια, ζήτησαν τη "στήριξη" της κυβέρνησης σε 3 επίπεδα:
Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, οι εμποροβιομήχανοι αξίωσαν από την κυβέρνηση να δώσει εντολή στους υπουργούς, στους συμβούλους, στους διπλωμάτες κλπ. να προσφέρουν σαν καλοί και υπάκουοι υπάλληλοι τις υπηρεσίες και πληροφορίες που τους ζητούνται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, για να γίνουν έτσι πιο αποδοτικές οι μπίζνες τους στο εξωτερικό. Να δούμε, τι άλλο θα ζητήσουν...
Στα ύψη το εμπορικό έλλειμμα της χώρας
Δραματική επιδείνωση σημείωσαν τα ελλείμματα του ισοζυγίου στο πρώτο τρίμηνο του 1997 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δείχνουν ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών άγγιξε στο πρώτο τρίμηνο τα 1,6 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας κατακόρυφη αύξηση κατά 35,2% συγκριτικά με πέρσι, σκιαγραφούν τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και διαψεύδουν περίτρανα όσους κάνουν λόγο για βελτίωση της οικονομίας, επιλέγοντας για ευνόητους λόγους συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες.
Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελούν τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 1997:
Με ρυθμούς "χελώνας" κινούνται οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων από την επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στα φυσικά πρόσωπα. Οπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει βεβαιωθεί από τις μεγαλύτερες εφορίες της χώρας ποσό που ανέρχεται μόλις σε 10,5 δισ. δραχμές και αφορά το φόρο που θα καταβάλλουν μόνο επιχειρήσεις. Αντίθετα η διαδικασία είσπραξης του ΦΜΑΠ από φυσικά πρόσωπα φαίνεται πως θα ξεκινήσει προς το τέλος του χρόνου, αφού ακόμη δεν έχει γίνει η επιλογή της εταιρίας, στην οποία προτίθεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει την επεξεργασία των στοιχείων των εντύπων Ε9.
Αναλυτικά τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί από τις διάφορες μεγάλες εφορίες της χώρας από την επιβολή ΦΜΑΠ σε επιχειρήσεις έχουν ως εξής: ΦΑΒΕ Αθηνών 2,3 δισ. δρχ., ΦΑΕ Αθήνας 6 δισ. δρχ., ΦΑΕ Πειραιά 1,1 δισ. δρχ., ΦΑΕ Θεσσαλονίκης 1,1 δισ. δρχ. Ας σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλλουν το φόρο που τους αναλογεί σε δύο δόσεις, η πρώτη στο τέλος Αυγούστου και η δεύτερη στο τέλος Οκτώβρη.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις προωθούμενες διαδικασίες ξεπουλήματος
Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος αποφάσισαν σε από κοινού σύσκεψη οι σύλλογοι των εργαζομένων στην Τράπεζα και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς κρίθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΤΚΕ μεταξύ της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας (μητρική της ΤΚΕ) και της Εγνατίας Τράπεζας (η μοναδική υποψήφια για την εξαγορά), θα οδηγήσουν στο ξεπούλημα της πωλούμενης τράπεζας.
Σε ανακοίνωσή της, η ΟΤΟΕ σημειώνει με έμφαση ότι η προσφορά της Εγνατίας δεν έγινε αποδεκτή από την επιτροπή αξιολόγησης της Αγροτικής Τράπεζας, γιατί πέραν του απαράδεκτου χαμηλού τιμήματος, υπήρχαν και άλλοι πέντε σοβαροί λόγοι απόρριψης της προσφοράς. Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - πιστός στις νεοφιλελεύθερες απόψεις του περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας - έδωσε την περασμένη βδομάδα εντολή στο διοικητή της ΑΤΕ Χρ. Παπαθανασίου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με στόχο τη βελτίωση της υποβληθείσας προσφοράς.
Η ΟΤΟΕ ζητάει τώρα από τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία παραπέρα συζήτησης για την πώληση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος στην Εγνατία Τράπεζα και να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός, όπως άλλωστε προέβλεπε και το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης της 30/6/97.
Αύξηση 0,5% σημείωσε ο τιμάριθμος χονδρικής το Μάη του 1997 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Απρίλη, έναντι αύξησης 0,3%, που είχε σημειωθεί στο αντίστοιχο διάστημα του 1996. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα σχετικά με την εξέλιξη του τιμαρίθμου χονδρικής τον περασμένο Μάη.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το μέσο επίπεδο του γενικού δείκτη παρουσίασε αύξηση 2,8% έναντι αύξησης 6,7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση προκύπτει αύξηση 2,6% έναντι αύξησης 6,9% αντίστοιχα πέρσι.