ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σήμερα με το ΠΑΜΕ σε κάθε πόλη
  • Αθήνα: Συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 8.30 μ.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Προσυγκέντρωση εργαζόμενων και άνεργων γυναικών έξω από το ΣΕΒ, στις 7 μ.μ.
  • Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στις 7.30 μ.μ.
  • Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την Κοινωνική Ασφάλιση η σημερινή και οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται στο πόδι για την επιτυχία των πολύμορφων εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, όλες τις προηγούμενες μέρες, με εξορμήσεις, περιοδείες και άλλες κινητοποιήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή με το κάλεσμα και το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, ενημερώθηκαν για τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης μέσω του «κοινωνικού διαλόγου», στον οποίο συναινούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Σηματοδοτώντας την αναγκαιότητα η εργατική τάξη να κάνει δικιά της υπόθεση την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, τον αγώνα για την απόσυρση του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, τη διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, η σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στις 8.30 μ.μ., θα εξελιχθεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια σε πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Αντίστοιχο είναι το πρόγραμμα δράσης των ταξικών δυνάμεων και στη Θεσσαλονίκη, όπου η πανεργατική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ορίστηκε για τις 7.30 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.

Πλατύ άνοιγμα το πρωί και προσυγκέντρωση γυναικών στο ΣΕΒ

Από το πρωί οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα προγραμματίζουν ένα πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλιάς, οργανώνοντας εξορμήσεις ενημέρωσης των εργαζομένων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Εξορμήσεις θα γίνουν στον Οργανισμό δημοσιογραφικού χάρτου και στο «Μέλλον», στο υποκατάστημα της ΑΤΕ στη Χαρ. Τρικούπη, στα λογιστήρια του «Τιτάνια», της «Χόντος», της «Μεγάλης Βρετανίας», του «Γκρεκοτέλ», στο ΚΔΑ της ΕΛΤΑ, στο ΝΥΜΑ του ΟΤΕ, στα εργαστήρια του ΟΤΕ στην Καλλιθέα, στη «Βόνταφον», στα εργοτάξια του Μετρό σε Αιγάλεω, Βοτανικό, Γεωπονική, Αγ. Σάββα, Πλάτωνος και πλατείας Εσταυρωμένου, στα τσαγκαράδικα σε Καλλιθέα, Νέα Ιωνία και Μπουρνάζι, στην «Ελφον» και την «ΠΥΡΚΑΛ», στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, στα υποκαταστήματα της ΕΥΔΑΠ σε Φάληρο, Καλλιθέα, Νίκαια, Ρέντη, Μιχαλακοπούλου και στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε Περιστέρι, Νήσων Συγγρού, ΔΕΣΜΗΕ, Αριστείδου, Χαλκοκονδύλη, Σολωμού, Μυλέρου, Πειραιώς, Φάληρο, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο.

Στις 7 μ.μ., εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες όλων των κλάδων θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, απ' όπου θα ξεκινήσουν για την πλατεία Ομονοίας. Κάλεσμα συμμετοχής στην προσυγκέντρωση απευθύνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Κριτήριο ψήφου στις τοπικές εκλογές

Αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και η στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, συνεχίστηκαν και χτες οι εξορμήσεις, πικετοφορίες και κινητοποιήσεις που διοργανώνουν η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και αγωνιστικοί δημοτικοί συνδυασμοί.

Χτες, λοιπόν, στου Γκύζη, δεκάδες ήταν οι κάτοικοι που συμμετείχαν στη μαζική πικετοφορία. Με συνθήματα όπως «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», πραγματοποίησαν πορεία που ξεκίνησε από τη διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Γκύζη και κατέληξε στην πλατεία, δίπλα από το Συνδικάτο Οικοδόμων. Εκεί μίλησε η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Μαρία Τσαγκατάκη, η οποία σημείωσε ότι η νεολαία θα δεχτεί τη μεγαλύτερη επίθεση στα ασφαλιστικά της δικαιώματα.

Επίσης, η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» πραγματοποίησε πλατιά εξόρμηση στα μαγαζιά και στις συνοικίες της πόλης. Μοιράζοντας προκηρύξεις, καλούσε τους εργαζομένους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό.

Σύσκεψη του Συντονιστικού των ΟΤΑ

Το πρόγραμμα της χτεσινής μέρας έκλεισε η συγκέντρωση - συζήτηση που πραγματοποίησε το απόγευμα με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Στη συζήτηση τονίστηκε η ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που εξελίσσεται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στο αίτημα των εργαζομένων στους ΟΤΑ για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) με βάση όχι τον παρωχημένο κανονισμό του ΙΚΑ αλλά τις σύγχρονες ανάγκες τους, η κυβέρνηση απαντά με τους σχεδιασμούς για αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ, έχοντας μάλιστα τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, αφού με τις προτάσεις που προωθεί διευκολύνει την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, υπογραμμίστηκε, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα έντασης της δουλιάς των ταξικών δυνάμεων, ιδιαίτερα στα πρωτοβάθμια σωματεία, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και το συντονισμό της δράσης τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με επιτροπές χειραγώγησης προχωράει στα σχέδιά της

Πιέσεις από το ΠΑΣΟΚ να εφαρμοστούν οι αντιασφαλιστικοί του νόμοι, «παρών» στις κοινοβουλευτικές επιτροπές για το Ασφαλιστικό ο ΣΥΝ

Από την κατάληψη του ΠΑΜΕ στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την κατάληψη του ΠΑΜΕ στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων στη Θεσσαλονίκη
Μέσω νέων «επιτροπών ειδικών» και προσχηματικού συναινετικού διαλόγου θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πλήρους ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής. Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση δε συμμετέχει το ΚΚΕ, αφού οι βουλευτές του έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία, δηλώνοντας ότι δεν παίρνουν μέρος σε έναν προσχηματικό διάλογο που στόχο έχει να νομιμοποιήσει και να βαθύνει την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοίνωσε χτες τη σύσταση επιτροπής τεχνικής - οικονομικής μελέτης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομίας, η οποία θα προχωρήσει σε τεχνική αποτίμηση και καταγραφή των υπαρχόντων δεδομένων. Οπως είπε, το πόρισμα της επιτροπής θα αποτελέσει τη βάση των περαιτέρω πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Παράλληλα επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, είναι «χώρα υψηλού κινδύνου» όσον αφορά την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων, σημειώνοντας ότι την κατάσταση επιβαρύνει η συνεχής γήρανση του πληθυσμού. Επίσης υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση των ταμείων από το κράτος έφθασε τα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2005.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, ο Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε ότι άμεσα θα κατατεθεί τροπολογία για τη δημιουργία νέας επιτροπής για τα βαρέα και ανθυγιεινά προκειμένου να διαμορφώσει τη λίστα των δικαιούχων. Επίσης έκανε λόγο για ίδρυση φορέα «παροχής συμβουλών» προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, μιλώντας για την ανάγκη «συλλογικής διαχείρισης της περιουσίας» που φθάνει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Δε διευκρίνισε πάντως τη φύση του φορέα αυτού. Επίσης ανακοίνωσε την ίδρυση μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρίας για τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο Σάββας Τσιτουρίδης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις περί «αδικημένων» του ασφαλιστικού συστήματος και την ανάγκη αποκατάστασης των αδικιών, επιχείρημα που χρησιμοποιείται προκειμένου να στηριχτεί η απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλάδων εργαζομένων. Οπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός συστήματος «οικονομικά ορθολογικού». Αμφότεροι οι υπουργοί κάλεσαν τα κόμματα να μετέχουν στις επιτροπές που ανακοίνωσαν.

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του Ε. Βενιζέλος, Ν. Χριστοδουλάκης και Β. Παπανδρέου σημείωσαν προσχηματικά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα συμμετάσχει στις επιτροπές που ανακοινώθηκαν, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για... καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για το Ασφαλιστικό, καθώς και για μη αξιοποίηση των μελετών που διενεργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το πόρισμα επιτροπής που είχε συσταθεί επί υπουργίας του για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών. Ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης δήλωσε ότι θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το Ασφαλιστικό, με στόχο την «άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου»...

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κορύφωση με εξορμήσεις και πικετοφορίες

Κεντρική πικετοφορία στις 6.30 μ.μ., με σημείο εκκίνησης τον ηλεκτρικό σταθμό

Υπόθεση όλων η Κοινωνική Ασφάλιση
Υπόθεση όλων η Κοινωνική Ασφάλιση
Με πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις απλώνονται σε ολόκληρη την περιοχή του Πειραιά οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ από κοινού με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια των δημοτικών κινήσεων και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα για την απόκρουση της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης σε κάθε εργατογειτονιά.

Χτες ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, περιόδευσε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, και ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Και οι δύο κάλεσαν τους εργαζόμενους και με την ψήφο τους στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη να καταδικάσουν τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οργανώνουν τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Αφού υπενθύμισαν ότι στο Δήμο της Νίκαιας η αγωνιστική δημοτική αρχή δεν επέβαλε καμία αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη, τόνισαν ότι η ανάδειξη αγωνιστών δημάρχων και νομαρχών αποτελεί εγγύηση για την οργάνωση των αγώνων ενάντια στην αντεργατική πολιτική που διαλύει και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το σημερινό πρόγραμμα

Για σήμερα Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί τα εξής:

  • Το πρωί θα γίνουν περιοδείες στους εργαζόμενους των δήμων και συγκεκριμένα: Στους εργαζόμενους του Δήμου Κορυδαλλού θα περιοδεύσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αποστόλης Συρίγος, της Νίκαιας ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, της Δραπετσώνας ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Μπεάζογλου, του Κερατσινίου ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Μουρίκης και στους εργαζόμενους του Δήμου Σαλαμίνας ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Λεμπέσης.
  • Η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής ΚΚΕ στην Α' Πειραιά και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, θα περιοδεύσει στις 7.30 π.μ. στη ΔΕΗ (ΔΚΣΔ Πειραιώς) και στις 10 π.μ. στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο του Πειραιά. Στις 9 το βράδυ θα μιλήσει σε σύσκεψη εργαζομένων στο FACTORY.
  • Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, θα περιοδεύσει στα πλοία ακτοπλοΐας στο λιμάνι.
  • Η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Πειραιά, στις 6.30 π.μ. θα περιοδεύσει στον ΟΛΠ.
  • Ο Γιάννης Πατσιλινάκος, υποψήφιος δήμαρχος Περάματος, θα περιοδεύσει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.
  • Ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη, στις 10 π.μ. θα περιοδεύσει σε βιοτεχνίες ιματισμού - δέρματος στου Ρέντη.
  • Ο Νίκος Ξουράφης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, θα περιοδεύσει στα εργοστάσια ΕΛΑΪΣ, COLGATE και ROL.
  • Ο Δημήτρης Μουρίκης στη 1 το μεσημέρι θα περιοδεύσει στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Ικόνιο.

Στις 6.30 σήμερα το απόγευμα θα γίνει πικετοφορία στον Πειραιά που θα ξεκινήσει από τον ηλεκτρικό σταθμό. Ταυτόχρονα, πικετοφορίες θα γίνουν στις περιοχές Νίκαια (στη Νεάπολη, στο Περιβολάκι και στο «Village Park»), Κορυδαλλό, Ρέντη, Δραπετσώνα, Κερατσίνι (Αμφιάλη) και Πέραμα.

Στη Θεσσαλία

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε με αμείωτη ένταση τη μάχη των προετοιμασιών για την επιτυχία της δράσης του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και συνταξιούχους του νομού να δώσουν το παρών τους στη σημερινή συγκέντρωση για να σταλεί ηχηρό μήνυμα ενάντια στα προωθούμενα αντιασφαλιστικά μέτρα. Οπως τόνισε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, «χρειάζεται να βγουν πολιτικά και συνδικαλιστικά συμπεράσματα. Να καταδικαστεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο κεφάλαιο και την εργοδοσία».

Πολύμορφη δράση παντού

Σήμερα, σε όλη τη χώρα, οι ταξικές δυνάμεις προγραμματίζουν συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και άλλες εκδηλώσεις στις παρακάτω ανάμεσα σε άλλες πόλεις:

Αλεξανδρούπολη (8 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο), Ξάνθη (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κομοτηνή (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Καβάλα (8 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Κιλκίς (8 μ.μ., πλατεία Ειρήνης), Σέρρες (8 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Κατερίνη (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κοζάνη (8.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (8 μ.μ., πλατεία Ταχυδρομείου), Βόλος (8 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Τρίκαλα (8 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου), Καρδίτσα (8.30 μ.μ., πλατεία Δικαστηρίων), Κέρκυρα (8.30 μ.μ., πλατεία Γεωργάκη), Μυτιλήνη (8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Σάμος (8 μ.μ., πλατεία Πυθαγόρα), Ικαρία (8 μ.μ., Αγιος Κήρυκος), Αμφισσα (8.30 μ.μ., πλατεία Λαού), Θήβα (8.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Λιβαδειά (8.30 μ.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης), Λαμία (8 μ.μ., πλατεία Πάρκου), Χαλκίδα (8 μ.μ., Φανάρια της Νεάπολης), Αλιβέρι (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιάννενα (8 μ.μ., Δημαρχείο), Αρτα (8 μ.μ., πλατεία Κιλκίς), Πρέβεζα (8 μ.μ., Θεοφάνειο), Αγρίνιο (9 μ.μ., πλατεία Δημοκρατίας), Ελευσίνα (8 μ.μ., πλατεία Λαού), Λαύριο (8 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχου), Μενίδι (7 μ.μ., γραφεία των Οικοδόμων, Δεκελείας 42), Παλλήνη (7 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου), Ανω Λιόσια (7 μ.μ., Δημαρχείο), Πάτρα (6 μ.μ., παράρτημα του Πανεπιστημίου), Κεφαλονιά (8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Καλαμάτα (8.30 μ.μ. πλατεία 23ης Μάρτη), Κόρινθος (8 μ.μ., Δημαρχείο), Χανιά (8 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς).

Αιτήματα - στόχοι πάλης
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Κατώτερος μισθός 1.300 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 χρόνια αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)
  • Υπεράσπιση - διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ
  • Αμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας
  • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας - ασφάλισης
  • Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 μέρες εργασίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ