ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
«ΟΧΙ» στην κατάργηση των απογευματινών ΤΕΕ

Από κοινού με τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ προχώρησαν χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης Πειραιά

Η Ελπίδα Παντελάκη
Η Ελπίδα Παντελάκη
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης Πειραιά, ενάντια στο κλείσιμο των απογευματινών ΤΕΕ, πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ Πειραιά, με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχο Πειραιά με την παράταξη «Πειραιάς - Αναγέννηση» και τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, υποψήφιο νομάρχη Πειραιά της ΝΑΣ.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ και οι υποψήφιοι διαμαρτυρήθηκαν στον προϊστάμενο της Τεχνικής Εκπαίδευσης για τις συνέπειες που έχει για τους μαθητές των λαϊκών στρωμάτων, και κυρίως τους εργαζόμενους μαθητές, η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα απογευματινά ΤΕΕ. Μια απόφαση που στρέφει τα παιδιά στη φτηνή κατάρτιση και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η ΝΔ - τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη - συνεχίζει και ολοκληρώνει ό,τι άφησε στη μέση το ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της Παιδείας. Ανταγωνίζονται ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα ό,τι επιβάλλουν τα μονοπώλια και η Ευρωπαϊκή Ενωση για την Παιδεία: ένταση των ταξικών φραγμών, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, "ευέλικτη" λειτουργία όλων των βαθμίδων ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος για την Τεχνική Εκπαίδευση που θέλει να στραφούν τα παιδιά μας στην κατάρτιση. Καταργεί τα απογευματινά ΤΕΕ (συνολικά στον Πειραιά καταργούνται 6 ΤΕΕ), στρέφοντας τους μαθητές τους προς την ιδιωτική εκπαίδευση».

«Απαιτούμε - πρόσθεσε η Ελπίδα Παντελάκη - να μην καταργηθούν τα απογευματινά ΤΕΕ, πριν αναδιοργανωθεί η νυχτερινή εκπαίδευση και αποκτήσει ίση διάρκεια με την πρωινή. Ενώνουμε τη φωνή μας με το ΠΑΜΕ για να παρθούν μέτρα στήριξης της λαϊκής οικογένειας για να μην αναγκάζονται τα παιδιά της να δουλεύουν. Για να πηγαίνουν σχολείο έως τα 18 τους χρόνια όλα τα παιδιά του λαού. Για δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο σχολείο».

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης
Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης δήλωσε: «Ο νόμος για την Τεχνική Εκπαίδευση και η κατάργηση των απογευματινών ΤΕΕ είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, συνδέεται με τις συνολικότερες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που επιβάλλουν, μεταξύ άλλων, στους νέους μια ζωή στη γύρα για κατάρτιση. Γι' αυτό πλασάρουν τη διά βίου κατάρτιση ως διά βίου εκπαίδευση και μάθηση, ενώ στην πραγματικότητα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου επιτάσσουν πως οι εργαζόμενοι θα μαζεύουν εφήμερες επαγγελματικές δεξιότητες, που συνεχώς θ' αλλάζουν, σύμφωνα με τα εκάστοτε κέφια της αγοράς και των επιχειρήσεων».

ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Αισχρή ψηφοθηρία

Ο νομάρχης Πειραιά και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μίχας, διοργανώνει κινητοποίηση για ένα πρόβλημα που μεγάλη ευθύνη φέρει ο ίδιος - ως νομάρχης Πειραιά - και το κόμμα που τον στηρίζει!

Για τη λάσπη που «πνίγει» τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίζουν
Για τη λάσπη που «πνίγει» τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίζουν
Τεράστια απειλή με ανυπολόγιστες συνέπειες για το Σαρωνικό, το περιβάλλον ολόκληρου του Λεκανοπεδίου και τη δημόσια Υγεία, συνεχίζει να αποτελεί ο δευτεροβάθμιος βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας. Η λυματολάσπη αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο πνίγοντας το νησί. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευτεί πάνω από 300.000 τόνοι αυτού του επικίνδυνου λύματος.

Και όμως παρά το γεγονός ότι η λυματολάσπη έχει αποδειχθεί ότι, εκτός των άλλων, αποτελεί και βόμβα για την υγεία των κατοίκων του Περάματος και των γύρω περιοχών, καθώς έχουν ανιχνευτεί σε αυτή τα μικρόβια τυφοειδούς πυρετού, ηπατίτιδας και τετάνου, η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ίδια εγκληματική τακτική με αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Το κακό που βιώνουν οι εργαζόμενοι δε σταματά εδώ. Εχουν από πάνω και το νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει βρει στην υπόθεση αυτή πεδίο για ψηφοθηρία, προκαλώντας τη νοημοσύνη των Πειραιωτών. Εχει επιδοθεί σε αισχρή δημαγωγία και αποπροσανατολισμό των εργαζομένων για να αποκρύψει ότι το «έγκλημα» ξεκίνησε επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, επικεντρώνει το πρόβλημα αποκλειστικά και μόνο στην ΕΥΔΑΠ και αρκείται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η διοργάνωση κινητοποίησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού αποτελούσε διεκδίκηση του λαϊκού, μαζικού κινήματος. Οταν τελικά ξεκίνησε, ο προγραμματισμός του για τη σωστή λειτουργία του περιλάμβανε εργοστάσιο ξήρανσης της λυματολάσπης, το οποίο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτό, θα έπρεπε να έχει τεθεί σε λειτουργία από το 1999. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκίνησε καν την κατασκευή του και την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αρχικός προϋπολογισμός ολόκληρου του έργου, μαζί δηλαδή και με τη μονάδα ξήρανσης, ήταν 128 εκατ. ευρώ και εκτινάχτηκε στα 205 εκατ. ευρώ χωρίς την κατασκευή της μονάδας...

Οσο δεν κατασκευάζεται το εργοστάσιο ξήρανσης, τόσο κερδίζουν οι «αετονύχηδες» από τις... «λύσεις» της κυβέρνησης της ΝΔ. Οπως αυτή της μεταφοράς 60.000 τόνων λυματολάσπης σε εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στη Γερμανία, που δρομολόγησε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 20 Μάη, η οποία εξελίχθηκε σε φιάσκο, αλλά και της νέας... «λύσης», για πρόγραμμα ασβεστοποίησης - κομποστοποίησης 60.000 τόνων λυματολάσπης πάνω στην Ψυττάλεια. Ηδη έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με άλλον εργολάβο, ενώ το κόστος υπολογίζεται σε 7,3 εκατ. ευρώ.

Ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ Γιάννης Μανουσογιαννάκης, σχολιάζοντας σχετικά, επισήμανε: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και αυτές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματικές για την κατάντια αυτού του έργου, που θα έδινε «ανάσα» στο Σαρωνικό. Εμείς διεκδικούμε και παλεύουμε για την άμεση απομάκρυνση της λυματολάσπης και για την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και από αυτή την υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα που ξεχείλισε πια η λυματολάσπη σκέφτηκε ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας να... διαμαρτυρηθεί. Οσες κινήσεις εντυπωσιασμού και να κάνει, είναι και ο ίδιος συνένοχος αυτής της κατάστασης».

Ο Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος και σημερινός υποψήφιος με την αγωνιστική δημοτική Κίνηση «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», αναφέρει: «Από λαϊκό επίτευγμα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν το βιολογικό καθαρισμό σε πληγή για την πόλη μας και τις γύρω περιοχές. Από πάνω οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, όπως ο δήμαρχος Περάματος Ι. Λαγουδάκος, βγαίνουν τώρα και τιμητές. Οσο δε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τη σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού τόσο θα κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο».

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Αγωνιστικών Συνδυασμών

- O Σπύρος Χαλβατζής θα περιοδεύσει στην «INFOTE» (Συγγρού), στις 9 π.μ. Στις 6 μ.μ. θα περιοδεύσει στο Κουκάκι.

- Ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας», θα περιοδεύσει από τις 10.30 το πρωί στο 3ο Λύκειο, στο 4ο, 7ο και 8ο Γυμνάσιο και στη Λαϊκή Χαλκηδόνας.

- Η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» διοργανώνει εκδήλωση στην πλ. Τερζάκη (Ανω Ιλίσια), στις 8 το βράδυ.

- Ο Στάθης Κεραμιδάς, υποψήφιος νομάρχης Αχαΐας με τη ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στις 8 π.μ., στο ΙΚΑ (Ζαρουχλέϊκα), στις 10 π.μ., στο ΙΚΑ (πλ. Παπανδρέου) και στις 12 το μεσημέρι στο ΙΚΑ (Γούναρη).

- Ο Κώστας Ξυλούρης, υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ Ηρακλείου, και ο Στέλιος Ορφανός, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, μαζί με άλλους υποψήφιους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους, θα περιοδεύσουν από τις 10.30 π.μ. στον ΟΑΕΔ (Πεδιάδος), στο ΚΕΠ (Πλατεία Ελευθερίας), στην τράπεζα Κύπρου (πλ. Ελευθερίας), στην τράπεζα Eurobank (Δικαιοσύνης), στην Πολεοδομία, στο χώρο συγκέντρωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (Αστόρια).

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σήμερα η παρουσίαση του ψηφοδελτίου

Η «Δημοκρατική Ενότητα» παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ. σε εκδήλωση στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης. Θα μιλήσει ο Δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και θα χαιρετίσουν ο Γιάννης Πρωτόπαπας, δημοτικός σύμβουλος με τη «Νίκαια Πρωτοπορία» και εκπρόσωποι άλλων συνεργαζόμενων δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ