ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις παντού!

Η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Παιδείας, της Υγείας, αλλά και του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, λιμανιών και αεροδρομίων συνιστούν το πανόραμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της ...δεύτερης τετραετίας

Το ξεπούλημα του ΟΤΕ, αλλά και επιχειρήσεων στο χώρο της Ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), η παράδοση σε ιδιώτες λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και η εμβάθυνση των πολιτικών ιδιωτικοποίησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, τη Δημόσια Διοίκηση και την Υγεία, συνθέτουν τον δεύτερο κύκλο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ το αμέσως προσεχές διάστημα. Πριν και μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

Δείγμα γραφής των άγριων κυβερνητικών διαθέσεων απέναντι στα λαϊκά στρώματα, αλλά και της ωμότητας με την οποία περιγράφουν τις πολιτικές τους επιλογές, αποτελεί η συνέντευξη Αλογοσκούφη σε κυριακάτικη εφημερίδα. Ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθαρίζει τη γραμμή πλεύσης της κυβέρνησής του, την οποία έχει ήδη προαναγγείλει με τη μορφή αιτημάτων η οικονομική ολιγαρχία, γραμμή η οποία έχει τη στήριξη του άλλου πόλου του δικομματισμού, του ΠΑΣΟΚ. Οπως επισήμανε ο υπουργός, «αυτό που χρειάζεται η οικονομία, η δημόσια διοίκηση και η χώρα συνολικά, θα έλεγα, είναι ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων». «Μεταρρυθμίσεις» τις οποίες εξειδικεύει στη διαδικασία της μεθόδευσης ανατροπής του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ενώ συμπληρώνει ότι «ιδιαίτερα σημαντική μεταρρύθμιση είναι αυτή που αφορά το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση και την υγεία». Με άλλα λόγια, επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το σύνολο των αντιδραστικών πολιτικών ιδιωτικοποίησης ζωτικών τομέων της ελληνικής κοινωνίας.

Στον επιχειρηματικό τομέα, εκτός από την προδιαγεγραμμένη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ (όπου επεξεργάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια, αφού μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες - γερμανικός και ισπανικός ΟΤΕ - εμφανίζονται να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους) στην ημερήσια διάταξη για τη δεύτερη τετραετία τίθεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων του τομέα της Ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των σταθμών εμποροκιβωτίων, αλλά και περιφερειακά αεροδρόμια, ειδικά αυτά που βρίσκονται σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς...

ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΑΛΙΕΙΣ
Διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα

Να μη γίνουν πράξη τα αντιαλιευτικά μέτρα του κανονισμού 1281/2005, απαίτησαν αγωνιστικά χτες στην Αθήνα εκατοντάδες παράκτιοι αλιείς. Παράλληλα, σήμερα συζητούνται στο Συμβούλιο Αλιείας της ΕΕ νέα περιοριστικά μέτρα για τη μεσογειακή αλιεία.

Οι παράκτιοι αλιείς πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, πήγαν στη Βουλή και στη συνέχεια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μαζί τους βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Σφυρής, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράσταση του Κόμματος. Σε συνάντηση εκπροσώπων τους, παρουσία και του βουλευτή του ΚΚΕ, με τον υφυπουργό Αλ. Κοντό, ο τελευταίος έδειξε συγκατάβαση, αλλά το θέμα είναι τι θα εφαρμόσει τελικά η κυβέρνηση. Γιατί, ως γνωστό, εφαρμόζει επακριβώς ό,τι επιβάλλει η ΕΕ.

Ενα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν είναι ότι οι παράκτιοι καλούνται, με βάση το σχετικό κανονισμό, να δηλώσουν ποιο είναι το κύριο αλιευτικό εργαλείο τους. Πράγμα που ανοίγει το δρόμο για να επιβληθούν περιορισμοί για τα υπόλοιπα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούν και να υπάρξει συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους και εγκατάλειψη του επαγγέλματος. Ο Αγγ. Τζέκης επισήμανε στους μετέχοντες στην κινητοποίηση πως ο σχεδιασμός και τα μέτρα της ΕΕ αποσκοπούν στο να εγκαταλείψουν το επάγγελμα οι μικρομεσαίοι ψαράδες και τους κάλεσε σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα.

ΠΑΣΥ ΕΒΡΟΥ
Ανοιχτή σύσκεψη την Πέμπτη

Σε ανοιχτή σύσκεψη καλεί η ΠΑΣΥ τους αγρότες του Εβρου για να συζητήσουν από κοινού το πλαίσιο των αιτημάτων τους και να σχεδιάσουν τις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η σύσκεψη θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη 23/11 στις 6 μμ στο δημαρχείο του Σουφλίου.

Οπως τονίζεται στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, «δε χρειάστηκε ούτε ένας χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, για να φανούν οι δραματικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες και στην αγροτική οικονομία της χώρας μας». «Αποκλειστικά υπεύθυνοι, προσθέτει, γι' αυτήν τη ζοφερή κατάσταση της αγροτικής οικονομίας και των μικρομεσαίων αγροτών είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ψήφισαν και εφαρμόζουν τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της. Μπροστά σ' αυτή τη δύσκολη κατάσταση οι αγρότες δεν πρέπει να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Αύξηση τιμής κατά 85% στην πενταετία!

Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, την περίοδο 2001-2006 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε συνολικά κατά 85%. Και ενώ η φετινή μέση οικογενειακή δαπάνη εμφανίζεται μειωμένη κατά 10% σε σχέση με το 2005 - μια «σταγόνα στον ωκεανό» της ακρίβειας που επωμίζονται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους - τα κέρδη των εταιρειών διύλισης και εμπορίας συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ΣΤΑΤ ΜΠΑΝΚ, οι φετινές ανάγκες θέρμανσης των νοικοκυριών και των δημόσιων χώρων υπολογίζονται σε περίπου 5 εκατ. τόνους πετρελαίου και το ποσό που θα ξοδευτεί στα 3,15 δισ. ευρώ!

Διαπιστώνεται επίσης ότι επιχειρείται ραγδαία ανακατανομή των μεριδίων αγοράς στις εταιρείες εμπορίας, με τις μεγάλες εταιρείες να διευρύνουν την αυτόνομη παρουσία τους στη λιανική πώληση και ήδη να κατέχουν μερίδιο 20%, ενώ οι 2.000 μεταπωλητές διατηρούν το 40% (το άλλο 40% κατέχουν οι 8.000 πρατηριούχοι) και «αγωνίζονται» με χαμηλότερες τιμές, που φτάνουν έως και τα 20-30 ευρώ το χιλιόλιτρο!!!

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 2001 μια πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων δαπανούσε 1.980 ευρώ για 7.000 λίτρα πετρελαίου, ενώ φέτος προβλέπεται να δαπανήσει κάτι παραπάνω από 3.700 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της αγοράς, ένα τριάρι διαμέρισμα υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 650 λίτρα πετρελαίου το χειμώνα και ένα κονδύλι 344 ευρώ, ενώ το τεσσάρι με 800 λίτρα κατανάλωσης ένα κονδύλι 424 ευρώ.

ΕΛΠΕ
Κοίτασμα φυσικού αερίου στη Λιβύη

Την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Λιβύη ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ. Η γεώτρηση βρίσκεται στη λεκάνη του Μουρζούκ, 1.000 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης και 150 χιλιόμετρα νότια του παραγωγικού κοιτάσματος φυσικού αερίου Al Wafa. Οι εργασίες εκτελέστηκαν από την αυστραλιανή εταιρία «Γουντσάιντ Ενερτζι ΝΑ». Με τη δεύτερη δοκιμή παραγωγής επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη φυσικού αέριου, με παραγωγή 5,8 εκατ. κυβικά πόδια αερίου την ημέρα. Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 20% στην κοινοπραξία στην οποία ανήκει και η αυστραλιανή εταιρία.

Στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Κηπευτικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Πρέβεζας σε σύνολο 137 ψηφισάντων (ένα άκυρο) οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας» επανεκλέχτηκαν σε πρώτη δύναμη. Ανέδειξαν τέσσερις εκπροσώπους στο 7μελές διοικητικό συμβούλιο, αυξάνοντας τις ψήφους τους, ενώ εκλέγουν και τον έναν εκπρόσωπο στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες τρεις έδρες του διοικητικού συμβουλίου.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Ψευδεπίγραφες «μειώσεις»

Ψευδεπίγραφες και ανέξοδες μειώσεις επιτοκίων, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά, διαφημίζουν οι τράπεζες, με στόχο την απόσπαση μεριδίων αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο και η Γενική Τράπεζα - ιδιοκτησία του γαλλικής «Σοσιετέ Ζενεράλ» - ανακοίνωσε μειώσεις στα στεγαστικά δάνεια, μόνο σταθερού επιτοκίου, τα οποία όμως, ακόμη και σήμερα, παραμένουν υψηλότερα από τα αντίστοιχα σε κυμαινόμενο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών. Πρόκειται δηλαδή για την ίδια «τεχνική» που ακολουθεί και ο λοιπός «ανταγωνισμός». Οι τέτοιες «μειώσεις» έχουν να κάνουν με τη διαφημιστική καμπάνιά τους ενόψει και της επικείμενης νέας αύξησης των βασικών επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά τις 6 απανωτές ανατιμήσεις του τελευταίου χρόνου και τη σωρευτική αύξηση ήδη να φτάνει στις 1,25 ποσοστιαίες μονάδες, οι ευρωτραπεζίτες προαναγγέλλουν την κλιμάκωση αυτής της πολιτικής με νέα βήματα, το επόμενο μέσα στο Δεκέμβρη του 2006 και στη συνέχεια για το 2007.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ