ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Διπλή παρουσίαση

Εργο του Γιάννη Σπυρόπουλου
Εργο του Γιάννη Σπυρόπουλου
Στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11), φιλοξενείται διπλή έκθεση με κατασκευές και κοσμήματα της Τζούλιας Καράσσο και ζωγραφικά έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου. Η Τζ. Καράσσο με βασικό υλικό τη σήτα από αλουμίνιο, άλλοτε στο φυσικό ασημί, μεταλλικό της χρώμα και άλλοτε επιζωγραφισμένη με θερμά και ψυχρά χρώματα ή και επιχρυσωμένη με φύλλα χρυσού, αναδεικνύει, μέσα από τη διαφάνεια και τον αέρινο εύπλαστο χαρακτήρα των υλικών της, τις διαφορετικές υφές των μοτίβων που επιλέγει να απεικονίσει. Τα θέματά της, απλά, καθημερινά, εμπνευσμένα κυρίως από τη φύση, απαρτίζουν μεγάλες ενότητες. Στις μεγαλύτερες κατασκευές της, η καλλιτέχνης, με έμφαση επίσης στη γεωμετρία και τα απλά δωρικά σχήματα, ανασυνθέτει μεταλλικά στοιχεία, τμήματα μηχανών, συνδυάζοντάς τα με δικές της μεταλλικές κατασκευές και εναρμονίζοντάς τες με στοιχεία από γυαλί.

Η δεύτερη έκθεση περιλαμβάνει λάδια, σχέδια και ακουαρέλες του Γιάννη Σπυρόπουλου (1912-1990). Τα έργα του σημαντικού και διεθνώς αναγνωρισμένου Ελληνα καλλιτέχνη εντάσσονται σε διαφορετικές περιόδους της εργογραφίας του. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι τοπιογραφίες, από τις πρώτες περιόδους της δουλιάς του, όπου το ελληνικό, κυρίως νησιωτικό τοπίο, κυριαρχεί στους καμβάδες του καλλιτέχνη. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται λάδια και έργα μεικτής τεχνικής από τις τελευταίες - πιο γνωστές στο ευρύ κοινό - σειρές, όταν ο δημιουργός είχε προσχωρήσει στην αφαίρεση. Στα έργα του αυτά, με φόντο τους καφέ, γαιώδεις τόνους, όπου κυριαρχούν οι χρυσοκάστανες ανταύγειες και οι λεπτές ποιότητες διάφανου χρώματος, όλο το ενδιαφέρον έγκειται στην απόδοση της ματιέρας. Διάρκεια εκθέσεων έως 10/6.


Κυριακή 4/6
  • Στέλιος Καζαντζίδης
    Στέλιος Καζαντζίδης
    Συναυλία - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη θα δώσει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με την ορχήστρα του και τη συμμετοχή του Μάνου Παπαδάκη, στις 8 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία ΗΣΑΠ του Δήμου Ηρακλείου.
  • Ο Διονύσης Σαββόπουλος πραγματοποιεί συναυλία, στις 8.30 μ.μ., στο Δήμο Ρέντη (ανοιχτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» -Νάξου και Σταυράκη). Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο πλαίσιο του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), εμφανίζεται το γαλλικό κουαρτέτο του Didier Labbe.
Δευτέρα 5/6
  • Εγκαινιάζεται (8.30 μ.μ.) στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), η έκθεση «Αναφορά στον Κουλέρμο. Εκδοχές της νεωτερικότητας στην ελληνική αρχιτεκτονική, 1955 - 1971».
  • Τελευταίες μέρες (θα διαρκέσει έως τις 10/6) της έκθεσης γλυπτικής του Θόδωρου Καβάση στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη).
Τρίτη 6/6
  • Στο Ηρώδειο, το Θέατρο «Εποχή» παρουσιάζει την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.
  • Ο Γιώργος Νταλάρας, η Dulce Pontes, ο Στέφανος Κορκολής και ο Μιχάλης Τζουγανάκης δίνουν συναυλία στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα.
  • «Η μορφή της Αρχής - Καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και η αρχαία Ανατολική Μεσόγειος», είναι ο τίτλος της έκθεσης, που φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4).
Τετάρτη 7/6
  • Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, παρουσιάζει στο Ηρώδειο έργα Μπαχ, Πουλένκ, Σισιλιάνου και Κουρουπού. Σολίστ θα είναι οι πιανίστες Γιώργος Λαζαρίδης και H. Sermet, η σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου και ο βαρύτονος Τάσος Αποστόλου.
  • Ορχήστρα των Χρωμάτων
    Ορχήστρα των Χρωμάτων
    Η μουσική του Φρανκ Ζάππα θ' ακουστεί ζωντανά για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Την κομίζουν οι γιοι του διάσημου δημιουργού Dweezil και Ahmet Zappa, με τη μουσική συντροφιά τους, οι οποίοι εμφανίζονται στο Ελληνικό (ολυμπιακές εγκαταστάσεις - γήπεδο Σόφτμπολ).
  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο χώρο «Πειραιώς 260», η Σουζάνα Γιορκ παρουσιάζει το μονόλογο «Αγάπες γυναικών στον Σαίξπηρ».
  • Η Παιδική Χορωδία του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου παρουσιάζει στο θέατρο της Ρεματιάς τη μουσικοχορευτική παράσταση «Η χρυσόμυγα και το κίτρινο σύννεφο», που βασίζεται στο ανέκδοτο παραμύθι της Λήδας Παναγιωτοπούλου.
Πέμπτη 8/6
  • Ο Σωκράτης Μάλαμας ξεκινάει τις καλοκαιρινές του συναυλίες από το Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, στις 9 μ.μ. Μαζί του στο τραγούδι η Μαρία Λούκα.
  • Τραγούδια από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κορσική, αλλά και τραγούδια των Nino Rota και N. Piovani ερμηνεύει το συγκρότημα «Carousel», στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).
Παρασκευή 9/6
  • Η Σχολή της Οπερας του Πεκίνου θα δώσει δυο παραστάσεις, σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο. Μαθητές και δάσκαλοι της φημισμένης όπερας θα προσφέρουν δύο αξέχαστες βραδιές.
  • Εως τις 15/6 διαρκεί η έκθεση ζωγραφικής της Τάνιας Δημητρακοπούλου στην αίθουσα τέχνης «Σκουφά» (Σκουφά 4).
Σάββατο 10/6
  • Στο Θέατρο Κοτοπούλη - Ρεξ, το «Teatro Kismet» παρουσιάζει σήμερα και αύριο τη «Βασίλισσα του χιονιού» της Τερέζας Λουντοβίκο. Τη διασκευή - σκηνοθεσία της παράστασης, που βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Αντερσεν, υπογράφει η Τερέζα Λουντοβίκο.

Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας

Εργο του Θ. Καβάση
Εργο του Θ. Καβάση


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ