Ψήφισμα Αλληλεγγύης με τον Κουβανικό Λαό, της έκτακτης Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής του Κόλπου
Associated Press |
Από πρόσφατη διαδήλωση στην Αβάνα υπέρ του Φιντέλ και της επανάστασης |
Κατά την έκτακτη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής του Κόλπου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 19-20 Αυγούστου, τα Κόμματα που συμμετείχαν εξέδωσαν Ψήφισμα Αλληλεγγύης με τον Κουβανικό Λαό.
Οπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής Συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνάντησης, «εκδόθηκε μια ανακοίνωση συμπαράστασης στο λαό, στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του ΚΚ Κούβας, παίρνοντας υπόψη ότι τώρα πιο ανοιχτά η Επιτροπή για τη δήθεν ελευθερία της Κούβας, που έχει συγκροτηθεί στις ΗΠΑ, με πρόεδρο την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, εμφανίστηκε και ανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για να μην υπάρχει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην Κούβα, στην περίπτωση που ο Φιντέλ Κάστρο δεν μπορεί να την ασκήσει ή που ως θνητός άνθρωπος ολοκληρώσει το βίο του». Υποστηρίζουμε, τόνισε, την ανάγκη της άμεσης απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών, οι οποίοι για οκτώ χρόνια βρίσκονται στις αμερικάνικες φυλακές, μόνο και μόνο γιατί αποκάλυψαν τα σχέδια των ΗΠΑ για σαμποτάζ και πολεμικές ενέργειες εναντίον της Κούβας και παρά την απόφαση δικαστηρίου ότι αυτή η δίκη έτσι όπως έγινε ήταν παράνομη.
Το ψήφισμα είναι το παρακάτω:
«Ως αποτέλεσμα του μηνύματος του Πρώτου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, σύντροφου Φιντέλ Κάστρο, για την κατάσταση της υγείας του και την προσωρινή ανάθεση των ευθυνών του απέναντι στο Κόμμα και την κυβέρνηση, υψηλόβαθμα στελέχη των ΗΠΑ έχουν προβεί σε σαφείς για τις προθέσεις τους διακηρύξεις αναφορικά με το άμεσο μέλλον της Κούβας.
Ηδη η "Επιτροπή Βοήθειας για μία Ελεύθερη Κούβα", της οποίας προεδρεύει η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, υπογράμμισε σε έκθεση που εκδόθηκε τον Ιούνη "ότι επείγει να εργαστούμε σήμερα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η στρατηγική της μεταβίβασης της εξουσίας από τον Κάστρο θα αποτύχει" και ο Πρόεδρος Μπους σημείωσε πως αυτό το ντοκουμέντο "δείχνει ότι δουλεύουμε δραστήρια για αλλαγή στην Κούβα, δεν περιμένουμε απλά την αλλαγή".
Οι άντρες και γυναίκες που βιώνουν αυτές τις μέρες στιγμές τρόμου, πόνου και πίκρας από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού, αλλά και όσοι απομακρύνονται από το θέατρο του πολέμου, δεν είναι δύσκολο να φανταστούν το χαρακτήρα των μέτρων και της "βοήθειας" που ανακοινώνει η σημερινή αμερικάνικη κυβέρνηση, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της στρατιωτικοποίησης της εξωτερικής της πολιτικής και τα επιτεύγματά της στο Ιράκ, και την υποστήριξη και προκλητική δικαιολόγηση που έδωσε στην ισραηλινή επίθεση.
Μπροστά λοιπόν σε αυτή την αυξανόμενη απειλή ενάντια στην ακεραιότητα ενός έθνους, φιλειρηνικού και διεθνιστικού, και μπροστά στην πραγματοποίηση το Σεπτέμβρη μιας παγκόσμιας καμπάνιας αλληλεγγύης για τους 5 Κουβανούς αγωνιστές, που κρατούνται φυλακισμένοι σε φυλακές των ΗΠΑ, μόνο και μόνο γιατί υπερασπίστηκαν την πατρίδα στην οποία γεννήθηκαν, οι συμμετέχοντες στην έκτακτη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής του Κόλπου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 19-20 Αυγούστου, απαιτούμε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να σεβαστεί την κυριαρχία της Κούβας και να απέχει από την προώθηση τρομοκρατικών ενεργειών ενάντια στο λαό της. Ολοι μαζί ενώνουμε τη φωνή μας για να αποτρέψουμε με κάθε κόστος μια νέα επίθεση και καλούμε στην πραγματοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δραστηριοτήτων για την υπόθεση των Πέντε.
Ο ιμπεριαλισμός ποτέ δε θα κάμψει την Κούβα»!
Το παραπάνω ψήφισμα υπογράφουν τα Κόμματα:
-- Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ
-- Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
-- Κόμμα Τουντέχ του Ιράν
-- Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας
-- ΑΚΕΛ, Κύπρος
-- Λιβανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
-- Δημοκρατικό Βήμα Μπαχρέιν
-- Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης
-- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ρώσικης Ομοσπονδίας
-- Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
-- Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
-- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.
ΑΒΑΝΑ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-
Παντελώς παράνομο και ανήθικο χαρακτήρισε ο Περουβιανός ποιητής Χιλντεμπράντο Πέρες, βραβευμένος και με το βραβείο Κάσα δε λας Αμέρικας, το σχέδιο των ΗΠΑ, που στόχο, όπως δήλωσε, έχει την καταστροφή της Κουβανικής Επανάστασης. Και, φυσικά, συνυπέγραψε την επιστολή των 400 διανοουμένων, που απαιτούν σεβασμό της ανεξαρτησίας της Κούβας.
Μαζί του συνυπέγραψαν και λόγιοι, ποιητές και καλλιτέχνες από το Περού, περιλαμβανομένων του Μάρκο Μάτος, του Αρτούρο Κορκουέρα, του Τόμας Εσκαχιδίγιο, του Χουάν Κριστομπάλ, του Λέσλι Λι, του Μάξιμο Ντάμιαν, του Μπρούνο Πορτουγκές και του Βινσέντε Ορτα. Στο μεταξύ, η υπογραφή του Εβο Μοράλες, Προέδρου της Βολιβίας, εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική σε μια κίνηση που προσπαθεί να γίνει ασπίδα προστασίας στην Κούβα, που προκλήθηκε από την επιστολή των 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Ζοζέ Σαραμάγκου, Ριγομπέρτα Μεντσού, Ναντίν Γκόρτιμερ, Γουόλε Σογίνκα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ντάριο Φο, Ντέσμοντ Τούτου, Ζορές Αλφιόροφ και τελευταία ο Χάρολντ Πίντερ, που παρέδωσε και το βραβείο του στην Κούβα, και εξαπλώνεται σαν φωτιά σε όλη την οικουμένη.
Στην Ελλάδα, η ανταπόκριση εξακολουθεί να είναι τεράστια. Μετά το ειδικό βάρος της υπογραφής του Μίκη Θεοδωράκη, την επιστολή υπέγραψαν ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και ο συνθέτης Βαγγέλης Φάμπας.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις αναφορικά με τις συνωμοσίες των διαφόρων ομάδων, που δρουν ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση και έχουν, φυσικά, έδρα στο Μαϊάμι, ίσως αποτελέσουν την καλύτερη υπερασπιστική γραμμή για την υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών που διείσδυσαν σε παραστρατιωτικές ομάδες στο Μαϊάμι, με μοναδικό στόχο την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Κούβας, όπως τουλάχιστον αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times.
Το άρθρο των LA Times σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις σε σχέση με τους «τρομοκράτες Τονίν Λάμα, Ρομπέρτο Φέρο και Σαντιάγο Αλβάρες» ενδεχομένως μπορεί να στηρίξουν εκ νέου το αίτημα των Χεράρδο Ερνάντες, Φερνάντο Γκονσάλες, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνιο και Ρενέ Γκονσάλες, ειδικά μετά την απόφαση του Εφετείου της Ατλάντα που ανέτρεψε την περσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για επανάληψη της δίκης.
Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρεται στην υπόθεση του γιοτ «Λα Εσπεράνσα», το οποίο δημεύτηκε στο Πουέρτο Ρίκο και κατασχέθηκαν τα όπλα που βρέθηκαν σε αυτό. Το «Λα Εσπεράνσα» είχε προορισμό τη Νήσο Μαργαρίτα με μοναδικό στόχο τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο. Επίσης, στο άρθρο, σημειώνεται ότι εσχάτως στο Μαϊάμι ο Αντόνιο Λάμα παραδέχτηκε δημοσίως ότι «το 1997 χρηματοδότησε αποστολή για τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο, για την οποία έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί». Επίσης το άρθρο σημειώνει την περίπτωση του Καλιφορνέζου Ρόμπερτ Φέρο, ο οποίος «τον Απρίλη δήλωσε ότι είχε συλλέξει περί τα 1.500 όπλα και χειροβομβίδες για μια ένοπλη επίθεση στην Κούβα». Τέλος, το άρθρο του LA Times σημειώνει τη δίκη κατά του Σαντιάγο Αλβάρες που είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα, με κατηγορίες της οργάνωσης «επίθεσης κατά του Φιντέλ Κάστρο». «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και όταν εκτιμήσουμε ότι είμαστε κοντά στο να έχουμε μία ολοκληρωμένη υπόθεση θα τη φέρουμε στην αίθουσα του δικαστηρίου», δήλωσε ο Λέοναρντ Γουέινγκλας, ένας εκ των δικηγόρων των 5 Κουβανών.
Η επιστολή των προσωπικοτήτων από πολλές χώρες που απαιτούν τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας και καταδικάζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις απειλές ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Κούβας, καθώς και η καμπάνια που ήδη εξελίσσεται, βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.porcuba.org, όπου υπάρχει η επιστολή σε αρκετές γλώσσες και όπου καλούνται όλοι να συμμετάσχουν, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στην Κούβα με την υπογραφή τους στην επιστολή.