ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Επιμένουν ανατρεπτικά οι ΗΠΑ

Associated Press

ΑΒΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολα κυλούν ομαλά στην Κούβα όσο και εάν ευελπιστούν περί του αντιθέτου οι Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά, επιμένουν να δημιουργούν κλίμα στο πλαίσιο του πολέμου της προπαγάνδας ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.

Σειρά σε αυτό τον πόλεμο είχε ο Τόμας Σάνον, υφυπουργός Εξωτερικών, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι «ο Φιντέλ Κάστρο είναι πολύ σοβαρά» και ότι «η μεταβίβαση της εξουσίας δεν πρόκειται να λειτουργήσει καθώς δεν υπάρχει πολιτική φυσιογνωμία αναλόγου μεγέθους που να συγκρίνεται με τον Φιντέλ Κάστρο». Συμπληρώνοντας ότι κλειδί για να γίνει η Κούβα ένας «σεβαστός συνέταιρος» της διεθνούς κοινότητας είναι η δημοκρατία... made in USA φυσικά.

Πάντως, ο Τόμας Σάνον κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου αποκάλυψε και ορισμένες πτυχές της αμερικανικής πολιτικής που θα ακολουθείται εφεξής, όπως την ενίσχυση κατά 80 εκατομμύρια δολάρια των κονδυλίων των ήδη 49 εκατομμυρίων που δίνονται ετησίως - εάν τελικά εγκριθεί από το Κογκρέσο - για την «προώθηση της δημοκρατικής μετάβασης», όπως αναφέρει το ΑΡ. Σύμφωνα με τον Τόμας Σάνον, θα διοχετευτούν προς «ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης ως αντίβαρο στον μονοπωλιακό έλεγχο της κυβέρνησης». Επίσης, θα διοχετευτούν προς την παροχή «απρόσκοπτης πρόσβασης των Κουβανών στο Διαδίκτυο», καθώς και «παροχή υποστήριξης για διάνοιξη πολιτικού χώρου, όπου οι Κουβανοί θα μπορούν να καθορίζουν το μέλλον τους»...

Οι Κουβανοί με κάθε τρόπο διαδηλώνουν την πίστη τους στην Επανάσταση

Associated Press

Οι Κουβανοί με κάθε τρόπο διαδηλώνουν την πίστη τους στην Επανάσταση
Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά στην υγεία του Φιντέλ Κάστρο, καθώς δήλωσε ότι έλαβε, μέσω ενός «αγγελιοφόρου» ένα μήνυμα από τον Φιντέλ Κάστρο, που τον γέμισε αισιοδοξία για την αποκατάσταση της υγείας του Κουβανού ηγέτη. «Χτες (σ.σ. Τετάρτη) έλαβα ένα μήνυμα του Φιντέλ, ένας απεσταλμένος ήρθε να μου φέρει ένα μήνυμα που με γέμισε αισιοδοξία. Μεταξύ άλλων, ο Φιντέλ μου γράφει: Ο Θεός να βοηθήσει τον Τσάβες και τους φίλους του», είπε ο Τσάβες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση των κομμάτων που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία όπου θα γινόταν η επίσημη ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη. «Πρέπει να προσέχεις περισσότερο τον εαυτό σου», τον συμβουλεύει επίσης ο Κάστρο και ο Τσάβες πρόσθεσε ότι απάντησε στον Κουβανό ηγέτη, μέσω του ίδιου απεσταλμένου, και τον «διέταξε» να αναρρώσει.

Θεριεύει η αλληλεγγύη

Παράλληλα, το κίνημα αλληλεγγύης δυναμώνει. Ειδικά, όσον αφορά στην ανταπόκριση στην επιστολή των 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών από 50 χώρες μεταξύ αυτών των κάτοχων βραβείου Νόμπελ Ζοζέ Σαραμάγκου, Ριγομπέρτα Μεντσού, Ναντίν Γκόρτιμερ, Γουόλε Σογίνκα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ντάριο Φο, Ντέσμοντ Τούτου, Ζορές Αλφιόροφ.

Την επιστολή μέσα σε διάστημα 4 ημερών έχουν υπογράψει περισσότεροι από 7.000 μεταξύ αυτών: Μπερνάντ Κασέν, Ιγνάσιο Ραμονέ διευθυντής και αρχισυντάκτης της «Λε Μοντ Ντιπλοματίκ», οι καθηγητές Πανεπιστημίου, Τζέιμς Πέτρας, Νόαμ Τσόμσκι, Σαμίρ Αμίν, οι λογοτέχνες Εδουάρδο Γκαλεάνο, Μάριο Μπενεντέτι, Χουάν Γκέλμαν, Ερνέστο Καρδενάλ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, ο ισπανός θεατράνθρωπος Αλφόνσο Σάστρε, ο Μανού Τσάο, ο Τσίκο Μπαρκέ, ο Πάμπλο Γκουαγιασιμίν, ο Φρέι Μπέτο, ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Χάρι Μπελαφόντε, η Μαρία Ρόχο, η Λετίσια Σπίλερ, ο θρύλος της αρχιτεκτονικής Οσκαρ Νιεμέγιερ, ο Χιλιανός σκηνοθέτης Μιγκέλ Λιττίν, από τον οποίο ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες εμπνεύστηκε και δημιούργησε το βιβλίο «οι περιπέτειες του Μιγκέλ Λιττίν», ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, οι Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα πρωταγωνιστές της ταινίας «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» για τον Τσε Γκεβάρα, η κάτοχος του «Πούλιτζερ» Αλίσια Γουόκερ, ο Τομ Μορέλο μέλος του ροκ γκρουπ «Audioslave» - που σημειωτέον έσπασε το εμπάργκο και ήταν το πρώτο αμερικανικό συγκρότημα που έδωσε συναυλία στην Αβάνα - ο βραβευμένος με Οσκαρ για την ταινία «Τράφικ» Αμερικανός ηθοποιός Μπενίσιο ντε Τόρο, οι Αμερικανοί πολιτικοί ακτιβιστές και διανοούμενοι, Μάικλ Παρέντι και Αμίρι Μπαράκα κ.ά.

Αλληλεγγύη και από την Ελλάδα

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής των 400 διανοουμένων καλλιτεχνών, η ανταπόκριση και των Ελλήνων ήταν άμεση και αποφασιστική. Ηδη την επιστολή, έχουν υπογράψει οι καθηγητές: Ηλίας Νικολόπουλος συνταγματολόγος, Κατράγκολος Γιώργος επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και ο Κώστας Αλυσσανδράκης καθηγητής Πανεπιστημίου. Επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Γιώργος Μαυρίκος Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τα μέλη της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκακιού, Νίκος Σερετάκης και Ευδοκία Μακαντάνη και δεκάδες άλλοι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Οι εργαζόμενοι στην «Escondida», την εταιρία που διαθέτει το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χαλκού στον κόσμο, απέρριψαν την ιδέα επανέναρξης των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αρχίσει έρευνα για το ενδεχόμενο η διοίκησή της να έχει προβεί σε απάτη. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργία από τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει σχεδόν εντελώς σταματήσει. Την Τετάρτη, οι απεργοί συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία, που για πρώτη φορά επενέβη στη διένεξη. «Η παρουσία της αστυνομίας δε βοηθά. Εξοργίζει τους διαδηλωτές. Ημασταν ήρεμοι, υπήρχε περιφρούρηση, αλλά δυστυχώς ήρθαν τα κανόνια νερού και ξέσπασαν επεισόδια», τόνισε ο εκπρόσωπος της απεργιακής επιτροπής Πέδρο Μαρίν.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η κυβέρνηση της Κολομβίας υπό τον Αλβαρο Ουρίμπε άρχισε τη διαδικασία εκποίησης του 20% των μετοχών της κρατικής εταιρίας πετρελαίου «Empresa Colombiana de Petroleos» («Ecopetrol»), στην οποία αντιτίθενται οι εργαζόμενοί της, αλλά και πολλά μέλη του Κογκρέσου της χώρας. Η «Εκοπετρόλ» είναι μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις στη χώρα. Εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η πώληση του 20% της επιχείρησης, αξίας 40 δισ. δολαρίων, αποτελεί το έναυσμα για το ολοκληρωτικό της ξεπούλημα. Βουλευτές κατήγγειλαν ότι η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις από διετίας κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι η εταιρία δεν επρόκειτο να πωληθεί.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε τουλάχιστον 104 ανήλθε χτες ο απολογισμός των νεκρών στη Νότια Κίνα από τον τυφώνα «Σαομάι», ενώ, σύμφωνα με τα BBC, «Νέα Κίνα» και «Ρόιτερς», άλλοι 150 άνθρωποι αγνοούνταν.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Βομβαρδιστικά έπληξαν βάση των «Τίγρεων των Ταμίλ» προκαλώντας «απώλειες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος ανταρτών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στο μεταξύ τρεις χωρικοί σκοτώθηκαν όταν προσπάθησαν να «ανοίξουν» έναν όλμο που είχε ριφθεί τη νύχτα.

ΚΑΡΑ ΣΟΥ.-- Πάνω από 1.000 οπαδοί ενός μουσουλμάνου ηγέτη, ο οποίος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών «εξτρεμιστών» με την αστυνομία, διαδήλωσαν χτες στην Κιργιζία απαιτώντας δικαιοσύνη.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Νεπάλ στρατηγός Πιάρ Τζουνγκ Θάπα αποχώρησε χτες από την ενεργό υπηρεσία, παίρνοντας 30ήμερη άδεια, πρακτική που ακολουθείται πριν την αποστρατεία. Ο Θάπα είχε δεχτεί έντονη κριτική για τον τρόπο που επιχείρησε να καταστείλει τις φετινές λαϊκές διαδηλώσεις εναντίον της βασιλικής χούντας, με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

ΜΑΛΑΜΠΟ.-- Η κυβέρνηση της Δυτικοαφρικανικής Γουινέας του Ισημερινού υπέβαλε χτες σύσσωμη την παραίτησή της μετά τις επανειλημμένες επικρίσεις που δεχόταν από τον πρόεδρο Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα για «διαφθορά, άγνοια και κακή διαχείριση εξουσίας». Ο πρωθυπουργός Μιγκέλ Μπορίκο δικαιολόγησε την παραίτηση λέγοντας πως έγινε «για το συμφέρον του λαού».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συνέχιση της συνεργασίας τους στην υπόθεση των εγκλημάτων πολέμου, που διαπράχθηκαν τον Αύγουστο του 1995 στη διάρκεια της κροατικής επιχείρησης «Καταιγίδα», στα σύνορα Κροατίας - Βοσνίας, αποφάσισαν χτες οι ειδικοί εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου της Κροατίας Μλάντεν Μπάγιτς, της Σερβίας Βλάντιμιρ Βούκσεβιτς και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μαρίνκο Γιούρτσεβιτς.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Στο σκοτάδι κινούνται οι έρευνες των βοσνιακών αρχών μετά την έκρηξη βόμβας στον τάφο του πρώην προέδρου των μουσουλμάνων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Αλία Ιζετμπέγκοβιτς. Η έκρηξη, που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κοιμητήριο Κοβάτσι της παλιάς πόλης του Σαράγεβο, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον τάφο του Α. Ιζετμπέκοβιτς, σε παρακείμενα μνήματα και κοντινά κτίρια.

ΠΡΑΓΑ.-- Η σύγκρουση αμαξοστοιχίας με λεωφορείο αλλοδαπών τουριστών στην Ανατολική Τσεχία προκάλεσε χτες το θάνατο του μηχανοδηγού του τρένου και τον τραυματισμό 10 τουριστών, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δε συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, εξαιτίας της μικρής ποσότητας ραδιενεργού ατμού που διέρρευσε χτες από πυρηνικό σταθμό στη βόρεια πόλη Φουκουσίμα.

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.-- Η Κίνα προειδοποίησε χτες τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι πως νέα πιθανή επίσκεψή του στο μνημείο πεσόντων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στο Γιασουκούνι, όπου έχουν θαφτεί μεταξύ άλλων και εγκληματίες πολέμου, θα προκαλέσει νέα ένταση στις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις.

ΣΕΟΥΛ.-- Αξιωματούχοι από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα συμφώνησαν χτες να επιλύσουν με περισσότερο διάλογο τις διμερείς συνοριακές διαφορές τους με επίκεντρο τις βραχονησίδες Τακεσίμα (στα ιαπωνικά) ή Ντόκντο (στα νοτιοκορεάτικα) μετά την πρώτη προκαταρκτικη συνάντησή τους χτες στο Τόκιο.

ΝΟΥΟΞΟΤ.-- Τουλάχιστον 17 Αφρικανοί πρόσφυγες πέθαναν από πείνα και δίψα προσπαθώντας να φτάσουν με ένα πλοιάριο από τη Σενεγάλη στα Κανάρια Νησιά, ανακοίνωσε χτες η Ερυθρά Ημισέληνος από τη Μαυριτανία. Το πλοιάριο, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί 97 άτομα, είχε αναχωρήσει από το Ντακάρ στις 26 Ιούλη.

ΜΕΞΙΚΟ
Σεισμοί, πολιτικοί και φυσικοί

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Για «δεύτερη νοθεία» του αποτελέσματος των εκλογών έκανε χτες λόγο η παράταξη του Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, επαναλαμβάνοντας ότι για να διαπιστωθεί το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών της 2 Ιούλη πρέπει να γίνει συνολική, και όχι μερική, επανακαταμέτρηση.

Μερικές ώρες μετά την έναρξη της επανακαταμέτρησης των ψήφων σε 11.839 εκλογικά τμήματα, εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος PAN και της Εθνικής Δράσης δήλωναν ότι αυτή και μόνο «αποδεικνύει πως δεν υπήρξε νοθεία». Ωστόσο, διαπιστώθηκαν πολλαπλές ατασθαλίες ακόμα και σε αυτό το περιορισμένο δείγμα.

Χιλιάδες οπαδοί του Ομπραδόρ συνέχιζαν χτες τις διαδηλώσεις και απέκλεισαν δρόμους και υποκαταστήματα τραπεζών.

Βίαια επεισόδια στο νότιο Μεξικό

Οπλοφόροι άνοιξαν πυρ χτες εναντίον δασκάλων που διαδήλωναν στην Οαξάκα του νοτίου Μεξικού, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας εκπαιδευτικός, ο 50χρονος Χοσέ Χιμένες, να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η απρόκλητη επίθεση προκάλεσε οργή στους διαδηλωτές, οι οποίοι καταδίωξαν τους φονιάδες και έβαλαν φωτιά σε ένα σπίτι όπου κατέφυγαν. Εκπαιδευτικοί κατηγόρησαν άμεσα τον κυβερνήτη της Οαξάκα, Ουλίσες Ρουίς, για την επίθεση. Δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι απεργούν εδώ και εβδομάδες στο Μεξικό, απαιτώντας αύξηση των μισθών τους και την παραίτηση του Ρουϊς, ο οποίος φέρεται να κέρδισε με νοθεία τις εκλογές του 2004 και καταστέλλει βίαια κάθε αντίδραση στην πολιτική του. Εκπρόσωπος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Οαξάκα, που οργάνωσε τη διαδήλωση, ανέφερε ότι οι τέσσερις φονιάδες συνελήφθησαν από τους διαδηλωτές. Επιθέσεις έχουν σημειωθεί και εναντίον ενός ραδιοφωνικού σταθμού και μιας εφημερίδας που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές, με δύο δημοσιογράφους να τραυματίζονται. Την Τετάρτη, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας ινδιάνων Τρίκι που πήγαιναν να ενωθούν με τους διαδηλωτές, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, περιλαμβανομένου ενός 12χρονου.

  • Ισχυρή σεισμική δόνηση, που σύμφωνα με Αμερικανούς σεισμολόγους είχε μέγεθος 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες στην επαρχία Γκερέρο του Μεξικού, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της αλλά και σε αυτούς της Πόλης του Μεξικού. Δεν αναφέρθηκαν πάντως έως χτες βράδυ θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.
ΙΡΑΚ
Επιδρομή στα γραφεία του κόμματος του «προέδρου»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενδεικτική της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στο Ιράκ ήταν η χτεσινή εισβολή 50 ένοπλων στα γραφεία του κόμματος του φιλοκατοχικού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί στη βόρεια πόλη Κουτ. Οι ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος «Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν», έδειραν τους φρουρούς και πυρπόλησαν το κτίριο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των κατοχικών αρχών, οι επιδρομείς πρέπει να ήταν υποστηριχτές του σιίτη ιερωμένου Αγιατολάχ Μοχάμεντ αλ Γιακούμπι, επειδή σκόρπισαν στον τόπο της επίθεσης φυλλάδια στα οποία κατηγορούσαν την επίσημη εφημερίδα του κουρδικού κόμματος πως σε άρθρο της στις 29 Ιούλη επέκρινε άδικα τον Σιίτη Αγιατολάχ ότι υποκινεί πόλεμο μεταξύ Αράβων Σιιτών και Κούρδων...

Μετά την πρωινή επιδρομή στα γραφεία του κόμματός του στο Κουτ, ο Ιρακινός Πρόεδρος ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «κάποιες απ' τις φράσεις» που χρησιμοποιήθηκαν σε συγκεκριμένο άρθρο εφημερίδας του κόμματός του «ήταν ακατάλληλες». Ο Αγιατολάχ Μοχάμεντ αλ Γιακούμπι είναι πνευματικός ηγέτης του κόμματος «Φαντίλα» («Αρετή») που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Νουρ αλ Μαλίκι.

Πάντως, ο Σαμπάχ αλ Σαϊέντι εκπρόσωπος του κόμματος «Φαντίλα» ανακοίνωσε πως αναμένει επίσημα την απολογία της «Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν». Κατέληξε δε πως μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον Ταλαμπανί, ο Αλ Γιακούμπι έκανε έκκληση στους υποστηριχτές του να μην καταφύγουν στη βία...

Το ίδιο 24ωρο, από έκρηξη βόμβας σε δρόμο της βόρειας πόλης Χαουτζάχ σκοτώθηκαν δύο Ιρακινοί φιλοκατοχικοί αστυνομικοί. Παράλληλα, βρέθηκαν χτες τα πτώματα δύο Αμερικανών των οποίων η τύχη αγνοούνταν εδώ και τρεις μέρες μετά τη συντριβή του αμερικανικού ελικοπτέρου Μπλακχόκ σε δυτική επαρχία του Ιράκ κατά το οποίο είχαν τραυματιστεί τέσσερα άτομα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, απ' το Μάρτη του 2003 έως σήμερα έχουν σκοτωθεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Ιράκ 2.597 Αμερικανοί πεζοναύτες...

Αλληλεγγύη στην Κούβα στην ιστοσελίδα www.porcuba.org

Η επιστολή των προσωπικοτήτων από πολλές χώρες που απαιτούν τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας και καταδικάζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις απειλές ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Κούβας καθώς και η καμπάνια που ήδη εξελίσσεται, βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.porcuba.org, όπου υπάρχει η επιστολή σε αρκετές πλέον γλώσσες και όπου καλούνται όλοι να συμμετάσχουν, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στην Κούβα με την υπογραφή τους στην επιστολή.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ανυπολόγιστη καταστροφή

Εξαιρετικά δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Γαλικία της Βορειοδυτικής Ισπανίας, όπου μαίνονται πάνω από 120 πυρκαγιές.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Pais», μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών, εκατοντάδες πυροσβέστες επιχειρούν σε 120 μέτωπα, από τα οποία μόλις 51 έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Χτες στη Γαλικία βρέθηκε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος υποσχέθηκε την αποστολή 1.200 επίλεκτων μονάδων του Στρατού με ειδικά οχήματα, εξοπλισμό και μηχανήματα, ώστε να τεθούν όλα τα μέτωπα υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν και παράλληλα προσπάθησε να κατευνάσει τους κατοίκους τονίζοντας ότι «αύριο θα είναι εδώ ο υπουργός εσωτερικών και θα ακολουθήσουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη». Κατηγόρησε δε εμπρηστές για την ανυπολόγιστη καταστροφή. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαδήλωση διαμαρτυρίας έκαναν περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, καταγγέλλοντας «την τρομοκρατία των εμπρηστών»...

Στη Μαδρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπακάλμπα είπε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Τουλάχιστον 14 έχουν συλληφθεί σύμφωνα με το BBC, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί πόσα στρέμματα έχουν καεί, ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μιλούν για τουλάχιστον 100.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ