ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες προκλητικές συλλήψεις Παλαιστινίων βουλευτών

Διαδήλωση Παλαιστινίων μετά τη σύλληψη του προέδρου της Βουλής

Associated Press

Διαδήλωση Παλαιστινίων μετά τη σύλληψη του προέδρου της Βουλής
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σε νέες συλλήψεις βουλευτών - στελεχών της «Χαμάς» προχώρησε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ, ήδη, συμπληρώνεται, σχεδόν ένας μήνας από τις μαζικές συλλήψεις βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης. Την Κυριακή, ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της οργάνωσης Αζίζ Ντουέικ ενώ, χτες, μετά από επιδρομή στη Ραμάλα, συνελήφθη στο σπίτι του ο βουλευτής της «Χαμάς», Φαντίλ Χαμντάμ.

Για κανέναν από τους δύο δεν εξηγήθηκε για ποιο λόγο συνελήφθησαν. Υπενθυμίζεται ότι από τις 25 Ιούνη μέχρι χτες κρατούνταν από το Ισραήλ τουλάχιστον 30 βουλευτές και υπουργοί της οργάνωσης ενώ συνολικά εκτιμάται ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 600 Παλαιστίνιοι στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Κατά τα άλλα, την Κυριακή, άλλος ένας μαχητής της «Τζιχάντ» σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Χτες το πρωί, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν για πολλοστή φορά κτίριο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μετέβαινε στην Τύνιδα, όπου επρόκειτο να έχει σειρά συναντήσεων με την τυνησιακή ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπάς επρόκειτο να ζητήσει από τους συνομιλητές του, όπως έχει πράξει και με πολλές άλλες αραβικές ηγεσίες, να ασκήσουν πιέσεις έτσι ώστε να τερματιστούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τέλος, χτες, οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 7 υπάλληλοι στο γραφείο του πρωθυπουργού Ισμαΐλ Χανίγια, στη Ραμάλα, ασθένησαν σοβαρά και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αφού ήρθαν σε επαφή με έναν φάκελο που έφερε σφραγίδα του ταχυδρομείου του Τελ Αβίβ και είχε ως παραλήπτη τον πρωθυπουργό Χανίγια. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός δεν ήρθε σε επαφή με το φάκελο γιατί είναι αποκλεισμένος στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστινιακές πηγές μιλούσαν για απόπειρα δηλητηρίασής του.

ΙΡΑΚ
Εθελοτυφλεί ο Πρόεδρος - ανδρείκελο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Η προοπτική ενός εμφυλίου πολέμου χαμηλής έντασης και μιας ντε φάκτο διχοτόμησης του Ιράκ είναι το πιο πιθανό, σ' αυτό το στάδιο, από μια επιτυχή και ουσιαστική μετάβαση σε μια σταθερή δημοκρατία» έγραφε - σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC - το εμπιστευτικό υπόμνημα του απερχόμενου Βρετανού πρέσβη Γουίλιαμ Πάτεϊ στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του κατεχόμενου Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί εθελοτυφλούσε δηλώνοντας πως «η κατάσταση πηγαίνει όλο και καλύτερα, και όσο θα βελτιώνονται τα πράγματα τόσο θα καλυτερεύει η οικονομική κατάσταση»... Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Τζορτζ Κέισι με τον οποίο συζήτησε ένα σχέδιο «για ουσιαστική αλλαγή» στην κατάσταση ασφάλειας της Βαγδάτης πριν την έναρξη του νέου Ραμαζανιού (τέλη Σεπτέμβρη).

Την ίδια ώρα, πάντως, στην πόλη Σαμάρα, σημειώθηκε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας με μανάβικο φορτηγάκι στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου στέγαζε τα γραφεία κομάντος της αστυνομίας. Το αποτέλεσμα ήταν 9 αστυνομικοί νεκροί, 13 συνάδελφοί τους και άλλοι 17 άμαχοι τραυματίες. Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε μερική κατάρρευση του κτιρίου της αστυνομίας...

Νωρίς χτες, πριν καλά - καλά ξημερώσει αμερικανικό αεροσκάφος έκανε επιδρομή σε σιιτική γειτονιά της Βαγδάτης. Ακολούθησαν τα πυρά μεικτής περιπόλου Αμερικανών και Ιρακινών στρατιωτών στο Σαντρ σίτι, με αποτέλεσμα μάχες που άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς (μεταξύ αυτών μια μητέρα με την 3χρονη κόρη της) και 12 τραυματίες. Ακολούθησαν διπλές, παράλληλες εκρήξεις σε εμπορικό δρόμο της ιρακινής πρωτεύουσας με τουλάχιστον 10 τραυματίες. Σε παρόμοιες μάχες εντός και εκτός της Βαγδάτης έχασαν τη ζωή τους άλλα 12 άτομα. Επιπλέον, και χτες βρέθηκαν, έξω απ' τη Βαγδάτη, άλλα δύο πτώματα με σφαίρα στο κεφάλι και χειροπέδες...

Στην πόλη Νταρμπαντικχάν του Βορείου Ιράκ για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο, εκατοντάδες κάτοικοι διαδήλωσαν απαιτώντας άμεση βελτίωση των συνθηκών ζωής (όπως ηλεκτρικό, καύσιμα). Η αστυνομία έριξε πυρ στον αέρα, οι διαδηλωτές πέτρες, με αποτέλεσμα συμπλοκές που οδήγησαν στον τραυματισμό 11 διαδηλωτών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους των Σκοπίων και του βορειοδυτικού τμήματος της ΠΓΔΜ για ένα μισάωρο έστησαν χτες το πρωί μερικές δεκάδες υποστηριχτές του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος (DUI), του πρώην αρχηγού των αυτονομιστών Αλί Αχμέτι. Αφορμή έδωσε η απόφαση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας όχι με το κόμμα του Αχμέτι, αλλά με το δεύτερο σε δύναμη «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» του Αρμπέν Τζαφέρι.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- «Μετεκλογικό χάος» προβλέπουν εκλογικοί παρατηρητές κρίνοντας από την προβληματική διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων των προεδρικών και γενικών εκλογών που διεξήχθησαν πριν μία βδομάδα στη ΛΔ Κονγκό. Τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα που αναμένονταν για τις 20 του μήνα θα καθυστερήσουν όπως φαίνεται για αρκετό καιρό, καθώς διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις στη σύνθεση εφορευτικών επιτροπών, σε μέσα μετακίνησης και σε συστήματα εξασφάλισης της ορθής καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενας ακόμη Ινδονήσιος, 16 ετών, ξεψύχησε χτες σε νοσοκομείο της Τζακάρτα μετά τη μόλυνσή του από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Εγινε το 43ο θύμα της νόσου κάνοντας την Ινδονησία τη χειρότερα πληγείσα χώρα της υφηλίου από τη συγκεκριμένη ασθένεια...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι απηύθυνε χτες διεθνή έκκληση για βοήθεια στα πολλές δεκάδες θύματα των προχτεσινών πλημμυρών και κατολισθήσεων στην ανατολική πόλη Ντίρε Νταουά.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο πρόεδρος της Σομαλίας Αμπντουλαχί Γιουσούφ διέλυσε χτες την αδύναμη, ούτως ή άλλως, κυβέρνηση κρατώντας μόνον τον πρωθυπουργό Αλί Μοχάμεντ Γκέντι. Τον διέταξε να σχηματίσει ολιγομελέστερο κυβερνητικό σχήμα μέσα στην τρέχουσα βδομάδα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Οι αρχές των Φιλιππίνων διέταξαν να απομακρυνθούν 35.000 πολίτες από την περιοχή του όρους Μαγιόν, όπου ενεργοποιήθηκε ηφαίστειο το οποίο εκτοξεύει μεγάλες ποσότητες λάβας στις πλαγιές του. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα άρχισε το Φλεβάρη και η λάβα άρχισε να εκλύεται στα μέσα Ιούλη. Η κυβέρνηση αύξησε χτες το επίπεδο συναγερμού στο «4», το υψηλότερο.

ΠΕΚΙΝΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο τυφώνας «Πραπιρούν» κόστισε τουλάχιστον 80 ζωές και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές στη Νότια Κίνα, όπου εξακολουθούν να αγνοούνται εννέα πολίτες. Φονική υπήρξε η κακοκαιρία και στο Πακιστάν, με 184 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. 100 πολίτες αγνοούνται. Οι μουσώνες στην Ινδία στοίχισαν 80 νεκρούς, ενώ 1 εκατ. πολίτες έχουν μείνει άστεγοι.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- «Ανεξάρτητη» έρευνα υποσχέθηκε η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, όπου ο στρατός φέρεται να σκότωσε 15 εργαζόμενους της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δράση κατά της Πείνας» στις μάχες εναντίον των αυτονομιστών της οργάνωσης «Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ» (ΕΕΛΑΜ). Προχτές και χτες οι μάχες συνεχίζονταν στην πόλη Μουτούρ, με θύματα εκ νέου (τουλάχιστον 15) αμάχους. Στις μάχες στο ΒΑ τμήμα της χώρας έχουν βρει το θάνατο τουλάχιστον 420 άμαχοι.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τη ΝΑ Ασία, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κάλεσε χτες την κυβέρνηση της Ινδίας να εντείνει τη συνεργασία της με την Ουάσιγκτον «εναντίον της τρομοκρατίας» αναφερόμενος και σε «βάσεις στο Πακιστάν». Μια δήλωση πολύ επικίνδυνη. Στο μεταξύ, η χούντα του Πακιστάν και η κυβέρνηση της Ινδίας επέμεναν ότι παρά τις πρόσφατες απελάσεις διπλωματών, η "ειρηνευτική διαδικασία" συνεχίζεται. Προφανώς στο πλαίσιο της... «διαδικασίας», χτες σημειώθηκαν μάχες στο Κασμίρ με 7 νεκρούς.

ΠΑΤΡΑ
Αθωώθηκαν οι Ιρανοί πρόσφυγες

Το δικαστήριο της Πάτρας απάλλαξε χτες από κάθε κατηγορία τους τέσσερις Ιρανούς πρόσφυγες που πριν λίγες μέρες είχαν συλληφθεί από λιμενικούς επειδή είχαν πλαστά έγγραφα. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι Ιρανοί είναι πολιτικοί πρόσφυγες και λόγω της κατάστασής τους δεν μπορούσαν να έχουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ