Πραγματοποιήθηκε χτες, στην έδρα του ΚΚΕ στον Περισσό, η συνάντηση που είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τις θέσεις του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά
Μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: «Το ΚΚΕ ήταν και είναι υπέρ του διαλόγου, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ένας διάλογος που κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει έξω από τις προδιαγραφές και τα πλαίσια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων διεθνών παραγόντων. Το λέμε αυτό γιατί πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι τόσο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όσο και στα πλαίσια της ΕΕ υπάρχει ανοχή μέχρι και νομιμοποίηση των αξιώσεων της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, βεβαίως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιλαμβάνει τις "γκρίζες ζώνες", τις βραχονησίδες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή τον ακρωτηριασμό κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ο διάλογος θα πρέπει να αποβλέπει σε μία συμφωνία όπου αμοιβαία θα κατοχυρώνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών.
Εμείς θεωρούμε ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει χρήση των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα. Βεβαίως, το πότε θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα πρέπει να το συνεξετάσει μαζί με άλλους παράγοντες. Ανεξάρτητα από το πότε θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα, πρέπει να έχει όλη την τεχνική προετοιμασία και τη διπλωματική και στην Ευρώπη και παγκόσμια, πράγματα που κατά τη γνώμη μας έχουν πάρα πολύ καθυστερήσει.
Για να συνοψίσω, το κυρίως ζήτημα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εδώ πρέπει να γίνει ο διάλογος και εφόσον δε συμφωνήσουν, να καταφύγουν σε μια διεθνή επιδιαιτησία, είναι γνωστά τα όργανα της επιδιαιτησίας. Και αυτός ο διάλογος επαναλαμβάνω πρέπει να διεξαχθεί χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας περιλαμβάνεται η ικανότητά της, η δυνατότητά της να προστατέψει την άμυνα του ελληνικού χώρου όταν χρειαστεί. Οπως επίσης να ασκεί οικονομικές δραστηριότητες στο χώρο που της ανήκει.
Εμείς θα επιμείνουμε στην ανάπτυξη διαλόγου, ακόμα κι όταν ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, να υπάρχουν συστηματικές προσπάθειες για να μειώνεται η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, πέρα από την ανάγκη οι δύο λαοί να είναι κοντά, να αγωνίζονται μαζί, να μην επιτρέπουν τον εθνικισμό, το σοβινισμό, ταυτόχρονα σε επίπεδο κυβερνήσεων, σε επίπεδο κρατών πρέπει να παίρνονται μέτρα μείωσης της έντασης. Μέτρα, ώστε να αποφύγουμε κάποια επεισόδια που μπορεί να οδηγήσουν σε μια εκτροπή της κατάστασης και παίρνοντας πάντα υπόψη ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δε συνυπάρχουν μόνες τους, ζουν σε μία περιοχή στην οποία προχωρούν τα επιθετικά - επεμβατικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, μια περιοχή που έχει και θερμές εστίες πολέμου και ενδεχομένως ετοιμάζονται και άλλες».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε τα εξής: «Εχω πάρει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής στρατηγικής. Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Παπαρήγα, για τη συνάντηση που είχαμε και την πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να προωθήσουμε και να ασκήσουμε όλα τα δικαιώματά μας και παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα επιμείνω στην ανάγκη συνεννόησης για να φτάσουμε σε μια εθνική στρατηγική, μια εθνική στρατηγική που θα αποδώσει εντέλει και το "μέρισμα ειρήνης", ένα "μέρισμα ειρήνης", που πρέπει να επενδυθεί στη νέα γενιά, πρέπει να επενδυθεί στο χώρο της Παιδείας».
Εντείνει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να «διευκρινίσει» την πρότασή του για επέκταση των χωρικών υδάτων πριν την προσφυγή στη Χάγη, επιδιώκοντας να «ανοίξει το δρόμο» και να μοιραστεί τις πολιτικές ευθύνες και το κόστος.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε χτες υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «μια μεγάλη αμηχανία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ». Και συνέχισε: «Προσπαθούν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών να διορθώσουν, να ερμηνεύσουν, δήθεν να διευκρινίσουν τι θέλει να πει, τι έχει πει ο κ. Παπανδρέου. Ας καταλήξουν επιτέλους κάπου, για να καταλάβουν οι Ελληνες πολίτες τι δεν έκανε ο κ. Παπανδρέου όλα αυτά τα χρόνια που ήταν υπουργός Εξωτερικών».
Από την άλλη χαρακτήρισε «κρυστάλλινη»(!) τη θέση της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, επιδιώκει την παραπομπή «της μίας διαφοράς, της διαφοράς που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Η προσφυγή στη Χάγη, επανέλαβε, είναι «ένα τμήμα, ένα εργαλείο της συνολικής σταθερής, δεδομένης εθνικής στρατηγικής που έχουμε σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία. Μια στρατηγική που τη στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα και όχι μόνο. Μία στρατηγική που αποβλέπει στην ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας».
«Αστειότητες» και «ανυπόστατες κατασκευές» που «βρίσκονται μόνο στη φαντασία της κυβέρνησης», χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ευαγ. Αντώναρου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να «εγκαταλείψει την αμετροέπειά της και θα τοποθετηθεί, επιτέλους, με σοβαρότητα για τη συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη, συνεκτική πρόταση εθνικής στρατηγικής που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ». Ο Ν. Αθανασάκης, οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση, επίσης ανέφερε: «Στο τέλος τέλος, αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή όποιος άλλος από την κυβέρνηση, παριστάνει ότι δεν έχει καταλάβει την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ας ζητήσει διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, στον οποίο η πρόταση αναπτύχθηκε αναλυτικά από τον Γιώργο Παπανδρέου».
Αμέσως μετά τη συνάντησή της χτες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν συζήτησε μαζί του την προοπτική, το ενδεχόμενο συνεργασίας στις δημοτικές εκλογές. Απάντησε επ' αυτού: «Το ενδεχόμενο συνεργασίας στις δημοτικές εκλογές; Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κανένα έδαφος και ούτε και ο κ. Παπανδρέου άνοιξε μια τέτοια συζήτηση, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ότι εμείς έχουμε κύριο μέτωπο στη μάχη των τοπικών εκλογών τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κύριος στόχος είναι η αποφασιστική μείωση των θέσεων στο θεσμό της ΤΑ. Ούτε έθιξε το ζήτημα, ούτε το θίξαμε».