ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τώρα είναι η ώρα για ένα τολμηρό βήμα

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε Ξάνθη - Κομοτηνή

Από την επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο χωριό Κένταυρος Ξάνθης
Από την επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο χωριό Κένταυρος Ξάνθης
Τώρα είναι η ώρα, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να κάνουν ένα τολμηρό βήμα. Να απεγκλωβιστούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας, τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ, μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Γιατί η ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων θα δώσει δύναμη και φτερά στο λαϊκό κίνημα, θα είναι ένα μεγάλο και θαρραλέο βήμα υποστήριξης των διεκδικήσεών του.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε κάθε βήμα της διήμερης περιοδείας της σε Ξάνθη και Κομοτηνή, όπου ήρθε σε επαφή με εργαζόμενους, αγρότες, αλιείς, με τον κόσμο της μειονότητας που βιώνει διπλά την εκμετάλλευση και τις επιπτώσεις από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, με τη σπουδάζουσα και εργαζόμενη νεολαία. Και σημείωσε πως έχει ιδιαίτερη σημασία, αυτό το μεγάλο βήμα να γίνει τώρα, σε μια περίοδο που η Ελλάδα καλείται να συνδράμει στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, στην κατάτμηση των κρατών στα Βαλκάνια και στη χρησιμοποίηση των μειονοτήτων για το διαίρει και βασίλευε, για να εδραιωθεί ακόμη πιο αποφασιστικά η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφτηκε χώρους δουλιάς (ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, Κέντρο Αποκατάστασης Αποθεραπείας Αναπήρων) και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, συναντήθηκε με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων της «ΦΑΝΚΟ», που ζουν με την αβεβαιότητα της ανεργίας, επισκέφθηκε το Φανάρι όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με αλιείς, αγρότες και επαγγελματίες, περιόδευσε στον Κένταυρο και την Οργάνη, όπου συνομίλησε σε πρώτο πρόσωπο με τους ανθρώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην Κομοτηνή, που, εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής, τελικά έγινε σε κλειστό χώρο.

Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευαν ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ, τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κρεωνάς, Σ. Βλησίδου, Π. Ταξόπουλος, ο Γραμματέας της ΝΕ Ξάνθης Γ. Πιργελής, αλλά και οι υποψήφιοι των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους δύο νομούς: Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης Δ. Φωτιάδης, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Ροδόπης - Εβρου Γ. Μποτρώτσος, οι υποψήφιοι νομάρχες Ροδόπης Ν. Φακιρίδης, και Εβρου Χ. Τρέλλης καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Σ. Μαρούδας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Οι εργαζόμενοι να δώσουν προοπτική στους αγώνες τους

Στο Φανάρι Κομοτηνής, συζητώντας με αγρότες και αλιείς
Στο Φανάρι Κομοτηνής, συζητώντας με αγρότες και αλιείς
«Δε θα αλλάξει η κατάσταση στην Κομοτηνή αν δεν αλλάξει η κατάσταση πανελλαδικά. Πρώτα πρέπει να έχεις μια πανελλαδική φιλολαϊκή πολιτική και μετά να την εξειδικεύσεις για κάθε νομό. Δεν μπορεί να υπάρχουν νησίδες ευτυχίας σε μια Ελλάδα που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο». Με αυτά τα λόγια η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως όσο ο λαός δεν αποφασίζει να αλλάξει τους συσχετισμούς σε πολιτικό επίπεδο υπέρ των συμφερόντων του, και τα επόμενα χρόνια θα είναι ευοίωνα μόνο για την πλουτοκρατία και το ανώτερο τμήμα των ενδιάμεσων στρωμάτων.

Στο Φανάρι, αγρότες, ψαράδες και επαγγελματίες περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που βιώνουν. Οι αγρότες, κυρίως βαμβακοπαραγωγοί, στην πλειοψηφία τους είναι χρεωμένοι και η ΑΤΕ απειλεί με πλειστηριασμούς. Χρήματα στα χέρια τους σπάνια παίρνουν, αφού και τις επιδοτήσεις τις παρακρατά η τράπεζα. Οι ψαράδες διαμαρτύρονται κι αυτοί γιατί η πολιτική απαγορεύσεων της ΕΕ τους έχει καταδικάσει στη φτώχεια. Και οι επαγγελματίες, που ζουν κυρίως από τον λαϊκό τουρισμό, χρόνο με το χρόνο βλέπουν τα κεσάτια να μεγαλώνουν αφού ο εργαζόμενος λαός διαρκώς περιορίζει το χρόνο των διακοπών του και φυσικά κοιτά να μειώσει και το κόστος, αφού το εισόδημά του συρρικνώνεται. Σ' αυτό τον τόπο με τόσο φυσικό πλούτο, οι άνθρωποι υποφέρουν. Κατανοούν πια ότι η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού και οι επιλογές της ΕΕ τους οδηγούν στο περιθώριο. Οι ίδιες οι εμπειρίες τους επιβεβαιώνουν αυτό που τους είπε και η Αλ. Παπαρήγα. Οτι στόχος της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι η αλιεία, όπως άλλωστε και η γεωργία, στην Ελλάδα, να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Οτι η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι συνειδητά υπέρ των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών και κατά του λαού.

Απειλείται ο χώρος της Πρόνοιας

Την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας παρουσίασε η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού θεραπευτηρίου αποκατάστασης και αποθεραπείας «Αγιος Γεώργιος» στην Κομοτηνή. Οι εργαζόμενοι είναι μήνες απλήρωτοι, διότι, όπως ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης, τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν να του καταβάλουν τα χρήματα που οφείλουν. «Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση του τομέα της Πρόνοιας», ξεκαθάρισε η Αλ. Παπαρήγα. Και εξήγησε πως αν ο δημόσιος τομέας ήταν αναπτυγμένος σύμφωνα με τις ανάγκες που εμφανίζονται και είναι διαρκώς αυξανόμενες, δεν υπήρχε περιθώριο να δράσουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Αναφερόμενη στο προσωπικό, που απασχολείται στον τομέα της Πρόνοιας, είτε είναι δημόσιος είτε είναι ιδιωτικός, σημείωσε πως θα πρέπει να αμείβεται με καλούς μισθούς και να εργάζεται σε αξιοπρεπείς συνθήκες, υπογραμμίζοντας τις υπαρκτές και αναγνωρισμένες δυσκολίες της δουλιάς.

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε εργαζόμενους, γιατρούς και νοσηλευτές να αντισταθούν στην πολιτική ιδιωτικοποίησης, που εκτός των άλλων θα φέρει περισσότερη μερική απασχόληση, χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, κλπ.

Αντίπαλος ο ιμπεριαλισμός

Μονοκαλλιέργεια είναι ο καπνός, στα ορεινά χωριά της Ροδόπης, όπως και της Ξάνθης. Οι αγρότες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, είναι καταδικασμένοι στη φτώχεια, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ που συνολικά σπρώχνει τη μικρομεσαία αγροτιά να εγκαταλείψει τη γη και την παραγωγή.

Οργάνη Ροδόπης, ένας τόπος με πολλά υπόγεια νερά, πνιγμένος στο πράσινο. Οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι παλεύουν να επιβιώσουν με τα ψίχουλα που καταφέρνουν να βγάλουν από την καπνοκαλλιέργεια. Ζουν σε έναν τόπο που ακόμη δεν έχει δίκτυο ύδρευσης. Οι νεότερης ηλικίας άνθρωποι εγκαταλείπουν το χωριό και μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλιά. «Εδώ είναι η γη σας, εδώ έχετε δικαιώματα. Σας ανήκει ο πλούτος. Η γη, τα δάση, τα βουνά ανήκουν στο λαό», είπε η Αλέκα Παπαρήγα. Και τους κάλεσε να αντισταθούν στην πολιτική που παραδίδει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τον φυσικό πλούτο του τόπου στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Από εκεί έστειλε και ένα ακόμη μήνυμα, αναφερόμενη στην ένταση των αντιθέσεων που εκδηλώνεται ανάμεσα στις ηγεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Σ' αυτό το παιχνίδι των αντιθέσεων δεν πρέπει να παίξουν οι λαοί», είπε. Και πρόσθεσε πως πρόκειται για εκδηλώσεις ενός ανταγωνισμού που σχετίζεται με το ποιος καλύτερα θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή με βάση τα σχέδια των ΗΠΑ. Και ξεκαθάρισε: «Είμαστε λαοί που θέλουμε να ζήσουμε μαζί, ευτυχισμένος ο καθένας στη χώρα του, με σεβασμό των συνόρων και δε μας χωρίζει τίποτε. Αντίπαλός μας είναι όσοι καταπιέζουν τους λαούς και τους χρησιμοποιούν για τα σχέδιά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ