ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ισχυρότερος όλων ο ταξικός δεσμός!

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 30 Ιούνη στο πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων 307)

Με σκοπό Ελληνες και μετανάστες εργάτες να στείλουν για 6η συνεχή χρονιά το μήνυμα της ταξικής αλληλεγγύης, ακριβώς επειδή ο δεσμός της τάξης τους είναι ο ισχυρότερος δεσμός, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το φετινό τριήμερο πολιτικών εκδηλώσεων του ΚΚΕ για τους Ελληνες και Μετανάστες Εργάτες, που θα γίνει στο πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων 307) από την Παρασκευή 30 Ιούνη μέχρι την Κυριακή 2 Ιούλη.

Την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων που θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις, που φέτος φτάνουν τους 35 - 40. «Μόνο το ΚΚΕ δε φοβάται να πει αυτό που είναι και τι εκπροσωπεί. Οι εκδηλώσεις του έχουν πολιτικό χαρακτήρα και στοχεύει στη συσπείρωση της εργατικής τάξης και όχι να εκμεταλλεύεται τον πόνο των μεταναστών», υπογράμμισε ο Γιάννης Μερεντίτης, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής 5ου - 6ου διαμερίσματος, στην προχτεσινή σύσκεψη. Και συμπλήρωσε: «Και στις εκδηλώσεις του ΦΙΞ να τους δείξουμε ότι όλοι οι εργάτες ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε και να ζούμε και να διασκεδάζουμε».

Φέτος, για πρώτη φορά προέκυψε η αναγκαιότητα οι εκδηλώσεις να έχουν τριήμερη διάρκεια, ενώ στο χώρο του πάρκου ΦΙΞ θα υπάρχουν δύο σκηνές. Μέσα από τις συζητήσεις για την Παιδεία, για την κοινή οργάνωση και δράση Ελλήνων και μεταναστών στα συνδικάτα, για τα προβλήματα της νεολαίας σήμερα, μέσα από τα τραγούδια και το χορό, τα παραδοσιακά εδέσματα και τις παραδόσεις τους, Ελληνες και ξένοι εργάτες κάνουν πράξη τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την κοινή ζωή και δράση.

Ολο το περασμένο διάστημα, με δεκάδες συσκέψεις, περιοδείες σε τόπους δουλιάς, με ανακοινώσεις σε πολλές γλώσσες, με προβολές βίντεο για τους μετανάστες στην Κυψέλη, στον Αγιο Παντελεήμονα, στα Πατήσια και όπου αλλού μένουν και συχνάζουν μετανάστες εργάτες, νέοι και νέες, η Αχτιδική Επιτροπή του 5ου και 6ου Διαμερίσματος φρόντισε, ιδιαίτερα φέτος, που η επίθεση κατά των εργατών και των παιδιών τους έχει οξυνθεί, να φτάσουν ακόμα πιο μαζικά η σημασία και το μήνυμα των πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο ΦΙΞ.

Ο ταξικός προσανατολισμός και ο πολιτικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων κερδίζουν έδαφος στη συνείδηση των μεταναστών. Ενάντια στη λογική «αντιρατσιστικών» οργανώσεων και φεστιβάλ, που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ούτε λίγο, ούτε πολύ σαν «προστατευόμενο είδος» και όχι σαν εργάτες που με πάλη και αγώνα θα πρέπει να πάρουν οι ίδιοι τη ζωή τους στα χέρια τους. Κόντρα στη λογική ...«ανθρωπιστικών» ΜΚΟ, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και που δε λένε κουβέντα για τον πόλεμο και τις αιτίες του.

ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Νέα «χαρατσώματα»

Ακόμη πιο φαρμακερά θα γίνουν τα χαράτσια που πληρώνει ο ελληνικός λαός στην Εθνική Οδό, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία των ομίλων των μεγαλοεργολάβων και τραπεζιτών, οι οποίοι θα κατασκευάσουν διάφορα οδικά τμήματα με τις πέντε ληστρικές «συμβάσεις παραχώρησης» και στους οποίους θα παραχωρηθούν προκαταβολικά και οι υπάρχοντες σταθμοί διοδίων. Αυτό ανακοίνωσε ουσιαστικά χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, με αφορμή την οριστικοποίηση της μελέτης για έναν από τους οδικούς άξονες (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα), επιβεβαιώνοντας το προχτεσινό δημοσίευμα του «Ρ».

Ο υπουργός δήλωσε ότι «στην Ελλάδα είναι φθηνά τα διόδια» και ανακοίνωσε πως τα διόδια θα αυξηθούν σταδιακά από την άνοιξη του 2007, όταν δηλαδή αρχίσουν να παραδίδονται οι υπάρχοντες σταθμοί διοδίων στους ιδιωτικούς ομίλους. Πρόσθεσε ότι η νέα τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τη διανυόμενη απόσταση, δηλαδή με το ...χιλιόμετρο! Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δε δέχτηκε να αποκαλύψει το ύψος της αύξησης των διοδίων, λέγοντας ότι αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ομίλους. Οσον αφορά στο ίδιο το έργο ο υπουργός δήλωσε ότι το κόστος του θα ξεπεράσει το 1,8 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η ανάδειξη αναδόχου να γίνει εντός του 2006 και η ολοκλήρωση του έργου να γίνει σε 70 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

  • Στο μεταξύ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα φέρει τροπολογία εντός της βδομάδας στη Βουλή, με την οποία θα παρακάμπτονται οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, ώστε να δρομολογηθεί η μερική εκτροπή του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.
ΜΝΗΜΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ
Επεσες σαν ΕΠΟΝίτης μαχόμενος...

Δεξιά στο πανό διακρίνεται ο Γιώργος Μωραΐτης
Δεξιά στο πανό διακρίνεται ο Γιώργος Μωραΐτης
Ησουν πάντα ΕΠΟΝίτης, Γιώργο. Πάντα μπροστά. Πρώτος στα θέματα Παιδείας. Οραμά σου, μεγάλο, το Δωδεκάχρονο Σχολείο. Το σχολειό της έρευνας και της δημιουργίας. Το σχολειό της ζωής για τη ζωή. Το σχολειό της χώρας. Το σχολειό που θα νοιάζεται για το παιδί, τον άνθρωπο.

Πρώτος και στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Η ΕΠΟΝ, άλλωστε, ήταν η μαζική επαναστατική οργάνωση που πρώτη σήκωσε αγώνα κατά των ναρκωτικών. Που πρώτη θέσπισε τη φιλοσοφία της πρόληψης.

Ηταν 26 του Ιούνη 2002. Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Σε βλέπουμε, Γιώργο, να πορεύεσαι στην κορυφή της πορείας του ΕΣΥΝ, ανάμεσα στους νέους, κρατώντας το πανό που έγραφε:

«ΝΑΙ στη ζωή, ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά». Κι εκεί, μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων, σταματώντας για να επιδώσουμε το ψήφισμα έπεσες... Επεσες σαν ΕΠΟΝίτης, μαχόμενος. Επεσες μαχόμενος για να προστατέψεις τα νιάτα, τη ζωή, πάνω στο πανό που κρατούσες ανάμεσα στους νέους. Γιατί αγαπούσες πολύ τα παιδιά. Αγαπούσες πολύ τη ζωή και τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Ηταν η τελευταία σου μάχη...

Στη μνήμη σου, με σεβασμό και αγάπη, προσφέρουμε 200 ευρώ στην εφημερίδα που έγραφες και αγαπούσες, στο «Ριζοσπάστη».

Η οικογένειά σου

Στερνό «αντίο» στον σ. Γιάννη Τσολακίδη

Στο τελευταίο ταξίδι του στο κοιμητήριο της Ξάνθης, όπου ετάφη με πολιτική κηδεία, συνόδευσαν την Κυριακή συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι του τον Γιάννη Τσολακίδη. Ανακοινώνοντας το θάνατό του η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ ανέφερε:

«Ο Γιάννης Τσολακίδης εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1974, το οποίο υπηρέτησε από πολλές στελεχικές θέσεις μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του. Διατέλεσε επί πολλά χρόνια γραμματέας της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ και μέχρι τον θάνατό του μέλος της ΝΕ και της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Υπήρξε πιστός στις αρχές του ΚΚΕ και πάλεψε με αυταπάρνηση 32 ολόκληρα χρόνια για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ευημερία του ελληνικού λαού, συμμετέχοντας σ' όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της Εργατικής Τάξης».

ΚΗΔΕΙΑ

Χτες Δευτέρα 26.6.2006 πέθανε η μαχήτρια της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ,

ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

μέλος του ΚΚΕ

Η κηδεία της γίνεται σήμερα (27-6-2006) στο νεκροταφείο Χαλανδρίου, ώρα 5.30 μ.μ.

Η οικογένειά της

Θανατηφόρο τροχαίο

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς, ανάμεσά τους και ο οδηγός του βυτιοφόρου, και πολλούς τραυματίες σημειώθηκε χτες στις 3 το μεσημέρι στο 65ο χλμ της Νέας Εθνικής οδού Ηρακλείου - Χανίων, όταν βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς υγρών καυσίμων έπεσε στο πίσω μέρος οχήματος μεταφοράς προσωπικού της εταιρίας GRETA FARM, το οποίο είχε σταθμεύσει για αποβίβαση εργαζομένων.

Με τη σύγκρουση εκδηλώθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν τέσσερα άτομα και να υποστούν σοβαρά εγκαύματα άλλα έξι. Δύο από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Πανεπιστημιακό και «Βενιζέλειο» του Ηρακλείου, άλλοι τρεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και ένας στο νοσοκομείο Χανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ