Θα ακολουθήσει παράσταση με τη μονόπρακτη κωμωδία «Ο θάνατος του Περικλέους» του Δημητρίου Α. Κορομηλά. Διανομή: Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κατερίνα Σουβλή, Μαρία Κορνάρου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Μανώλης Δεστούνης, Κλεοπάτρα Ροντήρη, Θανάσης Τσαλταμπάσης. Η παράσταση είναι διανθισμένη με τραγούδια και κείμενα. Συμμετέχουν οι: Γιάννης Καλαντζόπουλος, Σπύρος Μπιμπίλας, Αντώνης Μπαμπούνης, Γιώργος Τσαπόγας, Στέλιος Γκατζάς, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Ελένη Φιλιούση, Μαρία Συριανού, Μόνικα Βέργη, Χαρά Τσιώλη, Μάρα Βλαχάκη, Σταύρος Σιόλας. Παίζουν οι μουσικοί: Μαρία Καναβάκη, Χρήστος Πούλης, Νίκος Παπαναστασίου, Αγγελος Παπαδάκης, Νικόλας Χριστόπουλος. Ενορχήστρωση - Διδασκαλία τραγουδιών - τραγούδι: Σταύρος Σιόλας. Συνδετικά κείμενα, σκηνοθεσία: Στέλιος Γούτης, σκηνικά - κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη, χορογραφίες: Νικόλ Κοκκίνου, επιλογή - σκηνοθεσία οπτικοακουστικού υλικού: Νίκος Αντωνάκος, βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Ροντήρη.
Σήμερα (8.30μ.μ.) τελικώς πραγματοποιείται η συναυλία - αφιέρωμα στον Μάριο Λάντσα με τον Μάριο Φραγκούλη στο Ηρώδειο. Η συναυλία δεν έγινε χτες, λόγω αναβολής της πτήσης των 80 Ρώσων μουσικών της ορχήστρας «Ossipov», που συμμετέχουν. Τραγουδούν επίσης, η Αμερικανίδα υψίφωνος Kallen Esperian και ο τενόρος Γιώργος Μισαηλίδης.
Στο Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα), αυτό το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν τα προγράμματα: «Κομικογραφώ τις ιστορίες μου» (παιδιά 6 - 12 χρόνων). Τα παιδιά θα ανακαλύψουν διάφορες τεχνοτροπίες δημιουργίας σκίτσων και θα δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία. «Μύρισε φθινόπωρο» (προσχολική ηλικία). Θα περιεργαστούν μπογιές και θα ανακαλύψουν τα χρώματα του φθινοπώρου. Θα παρατηρήσουν πίνακες ζωγραφικής και θα εντοπίσουν τις φθινοπωρινές αποχρώσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωριμία με συγγραφέα» (5 -12 χρόνων), θα συζητήσουν με τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου για το βιβλίο του «Το κοκαλάκι της νυχτερίδας», σε εικονογράφηση Ελίζας Βαβούρη.
Εργο του Α. Παναγιωτίδη |
Ενα αφιέρωμα σε τραγούδια που έγραψαν μια... χαμογελαστή ιστορία παρουσιάζει ο Γιάννης Λογοθέτης (ΛοΓό), στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22 - Πλάκα, τηλ.: 210 3241.610). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρία τριήμερα γεμάτα τραγούδια με χαμόγελο. Μαζί του αυτό το τριήμερο (μέχρι και την Κυριακή) οι: Βαγγέλης Γερμανός, «Ημισκούμπρια» και Μανώλης Μητσιάς.
Το Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), παρακινημένο από τον Φίλιππο Ηλιού, συγκρότησε τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα συλλογή σπάνιων ελληνικών εκδόσεων του 19ου αιώνα, που ώθησε το ΕΛΙΑ να δημιουργήσει και «Βιβλιολογικό Εργαστήρι». Αποτέλεσμα εικοσάχρονης, άμισθης έρευνας του Φίλιππου Ηλιού και της συνεργάτριάς του Πόπης Πολέμη είναι η τρίτομη έκδοση του «Βιβλιολογικού Εργαστηρίου "Φίλιππος Ηλιού"» του ΕΛΙΑ, με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1864 - 1990», που παρουσιάστηκε προχτές στο Μουσείο Μπενάκη, από τα ερευνητικά προγράμματα του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η έκδοση του τέταρτου τόμου (μέλλονται 6 ακόμη τόμοι). Την έκδοση παρουσίασαν οι ιστορικοί Σπύρος Ασδραχάς, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Σπάθης και Δημήτρης Αρβανιτάκης - όλοι τη χαρακτήρισαν «πολύτιμο» βοήθημα για τους ερευνητές, βιβλιογράφους και φιλομαθείς όλων των τομέων - και η Π. Πολέμη.
Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα συνολικής απογραφής όλης της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής - των κάθε είδους επιστημονικής και πολιτιστικής θεματολογίας βιβλίων και εντύπων (λ.χ. πλήθος λογοτεχνήματα και θεατρικά έργα) - που εκδόθηκαν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και όπου υπήρχε ελληνισμός. Η σχετική «δελτιοθήκη» στο «Βιβλιογραφικό Εργαστήρι» του ΕΛΙΑ (σύντομα θα είναι και ηλεκτρονική) περιλαμβάνει: 32.156 τίτλους βιβλίων, σε 370, περίπου, δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου εντοπίστηκαν αντίτυπα. Ο Α' τόμος αφορά τη βιβλιοπαραγωγή στα χρόνια 1864 - 1879. Ο Β' στα 1880 - 1890. Ο Γ' στα 1891 - 1900. Η τρίτομη καταγραφή των τίτλων (με συνοπτικά στοιχεία συγγραφέα, μεταφραστή, τόπο έκδοσης, βιβλιοθήκη όπου βρίσκεται), συνοδεύεται με έναν ακόμη τόμο της Π. Πολέμη, με υπότιτλο «Εισαγωγή - Συντομογραφίες - Ευρετήρια».