Με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες καλούν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει σύντομα τον "κοινωνικό διάλογο" και να προχωρήσει με τόλμη στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων στους τομείς αγοράς εργασίας, υγείας, ασφαλιστικού συστήματος κλπ.
Συστάσεις να επιταχυνθεί η διαδικασία των συζητήσεων, που έχουν ανοίξει με τον "κοινωνικό διάλογο" και να παρθούν σύντομα - με τη δέουσα τόλμη και θάρρος - τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, απευθύνουν στην κυβέρνηση Σημίτη οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, με την τετραμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στην έκθεση αυτή του ΙΟΒΕ - που ως γνωστόν χρηματοδοτείται από τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και άλλους φορείς στήριξης μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων - επισημαίνεται πως αν δεν παρθούν "εδώ και τώρα" νέα αντιλαϊκά μέτρα, δεν πρόκειται να συνεχιστεί η "βελτίωση" των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
"Η ελληνική οικονομία - διαπιστώνουν οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ - μετά από μια σχετικώς μακρά περίοδο σταδιακής, αλλά ορατής βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών της, εισέρχεται βαθμιαία σε περίοδο φθινουσών περαιτέρω οριακών βελτιώσεων". Εκφράζοντας όμως την... αγωνία τους, για την "επιτυχή είσοδο της ελληνικής οικονομίας στον 21ο αιώνα" και την πάση θυσία ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αν δεν παρθούν σύντομα και νέα μέτρα. Οπως αναφέρουν στην έκθεση, "στην παρούσα φάση, πρωταρχική σημασία έχει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό ο κοινωνικός διάλογος, ώστε οι συζητήσεις να καταλήξουν σύντομα σε αποφασιστική και θαρραλέα δράση".
Στην ουσία, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου λένε στην κυβέρνηση πως ο λεγόμενος "κοινωνικός διάλογος" είναι καλός, αλλά θα αποδειχτεί φιάσκο, αν συνεχιστεί με ατέρμονες συζητήσεις και δε συνδυαστεί με τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία, όμως, προϋποθέτουν τόλμη και αποφασιστικότητα για να ξεπεραστούν οι όποιες αντιδράσεις εκδηλωθούν από την πλευρά των εργαζομένων. "Ο κατάλογος των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που επείγουν είναι μακρύς - αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ - ιδίως στους τομείς της αγοράς εργασίας, του ασφαλιστικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, των ΔΕΚΟ και των κρατικών τραπεζών".
Σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση του ΙΟΒΕ, σημειώνει:
Οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ θεωρούν αξιόλογη την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζόμενων στα νέα αντιλαϊκά μέτρα με το διάλογο - απάτη και "θετικότατο στοιχείο" τη δέσμευση του πρωθυπουργού μετά τη διακυβερνητική του Αμστερνταμ ότι για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει χαλάρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Ομως, αξιώνοντας την εδώ και τώρα λήψη των νέων αντιλαϊκών μέτρων προειδοποιούν πως "αν δεν προχωρήσουν σύντομα οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, θα χαθεί η τελευταία ευκαιρία να τεθούν τα θεμέλια για την επιτυχή είσοδο της ελληνικής οικονομίας στον 21ο αιώνα"!
Μεγάλη υστέρηση σημείωσαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 1997, προδιαγράφοντας την αποτυχία της κυβέρνησης στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για το συγκεκριμένο σκέλος του προϋπολογισμού. Οπως ανέφερε χτες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία δείχνουν μία αύξηση της τάξης του 11% στα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 1997, έναντι ετήσιου στόχου 15,6%!
Τα έσοδα ανήλθαν στο εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης 1997 στο ποσό των 3.616,4 δισ. δρχ. έναντι 3.258,5 δισ. δρχ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, εμφανίζοντας έτσι ρυθμό αύξησης 10,98%.Ανάλογο ποσοστό αύξησης (11,12%) εμφάνισαν τα έσοδα μόνο τον Ιούνη του 1997 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία εμφανή υστέρηση σημείωσαν ξεχωριστά τα φορολογικά έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν με ρυθμό 12,23%.
Η παραπάνω εξέλιξη καταδεικνύει για άλλη μια φορά το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας του ισχύοντος αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος. Παρά την εμφανώς δυσμενή εξέλιξη στο σκέλος των εσόδων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιμένει να εμφανίζεται ικανοποιημένη και... αισιόδοξη για τους επόμενους μήνες, λόγω των εσόδων που θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία η εκκαθάριση των υπόλοιπων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 1997 και οι υπόλοιπες διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου.
Η παραπάνω εικόνα εμφανίζεται παρά το γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν σταλεί μέχρι στιγμής στους φορολογούμενους είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρεωστικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει και πρόσθετο φόρο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, από την εκκαθάριση 2.122.669 φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι:
Από την πρόσφατη, έκτη παρτίδα 379.212 συνολικά εκκαθαριστικών σημειωμάτων που άρχισε να αποστέλλεται στους φορολογούμενους αυτή τη βδομάδα προκύπτει ότι τα 166.610 είναι χρεωστικά, τα 115.747 πιστωτικά και τα 96.855 μηδενικά. Το χρεωστικό ποσό της έκτης παρτίδας ανέρχεται σε 43,973 δισ. δρχ., το πιστωτικό ποσό σε 9,011 δισ. δρχ. και η διαφορά (καθαρή θέση) σε 34,962 δισ. δρχ. Υπενθυμίζεται ότι για τους φορολογούμενους της συγκεκριμένης παρτίδας για τους οποίους υπάρχει χρεωστικό ποσό, καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης είναι η 31 Ιούλη 1997.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε εξέλιξη βρίσκονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι διαδικασίες αξιολόγησης των προϊσταμένων των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών(ΔΟΥ) με βάση τους ρυθμούς αύξησης εσόδων που πετυχαίνει η εφορία της αρμοδιότητάς τους. Η διαδικασία αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Σενάρια και διεργασίες ξεκίνησαν με εντολή του πρωθυπουργού στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκθεση Σπράου για μείωση της έμμεσης φορολογίας, σαν ένα από τα μέτρα που απαιτούνται για τη μείωση του πληθωρισμού στο 2,3% το 1999.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε διαδικασία διερεύνησης του δημοσιονομικού κόστους που θα επιφέρει ενδεχόμενη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα καθώς και η μείωση κατά 1 με 2 ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή ΦΠΑ. Ανάλογη εντολή αναμένεται να δοθεί και στις υπηρεσίες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία θα κληθεί να μελετήσει τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στον πληθωρισμό η υλοποίηση τέτοιων μέτρων.
Την επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ, αρμόδιων στελεχών του υπουργείου, καθώς και διευθυντικών στελεχών των ΚΑΕ.
Οπως ανέφερε χτες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν οι διαδικασίες παράδοσης σε ιδιώτες του 25% του μετοχικού κεφαλαίου των ΚΑΕ, καθώς επίσης η διεύρυνση των δραστηριοτήτων ΚΑΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και ο σχεδιασμός εγκατάστασής τους στο αεροδρόμιο των Σπάτων.
Επίσης, χτες πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με διευθυντικά στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Στη συνάντηση με την ΚΕΔ συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προώθηση των διαδικασιών στέγασης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και γενικότερα των υπηρεσιών του δημοσίου.
Τέλος, κατά τις χτεσινές συναντήσεις δόθηκαν εντολές για εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΔΟΕ στη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών στις τουριστικές περιοχές της χώρας, κατά τους επόμενους μήνες αιχμής.
Αυξάνονται από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη οι τιμές των υγρών καυσίμων, βενζινών και πετρελαίου. Οπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) οι τιμές των βενζινών αυξάνονται κατά 1,40 δρχ. το λίτρο έναντι των τιμών της προηγούμενης εβδομάδας και του ντίζελ κατά 0,60 δρχ. το λίτρο, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών.
Σχετικά με τις αποκλίσεις στις τιμές, η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, σημειώνει πως φταίει ότι οι πρατηριούχοι δεν έχουν πρόσβαση στο διυλιστήριο και επαναφέρει το αίτημά της για απόκτηση βυτίου για τις ανάγκες των πρατηρίων.