ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σάρωμα» στις αναπηρικές συντάξεις

Πογκρόμ με προκλητικές προφάσεις προανήγγειλε ο Σ. Τσιτουρίδης

«Σάρωμα» στις αναπηρικές συντάξεις ανακοίνωσε προκλητικά χτες ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, προαναγγέλλοντας ότι θα ανοίξουν οι φάκελοι όλων των αναπηρικών συντάξεων (υπολογίζονται σε 132.000) για να ελεγχθούν. Τη δήλωση έκανε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τη Διοίκηση του ΙΚΑ και μάλιστα παρουσίασε τη διαδικασία ως μέτρο «ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών». Οπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά «μιλούμε για μία άλλη επιχείρηση σαρώματος σε όλη την Ελλάδα...». Δικαιολόγησε δε όλο αυτό το πογκρόμ, με τον ισχυρισμό ότι σε «ορισμένους νομούς της χώρας τα ποσοστά αναπηρικών συντάξεων είναι μη ορθολογικώς ψηλά...».

Είναι βέβαιο ότι πίσω από τους υπαινιγμούς για υψηλά ποσοστά απονομής αναπηρικών συντάξεων σε κάποιους νομούς, η κυβέρνηση θα περικόψει και πάλι αναπηρικές συντάξεις, που έτσι και αλλιώς δίνονται με το σταγονόμετρο και με ελέγχους επί ελέγχων, που ταλαιπωρούν τους πραγματικούς ανάπηρους. Και βέβαια η ύπαρξη ορισμένων συντάξεων «μαϊμούδων» σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί αυτό το πογκρόμ που εξαπολύει η κυβέρνηση, αφού αυτές τις περιπτώσεις μπορούν -αν θέλουν- να τις εντοπίσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ.

Αναφέρουμε μόνο ότι το ύψος των αναπηρικών συντάξεων στο ΙΚΑ είναι μόλις 440 ευρώ και με αυτό καλούνται να ζήσουν άνθρωποι και μάλιστα ανάπηροι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια ή έχουν πέσει θύματα εργατικού ατυχήματος. Αναρωτιέται κανείς αν το «σάρωμα» που εξαπολύει η κυβέρνηση στις 132.000 αναπηρικές συντάξεις θα το κάνει και στις επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν. Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρουν αν «άνοιγαν» και ελέγχονταν οι φάκελοι 132.000 επιχειρήσεων. Αλλά φαίνεται ότι το μένος της κυβέρνησης εξαντλείται στους συνταξιούχους και όχι στους επιχειρηματίες. Πολύ περισσότερο που διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ απαιτούν τον περιορισμό ή και την κατάργηση των αναπηρικών συντάξεων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Κυνική ομολογία για τους συμβασιούχους

Υστερα από Ερώτηση του Γ. Τούσσα, αποκαλύπτεται για πολλοστή φορά η καπηλεία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ

«Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν απαιτείται με βάση την οδηγία η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου». Την απάντηση αυτή έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Τούσσα, σχετικά με τη συνεχιζόμενη πολύχρονη πολιτική και εργασιακή ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων στην Ελλάδα και τον πραγματικό χαρακτήρα της κοινοτικής οδηγίας 70/1999 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στην καταγγελία του ευρωβουλευτή ότι «οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα Προεδρικά Διατάγματα (81/2003 και 164/2004) παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα και επιβάλλουν καθεστώς ομηρίας σε χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις, ενώ καλύπτουν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες"» η Επιτροπή επικαλούμενη ότι δεν έχει στοιχεία, απαντά ότι «δεν προτίθεται συνεπώς να λάβει μέτρα επί του ζητήματος αυτού».

Το σύνολο της απάντησης κάνει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις αντεργατικές επιλογές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, εκθέτει στα μάτια των χιλιάδων συμβασιούχων το Συνασπισμό και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και αλλού, που ακόμα και σήμερα ισχυρίζονται ψευδώς ότι η κοινοτική οδηγία επιβάλλει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προκειμένου να προσδώσουν δήθεν φιλεργατικά χαρακτηριστικά στην ΕΕ και να αποπροσανατολίσουν την πάλη του εργατικού κινήματος.

Σε δελτίο Τύπου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί τους συμβασιούχους, την εργατική τάξη «να καταδικάσουν έμπρακτα με όρους κινήματος τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Συνασπισμό και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ να συμμετέχουν ενεργά μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος στους αγώνες ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των άλλων εκπροσώπων του κεφαλαίου».

ΛΑΡΚΟ
Καθολική η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία

Οσο πυκνώνουν εκείνοι που βρίσκονται στο πλευρό τους, τόσο θα δυναμώνει ο αγώνας των απεργών της ΛΑΡΚΟ (φωτ. από την απεργία στις 17/8)
Οσο πυκνώνουν εκείνοι που βρίσκονται στο πλευρό τους, τόσο θα δυναμώνει ο αγώνας των απεργών της ΛΑΡΚΟ (φωτ. από την απεργία στις 17/8)
Με την καθολική συμμετοχή στη χτεσινή απεργία και νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά συνεχίζουν τον αγώνα τους για μόνιμη δουλιά με δικαιώματα οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Οι προσπάθειες της διοίκησης της εταιρίας να παραπλανήσει τους εργαζόμενους με υποσχέσεις για μερικές προσλήψεις έπεσαν στο κενό, όπως και η επίθεση ενάντια στις ταξικές δυνάμεις του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και της παράταξης του ΕΑΜ.

Χτες, οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες πραγματοποίησαν μαζική συνέλευση, ενώ, με όπλο την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας και του κλάδου τους γενικότερα, ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη απεργία που προκήρυξε για τις 19 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Ετσι, εκλέχτηκε Απεργιακή Επιτροπή ενώ την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη διοργανώνεται, στη Λάρυμνα, συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων, αλλά και διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης της ΛΑΡΚΟ.

Τις προηγούμενες μέρες το συνδικάτο έκανε περιοδείες -συζητήσεις με κατοίκους των γύρω χωριών, ενώ τις επόμενες μέρες σχεδιάζεται εξόρμηση στο κοντινό σταθμό διοδίων. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που δυναμώνει, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά πρόσφερε στους απεργούς 300 ευρώ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας 100 ευρώ. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας, η ΔΑΣ Μετάλλου, εκπρόσωποι της ΝΑΣ Φθιώτιδας, της ΔΑΣ Οπουντίων, της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ κτλ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
«Αυξήσεις» 0,93 ευρώ...

Τα ψίχουλα που σκοπεύει να δώσει στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους στο δημόσιο - και αυτά σε δόσεις από τα μέσα του 2007 - ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» της συνέχισης και έντασης της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα ψίχουλα μεταφράζονται σε αύξηση των συντάξεων κατά 93 λεπτά τη μέρα! Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι σε σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προχωρήσει στη σταδιακή ενσωμάτωση σε διάρκεια τεσσάρων ετών του ποσού των 140,8 ευρώ στις συντάξιμες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων (ποσό που δε θα καταβάλλεται αλλά θα αποτυπώνεται στη μισθολογική κατάσταση και θα υπολογίζεται για τη σύνταξη). Η κάθε δόση είναι 35,2 ευρώ και η πρώτη θα ενσωματωθεί τον Ιούλη του 2007. Η ενσωμάτωση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ και για τους σημερινούς συνταξιούχους.

Ακρωτηριάστηκε εργάτης

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» με θύμα τον 22χρονο Γιάννη Κουκουλάκη σημειώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, στην περιοχή Αγιος Ιωάννης στο Καμηλάρι Ηρακλείου. Ο νεαρός εργάτης δούλευε τις τελευταίες 15 μέρες σε βιοτεχνία επεξεργασίας και κοπής πετρών, όταν κατά τη διάρκεια της εργασίας του ακρωτηριάστηκε στο ένα χέρι, λίγο πάνω από τον αγκώνα. Αρχικά μεταφέρθηκε στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο και από εκεί με στρατιωτικό αεροπλάνο τύπου «C-300» στην Αθήνα και στο ΚΑΤ για να υποβληθεί σε εγχείριση επανασυγκόλλησης του ακρωτηριασμένου άνω άκρου. Τελικά χτες το πρωί οι γιατροί του Νοσοκομείου ΚΑΤ ανακοίνωσαν ότι η εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε ο 22χρονος δεν είχε αίσιο τέλος, αφού δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η επανασυγκόλληση του άνω άκρου του.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Την Κυριακή η πανελλαδική ιδρυτική σύσκεψη

Κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς που απορρίπτουν το «μονόδρομο» της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου στην Παιδεία, που θέλουν να στηρίξουν τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα απευθύνει το ΠΑΜΕ ενόψει της ιδρυτικής πανελλαδικής σύσκεψης για τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ στο χώρο των εκπαιδευτικών. Η σύσκεψη πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο Πολυτεχνείο, Αμφιθέατρο 18 (Γκίνη - είσοδος Στουρνάρη) και μέσα από αυτή θα εκλεγεί η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Οι στόχοι της προσπάθειας περιγράφονται στην τετρασέλιδη διακήρυξη, η οποία ήδη μοιράζεται στους εκπαιδευτικούς. Αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινάμε μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τα σύγχρονα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Συγκροτούμε το ΠΑΜΕ στον κλάδο των εκπαιδευτικών, συστήνοντας σε κάθε ΕΛΜΕ, σε κάθε Σύλλογο, στα σχολεία Επιτροπές Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ». Μέσα από τη διακήρυξη γίνεται κάλεσμα σε κάθε εκπαιδευτικό να πάρει μέρος σε αυτή την προσπάθεια, γιατί «η ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μας αφορά όλους»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ