ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΝΑΤΟΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
Κοινή συντονισμένη πάλη

ΜΑΔΡΙΤΗ (του απεσταλμένου μας ΠΑΥΛΟΥ ΑΛΕΠΗ).-

Μέρες πριν την Κυριακή 7 Ιούλη στο προάστιο Λεγκάνς της Μαδρίτης τα αεροπανό και οι αφίσες, παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καλούν σε λαϊκή αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση. Μια μέρα πριν αρχίσουν να καταφθάνουν οι ΝΑΤΟικοί ηγέτες και να αρχίσουν για άλλη μια φορά το μοίρασμα του κόσμου κεκλεισμένων των θυρών, οι ηγέτες των κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων της Ευρώπης θα καταγγείλουν σε ανοιχτή συγκέντρωση τα "έργα και τις ημέρες" του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού και θα προτείνουν την αγωνιστική διέξοδο.

Με πρωτοβουλία της "Ενωμένης Αριστεράς" Ισπανίας έχει προηγηθεί η διήμερη συνάντηση, στις 5 - 6 Ιούλη, των ηγετών των κομμουνιστικών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, όπου στο κείμενο των συμπερασμάτων τονίζεται: "...Τα κόμματα είναι αντίθετα στην ενδυνάμωση και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ που προβλέπεται να προωθήσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη".Και παρακάτω επίσης τονίζεται ότι "...οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ταχθούν υπέρ του συμβατικού και πυρηνικού αφοπλισμού, της διάλυσης θεσμών όπως το ΝΑΤΟ, διαφωνώντας στην ύπαρξη δυνάμεων ταχείας επέμβασης, να ταχθούν ενάντια στη δημιουργία νέων εντάσεων και διαιρέσεων... ".

"Οχι περισσότερο ΝΑΤΟ"

Ανήμερα την Κυριακή από νωρίς το πρωί το κλειστό γήπεδο του λαϊκού προαστίου Λεγκάνς πλημμυρίζει από τις χιλιάδες των κομμουνιστών και των αγωνιστών, που έρχονται να καταγγείλουν τη ΝΑΤΟική δράση στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα χέρια τους μεταφέρουν τις κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο, τις σημαίες των κομματικών οργανώσεων περιοχών, τις σημαίες με τα διακριτικά της "Ενωμένης Αριστεράς". Κάποιοι νεολαίοι έχουν τις σημαίες που τιμούν τα τριάντα χρόνια από τη δολοφονία του Τσε. Στο κέντρο του γηπέδου καταλαμβάνει θέση η αντιπροσωπεία από δεκάδες αγωνιστές των οργανώσεων του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που έχουν κάνει το ταξίδι από τη χώρα τους ακριβώς για να παραβρεθούν στη συγκέντρωση. Φέρουν μαζί τους τα πολύ γνωστά πλέον σε αυτές τις συγκεντρώσεις τύμπανα, που δίνουν το ρυθμό σε όλη τη διάρκεια. Από παντού κρέμονται σημαίες των ευρωπαϊκών χωρών που μετέχουν στην εκδήλωση.

Το μεγαλύτερο πανό που στολίζει το χώρο είναι εκείνο της Οργάνωσης Περιοχής του Λεγκάνς, που γράφει: "Πάλη ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου, Οχι στο Μάαστριχτ, Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ".Ενα άλλο πανό από την περιοχή της Βαλένθια γράφει: "Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την αποβιομηχάνιση".Πίσω από το τεράστιο βήμα της εκδήλωσης υπάρχει το σύνθημα: "ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑΤΟ".

Γύρω στις 11.30πμ η συγκέντρωση αρχίζει και "όλα είναι συνειδητά...".Φωνάζουν όλοι ρυθμικά "Εξω οι βάσεις, Οχι στο ΝΑΤΟ".Προηγούνται σύντομοι χαιρετισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της "Ενωμένης Αριστεράς" και από άλλα τμήματα και οργανώσεις περιοχών του κόμματος. Οι ομιλητές με όλους τους τρόπους διακηρύσσουν από το βήμα: "...Δε θέλουμε το ΝΑΤΟ και δε θέλουμε να μαζεύεται στη Μαδρίτη".Το πλήθος ανταπαντά με ανάλογα συνθήματα.

Λίγο πριν αρχίσουν τις ομιλίες τους οι ξένες αντιπροσωπείες, μια τεράστια οθόνη πίσω από το βήμα παίζει σκηνές από τη ΝΑΤΟική δράση στον Κόλπο, στη Βοσνία και άλλα μέρη του κόσμου, αλλά και από τους αγώνες των Ισπανών και όλων των λαών της Ευρώπης ενάντια στις βάσεις και το ΝΑΤΟ. Κάθε πέντε περίπου ομιλίες γίνεται διάλειμμα και παίζονται σκηνές με ανάλογη θεματολογία στη μεγάλη οθόνη. Σε ένα τέτοιο διάλειμμα φαίνεται η Ευρώπη των συνεπειών του Μάαστριχτ, της φτώχειας και της εξαθλίωσης των λαών. Ταυτόχρονα υπάρχουν σκηνές από τις εργατικές απεργίες, τις κινητοποιήσεις και την αντίσταση των λαών σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Το πλήθος αντιδρά ανάλογα. Αποδοκιμάζει τα πρόσωπα του Κλίντον, του Κολ, του Σιράκ, τη στιγμή της υπογραφής του Μάαστριχτ, τις Συνόδους των Επτά... και αποθεώνει τις εργατικές διαδηλώσεις.

Οι ομιλητές διαδέχονται ο ένας τον άλλο με αλφαβητική σειρά και οι πιο πολλοί καταδικάζουν την Ευρώπη του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ και υπόσχονται πάλη ενάντια στην ενίσχυση και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Κάθε ομιλητή ξεχωριστά τον παρουσιάζει κάποια προσωπικότητα των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ισπανίας, κάποιος συνδικαλιστής, ή εκπρόσωποι από τις μεγάλες οργανώσεις περιοχών της Ισπανίας. Το πλήθος ξεσηκώνεται όταν προτείνονται αγώνες για την "Ευρώπη της απασχόλησης, της ειρήνης, της αλληλεγγύης", όταν αναδείχνεται η μαζική πάλη ως το μοναδικό μέσο ανατροπής της σημερινής κατάστασης.

Ο Χ. Ανγκίτα

Τη συγκέντρωση έκλεισε ο Γενικός Συντονιστής της "Ενωμένης Αριστεράς" της Ισπανίας, Χ. Ανγκίτα.Κάτω από διαρκή χειροκροτήματα και ρυθμικά συνθήματα κατήγγειλε την Ευρώπη του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ. Πρότεινε διαρκή συντονισμένη πάλη για να ανατραπεί αυτή η Ευρώπη του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης. Αποκάλυψε πως ο νεοφιλελευθερισμός και τα προγράμματα λιτότητας δεν περνούν μόνο από τα λεγόμενα συντηρητικά κόμματα, αλλά σε αυτή την αντιλαϊκή διαδικασία συμμετέχουν και πολλά από τα λεγόμενα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά. Γι' αυτό πρότεινε μαζικούς αγώνες, μακριά από τις ψευδαισθήσεις, σαν το κύριο μέσο ανατροπής της συντηρητικής πολιτικής. Πάλη επίσης πρότεινε για να εμποδιστεί η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ και να ανοίξει ο δρόμος διάλυσης του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού. Την ομιλία του έκλεισε υποδείχνοντας τους δύο μοναδικούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει η ανθρωπότητα: "ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ".

Το πλήθος και οι αντιπροσωπείες έκλεισαν τη συγκέντρωση τραγουδώντας τη ΔΙΕΘΝΗ με υψωμένες γροθιές και με το σύνθημα "Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος".

Αγώνας των λαών της Ευρώπης

Ολόκληρο το κείμενο των συμπερασμάτων που διατυπώθηκαν κατά τη συνάντηση των "Αριστερών και Προοδευτικών Κομμάτων" της Ευρώπης στη Μαδρίτη, στις 5-6 Ιούλη

Κατά τη διήμερη συνάντηση των "Αριστερών και Προοδευτικών Κομμάτων της Ευρώπης" διατυπώθηκε ένα κείμενο συμπερασμάτων, όπου έγινε η καταγραφή των απόψεων των κομμάτων που μετείχαν στη συνάντηση. Ο "Ρ" σήμερα δημοσιεύει ολόκληρο το κείμενο των συμπερασμάτων:

Με πρόσκληση της Ενωμένης Αριστεράς (Ισπανίας) οι επικεφαλής ευρωπαϊκών προοδευτικών κομμάτων συναντήθηκαν στις 5 Ιούλη 1997 στη Μαδρίτη: οι Λόταρ Μπίσκι από το Γερμανικό Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, Πιερ Μποβουά από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου, Νίκος Κατσουρίδης από το ΑΚΕΛ της Κύπρου, Κίρστεν Αουκεν Νίλσεν από το Δανικό Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ραλφ Σουντ από την Αριστερή Συμμαχία της Φιλανδίας, Ρομπέρ Υ από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ντιντιέ Μοτσάν από το Κίνημα Πολιτών της Γαλλίας, Τζον Χέντι από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Βρετανίας, Νίκος Μπίστης από το Συνασπισμό Ελλάδας, Αλέκα Παπαρήγα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ιαν Μαρινισεν από το Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Πρόνσιας ντε Ρόσα από τη Δημοκρατική Αριστερά της Ιρλανδίας, Φαμιάνο Κρουτσιανέλι από το Κίνημα για τους Ενωτικούς Κομμουνιστές της Ιταλίας, Αρμάντο Κοσούτα και Φάουστο Μπερτινότι από το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, Ινγκερ Λίσε Χάνσεν από το Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Νορβηγίας, Κάρλος Καρβάλιας από το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Λαρς Οχλι από το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας, Φέρμιν Μπέλζα από το Ελβετικό Εργατικό Κόμμα, Ραφαέλ Ριμπό από την Πρωτοβουλία για την Καταλωνία, Αλόνσο Πουέρτα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Νορβηγική Πράσινη Αριστερή Ομάδα και Χούλιο Ανγκίτα από την Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας.

Αυτή η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα "Να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη της Απασχόλησης, της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης" όπως επίσης και η μαζική εκδήλωση της 6ης του Ιούλη, είναι μέρος μιας σειράς προοδευτικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που ξεκίνησαν 14 μήνες πριν, από τα κινήματα που συνεργάζονται σήμερα στα πλαίσια της πολιτικής ομάδας για μια Ενωτική Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα αριστερά και πράσινα κόμματα που προαναφέρονται και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ενδυνάμωση της πολιτικής τους συνεργασίας, ώστε να αναπτύξουν από κοινού δράση για κοινούς στόχους, σεβόμενοι πάντα την αυτονομία του καθενός.

Μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Αμστερνταμ και το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης η συνάντηση της Μαδρίτης μπορεί να ιδωθεί σε ένα διπλό πλαίσιο. Από τη μια πλευρά η νέα κατάσταση που δημιουργείται στην Ευρώπη μετά τη νίκη των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία και των αριστερών δυνάμεων στη Γαλλία, και γενικά από την ανάπτυξη ενός δυναμικού κινήματος που αναπτύσσεται σε όλες τις χώρες μας ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό για ένα νέο προσανατολισμό της οικοδόμησης της Ευρώπης, προς μια προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά η ιδιαίτερης σημασίας Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίσης στη Μαδρίτη στις 7 και 8 Ιούλη για να αποφασίσει σχετικά με τη διεύρυνση αυτού του στρατιωτικού μηχανισμού.

Οι σταθερές προσπάθειες για αλλαγή πολιτικής σε κάθε χώρα συμβάλλουν σε ένα μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις αιτίες που προκαλούν την ανεργία, τις πρόσκαιρες μορφές εργασίας, τη φτώχεια. Πρέπει να απαντήσουμε στα προβλήματα της ανεργίας με μια βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που θα κατοχυρώνει και θα διευρύνει τις κοινωνικές κατακτήσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα και τη λήψη μέτρων όπως η μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, που θα υπερασπίζεται το κράτος πρόνοιας και τις δημόσιες υπηρεσίες και θα θέτει τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να μετατρέψουμε σε συνεχή απαίτηση την ισότητα ανδρών και γυναικών. Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία πρέπει να σημειώσει μια ποιοτική πρόοδο. Πρέπει να απαντηθεί η αναγκαιότητα ασφάλειας. Η ειρήνη πρέπει να βασίζεται σε μια φιλόδοξη αναπτυξιακή πολιτική. Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Η επιδίωξη αυτών των στόχων δημιουργεί τις προϋποθέσεις δημοκρατικής συμμετοχής όλων των πολιτών, και σε Ευρωπαϊκά θέματα, στην αντιμετώπιση των κύριων προβλημάτων που υπάρχουν.

Μια τέτοια συμμετοχή, όπως η συμμετοχή της Αριστεράς και των Πρασίνων είναι ακόμα πιο αναγκαία, γιατί η σημερινή οικοδόμηση της Ευρώπης είναι ανίκανη να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα και ο αναπροσανατολισμός της καθίσταται με ακόμα μεγαλύτερη πεποίθηση αναγκαίος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των αριστερών και κοινωνικών κινημάτων, η Διακυβερνητική Διάσκεψη που πρόσφατα έληξε στο Αμστερνταμ, στις 17 Ιούνη, δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις.

Παρόλο που οι κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να αγνοήσουν την αυξανόμενη απαίτηση για μια κοινωνική Ευρώπη, αλλά παρόλο ότι το θέμα τέθηκε οι 15 δεν αμφισβήτησαν καμία από τις πολιτικές και τις κεντρικές κατευθύνσεις στις οποίες πλατιά στρώματα αντιδρούν.

Ταυτόχρονα η δημόσια συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες του Συμφώνου Σταθερότητας και της Νομισματικής Ενωσης στην απασχόληση, στα κοινωνικά δικαιώματα και στην εθνική κυριαρχία, που ξεκίνησε κάτω από την πίεση που άσκησαν πολιτικά και κοινωνικά προοδευτικά κινήματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, και τέθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση στο Αμστερνταμ, διευρύνει το διάλογο σε αυτά τα θέματα.

Ολα τα κόμματα που βρίσκονται εδώ στη Μαδρίτη δεν έχουν τις ίδιες απόψεις σχετικά με το ενιαίο νόμισμα, αλλά όλα διατηρούν μια απορριπτική στάση στο πρόγραμμα της ΟΝΕ και συμφωνούν σε μια πολύ αρνητική θέση σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο οδηγεί σε μια διαρκή λιτότητα και σε μια πολιτική συνεχούς απώλειας θέσεων εργασίας.Τώρα που η συζήτηση είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες, εμείς που συμμετέχουμε στη συνάντηση της Μαδρίτης θεωρούμε ομόφωνα ότι η κατάσταση επιτρέπει ένα πρόσθετο βήμα για την πολιτική συμμετοχή ακόμα και σε οικονομικά θέματα.

Ολοι συμφωνούμε ότι καμιά πρόοδος δεν μπορεί να σημειωθεί αν οι πολίτες δε συμμετέχουν στη συζήτηση και στη λήψη των αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δημοψηφισμάτων, εκεί που οι συνθήκες το επιτρέπουν και ανταποκρίνονται στο αίτημα των λαών. Τα κόμματα που συμμετέχουν στη συνάντηση της Μαδρίτης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την κοινή καμπάνια που πραγματοποιείται σε διάφορες χώρες με το σύνθημα "Να αποφασίσουν οι λαοί για το μέλλον της Ευρώπης".

Ο αναπροσανατολισμός της οικοδόμησης της Ευρώπης εμπεριέχει την προώθηση νέων αντιλήψεων στον τομέα της ασφάλειας. Ενα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο συλλογικής ασφάλειας πρέπει να βασίζεται στο διάλογο και σε μέτρα εμπιστοσύνης, αποτρέποντας τη στρατιωτική απειλή, δημιουργώντας θεσμούς που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών λαών. Γι' αυτό το λόγο τα κόμματα που συμμετέχουν στη συνάντηση είναι αντίθετα στην ενδυνάμωση και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπεται να προωθήσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ως εναλλακτική πρόταση σε αυτά τα σχέδια, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ταχθούν υπέρ του συμβατικού και πυρηνικού αφοπλισμού για τη διάλυση θεσμών όπως το ΝΑΤΟ, διαφωνώντας στην ύπαρξη δυνάμεων ταχείας επέμβασης, να ταχθούν ενάντια στη δημιουργία νέων εντάσεων και διαιρέσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και ταυτόχρονα να λάβουν υπόψη τους τις απαιτήσεις για ασφάλεια των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η ΟΑΣΕ, εφόσον ανανεωθεί και αποκτήσει τα απαραίτητα μέσα, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη κρίσεων και συγκρούσεων και τη διατήρηση της ειρήνης της περιφερειακής οργάνωσης του ΟΗΕ, εφαρμόζοντας πολιτικά μέσα και αρχές παρόμοια με αυτά του Ελσίνκι.

Τα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα που βρίσκονται εδώ στη Μαδρίτη, στη βάση των δικών τους αναλύσεων και θέσεων, δηλώνουν, όπως έκαναν στο Παρίσι και στη Μαδρίτη το 1996 ή ακόμα πιο πρόσφατα στη Λισαβόνα, την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν και να διευρύνουν το διάλογο με όλη την Αριστερά και τους Πράσινους, υπέρ μιας δημοκρατικής Ευρώπης, μιας κοινωνικής Ευρώπης, μιας Ευρώπης της Απασχόλησης, της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης, όπου θα γίνεται σεβαστό το περιβάλλον.

ΝΑΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Παρεμβάσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που μετείχε στη διήμερη συνάντηση με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα και τους Μπάμπη Αγγουράκη,υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων, μέλος της ΚΕ και βουλευτή και Κράτη Κυριαζή,γραμματέα της Ευρωβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, συνέβαλε στη συζήτηση με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και τις πολλές παρεμβάσεις και προτάσεις της αντιπροσωπείας στην τελική διαμόρφωση του κειμένου συμπερασμάτων της συνάντησης.

Αν και δεν επρόκειτο για "Κοινό Ανακοινωθέν", αλλά για ένα κείμενο συμπερασμάτων όπου καταγράφονταν οι απόψεις των κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα στην Ευρώπη και την απειλή από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θεώρησε με τις προτάσεις της να είναι σαφές το μήνυμα προς τους λαούς της Ευρώπης. Ετσι για παράδειγμα διαφώνησε με τη διατύπωση του κειμένου "... η νέα κατάσταση που δημιουργείται στην Ευρώπη μετά τη νίκη των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία και των Αριστερών δυνάμεων στη Γαλλία... " κύρια γιατί πιστεύει ότι τη συντηρητική πολιτική δεν την προωθούν μόνο τα παραδοσιακά κόμματα της συντήρησης, αλλά και πολλά από τα λεγόμενα σοσιαλιστικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τόσο το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία όσο και το Σοσιαλιστικό στη Γαλλία. Φυσικά η αντίθετη άποψη απηχούσε τις απόψεις των περισσότερων κομμάτων που μετείχαν στη συνάντηση και έτσι συμπεριλήφθηκε στο κείμενο με την ερμηνεία ότι η εν λόγω διατύπωση αφορά τα επίσημα ονόματα των κομμάτων, έτσι όπως χρησιμοποιούνται αυτά στις χώρες τους.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έκανε πολλές θετικές προτάσεις για την τελική βελτίωση του κειμένου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται εκείνες που ζητούν Δημοψηφίσματα των λαών για την πορεία της Ευρώπης, όπως επίσης και εκείνες που αφορούν τις εκτιμήσεις για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Αμστερνταμ.

Συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Ρομπέρ Υ

Πριν από τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης που προηγήθηκε, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη, υπεύθυνο των Διεθνών Σχέσεων και μέλος της ΚΕ και τον Κράτη Κυριαζή, γραμματέα της Ευρωβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, είχε συνάντηση με τον Εθνικό Γραμματέα του Γαλλικού ΚΚ Ρομπέρ Υ.

Ανταλλάχτηκαν οι πλούσιες εμπειρίες των τελευταίων χρόνων που υπάρχουν στα δύο κόμματα από τους αγώνες των δύο λαών ενάντια στις συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη του Μάαστριχτ και τώρα του Αμστερνταμ. Ο Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γαλλία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, για τις θέσεις της ΚΕ του κόμματος μετά τη Συνθήκη του Αμστερνταμ που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ανέφερε ότι οι Γάλλοι κομμουνιστές δεν τρέφουν καμία ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες ανατροπές με τη συμμετοχή των κομμουνιστών στην κυβέρνηση και ότι αντίθετα έχουν πιο πολλές ελπίδες στις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τον συνεχάρη για άλλη μία φορά για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές και τον διαβεβαίωσε ότι θα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στη χώρα του και την καινούρια εμπειρία με τη συμμετοχή των κομμουνιστών στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα οι δύο αντιπροσωπείες για άλλη μια φορά βεβαίωσαν ότι θα είναι αλληλέγγυοι στις εργατικές διεκδικήσεις ενάντια στις πολιτικές της Ευρώπης του Μάαστριχτ και στους αγώνες του λαϊκού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ