ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βουτιά... στα δολάρια του ΝΒC

Ανω - κάτω η παγκόσμια Κολύμβηση από την απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής για πρωινούς τελικούς στο Πεκίνο 2008 προς χάριν του αμερικανικού δικτύου. Σε επικίνδυνους δρόμους οδηγούν τα νέα δεδομένα

Την αντίδρασή του στην απόφαση εξέφρασε και ο Ελληνας πρωταθλητής Αρης Γρηγοριάδης

Eurokinissi

Την αντίδρασή του στην απόφαση εξέφρασε και ο Ελληνας πρωταθλητής Αρης Γρηγοριάδης
To να μιλήσει κανείς για τη σχέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με τους χορηγούς δεν ...ανακαλύπτει και την Αμερική, αφού πάντα αυτή υπήρξε ιδιαίτερα... στοργική προς τους δεύτερους. Σήμερα, όμως, μάλλον φτάσαμε στο σημείο να μην τηρούνται ούτε τα προσχήματα (αυτά είχαν χαθεί προ πολλού άλλωστε) και να γίνεται πλέον εμφανές ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή τις περισσότερες φορές (αν όχι όλες) λειτουργεί ως παραμάγαζο των χορηγών της.

Αθλημα ...προϊόν

Τελευταίο παράδειγμα ιδιαίτερα κραυγαλέο μάλιστα και που έχει προκαλέσει ...φουρτούνα αντιδράσεων είναι η απόφαση των «Αθανάτων» να πραγματοποιήσουν τα χατίρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ΝΒC. Ετσι, όρισαν να διεξαχθούν οι τελικοί της κολύμβησης και της γυμναστικής στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008 πρωί, προκειμένου να είναι σε βραδινή ώρα στις ΗΠΑ άρα και πιο εμπορική. Το NBC είχε ζητήσει από την άνοιξη από τη ΔΟΕ να μεταφερθούν οι τελικοί το πρωί, προκειμένου οι Αμερικανοί τηλεθεατές να παρακολουθούν ζωντανά τους τελικούς. Την απόφαση της ΔΟΕ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, πριν μια εβδομάδα ο «Αθάνατος» Χέιν Βερμπρούγκεν, ο οποίος όμως αρνήθηκε ότι η ΔΟΕ υπέκυψε στον εκβιασμό. Τα στοιχεία όμως δεν τον δικαιώνουν. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κορυφαίο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο έχει πληρώσει 3.55 δισ. δολάρια για να αποκτήσει τα δικαιώματα των Αγώνων, φυσικό είναι να έχει και λόγο. Μάλιστα, θα 'λεγε κανείς ότι στο ΝΒC βολεύτηκαν με τα δυο αθλήματα, αφού εάν διεκδικούσαν κάτι ανάλογο με τον στίβο ή το μπάσκετ θα ήταν πιο κραυγαλέες οι περιπτώσεις. Αλλωστε, δεν αναμένεται και να χάσει, αφού τα συγκεκριμένα αγωνίσματα που είναι σαφώς πιο δημοφιλή (και πιο εμπορικά βέβαια) στις ΗΠΑ ακόμα και σε μη εμπορική ώρα θα ...βγάλουν τα λεφτά τους.

Επικίνδυνη απόφαση...

Ο Αυστραλός Ιαν Θορπ υπέγραψε την επιστολή διαμαρτυρίας σε αντίθεση με τους Αμερικανούς συναθλητές του

Eurokinissi

Ο Αυστραλός Ιαν Θορπ υπέγραψε την επιστολή διαμαρτυρίας σε αντίθεση με τους Αμερικανούς συναθλητές του
Πάντως, ξέχωρα από τη λογική του κέρδους, η απόφαση δείχνει και μια άλλη πτυχή και αφορά την υποκρισία της ΔΟΕ, όταν δηλώνει αποφασισμένη για την πάταξη του ντόπινγκ. Στη λογική του κέρδους βέβαια τα πάντα πάνε περίπατο. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες αντιδράσεις ανθρώπων του χώρου (αθλητές, προπονητές) εστιάζονται στο γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσουν το γεγονός ότι θα πρέπει να πέσουν το βράδυ στα προκριματικά και να ξυπνήσουν πρωί, για να αγωνιστούν σε τελικό και να διεκδικήσουν τη διάκριση (μετάλλιο, θέση στο βάθρο, καλή επίδοση). Παράλληλα, όπως εξηγούν, και ο χρόνος που έχουν προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μόλις δυο χρόνια θεωρείται από τους ειδικούς λίγος. Με βάση όμως το σκεπτικό ότι ακόμα και έτσι για χάρη του κέρδους και τα όσα αποφέρει μια επιτυχία σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει αυτή να αποκτηθεί, ούτως ή άλλως, ο δρόμος για τη χρήση παρασκευασμάτων που θα βοηθήσουν σε αυτό ανεξαρτήτως συνθηκών μοιάζει να ανοίγει διάπλατα.

Κύμα αντιδράσεων

Η εξόφθαλμη εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων δημιούργησε κύμα αντιδράσεων σε όσους σχετίζονται με το άθλημα της κολύμβησης. Πιο χαρακτηριστική είναι η επιστολή διαμαρτυρίας προς τη ΔΟΕ από πρωτοκλασάτα ονόματα του χώρου (παγκόσμιους πρωταθλητές, ολυμπιονίκες) που, παρά τα παχυλά συμβόλαια με χορηγούς και τον πακτωλό εκατομμυρίων που παίρνουν από διαφημίσεις, αυτή τη φορά αποφάσισαν να πουν αλήθειες. «Εμείς οι Ολυμπιονίκες κολυμβητές, ανησυχώντας για την αρνητική εμπορική επιρροή στο άθλημά μας και έχοντας ως στόχο την ευγενή άμιλλα και τον θεμιτό ανταγωνισμό θέλουμε να μετάσχουμε σε βραδινούς τελικούς στο Πεκίνο», αναφέρεται στην αρχή της επιστολής, ενώ καταλήγοντας οι κολυμβητές εκφράζουν τους φόβους τους για το ίδιο το άθλημα από τη συγκεκριμένη απόφαση. «Αυτή η απόφαση όμως έχει να κάνει με την ακεραιότητα του αθλήματός μας και του ολυμπιακού πνεύματος, γιατί πρόκειται για το συμφέρον των αθλητών και για την αξιοπρέπεια των Ολυμπιακών Αγώνων». Την επιστολή, μεταξύ άλλων, υπογράφουν κορυφαίοι κολυμβητές όπως οι Αυστραλοί Ιαν Θορπ, Γκραντ Χάκετ, Μάικλ Κλιμ, ο Νοτιοαφρικανός Ρόλαντ Σούμαν, ο Ρώσος Αρκάντι Βιατσάνιν, ο Αυστριακός Μάρκους Ρόγκαν ο Ολλανδός Πίτερ Φαν Χούνγκεμπαντ. Μάλιστα, ο τελευταίος έκανε και ιδιαίτερα καυστικές δηλώσεις. «Το να βρεθείς στην καλύτερη κατάσταση 10 το πρωί λίγο μετά το πρωινό είναι απίθανο. Ας μη γελιόμαστε. Ολα γίνονται για να εξυπηρετηθεί το NBC χωρίς κανένας να ρωτήσει τους ανθρώπους του χώρου», τόνισε ο Ολλανδός. Ας σημειωθεί ότι αν και η επιστολή δόθηκε και σε Αμερικανούς αθλητές αυτοί αρνήθηκαν να την υπογράψουν. Την αντίδρασή του στην απόφαση εξέφρασε και ο Ελληνας πρωταθλητής Αρης Γρηγοριάδης. «Θεωρώ αρκετά αρνητική για εμένα τουλάχιστον την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής οι τελικοί της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 να γίνονται τις πρωινές ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας κολυμβητής. Εκτός όμως από τους αθλητές έντονα αντέδρασαν και εθνικές ομοσπονδίες ακόμα και αυτή της διοργανώτριας των Αγώνων Κίνας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Κίνας, Ζανγκ Γιαντόνγκ υποστήριξε πως δημιουργείται σαφές μειονέκτημα για τους κολυμβητές και τις κολυμβήτριες των διοργανωτών. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αντιδράσεις της Βρετανίας, της Αυστραλίας, ενώ αντίθετα η ομοσπονδία των ΗΠΑ συμφώνησε με την απόφαση θεωρώντας τη διαφήμιση για το άθλημα. Η παγκόσμια ομοσπονδία FINA είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο αίτημα του NBC, ενώ αναζητείται διοργάνωση - test event που θα εφαρμοστούν οι νέες ώρες (τελικοί το πρωί, προκριματικά το βράδυ). Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μελβούρνης τον ερχόμενο Μάρτη δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, μια και ήδη έχει καταρτιστεί πρόγραμμα.

ΕΒU: Αντιδρά για τους δικούς της λόγους

Η εξυπηρέτηση συμφερόντων του ενός χορηγού δημιουργεί όμως και τριβές με τους άλλους, αφού όταν το μοίρασμα της πίτας των κερδών δε γίνεται στη μέση ξεσπάει ο εμπορικός πόλεμος. Ετσι στο άρμα των αντιδράσεων μπήκε και η Ενωση Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης έχοντας όμως τους δικούς της οικονομικούς λόγους, για να εκφράσει την αντίθεσή της στην απόφαση της ΔΟΕ. «Η ΔΟΕ με αυτή της την απόφαση σταματάει την παράδοση, να διοργανώνονται τελικοί ανεξάρτητα με την ώρα της περιοχής που γίνονται οι αγώνες. Οι τηλεθεατές στην Ευρώπη, καθώς και το σύνολο του παγκόσμιου τηλεοπτικού κοινού θα αδικηθούν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η EBU που θα χάσει αρκετά λεφτά προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ