ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
Μείνε εσύ «ουδέτερος»...

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Τριάντα έξι μέρες πριν τις περίφημες «τοπικές» εκλογές.

Περιμένει, ίσως, κάποιος που - τουλάχιστον σε επίπεδο «τοπικής κοινωνίας» - διατηρεί ακόμα αυταπάτες περί «κυρίαρχου λαού», ο οποίος πώς και πώς περιμένει να εκφράσει τη θέλησή του, αφού βέβαια δει και κρίνει θέσεις, ότι κάτι θα δει γύρω του να κινείται!

Επαιξε κι έχασε.

Τώρα παίζουν μόνο τα μεγάλα «ντιλ». Κάτι ο πετρελαιαγωγός προχτές, κάτι ο ΟΤΕ χτες, ποιος ασχολείται τώρα με ανησυχίες τοπικού χαρακτήρα, κι εδώ που τα λέμε καλά κάνουν. Το πρόβλημα βρίσκεται μόνο σ' αυτόν που τρέφει αυταπάτη ότι οι εκλογές - για ένα θεσμό ενσωματωμένο απόλυτα στη λειτουργία του αστικού κράτους - είναι κάτι ουδέτερο από τη γενική πολιτική πραγματικότητα.

Κι αυτή η γενική πολιτική πραγματικότητα διδάσκει!

Ειδικά τώρα που η «αντιπαράθεση» αφορά στις μεγάλες συμφωνίες.

Τώρα, είναι που πράσινοι και γαλάζιοι ομολογούν πως η διαφορά τους είναι στο περιτύλιγμα!

Ετσι, ο παλιός εμφανίζεται και μάγκας, αφού, την ίδια ώρα που τα 'δινε όλα, σε έπειθε πως «ούτε μία μετοχή» δε δίνει. Κι αυτό την ίδια ώρα που διόριζε πρώτον στην ιδιωτικοποιημένη πρώην δημόσια επιχείρηση, τον ίδιο τον τότε πρόεδρο της ομοσπονδίας! (Μανιάτη τον λέγανε, για όσους δε θυμούνται).

Τούτοι δω, οι νιότεροι, δε σκαμπάζουν. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν αλλά το κάνουν άγαρμπα. Λίγο να διάβαζαν το «ΒΗΜΑ» θα μάθαιναν. Δε λες, κύριε, ότι «πουλάω για να γεμίσω το ταμείο». Λες «δημιουργώ επενδυτικές ευκαιρίες»! Δεν μπορείς, κύριε, σου λέει η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», με τσαπατσουλιές να ενοχοποιείς μια κίνηση που ανταποκρίνεται στις αρχές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Τώρα, αν εσύ, ο απέξω, βλέπεις μόνο το περιτύλιγμα και επιλέγεις να διαλέξεις χρώμα, διάβαζε τι σου λέει ο άλλος, στο «ΕΘΝΟΣ»: Δεν είναι στο χρώμα η διαφορά! Καθώς η διαφθορά είναι κάτι σαν κληρονομική παθογένεια. Βάρδα μην αρχίσεις και ψάχνεις στην ερώτηση: «Ποιο κράτος για ποια τάξη»...

Πάμε στα άσχετα: Παράπονο που το 'χει ο άλλος: Κατεβάσαμε, σου λέει, σώβρακα και ούτε ένα φοντανάκι από τους φίλους μας;

Ωραιότεροι όλων οι εξεταστές μισθοφόρων. Σου λέει, κρέας για τα κανόνια ψάχνουμε, μη και πέσουμε σε κανέναν ψαγμένο, πάρε ένα τεστ ηλιθιότητας. Νέα «ειρηνευτική» ψήνεται...

Το «δηλητήριο στο πιάτο μας», που αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ», είναι απάντηση στον τίτλο για το «μεγάλο φαγοπότι»;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ: «το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1993 με βασικό σύνθημα "μία μετοχή στον ΟΤΕ και αυτή κρατική". Εντεκα χρόνια αργότερα το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε την εξουσία έχοντας πουλήσει σε Ελληνες και ξένους επενδυτές το 62% του ΟΤΕ με αποτέλεσμα το μερίδιο του δημοσίου να έχει περιοριστεί σήμερα στο 38%. Επομένως το επιχείρημα που διατύπωσε χτες η Χαριλάου Τρικούπη περί εκποίησης της δημόσιας περιουσίας με αφορμή τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για τον ΟΤΕ, δεν ευσταθεί» (ο Πάνος Αμυράς στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

Ο ΝΕΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΕΙ: «οι ιδιωτικοποιήσεις περιγράφονται στη σύγχρονη οικονομική θεωρία ως πράξεις αναδιάρθρωσης, επενδυτικών ευκαιριών και ωφελειών για την οικονομία και συνολικά για την κοινωνία (...) θα ανέμενε κανείς από τους κατέχοντες την εξουσία να προβάλουν τα προσδοκώμενα οφέλη από μια τόσο σημαντική εκχώρηση (...) τίποτα απ' όλα αυτά ως τώρα, παρά μόνο προσδοκίες εσόδων μεταδίδουν τα κυβερνητικά επιτελεία. Για τα λεφτά δυστυχώς και μόνο για αυτά βγαίνουν τ' ασημικά στο σφυρί...» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ)

Η ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ: «η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ είναι μία κίνηση η οποία επί της αρχής ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας (...) απαιτείται συνεπώς αποφασιστικότητα, σωστός σχεδιασμός και ορθοί χειρισμοί από την κυβέρνηση ώστε η απόπειρα αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ να επιτύχει (...) μια διαδικασία αποκρατικοποίησης χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία (...) μπορεί να έχει ως μόνο αποτέλεσμα να ενοχοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ: ΟΧΙ ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα ασημικά στο σφυρί

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τα τρία εμπόδια για την πώληση του ΟΤΕ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» για ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

ΑΥΓΗ: Επικίνδυνη περιπέτεια η πώληση του ΟΤΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Κουκουλώνουν τις υποκλοπές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΟΥΓΓΑ-FON στις υποκλοπές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ τα μυστικά γκάλοπ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δυσαρεστημένοι με το ΠΑΣΟΚ οι περισσότεροι

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΡΕΜΟΥΛΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: 960.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ του ΠΑΣΟΚ σε Δήμους και Νομαρχίες

ΕΘΝΟΣ: ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ του '50 στο πιάτο μας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Παράπονο

«Η Ελλάδα σταδιακά εξελίσσεται σε ορμητήριο επιχειρήσεων οι οποίες χρησιμοποιούν το έδαφός μας ως έδρα τους επειδή θέλουν να διεισδύσουν στις αγορές των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είμαστε το καλύτερο το πιο προνομιακό οικόπεδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (...) σχεδόν όλοι μπαίνουν στο παιχνίδι. Για ένα πράγμα απορώ μόνον: Οι φίλοι μας οι Αμερικανοί πού είναι; Εμείς ως χώρα πληρώσαμε τον κούκο ως αηδόνι και τους δώσαμε το φιλέτο της ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες ασχέτως αν οι εταιρείες τους δεν έδωσαν ικανοποιητικό υλικό, ενώ αγοράσαμε 40 F-16 που κατασκευάζονται στο Τέξας. Εκείνοι δε θα ανταποδώσουν;» (ο Μ. Κοττάκης στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Κάτι σαν τη γρίπη

«Η διαφθορά στη διοίκηση είναι πανθομολογούμενη. Και δεν είναι στην πραγματικότητα ούτε "πράσινη" ούτε "γαλάζια". Είναι όμως πολιτική. Γιατί έχει σχέση με μόνιμες παθογένειες του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας» (ο Π. Παπαναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

Προσόντα μισθοφόρων...

«Πόσα γράμματα έχει η λέξη "επτά"; Τι ομάδα είσαι; Είσαι εγκρατής; Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης; Τι δουλειά κάνει η αδελφή σου; Πηγαίνεις στην εκκλησία;» (ορισμένες από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν σε 7.500 υποψήφιους μισθοφόρους για τον Ελληνικό Στρατό/ ΤΑ ΝΕΑ).

Ικανών για μια νέα ειρηνευτική

«Μεσούντος του πολέμου στον Λίβανο το Newsweek είχε μια ανάλυση με τίτλο "ποιο θα είναι το επόμενο μέτωπο;" Εγραφε λοιπόν ότι αφού το Ισραήλ είχε κατά τις ΗΠΑ το δικαίωμα αυτοάμυνας γιατί να μην το έχει η Τουρκία, η οποία υφίσταται συνεχώς μόλις και προχθές επιθέσεις από τους αντάρτες του PKK. Πολλοί Τούρκοι ηγέτες πιέζουν στην Αγκυρα για τακτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών, οι οποίοι έχουν κρησφύγετο στο κουρδικό βόρειο Ιράκ» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ