ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΠΥΡΟΥ ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΚΡΑΒΑΣ
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία

Περιοδεία χτες του υποψήφιου δημάρχου και κλιμακίου της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας

Ο Σπύρος Χαλβατζής μιλά σε εκπαιδευτικούς στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας
Ο Σπύρος Χαλβατζής μιλά σε εκπαιδευτικούς στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας
«Η λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωση των παιδιών της. Η Παιδεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλα τα παιδιά, ώστε να κατακτούν τις γνώσεις, που θα τους δώσουν το κλειδί για να ανοίξουν την πόρτα της ζωής».

Με τα λόγια αυτά, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», έδωσε το «στίγμα», για το μεγάλο ζήτημα της Παιδείας, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας του στα σχολεία της Γκράβας, επικεφαλής κλιμακίου της Παράταξης και συνοδευόμενος από μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Εκεί, ο Σπ. Χαλβατζής, μίλησε με τους καθηγητές, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και διαπίστωσε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της χώρας. Στην αντιπροσωπεία της «Συμπαράταξης» παρόντες και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Βίκυ Αράπη, Δημήτρης Μαντζουράτος και Δημήτρης Τριανταφύλλου.

«Αγωνιζόμαστε για μια άλλη κατεύθυνση στην Παιδεία. Ηδη, έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις που... μεταρρυθμίζονται και δεν είναι επιλογή ενός μόνο υπουργού, αλλά η απόπειρα να περάσουν οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. Και πρόσθεσε: «Θέλουν να περάσουν συγκεκριμένες αντιλήψεις. Θέλουν τα παιδιά, από την πιο τρυφερή τους ηλικία, να συνηθίσουν στη λογική του "επιχειρείν". Προβάλλονται λέξεις όπως "αγορά", "ανταγωνιστικότητα", "εμπόριο", "κέρδος" και "χρήμα", ενώ τα παιδιά, θα έπρεπε να μαθαίνουν το συναγωνισμό, την άμιλλα, την προσπάθεια για το καλύτερο».

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε την ανάγκη να καταργηθεί η ιδιωτική Παιδεία. Και πρόσθεσε: «Η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στη λογική της μετατροπής των παιδιών σε απασχολήσιμο εργατικό δυναμικό». Κατήγγειλε τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, τις επιλογές της ΕΕ για ένα μισοειδικευμένο εργατικό δυναμικό και μια προσπάθεια να συνεχιστεί η υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Στη συνέχεια, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς «να αγωνιστούν για μια αναβαθμισμένη Παιδεία, που θα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές, στα νέα παιδιά, μέχρι τα 18 τους χρόνια, να μπορούν να αποκτούν και να κατακτούν συνολικά τη γνώση, τη μόρφωση και για να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και όπου αλλού επιθυμούν».

Ιδιαίτερη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς έγινε αναφορικά με το ζήτημα της βάσης του «10», για το οποίο ο Σπ. Χαλβατζής, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να βλέπουμε ξεκομμένα τα ζητήματα». Και πρόσθεσε πως «το κύριο είναι η μόρφωση, να είναι αναβαθμισμένη για να παίρνουν τα παιδιά ουσιαστικές γνώσεις». Για να επισημάνει: «Δεν μπορεί από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, το εκπαιδευτικό σύστημα να είναι στη λογική της προετοιμασίας των μαθητών για την είσοδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ
Εμπαίζουν γονείς και μαθητές

Νηπιαγωγείο που μεταστεγάστηκε σε νέο χώρο επισκέφτηκε χτες η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά Φώφη Γεννηματά, κομπάζοντας για το πόσο σημαντικές προσπάθειες καταβάλλει για τη βελτίωση της σχολικής στέγης και της ζωής των μαθητών. Οτι δίνονται κονδύλια για μισθώσεις σχολείων (περίπου 100 ετησίως) και γραφείων εκπαίδευσης.

Της θυμίζουμε ενδεικτικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε - για παράδειγμα - στις 13/9/2001 (επί ΠΑΣΟΚ) η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, με αφορμή την έναρξη εκείνης της σχολικής χρονιάς. Οτι με 145.000 νήπια, 600.000 μαθητές δημοτικού, εκατοντάδες σχολεία λειτουργούσαν χωρίς καν αύλειο χώρο και απαρχαιωμένο εποπτικό υλικό. Οτι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα διπλοβάρδιας και οι ανάγκες για σχολικές αίθουσες έφταναν στις 15.000. Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, επισήμαιναν την ανάγκη για μαζικούς κανονικούς διορισμούς εκπαιδευτικών αντί για κάλυψη κενών από αναπληρωτές (οι οποίοι φτάνουν τους 6.000 κάθε χρόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση).

* * *

Επίσης, επί ημερών ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνη του 2002, με συγκεκριμένο νόμο, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων μετατράπηκε σε γραφείο μελετών, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στο πλαίσιο της σταδιακής πλήρους ιδιωτικοποίησής του.

Κι επειδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ασκούν την ίδια πολιτική και στον τομέα της εκπαίδευσης, θυμίζουμε και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πέρυσι τέτοιες μέρες (12/9/2005) πάλι η ΔΟΕ, επί ημερών διακυβέρνησης ΝΔ πια. Οτι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι ελλείψεις δασκάλων, νηπιαγωγών, γυμναστών, μουσικών και καθηγητών Αγγλικών έφταναν τις 4.260, ενώ έλειπαν και οι περίπου 8.000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στα ολοήμερα σχολεία.

Λες και δεν είναι ΝΔ

Ο Αργύρης Ντινόπουλος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά της ΝΔ, συνήθως κάνει δηλώσεις λες και δεν τον στηρίζει η ΝΔ. Αυτή τη φορά, λοιπόν, «ξαναχτύπησε» για το θέμα των συγκοινωνιών. Στην επίσκεψή του στα γραφεία της διοίκησης και το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ρέντη, μίλησε για «δημόσιο χαρακτήρα» που πρέπει να έχουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς αλλά από την άλλη είπε ότι «οι δήμοι πρέπει να συνεργάζονται με την ΕΘΕΛ και τον ΟΑΣΑ».

Δείτε τώρα την ομοιότητα. Και ο Μιχάλης Λιάπης, υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών μιλά, μεν, για... δημόσια συγκοινωνία μόνο που κατέθεσε συμπληρωματικό νόμο (3429/2005) σε νόμο του ΠΑΣΟΚ (2669/1998), ο οποίος προβλέπει την εκχώρηση συγκοινωνιακού έργου στους δήμους και μέσω αυτών σε ιδιώτες. Αυτό εννοεί ο κ. Ντινόπουλος συνεργασία δήμων ΕΘΕΛ και ΟΑΣΑ;

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Νέοι υποψήφιοι στο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο

Επτά ακόμα υποψήφιοι προστέθηκαν στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση». Οι νέες υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν χτες με σχετικό δελτίο Τύπου από την επικεφαλής της κίνησης, υποψήφια δήμαρχο Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, και έρχονται να συμπληρώσουν τη λίστα των 42 ονομάτων που έχει δημοσιοποιηθεί από τις 10 του Ιούλη.

Και οι 47 πλέον υποψήφιοι που αποτελούν τον κορμό του ψηφοδελτίου είναι άνθρωποι του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, νεολαίοι, γυναίκες, άνθρωποι δοκιμασμένοι στο μετερίζι των αγώνων των εργαζομένων, του λαϊκού κινήματος. Η σύνθεση του ψηφοδελτίου και οι δυνάμεις που το στηρίζουν, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι ριζοσπάστες, αποτελούν την εγγύηση ότι πρόκειται για ψηφοδέλτιο - πόλο αντίστασης, αντεπίθεσης και διεκδίκησης των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.

Τα νέα ονόματα υποψηφίων είναι: ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ηθοποιός. ΝΟΜΙΚΟΣ ΑΡΤΕΜΗΣ, εκτελωνιστής. ΠΟΥΠΑΚΗ ΑΛΛΑ, παιδίατρος. ΣΑΡΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, εκπαιδευτικός. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, φοιτητής, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά. ΤΗΛΙΑΚΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, μηχανικός αυτοκινήτων. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Απαγόρευσαν την είσοδο σε «Δημοκρατική Ενότητα» και ΝΑΣ

Σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, που θέλει τους καθηγητές μακριά από κάθε ενημέρωση για τις επερχόμενες εκλογές, αλλά και με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για κάθε περίπτωση, ο διευθυντής του 5ου Λυκείου Κορυδαλλού, επικαλούμενος εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, απαγόρευσε χτες την είσοδο στο σχολείο αντιπροσωπείας της «Δημοκρατικής Ενότητας» Κορυδαλλού με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο της παράταξης Αποστόλη Συρίγο και υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους της ΝΑΣ. Μια εγκύκλιο που δε στηρίζεται σε νόμο, αλλά αναφέρει «όπως παγίως έχει καθιερωθεί...».

Τα μέλη της αντιπροσωπείας πήγαν στο σχολείο, προκειμένου να ενημερώσουν τους καθηγητές για τις θέσεις της παράταξης και της ΝΑΣ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Κι ενώ ο διευθυντής του σχολείου χτες έδειξε αυτή τη στάση απέναντι στα μέλη της αγωνιστικής παράταξης, τις προηγούμενες μέρες επέτρεπε σε μέλη της παράταξης του δημάρχου Κορυδαλλού Στέφανου Χρήστου να μοιράζουν προσκλήσεις μέσα στο σχολείο και να προσκαλούν τους καθηγητές στον απολογισμό έργου του δημάρχου. Οπου θέλει, δηλαδή, κάνει χρήση της εγκυκλίου και όπου θέλει την αγνοεί και υποδέχεται τους υποψηφίους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ