Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2006 - αριθ. φύλλου: 9612

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΤΡΟ
Πράξη σπουδαία ... αγωνιστική

Επιχειρούμε ένα σύντομο θεατρικό οδοιπορικό που σκαρφαλώνει στους δρόμους των βουνών της πατρίδας μας. Η χαρτογράφησή του σχεδιάστηκε σε μια σημαδιακή για την Ελλάδα εποχή και στο επικάλυμμά του διαβάζει ο ταξιδιώτης «Θέατρο του Λαού». Στη διάρκεια κρίσιμων ιστορικών περιόδων, το θέατρο, διαθέτοντας το ισχυρό όπλο της άμεσης συναισθηματικής επίδρασης, αλλά και μετάδοσης μηνυμάτων, χρησίμευσε σαν μέσο επηρεασμού και ευαισθητοποίησης του λαού. Είναι μια σημαντική πλευρά της επίδρασης στην Τέχνη του λαϊκού κινήματος που αναπτυσσόταν από την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ. Το ρόλο αυτό ανέλαβε το ελληνικό θέατρο σε οριακές για τη χώρα μας στιγμές, με πρωταγωνιστές τις περισσότερες φορές κομμουνιστές.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΜΕΞΙΚΟ
Ο αγώνας της εξεγερμένης Οαχάκα

Από τις 22 Μάη 2006, 80.000 δάσκαλοι της πολιτείας της Οαχάκα, από τις πιο φτωχές στο Μεξικό, βρίσκονται σε απεργία. Δε λύγισαν ούτε μία στιγμή παρά τις στερήσεις και τη φονική επιχείρηση καταστολής από την πολιτειακή κυβέρνηση.


ΣΕΛ.  24
Δε «διαβάζονται» τα Εικαστικά

Από την προσπάθεια γενικής υποβάθμισης των σπουδών δεν μπορούσε να διαφύγει το μάθημα της Αισθητικής Αγωγής. Για πρώτη φορά φέτος, παραδόθηκε στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου βιβλίο, για να «διαβάζουν» τα Εικαστικά.


ΣΕΛ.  3
ΔΙΗΓΗΜΑ
Διηγήματα «σφυριές»

«Μέσα στην άλλη κατοχή ο "Ριζοσπάστης" δεν είχε γραφεία, ούτε τυπογραφεία "επίσημα". Τυπώνονταν στο Μεγάλο Μυστικό Τυπογραφείο της Ελλάδας - μελάνι του ήταν το αίμα των πατριωτών του EAM». Διηγήματα του Απόστολου Σπήλιου για τον ΔΣΕ.


ΣΕΛ.  8
Η δημοκρατία στον ΔΣΕ

Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει από το περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός» τα άρθρα «Η λειτουργία της Δημοκρατικής Συνέλευσης» και «Ο ρόλος του ομαδάρχη στο ΔΣΕ» που αποκαλύπτουν πώς οι μαχητές του ΔΣΕ εξασφάλιζαν την πραγματική δημοκρατία στις γραμμές τους.


ΣΕΛ.  11  -  14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ