ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Ολοκληρωτικές καταστροφές από το χαλάζι
  • Επιχείρηση κοροϊδίας των πληγέντων αγροτών από την κυβέρνηση
  • Παρέμβαση της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Λάρισας»,
  • Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Τυρνάβου του ΚΚΕ

Καταστροφικό ήταν το πλήγμα που δέχτηκαν οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου από τη χαλαζόπτωση, που «χτύπησε» την περιοχή σε μήκος μεγαλύτερο των 20 χιλιομέτρων, την περασμένη βδομάδα. Σε χωριά, όπως Αργυροπούλι, Δελέρια και Ροδιά καταστράφηκαν ολικά αμπέλια, ροδάκινα, μήλα, αμύγδαλα και άλλα δέντρα και υπέστησαν ζημιές πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Οι ζημιές αναδεικνύουν, με τραγικό τρόπο, τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, που αφήνουν απροστάτευτους τους αγρότες, στο έλεος των καιρικών συνθηκών, καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας. Και ήρθαν να προστεθούν, σ' αυτές που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα, πάλι από χαλάζι, ενώ ακόμη δεν έχουν κλείσει οι πληγές από τον παγετό του χειμώνα 2001 - 2002, εντείνοντας τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών της επαρχίας, που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία πιστά και απαρέγκλιτα εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μια πολιτική, που χειροτέρεψε με τη νέα ΚΑΠ, και που οι μικρομεσαίοι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου το συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, καθώς το σύνολο των αγροτικών προϊόντων τους βρίσκεται στο στόχαστρο των καταστροφικών μέτρων. Οπως η αμπελοκαλλιέργεια, που είναι βασική πηγή εισοδήματος για την επαρχία, η οποία με τις προτάσεις της Κομισιόν περί κινήτρων εκριζώσεων και πρόωρων συντάξεων, είναι ο επόμενος στόχος της ΕΕ.

Η ανησυχία των πληγέντων έγινε ακόμα πιο έντονη, ύστερα και από το «πέρασμα» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγ. Μπασιάκου από τον Τύρναβο - βρέθηκε τυχαία στην περιοχή, με αφορμή την παρουσία του στο αντάμωμα Σαρακατσαναίων - και την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρού, οι οποίοι απέφυγαν να δεσμευτούν για την καταβολή αποζημιώσεων που θα καλύπτουν στο 100% τις ζημιές. Ο μεν Ευάγ. Μπασιάκος, επιχειρώντας να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, είπε ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις εντός τριμήνου από την εποχή της συγκομιδής, λέγοντας γενικά κι αόριστα ότι θα είναι δίκαιες. Ο δε Ν. Κατσαρός, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Πλατανούλια, χαρακτήρισε ως καλύτερη της Ευρώπης την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ, προσπάθησε να «βγάλει λάδι» την κυβέρνηση και να μεταφέρει τις ευθύνες της στους ίδιους τους παραγωγούς, επειδή δεν κάνουν χρήση των επιδοτούμενων προγραμμάτων για την εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και με την επιδότηση (60%) το κόστος παραμένει υψηλό και απαγορευτικό για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών.

Στην ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής ν' αντιμετωπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά ανάλογα καιρικά φαινόμενα, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Τυρνάβου του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «οι όποιες δικαιολογίες ακούστηκαν αυτό το διήμερο από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για το ακραίο του φαινομένου δεν απαλλάσσουν ούτε την κυβέρνηση ούτε τους εμπλεκόμενους φορείς από τις ευθύνες τους». Και προσθέτει πως «το ίδιο ισχύει και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τώρα τρέχουν να δηλώσουν συμπαράσταση στους πληγέντες αγρότες, ενώ όσα χρόνια κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ ούτε τον απαράδεκτο κανονισμό άλλαξαν, ώστε να αποζημιώνεται το 100% της ζημιάς, ούτε μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας είχαν πάρει».

Σχολιάζοντας τα περί σεμνότητας και ταπεινότητας, που επικαλείται ο δήμαρχος Τυρνάβου Θανάσης Νασίκας, τονίζει: «Δε χρειάζεται σεμνότητα και ταπεινότητα κ. Νασίκα για να πούμε ότι η γεωργία δεν πάει καλά». Και καταλήγει: «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Πολιτικής που θα έρχεται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις της ΕΕ και των πολυεθνικών, αποφάσεις που υλοποιεί με συνέπεια η ΝΔ της οποίας είσαστε αγροτικό στέλεχος.

Οι αγρότες της περιοχής μας έχουν την κρίση και την εμπειρία πλέον να αξιολογούν πολιτικές και δεν πείθονται από καλές προθέσεις, υποσχέσεις και συμπάθεια. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι:

Η άμεση αποτίμηση των ζημιών και η έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων που θα καλύπτουν το σύνολο της κατεστραμμένης παραγωγής. Ως Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ θα στηρίξουμε κάθε δίκαιη διεκδίκηση και θα συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού στην εκπλήρωση των αιτημάτων».

Την πραγματική κάλυψη της ζημιών στο 100% της παραγωγής, σε πραγματικές τιμές παραγωγού καθώς και των ζημιών στο κεφάλαιο από τον κρατικό προϋπολογισμό, απαιτεί με ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Λάρισας», επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη ν' αλλάξει, επιτέλους, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, όπως ζητούν οι αγρότες και να υπάρξει, ολοκληρωμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας.

  • Μεγάλες ζημιές από χαλαζόπτωση προκλήθηκαν σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών και στους νομούς Σερρών και Πέλλας.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ανακαλείται αντιπυρική κουκούλα

Την ανάκληση του προϊόντος «αντιπυρική κουκούλα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς» τύπου EVAC-U8TM ή EVAC+TM για την Ευρώπη της εταιρίας «Brookdale International Systems Inc., Vancouver, British Columbia» του Καναδά, που ανήκει στον όμιλο «DuPont». ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Οπως προέκυψε από πρόσφατες δοκιμές, οι αντιπυρικές κουκούλες των παραπάνω τύπων που προορίζονταν να παρέχουν ταχεία και προσωρινή προστασία από τον καπνό σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενδέχεται να αποτύχουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά με κίνδυνο έκθεση του χρήστη σε επιβλαβείς συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα.

Στην ελληνική αγορά έχουν διατεθεί περίπου 100 τέτοιες κουκούλες από την εταιρία εισαγωγών «Αφοί Γιαννόπουλοι» ΕΠΕ η οποία, σύμφωνα με δήλωσή της, ενημέρωσε σχετικά τους καταναλωτές που τις προμηθεύτηκαν. Ωστόσο, επειδή υπάρχει περίπτωση να έχουν διατεθεί και άλλα τεμάχια μέσω διαδικτύου ή από άλλες επιχειρήσεις η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καλεί όσους έχουν στην κατοχή τους το προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
«Ευκαιρία» για τον καπιταλισμό

Μέσα στον Ιούλη αναμένεται να γίνει στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας - Ρωσίας για την επιμήκυνση της διακρατικής συμφωνίας φυσικού αερίου που λήγει το 2016, επισήμανε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, μιλώντας σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, για το ενεργειακό πρόβλημα. Το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε επίσης ότι μετά από πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, Ελλάδα και Ιταλία μελετούν την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου που θα συνδέσουν την Ελλάδα με τη FYROM και την Αλβανία.

Αναφορά έγινε και στο ενεργειακό πρόβλημα, που σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική είναι... ευκαιρία. Ο Ν. Στεφάνου επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το ενεργειακό τοπίο μεταβάλλεται, δημιουργώντας τις προοπτικές για την ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαίου, την ηλεκτροπαραγωγή, την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων και την αύξηση της διυλιστικής τους ικανότητας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που υιοθετούνται από τις περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της νέας περιβαλλοντικής πολιτικής».

ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Εντείνονται οι επιχειρηματικές κόντρες

Εντείνονται οι κόντρες των μεγαλοεπιχειρηματιών γύρω από την υπόθεση εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου και την εκχώρηση σε μεγαλομέτοχο - «στρατηγικό επενδυτή». Η Τράπεζα Κύπρου, που έχει υποβάλει επίσημα δημόσια προσφορά, «πλαγιοκοπείται» το τελευταίο διάστημα από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία με διαδοχικές αγορές στο χρηματιστήριο έχει αποκτήσει το 6,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Κύπρου. Σε χτεσινή επίσημη ανακοίνωση η κυπριακή τράπεζα αναφέρει πως «οι κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς δεν προωθούν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του συνόλου των μετοχών της Τράπεζα Κύπρου τόσο λόγω του μη ολοκληρωμένου χαρακτήρα τους αλλά και της απουσίας τεκμηριωμένης στρατηγικής σκοπιμότητας». Ταυτόχρονα, άκρως επικίνδυνη για τα ασφαλιστικά ταμεία αποδείχνεται η πολιτική των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών και άλλων ηγεσιών, οι οποίοι στο όνομα του... αφελληνισμού της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκουν τη συμμετοχή των ταμείων στην αύξηση κεφαλαίου και στα επιχειρηματικά πλάνα. Η ηγεσία του Συλλόγου Υπαλλήλων με χτεσινή ανακοίνωση επανέρχεται στο ζήτημα «κατηγορώντας» την κυβέρνηση ότι με «πρόσχημα» το πλαφόν 23% των αποθεματικών δεν τους αφήνει να συμμετάσχουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ