ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Περιοδεία στη Μεσσηνία πραγματοποιεί σήμερα ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

  • Στις 10.00 π.μ. θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας και θα έχει συναντήσεις με το ΔΣ του ιδρύματος και τη διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων.
  • Στις 12.00 θα μιλήσει στους εργαζόμενους στην αίθουσα της σχολής αδελφών νοσοκόμων, με θέμα: "Οι θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία".
  • Στις 5.30 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στα γραφεία της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ (Κανάρη 14).
  • Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει για τις πολιτικές εξελίξεις σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία των Γαργαλιάνων.
Στην Πάτρα

O Στρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, πραγματοποιεί περιοδεία σήμερα στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα θα περιοδεύσει το πρωί στην αμερικανονατοϊκή βάση του Αραξου, όπου θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους, και στο ΚΕΑ Αραξου όπου θα έχει συνάντηση με το διοικητή, τους εργαζόμενους και το Σωματείο τους.

Στο Αγρίνιο

Περιοδεία στο Nομό Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 11 Ιούλη ο Αποστόλης Τασούλας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στις 10.30 π. μ. επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Αιτ/νίας του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο Αγρινίου,όπου θα μιλήσει στους εργαζόμενους, θα έχει συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου των εργαζομένων και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Στη 1.00 μ. μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ Αιτ/νίας του ΚΚΕ (Πλ. Δημοκρατίας - Ι. Στάικου 2), με θέμα: "Θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία".

Αλλες εκδηλώσεις
  • Η ΚΟ Αγιάσου - Λέσβου του ΚΚΕ σάς καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει το βράδυ του Σαββάτου 12 Ιούλη στα 3 καφενεία στο Καμπούδ.

Θα υπάρχουν μουσική, μεζέδες, δώρα και ξεφάντωμα μέχρι το πρωί.

  • Η ΚΟ Κάτω Πατησίων του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος με θέμα: "Η Συνθήκη Σένγκεν μετά τη Διακυβερνητική", την Τετάρτη 16 Ιούλη στις 8.00 μ. μ. στα γραφεία της ΚΟΒ (Σημαντήρα και Κριτοβουλίδου - Κάτω Πατήσια).

Μετά το τέλος της συζήτησης οι γυναίκες - μέλη, φίλοι και οπαδοί θα φιλέψουν με σπιτικούς μεζέδες τους παραβρισκόμενους.

Πνίγουν την ανάσα

Ποια είναι τα όρια της δημοκρατίας; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Από το Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, λίγο καιρό πριν το Αμστερνταμ, τέθηκε το ζήτημα της οριοθέτησης της δημοκρατίας προκειμένου τα κράτη - μέλη της αντιδραστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να ενισχύουν την εξουσία τους και μέσω αυτής την απρόσκοπτη εκμεταλλευτική δράση των πολυεθνικών. Χωρίς εργατικές αντιστάσεις και αντιδράσεις, χωρίς τη δυνατότητα υπεράσπισης και διεκδίκησης των λαϊκών δικαιωμάτων και συμφερόντων, γιατί αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για την πραγματοποίηση κερδών και υπερκερδών. Ο καπιταλισμός που εξελίσσεται σε συνθήκες κρίσης, έντασης του διεθνούς ανταγωνισμού, μέσω των διαδικασιών προώθησης των Συνθηκών Μάαστριχτ και Αμστερνταμ, επιτίθεται καθολικά και αδίστακτα στην εργατική τάξη και τους λαούς. Τα κράτη της ΕΕ, μπροστά στις αναπόφευκτες ταξικές συγκρούσεις, θωρακίζονται προκειμένου να ενισχύσουν τις επιδιώξεις της πιο βίαιης καταλήστευσης των εκμεταλλευομένων μαζών από τα μονοπώλια. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης σε βάρος των εργαζομένων, των ίδιων των αντιφάσεων του συστήματος, έναν αντίπαλο υπολογίζουν, το εργατικό κίνημα.

Οσο πιο αντιδραστική πολιτική εφαρμόζουν ενάντια στους λαούς, τόσο το δυνάμωμα του κατασταλτικού μηχανισμού θα γίνεται κυρίαρχο στοιχείο κρατικών και διακρατικών λειτουργιών μέσω επίσης κοινά συμφωνημένων συνθηκών και διακρατικών αποφάσεων. Και βέβαια μαζί με τον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, σύμφυτο είναι και το πλαίσιο "πρόληψης", ή καλύτερα ο σχεδιασμός αποτροπής ακόμη και της σκέψης για αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και το κράτος του. Αυτή άλλωστε είναι και η λειτουργία της αστικής δημοκρατίας. Μια στυγνή δικτατορία των πολυεθνικών ενάντια στις λαϊκές δυνάμεις. Στο Αμστερνταμ ουσιαστικά επικυρώθηκε η συμφωνία του Σένγκεν, ο γιγάντιος μηχανισμός του ηλεκτρονικού φακελώματος και ελέγχου, ακόμη και των πιο προσωπικών στιγμών και υποθέσεων, των κατά τα άλλα "ελεύθερων Ευρωπαίων πολιτών". Ενός φακελώματος που με την ίδια τη συνθήκη και το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, θα ακολουθεί τους εργαζόμενους σαν "πιστοποιητικό φρονημάτων", απαραίτητο για την ίδια τους τη ζωή και την ύπαρξη, κριτήριο για τη "νομιμότητα" των προσωπικών και κοινωνικών τους σχέσεων και της δράσης τους. Ετσι τόσο οι επιχειρηματίες εργοδότες όσο και τα κράτη τα συμβεβλημένα με τη Σένγκεν, θα προστατεύονται από τους "εγκληματίες" πρωτοπόρους ηγέτες των λαϊκών δυνάμεων και όχι μόνο. Οι όποιες προσωπικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα αυτής της "δημοκρατίας", γίνονται ανύπαρκτο αντικείμενο. Αλλά και σαν μέσο προσωπικού ελέγχου στοχεύει στη διάλυση της όποιας συλλογικής δράσης.

Φαίνεται ότι ο προστατευτικός κλοιός του συστήματος με τη Σένγκεν, δεν είναι αρκετός. Το νέο εφεύρημα, η EYRODAC, με το ίδιο πρόσχημα της προστασίας από την εγκληματικότητα, δημιουργεί το "αρχείο των δακτυλικών αποτυπωμάτων" στο οποίο αρχικά θα μπουν τα δακτυλικά αποτυπώματα όσων ζητούν πολιτικό άσυλο. Αλλο ένα δικαίωμα προστασίας πολιτικά διωκόμενων ατόμων- πολλοί Ελληνες αγωνιστές ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει - καταργείται, αφού με την EURODAC όποιος ζητά πολιτικό άσυλο θεωρείται κατά τεκμήριο εγκληματίας. Ταυτόχρονα στο όνομα της προστασίας, από την ΕΕ των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, αυτοί δεν έχουν δικαίωμα στην παροχή πολιτικού ασύλου. Τα όρια της δημοκρατίας πνίγουν την ανάσα της. Μόνο που η ασφυξία μπορεί να γίνει δύναμη έκρηξης των λαϊκών μαζών για τη δική τους δημοκρατία.

Φιλειρηνική εκδήλωση στην Ικαρία

Η Επιτροπή Ειρήνης Ικαρίας και η Επιτροπή Ειρήνης τομέα Αγίου Κήρυκου διοργανώνουν εκδήλωση για την ειρήνη, το Σάββατο 12 Ιούλη στις 9 μ.μ. στην πλατεία του Αγ. Κήρυκου με θέμα: "Η ειρήνη στη σημερινή διεθνή κατάσταση και οι υποχρεώσεις του φιλειρηνικού κινήματος, ειδικότερα στην Ελλάδα και το Αιγαίο".

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ευάγγελος Μαχαίρας,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και γλέντι.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Απαραίτητος ο κοινωνικός έλεγχος

Παρέμβαση του Στ. Παναγιώτου, βουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης

Το θέμα του κοινωνικού ελέγχου είναι το κύριο, όσον αφορά τη λειτουργία βιομηχανικών επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου στη συζήτηση των επιμέρους άρθρων του νομοσχεδίου του υπ. Ανάπτυξης σχετικά με τις άδειες εγκατάστασης βιομηχανιών στη συνεδρίαση του Α Θερινού Τμήματος της Βουλής. Χτες συζητήθηκαν τα άρθρα που αφορούσαν τις διαδικασίες εγκατάστασης μιας επιχείρησης, ενώ σήμερα και αύριο θα συζητηθούν οι υπουργικές τροπολογίες, που αφορούν τη ΔΕΗ και την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου.

Σχολιάζοντας άρθρο του νομοσχεδίου, που ανέφερε τη δυνατότητα προσφυγής σε περίπτωση ρύπανσης του περιβάλλοντος από μια επιχείρηση, σε όσους έχουν έννομο συμφέρον, ο Στ. Παναγιώτου, χαρακτήρισε αόριστη τη διάταξη, τονίζοντας πως "δε γίνεται καμία αναφορά στον κοινωνικό έλεγχο". "Κατά την άποψή μας", σημείωσε, "το έννομο συμφέρον θα πρέπει να είναι πολύ πιο συγκεκριμένο. Ετσι ο κάθε φορέας και ο κάθε πολίτης να έχει δικαίωμα προσφυγής σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία μιας επιχείρησης δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και γενικά στη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Ιδιαίτερη σημασία έχει ποιος είναι εκείνος που θα κρίνει την προσφυγή. Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν τοπικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς π.χ. το Εργατικό Κέντρο, το Εμπορικό Επιμελητήριο, καθώς επίσης τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ".

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, στις παρεμβάσεις που έγιναν, επισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο απλουστεύει τις διαδικασίες χορήγησης άδειας λειτουργίας σε μια επιχείρηση χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ