ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Λεπτομέρειες και σενάρια συντηρούν το σκηνικό

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Ο ισχυρισμός ότι οι βρετανικές αρχές εξάρθρωσαν δίκτυο, αποκάλυψαν «συνωμοσία» που θα κόστιζε τις ζωές πολλών ανθρώπων και απέτρεψαν μία νέα «11η Σεπτεμβρίου» όπου αεροσκάφη θα ανατινάζονταν εν ώρα πτήσης, παραμένει ισχυρισμός και είναι αδύνατον προς το παρόν να αποδειχθεί οτιδήποτε, πολύ περισσότερο ότι μία επίθεση όντως απετράπη.

Εννοείται ότι οι αρχές συνεχίζουν να δίνουν πληθώρα πληροφοριών και λεπτομερειών όσον αφορά στη συνωμοσία και το δίκτυο και τα διεθνή ΜΜΕ άκριτα να τις παρουσιάζουν ως δεδομένα, μην ασκώντας καν τη βασική αρχή της δημοσιογραφικής εργασίας, δηλαδή την επιβεβαίωση των ισχυρισμών.

Ετσι παρουσιάστηκαν ως δεδομένα οι δηλώσεις των βρετανικών αρχών για την εξάρθρωση του δικτύου και ότι φέρεται όμως να διαφεύγουν της σύλληψης πέντε άτομα που συμμετείχαν στη συνωμοσία ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Οπερ δεδομένο και δικαιολογημένο και το επίπεδο συναγερμού, που παραμένει στη διαβάθμιση «κρίσιμο», δηλαδή στον ύψιστο βαθμό,όπως δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τζον Ριντ. Σύμφωνα με τη νέα κλίμακα που υιοθετήθηκε στη Βρετανία, η διαβάθμιση «κρίσιμο» σημαίνει ότι η επίθεση είναι επικείμενη. Μάλιστα ο Ριντ επανέλαβε ότι οι διωκτικές Αρχές θεωρούν ότι έχουν συλλάβει «τους κύριους ύποπτους» της τρομοκρατικής συνωμοσίας, αλλά παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να είναι κανείς «100% βέβαιος» και ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Το σκηνικό τρόμου έχει στηθεί... και η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν αυτή που αποκάλυψε την Παρασκευή τα ονόματα των 19 από τους συνολικά 24 συλληφθέντες - όλοι ασιατικής καταγωγής και συγκεκριμένα πακιστανικής. Τα 19 άτομα που αναφέρθηκαν από την Τράπεζα της Αγγλίας, είναι Βρετανοί, από 17 έως 35 ετών, οι περισσότεροι περί τα 25 έτη. Ολοι έχουν ασιατικά ονόματα. Δύο από αυτούς εγκατέλειψαν τα δυτικά τους ονόματα αφού ασπάσθηκαν το ισλάμ. Αλλο ένα δεδομένο...

Εξάλλου, μία ακόμη χώρα προστρέχει να συμβάλλει στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα». Το Πακιστάν, που εδώ και χρόνια έχει γίνει «σάντουιτς» μεταξύ των Βρετανών και των Αμερικανών που αφού ανέλαβε να στήσει τις διάφορες «ισλαμιστικές ομάδες» κυρίως για να δράσουν στο Αφγανιστάν τώρα καλείται να τις «διαλύσει» για να μην το διαλύσουν. Εξάλλου, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στις πολύμηνες έρευνες συμμετείχαν και οι πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Δύο Βρετανοί υπήκοοι, πακιστανικής καταγωγής, που συνελήφθησαν στο Πακιστάν νωρίτερα, παρείχαν σημαντικές πληροφορίες για την τρομοκρατική συνωμοσία στη Βρετανία, δήλωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι.

Λίγο αργότερα οι πακιστανικές αρχές επανήλθαν δηλώνοντας ότι η οργάνωση... Αλ Κάιντα εμπλέκεται στο αποτυχημένο σχέδιο επίθεσης εναντίον αεροσκαφών που θα εκτελούσαν πτήσεις από τη Βρετανία στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, ο άνθρωπος «κλειδί» της υπόθεσης θεωρείται ο Βρετανός υπήκοος Ρασίντ Ραούφ. Επικαλούμενο Πακιστανούς αξιωματούχους, το αμερικανικό δίκτυο ABC ανέφερε πως ανάμεσα στα άτομα που καταζητούνται περιλαμβάνεται ο Ματιούρ Ρεχμάν, 29 ετών, ο οποίος εμφανίζεται ως ο επικεφαλής του φερόμενου ως τρομοκρατικού σχεδίου.

Η ομάδα τελούσε υπό παρακολούθηση εδώ και μήνες. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Guardian, η συνωμοσία ματαιώθηκε χάρη στον εντοπισμό εντολής που προερχόταν από το Πακιστάν για την εκκίνηση των επιθέσεων. Η σχετική έρευνα είχε αρχίσει το 2005 μετά τις επιθέσεις εναντίον του μετρό του Λονδίνου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post. Η έρευνα αυτή αφορούσε περίπου 50 υπόπτους, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, οι ύποπτοι αυτοί άλλαζαν συχνά τα σχέδιά τους και προετοίμαζαν δοκιμή εντός των προσεχών ημερών.

ΙΝΔΙΑ
«Προειδοποιήσεις» των ΗΠΑ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η κυβέρνηση της Ινδίας χαρακτήρισε χτες «πολύ καλοπροαίρετη» την έκδοση προειδοποίησης από την πρεσβεία των ΗΠΑ προς τους υπηκόους τους περί ενδεχόμενων «τρομοκρατικών επιθέσεων της "Αλ Κάιντα"» στην πρωτεύουσα και το Μουμπάι, ωστόσο δεν έκανε κανένα σχόλιο στις αναφορές της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής περί παρουσίας «ξένων τρομοκρατών» στο έδαφός της. «Είναι φυσιολογικό μια αποστολή να εκδίδει συμβουλές όταν έχει πληροφορίες. Θα κάναμε το ίδιο», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Β. Κ. Νταγκάλ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε, νωρίτερα, ότι αναμένονται επιθέσεις με αφορμή τη Μέρα της Ανεξαρτησίας (15η του Αυγούστου - από τη βρετανική κυριαρχία) από χτες Παρασκευή, 11 του Αυγούστου, έως τις 16 του Αυγούστου, με πιθανούς στόχους αεροδρόμια, κυβερνητικές εγκαταστάσεις και πολυσύχναστα μέρη. Με δεδομένο το κλίμα τρομο-υστερίας στη Βρετανία, η «οδηγία» αυτή έγινε κορυφαίο θέμα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Ο Νταγκάλ είπε ότι οι αρχές των ΗΠΑ «δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία» στην κυβέρνηση της Ινδίας σχετικά με την παρουσία πρακτόρων της «Αλ Κάιντα» στην Ινδία. Πάντως - όπως κάθε χρόνο - έχει ληφθεί «κάθε δυνατό μέτρο ασφαλείας» ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενες «τρομοκρατικές» επιθέσεις από «εξτρεμιστικές οργανώσεις που εδρεύουν στο Πακιστάν».

Η αστυνομία στο Νέο Δελχί στο μεταξύ ανακοίνωνε ότι συνέλαβε την Πέμπτη το βράδυ δύο φερόμενους ως «τρομοκράτες» της οργάνωσης «Λάσκα ε Τάιμπα», που «πιστεύεται» ότι σχετίζεται με την «Αλ Κάιντα». Ο ένας ήταν Πακιστανός υπήκοος.

Χτες, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από βόμβα που είχε τοποθετηθεί από αυτονομιστές στο πλάι δρόμου στο ομόσπονδο κρατίδιο Ασαμ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Γερμανός ο νέος διοικητής;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο Γερμανός Γιοαχίμ Ρίκερ φέρεται πως θα διοριστεί τις επόμενες μέρες απ' τον ΓΓ του ΟΗΕ νέος Υπατος Εκπρόσωπος της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Γερμανός διπλωμάτης, που μέχρι σήμερα είναι επικεφαλής του τομέα «οικονομικής ανασυγκρότησης» της διοίκησης του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, φέρεται από αλβανικά ΜΜΕ πως κρίθηκε καταλληλότερος ως «έμπειρος γνώστης» της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Περίοδος κατά την οποία «επιβάλλεται» να καθοριστεί το καθεστώς έως το τέλος του τρέχοντος έτους παρά τις ριζικές διαφωνίες μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου...

Χτες, περιφερειακό δικαστήριο στο Γκνιλιάνε του δυτικού Κοσσυφοπεδίου, που απαρτίζεται από δικαστές διορισμένους απ' τον ΟΗΕ, καταδίκασε σε επταετή κάθειρξη τρεις πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ για εγκλήματα πολέμου κατά μη αλβανικών πληθυσμών την περίοδο 1998-'99 αλλά και απάνθρωπη μεταχείριση Αλβανών πολιτών επειδή τους θεώρησαν «ύποπτους για συνεργασία» με τις σερβικές αρχές. Οι καταδικασθέντες είναι οι Σαλίμ Κράσνικι, Μπέντρι Ζουμπεράι και Αργκον Κράσνικι. Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν για παρόμοιες κατηγορίες άλλοι τρεις πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ...

Πλάι σ' αυτές τις εξελίξεις, κατοχικές αρχές και ιατρικές πηγές στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσαν πως πλήττει την επαρχία επιδημία μηνιγγίτιδας που έως τώρα έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων παιδιών. Τα κρούσματα εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 250 με εστίες στην πρωτεύουσα, Πρίστινα, σε Βούκιτρν, Γκλόγκοβατς και Μαλίσεβο με βασική αιτία «τη μεγάλη φτώχεια που έχει ως συνέπεια τη μη τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής»...

Υποπτο το νέο κύμα τρομο-υστερίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στην τρομο-υστερία που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας, σε ανακοίνωσή του, τονίζει τα παρακάτω:

«

Την ώρα που το Ισραήλ κλιμακώνει τις δολοφονικές επιδρομές κατά του λαού του Λιβάνου με την προκλητική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, την ίδια στιγμή ένα νέο κύμα τρομο-υστερίας καλλιεργείται με κέντρα τις κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Απέναντι στην τρομο-λαγνεία που έχουν εξαπολύσει, ο καθένας πρέπει να είναι υποψιασμένος και να μην πιστεύει σε "στοιχεία" που δίνουν μυστικές υπηρεσίες και σε ισχυρισμούς των κυβερνήσεων ιμπεριαλιστικών χωρών.

Κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει πως οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την τρομοκρατία για να εξαπολύσουν άδικους πολέμους κατά του Αφγανιστάν, του Ιράκ και σήμερα, με αιχμή του δόρατος το Ισραήλ, κατά των λαών της Μέσης Ανατολής.

Με πρόσχημα την τρομοκρατία οι ΗΠΑ και η ΕΕ πήραν τρομοκρατικά μέτρα στο εσωτερικό τους. Με "τρομονόμους", διακρατικές συνθήκες, νέους κατασταλτικούς μηχανισμούς αφαίρεσαν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα από τους λαούς. Ποινικοποίησαν τη λαϊκή πάλη και αντίσταση, νομιμοποίησαν τις απαγωγές, τις παρακολουθήσεις, δολοφονίες προσώπων κλπ.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Να εντείνει την αντιιμπεριαλιστική του πάλη και την αλληλεγγύη του στην ηρωική αντίσταση του λιβανικού και παλαιστινιακού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ