ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Τι πρέπει να προσέξουμε για την ψηφοφορία

Αμεσα οι ψηφοφόροι πρέπει να μάθουν πού ψηφίζουν. Πόσους «σταυρούς» προτίμησης βάζουμε στα ψηφοδέλτια δήμων και νομαρχιών

Eurokinissi

Μεθαύριο Κυριακή στις 7 το πρωί «ανοίγουν» οι κάλπες. Και οι ψηφοφόροι πρέπει άμεσα να μάθουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς προβλήματα.

Πρέπει λοιπόν άμεσα οι ψηφοφόροι να μάθουν ή να επιβεβαιώσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν, με τους εξής τρόπους. Από τους εκλογικούς καταλόγους που έχουν αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία περιοχών της χώρας. Από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr. Από την τηλεφωνική γραμμή 1564, για όλη την Ελλάδα. Οι ψηφοφόροι του Νομού Αττικής μπορούν να καλούν επίσης και τον αριθμό 1539. Σχετική πληροφόρηση θα παρέχεται από τους κατά τόπους Δήμους και τις Κοινότητες, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, καθώς και από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, στα εξής τηλέφωνα: 210.3231.824, 210.3235.344, 210.3220.308, 210.3220.281, 210.3230.228, 210.3232.829, 210.3232.144, 210.3230.398.

Θυμίζουμε ότι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κάθε εκλογέας ψηφίζει μόνο στο δήμο ή την κοινότητα που είναι εγγεγραμμένος. Δεν ισχύουν δηλαδή οι διατάξεις των βουλευτικών εκλογών περί ετεροδημοτών, που προβλέπουν τη δυνατότητα αυτών να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Ψηφίζουμε με την αστυνομική μας ταυτότητα ή με διαβατήριο. Κατά την αναγνώριση των εκλογέων είναι πιθανόν να διαπιστωθούν ασυμφωνίες μεταξύ των στοιχειών στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνομικής ταυτότητας. Στην περίπτωση αυτή, οι ψηφοφόροι πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας που εκδίδεται από τον οικείο δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας, ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους. Ωστόσο, εναπόκειται στην κρίση της εφορευτικής επιτροπής να αποδεχτεί τα στοιχεία αυτά.

Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας.

Ψηφοφόροι που έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν με πιστοποιητικό εγγραφής από το Δήμο. Σε περίπτωση που κάποιος είναι διπλοεγγεγραμμένος, τότε θα πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση (τέτοιες πρέπει να υπάρχουν με ευθύνη του υπουργείου σε όλα τα εκλογικά τμήματα) ότι δεν ψήφισε και δε θα ψηφίσει στον άλλο δήμο που είναι γραμμένος.

Πόσους «σταυρούς» βάζουμε

Μέχρι και 4 σταυρούς βάζουμε στις Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις: Αθηνών - Πειραιώς, Εβρου - Ροδόπης, Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης και τις ΝΑ Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηρακλείου, Ανατολικής Αττικής, Σερρών, Μαγνησίας, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Μέχρι και 3 σταυρούς βάζουμε στις Νομαρχίες Κοζάνης, Ιωαννίνων, Ηλείας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Χανίων, Δυτικής Αττικής, Κορινθίας.

Μέχρι και 2 σταυρούς βάζουμε στις Νομαρχίες Κιλκίς, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Λακωνίας, Σάμου, Χίου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Ημαθίας, Βοιωτίας, Πέλλας, Αρκαδίας, Πιερίας, Λέσβου, Καρδίτσας, Αργολίδας, Τρικάλων, Χαλκιδικής, Κερκύρας.

Στους δήμους

Οσοι ψηφίζουν για τους Δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς βάζουν μέχρι και 3 σταυρούς. Για όλους τους υπόλοιπους Δήμους μέχρι και 2 σταυρούς.

Για τα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς μέχρι και 3 σταυρούς.

Για τα Δημοτικά Διαμερίσματα Καλλιθέας, Περιστερίου, Πάτρας, Ηρακλείου και Λαρισαίων μέχρι και 2 σταυρούς.

Στους Δήμους που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του προς έναν μόνο υποψήφιο τοπικό σύμβουλο.

Σε όλες τις Κοινότητες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο σε έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο. Στις Κοινότητες που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα, ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του σε έναν μόνο υποψήφιο πάρεδρο.

Στον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΝΑ, νομάρχη, δήμαρχο και πρόεδρο κοινότητας δε σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός δε συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου. Ψηφοδέλτιο που δεν έχει κανένα σταυρό προτίμησης ή περισσότερους από όσους προβλέπονται, είναι έγκυρο και υπολογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ
Κριτήριο ψήφου τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας

Ο Δημήτρης Μουρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου
Ο Δημήτρης Μουρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου
«Κριτήριο ψήφου για μας είναι η ποιότητα ζωής των εργαζομένων, γεγονός που μας υποχρεώνει να αντισταθούμε στην κυρίαρχη πολιτική για την Υγεία, την Παιδεία, την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις, την ακρίβεια, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό».

Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Μουρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου με την ΔΑΣ, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης στην πλατεία Λαού, κατά την οποία κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νεολαίους του Κερατσινίου, που είναι αγανακτισμένοι με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ ακολουθώντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια στο δήμο και στη νομαρχία.

Κριτήριο ψήφου, πρόσθεσε, πρέπει να είναι το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα και εάν η ψήφος θα χρησιμοποιηθεί ως επιβεβαίωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Αναφερόμενος στους άλλους υποψηφίους τόνισε πως όλοι, και αυτοί που δηλώνουν ανεξάρτητοι, στην πράξη υλοποιούν την πολιτική του ευρωμονόδρομου. Ο Χρ. Σαλαλές για χρόνια ολόκληρα υπηρέτησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και η παράταξή του, όπως και η παράταξη του Τζαννή, που τώρα λέει ότι θα έρθει σε ρήξη, ψήφιζαν τις αντιλαϊκές προτάσεις του Σαράφογλου, ενώ πίσω από την υποψηφιότητα του Φ. Μελά και τις ανύπαρκτες πολιτικές θέσεις του, κρύβονται οι αντιλαϊκές προτάσεις της ΝΔ.

«Ας τραγουδήσουμε αγωνιστικά το δίκιο της τάξης μας στην κάλπη», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η Ελένη Παπαδοπούλου, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ και πρόσθεσε: «Τα μηνύματα που θα σταλούν σε αυτές τις εκλογές μπορούν να είναι θετικά για το μέλλον μας, αρκεί, όταν βρεθούμε μπροστά στην κάλπη, να έχουμε σε πρώτο πλάνο την ίδια μας τη ζωή και να σημαδέψουμε τους ενόχους για τα δεινά της εργατικής τάξης. Τότε τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια θα αποτελέσουν αυτονόητη επιλογή γιατί οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να συνεχιστούν οι αγώνες». Στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο Κώστας Ιωακειμίδης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.

Συγκέντρωση στον Αλιμο

Στήριξη σε αγωνιστές δημάρχους και νομάρχες που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων ζήτησε χτες, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στον Αλιμο, ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ και στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, Πολύβιος Τσίρκας.

«Στις 15 Οκτώβρη - τόνισε - δίνουμε μια σκληρή πολιτική μάχη που αφορά όλα τα προβλήματα του δήμου, της νομαρχίας, της γειτονιάς, αλλά και όλα τα γενικότερα πολιτικά προβλήματα. Αυτά γεννήθηκαν, δημιουργήθηκαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο θα κυριαρχεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική του δικομματισμού», είπε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο Π. Τσίρκας. Σημείωσε δε ότι γι' αυτά ευθύνονται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που κυβερνούν και «αυτούς πρέπει να καταδικάσει την Κυριακή ο λαός με την ψήφο του. Κριτήριο πρέπει να είναι τα καθημερινά προβλήματα. Αυτά να έχουμε στη σκέψη και στο μυαλό μας όταν θα πάμε στην κάλπη».

Ο Π. Τσίρκας επισήμανε ότι «ως ΝΑΣ απευθυνόμαστε σε όσους ψηφίζουν ή σκέφτονται να ψηφίσουν τους εκπροσώπους του δικομματισμού και είναι άνεργοι, συνταξιούχοι, βιοτέχνες, μικροεπαγγελματίες, ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Τους καλούμε να σκεφτούν πώς είναι δυνατόν να ψηφίσουν το ίδιο με τους βιομήχανους και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου που είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αντίθετα όσοι συμμετέχουν στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια είναι άνθρωποι του μόχθου που τους βλέπετε καθημερινά στο πλευρό του λαού».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αλίμου Χρήστος Δουρίδας σημείωσε ότι «οι ευθύνες των άλλων δημοτικών παρατάξεων για την κατάσταση της πόλης και των κατοίκων είναι δεδομένες. Τις ευθύνες δεν μπορούν να απαλύνουν οι αναφορές σε λάθη του παρελθόντος που δεν πρέπει να επαναληφθούν, γιατί δεν πρόκειται για λάθη της στιγμής, αλλά για συνειδητή επιλογή εφαρμογής της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ