Συμπληρωματική δύναμη στο ισραηλινό ναυτικό θα αποτελούν στην πράξη τα ελληνικά πολεμικά πλοία που στέλνει η κυβέρνηση στο Λίβανο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι συνεχίζεται ο παράνομος αποκλεισμός του Λιβάνου από το Ισραήλ.
Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η «ειρηνευτική δύναμη» θα λειτουργήσει ως στρατός κατοχής και θα επιχειρήσει να πετύχει ό,τι δεν πέτυχε το Ισραήλ, η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα την ενίσχυση του ρόλου της στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο που χαράσσουν πρώτα και κύρια οι ΗΠΑ, με το σχέδιο τους για «νέα Μέση Ανατολή».
Η κυβέρνηση εμφανίζεται πανέτοιμη να προχωρήσει άμεσα, ίσως και μέσα στη βδομάδα, στην αποστολή των πολεμικών πλοίων (μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό), αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι ο «εχθρός» είναι η λιβανέζικη αντίσταση. Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν περίπου φυσιολογικό να υπάρξει για το σκοπό αυτό συνεργασία με το Ισραήλ (και τις ΗΠΑ). Αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση δε θέτει ευθέως ζήτημα άμεσης άρσης του αποκλεισμού από τη θάλασσα, τον αέρα και την ξηρά. Από την άλλη αποφεύγει συστηματικά να δηλώσει αν θεωρεί ή όχι τρομοκρατική οργάνωση τη «Χεζμπολάχ», για την οποία σε κάθε περίπτωση πάντως ζητεί τον αφοπλισμό της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε θέλησε ούτε χτες να αποσαφηνίσει τη θέση της κυβέρνησης, παραπέμποντας σε παλαιότερες σκόπιμα νεφελώδεις απαντήσεις. Ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις του «Ρ» σχετικά με την αποστολή των ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Λίβανο. Συγκεκριμένα στην ερώτηση αν τα ελληνικά πολεμικά πλοία «που θα αναχωρήσουν για το Λίβανο θα συμμετάσχουν στον παράνομο αποκλεισμό του Λιβάνου από το Ισραήλ και θα λειτουργήσουν, δηλαδή, σαν μια συμπληρωματική δύναμη του ισραηλινού Ναυτικού», ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει «δεν έχει προκύψει κάποιο καινούριο στοιχείο σε σχέση με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ». Δε θέλησε να διευκρινίσει τη στάση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι το Ισραήλ αρνείται να άρει το ναυτικό αποκλεισμό, παραπέμποντας σε αποφάσεις του ΟΗΕ για τους «κανόνες εμπλοκής», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει κάποιο καινούριο στοιχείο σε σχέση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Αόριστη «Θολή» ήταν και η απάντηση στην ευθεία ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση τη «Χεζμπολάχ» και αν θα συμμετέχει στον αφοπλισμό της. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο», περιορίστηκε να δηλώσει.
Το ίδιο «ασαφής» εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η «Χεζμπολάχ» είναι ενισχυμένη. «Ενα γενικό συμπέρασμα είναι ότι η "Χεζμπολάχ" και το μήνυμά της αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ενισχυμένα», είπε μιλώντας χτες στον «9,84», υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση ευρύτερα στη Μέση Ανατολή (Λίβανος, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ιράν), συνηγορεί «στο να ευνοείται η δυνατότητα επιρροής από ακραίες φωνές»...
Η κυβέρνηση, επιχειρεί να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση, στο όνομα της ενίσχυσης της κυβέρνησης του Λιβάνου. «Η διεθνής κοινότητα και η Ελλάδα έχουν σαν βασική προτεραιότητα να ενισχυθεί η κυβέρνηση του Λιβάνου και ο πρωθυπουργός Σινιόρα, ο οποίος επέδειξε σοβαρότητα και ικανότητα στη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Η κυβέρνηση, περιμένει το «σήμα» του ΟΗΕ, προκειμένου να αναχωρήσει άμεσα για το Λίβανο η φρεγάτα «Κανάρης» και το αρματαγωγό «Χίος», που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο. Η φρεγάτα έχει πλήρωμα 198 ατόμων, υποστηρίζεται από ένα ελικόπτερο και βατραχανθρώπους. Το πλήρωμα του «Χίος» αποτελείται από 130 ναυτικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής και με χερσαίες δυνάμεις στην «ειρηνευτική δύναμη», ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφέρει τις βάσεις της Σούδας και του Ακτιου.
Ταύτιση απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ πάνω στην «κεντρική» τους «θέση» για τη Μέση Ανατολή, όπως αυτή υπαγορεύεται από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, διέγνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, με δηλώσεις μετά τη χτεσινή της συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.
Μάλιστα, η ίδια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ συναινεί και στην αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Λίβανο. «Εγώ νομίζω πως ναι, αλλά θα ρωτήσετε το ΠΑΣΟΚ για αυτό», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι θέματα στα οποία δεν προσπαθεί κανείς να ανακαλύψει κομματικές αντιπαλότητες, αλλά αναζητά την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση. Και αυτή είναι και η πάγια θέση της κυβέρνησης και πιστεύω ότι με τον κ. Παπανδρέου πάντοτε και διαχρονικά έχουμε συζητήσει θέματα εξωτερικής πολιτικής και δε νομίζω ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις, ιδιαίτερα πάνω στην κεντρική μας θέση για τη Μέση Ανατολή».
Στηρίζοντας απόλυτα την κυβερνητική απόφαση να στείλει εκστρατευτικό σώμα στην περιοχή, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ επιμένει «ότι χρειάζεται ενεργός ελληνική διπλωματία, ενεργός παρουσία στη Μέση Ανατολή, ουσιαστική προσπάθεια και πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να υπάρχουν σαφείς εντολές, σαφείς κατευθύνσεις». Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο Γ. Παπανδρέου «εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ «όσον αφορά τις σαφείς εντολές οι οποίες πρέπει να υπάρχουν στην ειρηνευτική δύναμη και όπως το σύνολο της διεθνούς Κοινότητας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα ασάφειες». Εσπευσε, βέβαια, να χαρακτηρίσει ειρηνευτική την αποστολή, τονίζοντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε διαδικασία που προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι μια χώρα που πρέπει να συμμετέχει ενεργά στα πλαίσια της ΕΕ».
Την αποδοκιμασία της εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση για τη σύλληψη και προσαγωγή από τις κατοχικές αρχές σε παράνομο δικαστήριο του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» Αδωνι Παλληκαρίδη και του εικονολήπτη του σταθμού Νικήτα Δαλίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, δήλωσε ότι η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος αποτελεί μια νέα παράνομη και προκλητική ενέργεια, που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το απολυταρχικό πρόσωπό του και αποκαλύπτει ξανά τις ανελεύθερες και αυταρχικές νοοτροπίες και συμπεριφορές του, θύματα της οποίας είναι κατ' εξακολούθηση οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι.
Ο Χρ. Πασιαρδής είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αλλά και άλλοι, έχουν προβεί σε διαβήματα τα οποία φαίνεται δεν έπεισαν τους απαγωγείς να απελευθερώσουν τους δυο δημοσιογράφους του «Σίγμα». Πρόσθεσε πως «τα διαβήματα ενός νόμιμου κράτους λαμβάνονται πάντα σοβαρά υπόψη από τις κυβερνήσεις νόμιμων κρατών και όχι από τις αρχές ενός παράνομου ψευδοκράτους».
Τη σύλληψη των δημοσιογράφων έχουν αποδοκιμάσει έντονα η Ενωση Συντακτών Κύπρου, η τουρκοκυπριακή συντεχνία δημοσιογράφων «Μπασίν Σεν» και τουρκοκυπριακές εφημερίδες, που κάλεσαν την κατοχική κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τις διακηρύξεις της περί ελευθεροτυπίας και δημοκρατίας στα κατεχόμενα. Οι δύο δημοσιογράφοι αναμένεται να προσαχθούν το απόγευμα ενώπιον «δικαστηρίου» στην κατεχόμενη Λευκωσία, για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Στο μεταξύ ως απαράδεκτη και προκλητική καταγγέλλει η κυπριακή κυβέρνηση τη θεατρική παράσταση που οργάνωσε η Αγκυρα με πρωταγωνιστή τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο του αγώνα της «Φόρμουλα 1» στην Κωνσταντινούπολη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε σχετικά ότι η Λευκωσία θα ζητήσει από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου να αντιδράσει στην ανεπίτρεπτη αυτή εκτροπή.
Σε παρόμοιο διάβημα θα προβεί και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναγγέλθηκε ως πρόεδρος της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» και κλήθηκε να επιδώσει το έπαθλο στο νικητή του αγώνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στην ουσία «η τουρκική πλευρά εξαπάτησε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα καθαρά αθλητικό γεγονός, χρησιμοποιώντας προκλητικά τεχνάσματα και καταφεύγοντας σε φαιδρές προπαγανδιστικές μεθόδους».
«Ο κ. Ταλάτ δεν είναι πολίτης ούτε αξιωματούχος της Τουρκίας, της οργανώτριας χώρας, για να κληθεί να βραβεύσει το νικητή της "Φόρμουλα 1". Εκτός και εάν ο ίδιος βέβαια θεωρεί τον εαυτό του Τούρκο πολίτη ή η ίδια η Τουρκία τον θεωρεί εκπρόσωπό της», είπε ο Χρ. Πασιαρδής.
Πρόσθεσε πως «μπορεί όλη αυτή η προμελετημένη σκηνοθεσία να ικανοποίησε τη ματαιοδοξία του κ. Ταλάτ και τις πολιτικές σκοπιμότητες της τουρκικής πλευράς. Δεν μπορεί όμως να ικανοποίησε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, η οποία οργάνωσε τη "Φόρμουλα 1" και της οποίας νόμιμο μέλος από κυπριακής πλευράς είναι μόνο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου».