ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Δυναμική οικονομία» η υγεία του λαού
  • Σε ακόμα μεγαλύτερα έσοδα απ' το δημόσιο σύστημα Υγείας προσβλέπει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
  • «Το κέρδος σκοτώνει την υγεία», διαδήλωσαν χτες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας
Διαβεβαιώσεις προς το κεφάλαιο για ανεμπόδιστη και «παγκοσμιοποιημένη» επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας έδωσε η κυβέρνηση διά του υπουργού και υφυπουργού Υγείας - Δημήτρη Αβραμόπουλου και Θανάση Γιαννόπουλου - απ' το βήμα της 5ης Διεθνούς Φαρμακευτικής Συνάντησης Κορυφής του ECONOMIST, που έγινε χτες στην Αθήνα.

«Τα δημόσια συστήματα Υγείας οφείλουν πλέον να φέρουν έσοδα στην εθνική οικονομία και όχι απλώς να αποτελούν μαύρες τρύπες για τον κρατικό προϋπολογισμό», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ο Θανάσης Γιαννόπουλος εξυμνώντας, για μια ακόμα φορά, το ρόλο των πολυεθνικών εταιρειών στην έρευνα και στην παραγωγή φαρμάκων δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα σχόλια τα οποία γίνονται για παρόμοιες δηλώσεις του.

Απ' την άλλη μεριά, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, δίνοντας την εντύπωση ότι ...καλύπτει τις ανάγκες τους με υπηρεσίες που - ενώ θα έπρεπε να προσφέρει αποκλειστικά και δωρεάν το κράτος - τώρα τις μεταθέτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη συνεισφορά των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Σε τούτη την κατεύθυνση προστρέχουν οι δημοτικές και νομαρχιακές διοικήσεις που στηρίζονται απ' τα κόμματα της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, καθώς προσδοκούν στα κοινοτικά κονδύλια και έχουν αποδεχτεί την υποκατάσταση της κοινωνικής πολιτικής απ' τις εθελοντικές οργανώσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο - και το υπογράμμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - ότι πριν απ' την ομιλία του υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας για την πρόληψη μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ο κρατικισμός δεν έχει σχέση»

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν αποκαλυπτικός για τις αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας: «Ο κρατικισμός δεν έχει σχέση με την υγεία και δεν πρέπει να διασυνδέεται με την υποχρέωση για δημόσια Υγεία. Εσοδα υπάρχουν στη διεξαγωγή ιατρικής τεχνογνωσίας, στην προσέλκυση ιατρικού τουρισμού σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και από το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών της Υγείας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι το εθνικό σύστημα Υγείας έχει πολλά να διδαχτεί απ' τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η υγεία μαζί με την έρευνα αναδεικνύονται «σε μια πολύ δυναμική οικονομία». «Προχωρούμε σε μια ριζική βαθιά αλλαγή και τομή, μια μεταρρύθμιση με γνώμονα την ευελιξία, τη συμμετοχή, την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, την ποιότητα», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Φαίνεται, δηλαδή, ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θα σφίξει ακόμα πιο πολύ τη θηλιά της λιτότητας στα δημόσια νοσοκομεία και θα αφήσει ακάλυπτες τις ανάγκες τους για προσωπικό. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2007 δεν υπάρχει η πρόβλεψη ούτε για μια μόνιμη πρόσληψη, όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας πριν 2,5 μήνες μιλούσε για συνταξιοδότηση 2.500 ατόμων και ότι για να ανακουφιστεί το σύστημα χρειάζονται άμεσα 9.000 άτομα. Τώρα, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας μιλά και για εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού!

ΠΑΜΕ: Δημόσια και δωρεάν Υγεία

Την ίδια ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδινε τα διαπιστευτήριά της στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές του φαρμάκου, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας έκαναν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας για τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, τους μισθούς πείνας, τις ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν ολοταχώς, ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Πρόνοιας κ. Ριζά, ο τελευταίος επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία. Οπως είπε, αντί των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που χρειάζονται τα νοσοκομεία, το υπουργείο σχεδιάζει να καλύψει τις ανάγκες με προσωπικό μερικής απασχόλησης και με συμβασιούχους γιατρούς ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει συμπληρωματικό κονδύλι στον προϋπολογισμό αυξημένο κατά μόλις 1,4% για αμοιβές μόνιμου προσωπικού και 317% για του προσωπικού μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου! Αλλά και για τα ζητήματα των απολύσεων και της τρομοκρατίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας, είπε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει!

Μετά από αυτά, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική και τους υποστηριχτές της. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς παντού, υπέρ των αγωνιστικών δυνάμεων. Να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ και να παλέψουν με αιτήματα που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους.

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μνημόνιο υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης

Την πλήρη επιστράτευση των συμβιβασμένων δημοτικών αρχών σε ρόλους που θα έπρεπε να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για το ιδιωτικό κεφάλαιο, σηματοδοτεί το μνημόνιο που υπέγραψε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με το Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας για την πρόληψη στους 33 δήμους που συμμετέχουν στο Δίκτυο. Η τελετή υπογραφής του μνημονίου είχε και έντονο προεκλογικό χαρακτήρα καθώς πρόεδρος του Διαδικτύου είναι ο υποψήφιος που στηρίζει η ΝΔ στο Μαρούσι Γιώργος Πατούλης.

Το Διαδημοτικό Δίκτυο είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και το μνημόνιο συνεργασίας έγινε για την παροχή υπηρεσιών πρόληψης. Ερχεται να συμπληρώσει την Ομάδα Εργασίας τεχνοκρατών του υπουργείου Υγείας και της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς που συγκροτήθηκε στις 17 Ιούλη 2006 με στόχο «τη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου Μονάδων ΠΦΥ εντός των μεγάλων αστικών κέντρων» όπως δήλωσε τότε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Χτες ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι για ένα «σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα καλύπτει την πρώτη επαφή του ατόμου και της οικογένειας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας» και ότι αυτόν το ρόλο μπορεί να τον αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Κύρια επίπεδα συνεργασίας με το Διαδημοτικό Δίκτυο θα είναι αυτά της παροχής υπηρεσιών Προληπτικής Ιατρικής από τη μια και Ψυχικής Υγείας από την άλλη» αναφέρεται στο μνημόνιο και κυρίως θα κινηθεί σε κάποιες εξετάσεις στα σχολεία και στα ΚΑΠΗ. Οι πηγές χρηματοδότησης θα είναι τα κοινοτικά κονδύλια, το υπουργείο Υγείας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εθελοντικές οργανώσεις, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Πατούλης. Μάλιστα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε - απ' το βήμα του «ECONOMIST» - ως την πρόκληση του 21ου τον εθελοντισμό με τη διασύνδεσή του με τη λεγόμενη εταιρική κοινωνική ευθύνη. Δηλαδή την προβολή των επιχειρήσεων για προσφορές και ...αγαθοεργίες.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θα υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ΠΦΥ, αλλά και θα ενισχύεται η εμπορευματοποίησή τους, καθώς στην ώρα της ανάγκης η πρόσβαση σ' αυτές θα πληρώνεται και μάλιστα ακριβά.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Πολιορκητικός Κριός η Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός για να αφαιρεθούν δικαιώματα των εργαζομένων» σημείωσε σε δήλωσή του σχετικά με το ζήτημα ο Μπάμπης Ζιώγας, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοτική Ενότητα Μαρουσιού». «Στην προκειμένη περίπτωση διάφοροι φορείς με χρήματα απ' τις τσέπες των εργαζομένων προσπαθούν να μπάσουν τον ιδιωτικό τομέα στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με σκοπό και τελικό στόχο να παραδοθεί μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κεφάλαιο ένα ακόμα κομμάτι της υγείας» τόνισε ο Μπάμπης Ζιώγας και κάλεσε τους εργαζόμενους να τους γυρίσουν την πλάτη, να καταψηφίσουν τους υποψηφίους των κομμάτων που με κάθε τρόπο προσπαθούν να μετατρέψουν την Υγεία σε εμπόρευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ