Επανήλθε χτες στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης
Με θέμα την οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το δικαίωμα των κρατών - μελών να αυξάνουν κατά βούληση τα όρια του χρόνου εργασίας, συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης. Η συζήτηση θα ολοκληρωνόταν αργά το βράδυ. Μια οδηγία που προέβλεπε την κατάργηση του ανώτατου ορίου εργασίας των 48 ωρών, επεκτείνοντάς το μέχρι και τις 65 και έβαζε ζήτημα διαχωρισμού του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», έτσι ώστε ο εργοδότης να έχει στη διάθεσή του τον εργαζόμενο, επί 24ώρου βάσεως, αλλά να τον πληρώνει μόνο όταν υπάρχει «καθαρή» παραγωγή. Στην περίπτωση των γιατρών (π.χ. στην εφημερία), αν δεν παρουσιαστεί περιστατικό δε θα θεωρείται εργάσιμος χρόνος, παρά το γεγονός ότι ο εργαζόμενος υποχρεούται παρουσίας και επομένως εργάζεται...
Το θέμα τέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και «τροποποιήθηκε», υπό το φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Το γεγονός, ωστόσο, ότι το θέμα επανέρχεται προς συζήτηση και αναζητείται «πολιτική συμφωνία», δείχνει ότι η ΕΕ αναζητά τρόπους να το περάσει πάση θυσία.
Εναρμονισμένος με αυτήν την τακτική, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, δήλωσε μεν ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε το κοινωνικό μοντέλο, προδιέγραψε όμως τη συναίνεση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι τέτοια ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση του χρόνου εργασίας πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων»...
Από την προχτεσινή κοινή κινητοποίηση των εργαζομένων στις δομές Υγείας και Πρόνοιας, των υγειονομικών και των ΑμΕΑ |
Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους εργαζόμενος στους χώρους της Ψυχικής Υγείας, οι οποίοι μάλιστα μένουν απλήρωτοι για αρκετό διάστημα. Ο Θ. Γιαννόπουλος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εναρμονίζεται με τη νομοθεσία της ΕΕ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση που αποτελεί «μια επιστημονική διάσταση σύγχρονη».
Σχολιάζοντας την αναφορά του υφυπουργού στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Π. Κοσιώνης τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του: «Κάθε φορά που έρχεται ένα τέτοιο θέμα που είναι ευαίσθητο επικαλείσθε όλοι την ΕΕ. Δείτε όμως τι έχει γίνει με την αποασυλοποίηση, από τις ΗΠΑ μέχρι την ΕΕ, σε συγκεκριμένα προγράμματα που είχαν ημερομηνία λήξης και τελείωσαν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε τρωγλοδύτες».
Το θέμα που καίει σήμερα, είπε, είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα κέντρα αποασυλοποίησης και στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής που έχουν να πληρωθούν μήνες ολόκληρους και πρόσθεσε: «Εχουν διαπιστωθεί επιστημονικές απόψεις που λένε ότι θέλουν παρακολούθηση αυτά τα άτομα και όταν μιλάμε για προστατευόμενα εργαστήρια αυτά υπάρχουν για να δίνεται η δυνατότητα σε αυτά τα άτομα που πέρασαν από αυτά, να μπουν στην παραγωγική διαδικασία. Γιατί αποκατάσταση των ατόμων αυτών είναι ακριβώς να μην είναι παραγνωνισμένα, αλλά να μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία και να γίνονται ισότιμα με τις άλλες κοινωνικές ομάδες».
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Στο πόδι ξεσηκώνει σήμερα και την Αίγινα η «απελευθέρωση» της ασυδοσίας των εφοπλιστών. Η Επιτροπή Αγώνα για την Ακτοπλοΐα, που έχουν συγκροτήσει φορείς του νησιού, καλεί όλους τους κατοίκους σε συγκέντρωση στο λιμάνι (προβλήτα Αγίου Νικολάου) στις 6 το απόγευμα.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ: Τη μεθοδευόμενη από την κυβέρνηση απαξίωση και δυσλειτουργία του Ταμείου Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών, μετά την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ και της κυβερνητικής εκπροσώπου, από το Δεκέμβρη του 2005, αλλά και άλλων δυο εκπροσώπων που διορίζει η κυβέρνηση, καταγγέλλει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Απασχόλησης «δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σ' έναν υγιή Ασφαλιστικό Οργανισμό, που στέκει γερά στα πόδια του» και προειδοποιεί για αποφασιστική απάντηση.
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τρίωρη στάση εργασίας στα Δημοτολόγια του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Η στάση έγινε μετά από απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ: Σε εικοσιτετράωρες απεργίες στις 6, 9 και 14 Ιούνη και 48ωρη απεργία στις 21-22 Ιούνη προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, διεκδικώντας την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων μονίμων γιατρών του ΙΚΑ, ασφάλιση από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ των συμβασιούχων γιατρών, επιστημονικό βαθμολόγιο, επιδόματα.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ: 24ωρη απεργία στις 13 Ιούνη, 7ωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις 22 Ιούνη και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι το ίδιο το πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ είναι αυτό που υπονομεύει τις κινητοποιήσεις και τα συμφέροντα των εργαζομένων και ενθαρρύνει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Πρότειναν 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 15 Ιούνη με ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο, συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις και πορείες και νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου για εκτίμηση και κλιμάκωση κινητοποιήσεων.
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Πειραιά και δέχτηκε τις αγωγές 173 εργαζομένων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, οι οποίοι ζητούσαν να κριθούν άκυρες οι καταγγελίες των συμβάσεων και να τους καταβληθούν μισθοί υπερημερίας. Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο είχε κρίνει ότι οι καταγγελίες των συμβάσεων ήταν έγκυρες, με το σκεπτικό ότι είχε διακοπεί οριστικά η λειτουργία της επιχείρησης «Συνεταιριστικά Λιπάσματα ΑΕ».