ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Την Κυριακή στο ΣΕΦ η εκδήλωση αλληλεγγύης

Κάλεσμα απ' τα ταξικά συνδικάτα στους εργαζόμενους να εκφράσουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης

Από πρόσφατη διαδήλωση εργαζομένων της Αθήνας με σκοπό την έκφραση συμπαράστασης στους λαούς της Μέσης Ανατολής
Από πρόσφατη διαδήλωση εργαζομένων της Αθήνας με σκοπό την έκφραση συμπαράστασης στους λαούς της Μέσης Ανατολής
Σε πανεργατικό ραντεβού αναδεικνύεται η μεγάλη εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), την ερχόμενη Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς το ένα μετά το άλλο τα ταξικά συνδικάτα απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής. Η εκδήλωση θα γίνει αμέσως μετά τη Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται επίσης με πρωτοβουλία της ΠΣΟ, στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν»), με στόχο να ενισχυθεί ο αγωνιστικός συντονισμός της εργατικής τάξης σε διεθνές επίπεδο.

«Ολοι την Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Να καταδικάσουμε τον ιμπεριαλισμό, να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς που αντιστέκονται», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει το Σωματείο Γυμναστών-Προπονητών, ενώ το Σωματείο Χαρτεργατών υπογραμμίζει: «Να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας και του κόσμου, συμπαραστεκόμενοι στο λαό του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ-Ισραήλ-ΕΕ στην περιοχή». «Διατρανώνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας... Αποκαλύπτουμε τις τεράστιες ευθύνες των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ που στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή», εξηγεί το ΠΑΜΕ Υγειονομικών και το Συνδικάτο Επισιτισμού συμπληρώνει: «Η εργατιά βροντοφωνάζει, ένας είναι ο εχθρός! Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος». «Η αντίσταση του λαού του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχει ανάγκη την ακόμα παραπέρα ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης των εργαζομένων», σημειώνει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην εταιρεία «Αφοί Κωνσταντακάτου», το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρόφιμα-Ποτά, η Ενωση Λογιστών, το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Γηροκομείων. Ενόψει της εκδήλωσης της Κυριακής, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ θα κάνει περιοδεία στο «Αττικα» σήμερα, στις 3 μ.μ.

Πλατιά συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη

Σημαντικό ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσουν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης καθώς πλατιά θα είναι η εκπροσώπηση των εργαζομένων της Μέσης Ανατολής. Μεταξύ άλλων θα πάρουν μέρος η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης, οι δύο Γενικές Συνομοσπονδίες Εργατών από το Λίβανο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Ιράν, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Κουβέιτ. Επίσης, θα συμμετάσχουν συνδικάτα από Πορτογαλία, Γαλλία, Τουρκία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία και αλλού.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Σταδιακή η «άρση» του αποκλεισμού...

...από το Ισραήλ, αναλαμβάνει ο κατοχικός στρατός του ΟΗΕ

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- «Υπό διεθνή εποπτεία ο Λίβανος, αντί του ισραηλινού αποκλεισμού» σχολίαζε χτες το πρωτοσέλιδο της λιβανέζικης εφημερίδας, «Ας Σαφίρ», στηλιτεύοντας την υποκρισία της «διεθνούς κοινότητας» για την υποτιθέμενη άρση του ισραηλινού αποκλεισμού... Ωστόσο, η αλλαγή «σκυτάλης» δεν έγινε όπως προβλεπόταν. Οι Ισραηλινοί ήραν χτες γύρω στις 18.00 το απόγευμα μόνον τον εναέριο αποκλεισμό του Λιβάνου. Οχι όμως και τον ναυτικό, που τον ανέβαλαν για τουλάχιστον ένα διήμερο, λέγοντας πως θα τον άρουν «σταδιακά». Η «άρση» του αποκλεισμού φάνηκε να αντανακλά τις διαφωνίες ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ. Οι στρατιωτικοί, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», αντιτίθονταν, υποστηρίζοντας πως η «άρση» του αποκλεισμού θα τους στερούσε ένα «σημαντικό μοχλό πίεσης» για την απελευθέρωση των δύο Ισραηλινών στρατιωτών, την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και την πλήρη ανάπτυξη των δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή...

Το ίδιο 24ωρο, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως είναι πρόθυμη και έτοιμη να αναλάβει το ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου «προσωρινά... για δύο με τρεις βδομάδες» (όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί). «Αρωγοί» των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων θα είναι και άλλες απ' τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, ώσπου να ετοιμαστούν οι Γερμανοί για να αναλάβουν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη αποστολή... Πάντως, χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε να αναπτυχθούν πιο νωρίς οι γερμανικές ναυτικές δυνάμεις. Πρόσφερε μάλιστα και την αποστολή «αστυνομικών και τελωνειακών αξιωματικών» για να «βοηθήσουν» τις αρμόδιες λιβανικές αρχές στον έλεγχο αεροδρομίων και λιμανιών...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τρεις ώρες πριν την «άρση» του ισραηλινού αποκλεισμού, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη παλιών ελαστικών στο λιμάνι της Βηρυτού, με συνέπεια τη μεταλαμπάδευσή της σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, όπου φυλάσσονταν μεγάλες ποσότητες βοήθειας σε σκηνές, στρώματα, κουβέρτες. Ολα έγιναν παρανάλωμα πυρός, δίχως να γίνει άμεσα γνωστή η αιτία της πυρκαγιάς...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενωμένη κατά των λαών

Το κοινό ψήφισμα όλων των ομάδων για την αποστολή κατοχικών στρατευμάτων καταψήφισε το ΚΚΕ

Το απαράδεκτο κοινό ψήφισμα όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αθωώνει το Ισραήλ, ενοχοποιεί τη λαϊκή αντίσταση και χαιρετίζει την αποστολή ευρωπαϊκών κατοχικών στρατευμάτων κατήγγειλε και καταψήφισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ. Το ψήφισμα επίσης καταψήφισαν και ορισμένοι ευρωβουλευτές κομμουνιστικών κομμάτων. Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει και θεωρεί απαράδεκτο το κοινό ψήφισμα για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή, που δυστυχώς υπογράφτηκε από εκπροσώπους όλων των πολιτικών ομάδων.

Είναι ταυτισμένο με τη στάση της ΕΕ που έχει εγκρίνει το σχέδιο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για "νέα Μέση Ανατολή" συνέπεια του οποίου ήταν και ο πόλεμος κατά του Λιβάνου τον οποίο το ψήφισμα ονομάζει ως "σύγκρουση" αθωώνοντας το Ισραήλ.

Επιχειρώντας να παρουσιαστεί η ΕΕ με ίσες αποστάσεις βάζει στην ίδια μοίρα θύτες και θύματα και ενοχοποιεί την αντίσταση των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Εκφράζει την πλήρη συμφωνία στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, χαιρετίζει την αποστολή ευρωπαϊκών κατοχικών στρατευμάτων, πιέζει για τον αφοπλισμό των λαϊκών δυνάμεων που αντιστάθηκαν ηρωικά στον άδικο επιθετικό πόλεμο. Με αυτόν τον τρόπο, συναινεί στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που υλοποιούνται αυτή τη φορά μέσα από τον ΟΗΕ.

Αποδίδει τις ευθύνες στους Παλαιστίνιους χωρίς καν να καταγγέλλει τη γενοκτονία του Ισραήλ εναντίον τους.

Δεν κάνει καμία αναφορά στην ανάγκη αναγνώρισης της παλαιστινιακής κυβέρνησης ούτε στην απελευθέρωση των χιλιάδων παράνομα κρατουμένων Λιβανέζων και Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές παρά μόνο για τους υπουργούς και βουλευτές.

Η πράγματι αναβαθμισμένη κατοχική παρουσία της ΕΕ στη Μ. Ανατολή την οποία χαιρετίζει το ψήφισμα, όχι μόνο δεν εγγυάται την ειρήνη σε όφελος των λαών, αλλά θα πυροδοτήσει νέα όξυνση της κατάστασης, γιατί ο πραγματικός στόχος είναι η υλοποίηση του σχεδίου του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο της περιοχής από τους ιμπεριαλιστές.

Οι πολιτικές δυνάμεις που το υπογράφουν έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στους λαούς της περιοχής, στις λαϊκές δυνάμεις και οργανώσεις που μάχονται πολλά χρόνια δίνοντας ποταμούς αίματος για την ανεξαρτησία τους.

Σε αυτόν τον αγώνα, που θα συνεχιστεί, το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του, καλώντας τους λαούς να δυναμώσουν την πάλη τους κατά του αμερικανοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού που προετοιμάζει νέους πολέμους».

ΕΕΔΥΕ
ΟΧΙ στο στρατό κατοχής

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει τη φρεγάτα και τις άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στο Λίβανο, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και τονίζει:

«Με την ενέργεια αυτή εμπλέκει τη χώρα μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε βάρος του λιβανέζικου λαού, ο οποίος αντιστάθηκε όπως ο Δαβίδ ενάντια στον Γολιάθ.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η στρατιωτική δύναμη που μεταβαίνει στο Λίβανο δεν πηγαίνει για να φέρει την ειρήνη ούτε να συμβάλει στην αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας του Λιβάνου. Πηγαίνει για να επιβάλει τους στόχους των ιμπεριαλιστών - ως στρατός κατοχής - εκείνους που δεν μπόρεσαν να επιβάλουν με την επίθεσή τους οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις».

Και η ΕΕΔΥΕ σημειώνει σε άλλο σημείο:

«Πρόκειται για μια απόφαση ντροπής της ελληνικής κυβέρνησης. Μόνο για τις ιμπεριαλιστικές αποστολές αυτές ο Ελληνας εργαζόμενος πληρώνει περί τα 20 εκ. ευρώ το χρόνο. Ας μην υπάρχει καμία αυταπάτη. Ενας είναι ο δρόμος. Η συνέχιση και η ένταση του αγώνα, της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στους λαούς που αγωνίζονται και αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά - έξω απ' τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά».

Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Υπάρχει ρίσκο...

Υπάρχει ρίσκο, παραδέχτηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στην ΕΤ-3, από την ελληνική συμμετοχή με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στην «ειρηνευτική δύναμη» που θα αντικαταστήσει τους Ισραηλινούς στον αποκλεισμό του Λιβάνου. «Θεωρώ, είπε, ότι αυτή τη στιγμή πάμε με τους ελαχιστότατους κινδύνους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιχείρηση δεν έχει τα ρίσκα της. Πάντα έχεις τα ρίσκα σου. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμμετοχή μας».

Αναφερόμενος στους κανόνες εμπλοκής, δεν τους διευκρίνισε και σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων εμπλοκής, αλλά πάντα ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τις συγκυρίες που υφίστανται, προστίθενται ή αφαιρούνται, κάποιοι κανόνες». Πάντως, είπε ότι η ελληνική φρεγάτα και το ελικόπτερό της, με τους βατραχανθρώπους, «απαιτούνται στην περίπτωση που πρέπει να γίνει μια νηοψία», ενώ το αρματαγωγό «θα μεταφέρει τις δυνάμεις προς το Λίβανο».

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής προκειμένου να γίνει ενημέρωση από την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, μέλη της Επιτροπής Ο. Κολοζώφ και Λ. Κανέλλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ