ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προϋπολογισμός και διέξοδος

Με το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Ετσι, ο Γ. Αλογοσκούφης στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της, κάνει λόγο για «ορθότητα των επιλογών», που επιβεβαιώνεται - όπως είπε - από τη «σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας», αλλά και την ανάδειξη του «κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους, με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τον πολίτη»!

Γνωστή η τακτική, να ανακατεύουμε μισές αλήθειες και απροκάλυπτα ψεύδη. Μπορεί να μην είναι ψέμα ότι επίσημα βελτιώθηκαν τα δημοσιονομικά μεγέθη, διατηρήθηκε ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και - ακόμα - μειώθηκε το ποσοστό των επίσημα εγγεγραμμένων ανέργων, αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή δείχνει ότι τα σπασμένα, για να υπάρχουν αυτοί οι δείκτες, τα πλήρωσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι, του μόχθου και της δουλιάς. Οσο για τη μείωση της ανεργίας, αυτή είναι εντελώς εικονική, καθώς οφείλεται κυρίως στο ότι τώρα τη μια θέση πλήρους απασχόλησης τη ...μοιράζονται 2 ή και 3 ημιαπασχολούμενοι και απασχολήσιμοι.

Μεγάλο ψέμα, όμως, είναι και ο κοινωνικός χαρακτήρας του κράτος και ότι ...μεγιστοποιήθηκαν τα οφέλη για τον πολίτη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, συνεχίστηκε η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, ενισχύθηκε η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, «πέρασαν» οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, είχαμε παραπέρα σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας, τη φορολογική επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα κλπ., ενώ παράλληλα μειώθηκε η φορολογία των κερδών, αυξήθηκαν οι κάθε είδους επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματίες, ενισχύθηκε ο ρόλος του κατασταλτικού κράτους - υπηρέτη των συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς η βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» (διάβαζε κερδοφορία επιχειρήσεων) και η στρατηγική της Λισαβόνας (το ιερό ευαγγέλιο για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΕΒ και άλλους θιασώτες του ευρωμονόδρομου) προϋποθέτει την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Οσο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που - εκ του πονηρού - σπεύδει να μιλήσει για «κοινωνικά άδικο» και «αντικοινωνικό» προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, παριστάνει να ξεχνά ότι αυτός ο προϋπολογισμός δε διαφέρει σε τίποτα από τους αντίστοιχους του ΠΑΣΟΚ. Και ο νέος προϋπολογισμός παίρνει τα πολλά από τους πολλούς και φτωχούς, για να τα προσφέρει απλόχερα στους λίγους και πλούσιους. Οι πρώτοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ημιαπασχολούμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, θα δουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται παραπέρα. Οι δεύτεροι, βιομήχανοι, τραπεζίτες και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα αυξημένα - ελέω «ανταγωνιστικότητας» - κέρδη και υπερκέρδη.

Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, που θέλει και το νέο προϋπολογισμό να προωθεί μέτρα και πολιτικές παραπέρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος με στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου, η διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι μία. Να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζικά. Να ξεπεράσουν την παγίδα της αναμονής, να αντεπιτεθούν. Να απαιτήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Τόσο με τους καθημερινούς κοινωνικοπολιτικούς αγώνες όσο και με την υπερψήφιση, στη μάχη των τοπικών εκλογών των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτώβρη.

Στο σπίτι του κρεμασμένου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εντελώς ξαφνικά στο ΠΑΣΟΚ ανακάλυψαν ότι υπάρχουν τάσεις ...«συγκεντρώσεων» στην ελληνική αγορά, όπως χαϊδευτικά χαρακτηρίζουν τη μονοπώληση της αγοράς από μια χούφτα επιχειρήσεις. Θέλοντας να δείξουν πού οδηγεί η - πράγματι - φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΝΔ, δημοσιοποίησαν χτες στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο βασικός όγκος μιας σειράς ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης διακινούνται από τρεις τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις ανά κλάδο. Εκεί εμφανίζονται κλάδοι όπως του γάλακτος και των γαλακτοκομικών, των αναψυκτικών, των ειδών προσωπικής φροντίδας, των οσπρίων, των σνακς, των ελαιολάδων, της μπίρας κλπ. Σε όλους αυτούς τους κλάδους, από δύο μέχρι και τέσσερις επιχειρήσεις ελέγχουν από το 48% μέχρι και το 100% της αγοράς.

Εμείς, που όλα αυτά όχι μόνο τα γνωρίζουμε, αλλά τα αποκαλύπτουμε εδώ και πολλά χρόνια, αρκούμαστε σε ένα και μόνο σχόλιο:

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΠΑΣΟΚ προέρχονται από έρευνα της αγοράς που έγινε κατά το 2003 και άρα στο σύνολό τους αναφέρονται σε αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οπερ ισχύει απόλυτα ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί...

Με ποιον απ' τους δύο στο β' γύρο;

Ερώτηση: «Εάν υπάρξει δεύτερος γύρος για την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς και δεν είστε υποψήφιος, έχετε αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσετε»;

Απάντηση: «Εχω αποφασίσει και έχω ήδη γράψει τη σχετική ανακοίνωση. Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση των υποψηφίων και των κομμάτων που τους στηρίζουν».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από τη συνέντευξη του Γιάννη Πανούση, υποψηφίου υπερνομάρχη με τους «Ενεργούς Πολίτες», κοινώς υποψήφιος με το ΣΥΝ.

Κατά τα άλλα, ο κ. Πανούσης και το κόμμα που τον στηρίζει μιλούν ενάντια στο δικομματισμό και «στολίζουν» με διάφορους χαρακτηρισμούς το ΚΚΕ, όταν τους αποκαλεί δεκανίκια του δικομματισμού.

Θα προτείναμε στον ΣΥΝ να ιδρύσει μια μεταφορική εταιρεία ψήφων αλλά δε θα 'χει... κέρδη.

Και ο λόγος είναι ένας: Μεσίτες για το ΠΑΣΟΚ (ή για τη ΝΔ) δε χρειάζονται οι εργαζόμενοι.

Ο «κορδωμένος»...

«Κορδώνεται» ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας - πρόσκειται στη ΝΔ - ότι «έχει έργο», το οποίο θα εκτιμήσουν οι Λαρισαίοι και θα τον επανεκλέξουν για τρίτη, συνεχή, τετραετία. Αλλά ποιο είναι το «έργο» του Κ. Τζανακούλη; Τίποτα το ουσιαστικό κι ό,τι έγινε στην πόλη δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της.

Η Λάρισα ταλανίζεται από την ανεργία - πάνω από 20% την υπολογίζει το Εργατικό Κέντρο - κι αυτός ουδέποτε ασχολήθηκε μ' αυτό το πρόβλημα. Η φτώχεια απλώνεται και βαθαίνει στην πόλη κι αυτός αύξησε τα δημοτικά τέλη πάνω από 20%. Το κυκλοφοριακό είναι ο καθημερινός «βραχνάς» κι αυτός έφτιαξε ιδιωτικά πάρκιν στο κέντρο, για να μαζεύονται περισσότερα αυτοκίνητα και τα κονομάνε χοντρά οι ιδιώτες από το «τσουχτερό» αντίτιμο και ο δήμος από τα πρόστιμα που επιβάλλουν η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία. Η πόλη είναι κομμένη στα δυο από τις σιδηροδρομικές γραμμές κι αυτός κωφεύει στο αίτημα των κατοίκων για υπογειοποίησή τους και υπόσχεται... ασανσέρ στις σιδηροδρομικές διαβάσεις. Η έλλειψη πρασίνου δυσκολεύει την ανάσα των Λαρισαίων κι αυτός τσιμεντοποίησε κι όσο υπήρχε. Ο δήμος, επί δημαρχίας του αείμνηστου Αρ. Λαμπρούλη, ήταν παράδειγμα πολιτισμού κι αυτός τον μετέτρεψε σε υπόδειγμα «υποκουλτούρας».

Αυτό είναι το «έργο» του Κ. Τζανακούλη, το οποίο πρέπει να «εκτιμήσουν» οι Λαρισαίοι, για να τον «μαυρίσουν»....

... και ο «χαμογελαστούλης»

Για «έργο» μιλάει και ο Γιάννης Σάπκας, ο «χαμογελαστούλης» υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Λάρισας. Και υπόσχεται από όμορφες εισόδους της πόλης και χαρούμενες γειτονιές, μέχρι πράσινους τάφρους, δασικά πάρκα. Κουβέντα, όμως, δε λέει κι αυτός για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την οποία προωθούν και διαχειρίζονται, σε τοπικό επίπεδο, οι «τοπικοί άρχοντες» του δικομματισμού.

Και τι να πει; Οτι θα παλέψει κατά της ανεργίας; Θα του πουν «μήπως δεν είσαι ΠΑΣΟΚ»; Οτι θα μειώσει τα δημοτικά τέλη; Θα του υπενθυμίσουν τι έκανε η δημαρχία Καφέ, που ανήκε στον ίδιο μ' αυτόν χώρο. Οτι θα πράξει διαφορετικά για το κυκλοφοριακό, για τους ελεύθερους χώρους; Θα του ζητήσουν να διαφοροποιηθεί από την πολιτική των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και δεν το θέλει. Οτι θα εφαρμόσει άλλη πολιτιστική πολιτική; Μπορεί να εμφανίζεται με «άλλη κουλτούρα» από το δήμαρχο της ΝΔ, αλλά δεν τάσσεται κατά της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, που αποτελεί «πιστεύω» και του δικού του κόμματος.

Κ. Τζανακούλης και Γ. Σάπκας αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος για το Δήμο της Λάρισας. Οι Λαρισαίοι χρειάζονται ένα διαφορετικό δήμαρχο. Θα τον βρουν στο πρόσωπο του Αγι Παπαστεργίου, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, ο οποίος τους καλεί σε «ανατροπή τώρα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ