Μόνο με φυλακή θα μπορούσε να συγκριθεί η παλιά φοιτητική εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Πρόκειται για ένα κτίριο εννέα ορόφων, με προβλήματα στατικότητας, το οποίο αποτελείται από περίπου 650 δωμάτια, με κρύο το χειμώνα, αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι. Το εξωτερικό μέρος του κτιρίου σε προϊδεάζει για το τι θα συναντήσεις μέσα. Πεσμένοι σοβάδες, σπασμένες τουαλέτες και τζάμια, σκοτεινοί διάδρομοι, δωμάτια που θυμίζουν κελιά και κάθε τουαλέτα να αντιστοιχεί σε 7 άτομα. Ολα μαρτυρούν την εγκατάλειψη, αναδεικνύοντας το οξυμένο πρόβλημα στέγασης των χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών της χώρας μας, καθώς τα προβλήματα υποδομής στην ανώτατη εκπαίδευση μιλούν από μόνα τους.
Να σημειωθεί ότι με προσεγγιστικούς υπολογισμούς καταγράφονται περίπου 350.000 και πλέον φοιτητές που σπουδάζουν και περίπου 8.000 που στεγάζονται σε εστίες. Ενα ποσοστό των φοιτητών σπουδάζουν στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους, παρ' όλα αυτά το ποσοστό κάλυψης των αναγκών για στέγαση των φοιτητών σε δημόσιες εστίες αγγίζει μόλις και μετά βίας το 3%.
Ωστόσο, η εγκατάλειψη των φοιτητικών εστιών που παρατηρείται πανελλαδικά, αλλά και η μη ανέγερση νέων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών, δε συμβαίνουν τυχαία. Οι δαπάνες για κρατική πρόνοια, μέρος της οποίας είναι και η φοιτητική μέριμνα, δε συνάδουν με την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό, δε χωρούν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ετσι, ο χώρος της φοιτητικής μέριμνας, της στέγασης παραδίδεται ως φιλέτο σε ιδιώτες επενδυτές. Στο πλαίσιο του νόμου που ήδη έχει ψηφιστεί για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα παραδίδονται στους ιδιώτες σχολεία, εστίες, δημόσιες κοινωνικές υποδομές. Ηδη έχει δει το φως της δημοσιότητας η πρόθεση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με πόρους της Εργατικής Εστίας ιδιώτες επενδυτές για την ανέγερση φοιτητικής στέγης.
Πέρυσι, όπως καταγγέλλουν φοιτητές που ζουν στην παλιά εστία του ΕΜΠ, από τα 650 δωμάτια περίπου τα 200 ήταν κενά, με αποτέλεσμα η πληρότητα της εστίας να μένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους μένουν φοιτητές που έρχονται από επαρχία και αλλοδαποί. «Γι' αυτή την εστία δεν ενδιαφέρεται κανείς. Πάει για κλείσιμο. Σιγά σιγά ερημώνεται και περιθωριοποιείται». «Την έχουν εγκαταλείψει και απ' ό,τι φαίνεται θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες, αναγκάζοντας εκατοντάδες παιδιά - από λαϊκές οικογένειες - να ζήσουν στο δρόμο», συζητούν φοιτητές μεταξύ τους. «Στη συγκεκριμένη εστία τα πράγματα είναι άθλια, οι συνθήκες δεν είναι ανθρώπινες», σημειώνει ο Ανδρέας.
Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο χώρος τα βράδια, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, καθώς γίνεται εκτεταμένη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο της εστίας. «Τα προηγούμενα έτη έγιναν συνελεύσεις σχετικά με τα θέματα ασφάλειας. Ομως παραμένουμε σε αδιέξοδο. Τα βράδια είναι επικίνδυνα καθώς γίνονται κλοπές σε βενζίνη μέχρι και μηχανάκια. Ο χώρος χρειάζεται φύλαξη, γιατί μέχρι και στις τουαλέτες μπαίνουν και κάνουν χρήση ουσιών».
Στα δωμάτιά τους, μεγέθους 10-12 τ.μ., πρέπει να χωρέσουν κρεβάτι, τραπέζι, ντουλάπα και ένας νιπτήρας. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '70 και από τότε δεν έχει γίνει καμία εργασία επισκευής ή ανάπλασης! Μάλιστα, μετά το σεισμό του 1999, μελέτη που έκανε ομάδα μηχανικών του Πολυτεχνείου έκρινε το κτίριο ακατάλληλο για κατοίκηση. Σήμερα, εφτά χρόνια μετά, εκατοντάδες φοιτητές εξακολουθούν να μένουν μέσα σε ένα κτίριο επικίνδυνο, ευχόμενοι να μη γίνει ισχυρός σεισμός...
Παράλληλα, όμως, οι παλιοί οικότροφοι καλούνται να μπουν ξανά σε μια διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών για να εξασφαλίσουν το αδιαπραγμάτευτο, γι' αυτούς, δικαίωμα στη σίτιση, χωρίς να αρκεί το γεγονός ότι είναι ήδη οικότροφοι της Εστίας. Τα οικονομικά όρια στέγασης και σίτισης είναι 35.000 και 30.000 ευρώ αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του συλλόγου, η άνευ όρων σίτιση όλων των οικοτρόφων της Εστίας.
Ολη αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στα πλαίσια μιας κοινής λογικής και προσπάθειας του Πολυτεχνείου (αλλά και των περισσότερων Ιδρυμάτων πανελλαδικά) που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, για παράδοση και των εστιατορίων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ηδη για το εστιατόριο της νέας Εστίας έχει προγραμματιστεί διαγωνισμός για την παράδοσή του σε εργολάβο τον ερχόμενο Οκτώβρη, γεγονός το οποίο δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση τη συνέχιση της εργασίας του προσωπικού, το οποίο ακόμη και σήμερα εργάζεται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με συμβάσεις 2 έως 7 μηνών με αποκλειστική ευθύνη έως σήμερα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται οι σημερινοί εργαζόμενοι.
Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, τα αιτήματα που προβάλλει και παλεύει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας είναι επίκαιρα όσο ποτέ:
Τουαλέτες και μούχλα κοινά για όλους! |
Δωμάτια μικρά, σούπερ ατομικά... |