ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στον πόλεμο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Χιλιάδες Ισραηλινοί και Ισραηλινοί Αραβες κατέκλυσαν τους δρόμους της ισραηλινής πρωτεύουσας, το Σάββατο το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων, του συνασπισμού «Χαντάς», (Μέτωπο για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη), όπου κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ, της «Ενωτικής Αραβικής Λίστας» και του επίσης αραβικού «Μπάλαντ». Στους διοργανωτές της διαδήλωσης κατά των ισραηλινών επιχειρήσεων στο Λίβανο, αλλά και κατά των ανάλογων επιχειρήσεων και της συνεχιζόμενης κατοχής των παλαιστινιακών αλλά και των υπολοίπων αραβικών εδαφών συμπεριλαμβάνονται επίσης πολλές φιλειρηνικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η «Γκους Σαλόμ», η «Τα' αγιούς», η «Ομοσπονδία γυναικών για την Ειρήνη» αλλά και η οργάνωση των αρνητών στράτευσης σε κατοχικές επιχειρήσεις «Γιες Γκβουλ».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση έφτασαν τις 15.000, καθιστώντας εμφανές ότι η αντίδραση στην κλιμακούμενη ισραηλινή αιματηρή επίθεση κατά του λιβανικού λαού αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς ο αριθμός αυτός είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν των πρώτων διαδηλώσεων που έγιναν τις πρώτες μέρες του πολέμου και συνεχίστηκαν με καθιστικές διαμαρτυρίες και με διαδηλώσεις κάθε Σάββατο σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ. Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι στη διαδήλωση του τελευταίου Σαββάτου συμμετείχαν και 2 βουλευτές του κεντρώου κόμματος «Μέρετζ», του οποίου η ηγεσία έχει ταχθεί υπέρ των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Λίβανο.

«Να δυναμώσει το αντιπολεμικό μέτωπο»

Ακριβώς αυτή η σταδιακή διόγκωση του κύματος αντίδρασης στον ισραηλινό επιθετικό πόλεμο κατά του Λιβάνου ήταν το κεντρικό σημείο και της ομιλίας του βουλευτή του «Χαντάς» Ντοβ Κχένιν, που επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το αντιπολεμικό μέτωπο και να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις στην κυβέρνηση Ολμέρτ. Μεταξύ των ομιλητών ξεχώρισαν ο Ζόχαρ Μιλγκρόμ, έφεδρος που κλήθηκε να παρουσιαστεί στην εμπόλεμη ζώνη και προτίθεται να αρνηθεί την κλήση, αλλά και ο Σαούλ Φέλντμαν, ειρηνιστής από τη Χάιφα, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε από ρουκέτες της «Χεζμπολάχ».

Ο Μιλγκρόμ τόνισε ότι δεν προτίθεται «να συμμετάσχει σε καμία περίπτωση στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει σήμερα το Ισραήλ και η κυβέρνησή του». Ευχαρίστησε, επίσης, τους διαδηλωτές γιατί με την παρουσία τους δίνουν στήριξη τόσο στον ίδιο όσο και σε όλους όσοι αρνούνται να υπηρετήσουν σε κατοχικά στρατεύματα «και αυτό είναι ένα συναίσθημα πολύ ισχυρό γιατί νιώθουμε ότι έχουμε κάτι ακόμη να μας κρατά δεμένους με αυτή τη χώρα». Από την πλευρά του, ο Φέλντμαν υπογράμμισε ότι η προσωπική του τραγωδία στη Χάιφα δεν άλλαξε καθόλου την αρχική του γνώμη για το «άδικο αυτού του πολέμου».

Τα βασικά συνθήματα της διαδήλωσης ήταν «Φέρτε πίσω τους στρατιώτες» και «Δε θα σταματήσει μέχρι να κάτσουμε να συζητήσουμε μεταξύ μας» ενώ αρκετά βέλη συγκέντρωσε ο υπουργός Αμυνας Αμίρ Περέτζ. Μεταξύ των πανό ξεχώρισαν τα: «39 χρόνια είναι πολλά: τερματίστε την κατοχή τώρα!», «Εβραίοι - Αραβες: αρνηθείτε να είστε εχθροί!», «Μην σκοτώνουμε και μην σκοτωνόμαστε για τις ΗΠΑ», «1 εκατομμύριο πρόσφυγες: αυτό είναι έγκλημα πολέμου», «Τα παιδιά θέλουν να ζήσουν είτε στη Βηρυτό είτε στη Χάιφα».

Μικροσυγκρούσεις με αστυνομία και αντι-διαδηλωτές

Κατά τη διάρκεια της πορείας τους μέσα στους δρόμους του Τελ Αβίβ, που ξεκίνησε από την οδό Τζορτζ για να καταλήξει στην οδό Αλενμπάι, που είναι πεζόδρομος, από ένα σημείο και μετά, σημειώθηκαν μικροαψιμαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις, που επέμεναν ότι «παρεμποδίζεται η κυκλοφορία» ακόμη και όταν η διαδήλωση βρισκόταν στον πεζόδρομο. Κατά τις αστυνομικές αρχές, επρόκειτο για «μικρή ομάδα αναρχικών» κατηγορώντας, μάλιστα, τους διαδηλωτές ότι «επέδειξαν ιδιαίτερη επιθετικότητα», επειδή κάποια στιγμή πετάχτηκαν αυγά κατά των δυνάμεων καταστολής.

Επίσης, δεν έλειψαν οι μικροσυγκρούσεις με ομάδα ακροδεξιών που πραγματοποιούσε αντιδιαδήλωση, κατηγορώντας τους φιλειρηνιστές για «προδοσία». Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και έγιναν 2 συλλήψεις (ο ένας ανήλικος).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Κάτω τα χέρια από το Λίβανο»

Από τη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στην Αγγλία

Associated Press

Από τη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στην Αγγλία
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η μεγαλύτερη αντιπολεμική συγκέντρωση από τον καιρό του πολέμου στο Ιράκ έλαβε χώρα το Σάββατο στο Λονδίνο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, τουλάχιστον εκατό χιλιάδες σύμφωνα με τους διοργανωτές, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και καταδίκης του πολέμου στο Λίβανο και ζητώντας από την κυβέρνηση Μπλερ να προωθήσει στη διεθνή κοινότητα σχέδιο για την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο.

Οι διαδηλωτές ξεκινώντας από το Χάιντ Παρκ και διασχίζοντας τους δρόμους του Λονδίνου πέρασαν από την αμερικανική πρεσβεία αλλά και την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας για την «αιματοχυσία», που είχαν υπογράψει περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Η πορεία διαμαρτυρίας κατέληξε στο πλατεία του Κοινοβουλίου, ενώ οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Λιβάνου και πανό με συνθήματα, όπως: «Να σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα στο Λίβανο», «Κάτω τα χέρια από το Λίβανο - Μην επιτεθείτε στη Συρία» και «Ελευθερία στην Παλαιστίνη».

Ακόμη, ειρηνική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή το απόγευμα εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και μέλη της αραβικής κοινότητας στο Δυτικό Βερολίνο. Ενδεικτικό της ανοιχτής πλέον μεταστροφής της γερμανικής κυβέρνησης, είναι ότι στους διαδηλωτές απαγορεύτηκε ρητά να φέρουν φωτογραφίες ή να έχουν συνθήματα που αναφέρονται στη «Χεζμπολάχ» παρά το γεγονός ότι η οργάνωση δεν είναι απαγορευμένη είτε στην τρομοκρατική λίστα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους λαούς της Μέσης Ανατολής

Λαϊκές οργανώσεις, συνδικάτα και μαζικοί φορείς καλούν τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, συγκεντρώνοντας χρήματα και φάρμακα.

Συγκέντρωση χρημάτων
  • Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμ. Μπενάκη 28 - υπεύθυνος: Μπάμπης Τεννές, τηλ. 210.3305.219).
  • Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα και όλους τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος να καταθέσουν χρήματα: Εθνική Τράπεζα, Αριθμός Λογαριασμού 122/634535-29.
  • Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τους συλλόγους - μέλη της και όλες τις γυναίκες να καταθέσουν τον οβολό τους στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 151/296061-31.
  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συγκεντρώνει χρήματα στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 116/29607455 (Επείγουσα Βοήθεια).
  • Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του, συγκεντρώνοντας χρήματα. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα γραφεία της ΝΑΣ στο εκλογικό κέντρο (Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου). Υπεύθυνος: Γιάννης Κομνηνός, τηλ. 210.3302.078, 210.3301.106.
Συγκέντρωση φαρμάκων

Ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση φαρμάκων: Παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, επιδεσμικό υλικό (σύριγγες, επίδεσμοι, λευκοπλάστ, γάντια μιας χρήσης), αντισηπτικά, κορτιζόνες, αντιισταμινικά, οροί τροφής και τόνωσης, βιταμίνες και αντιασθματικά.

Η συγκέντρωση του υλικού γίνεται στα γραφεία:

1. Της ΟΕΦΣΕΕ, Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Α, τηλέφωνο 210.5238.779, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10.00 - 18.00.

2. Της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ζήνωνος 7-9, 2ος όροφος, τηλέφωνο 210.5243.785, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 08.00 - 15.00 και 18.00 - 20.00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φάρμακα να μην είναι χρησιμοποιημένα, ο χρόνος λήξης να μην είναι μικρότερος από ένα χρόνο και να μη χρειάζονται ψυγείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ