Αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έγινε στη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή
Για νομιμοποίηση της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, από πλευράς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκανε λόγο χθες, κατά τη διάρκεια της χτεσινής προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά της στη σύγκρουση του ελληνικού και τουρκικού αεροσκάφους στο Αιγαίο.
«Είναι αυτονόητη η θλίψη για το χαμό του Κώστα Ηλιάκη και αυτονόητο ότι πρέπει να στηριχτεί υλικά και ηθικά η οικογένειά του. Αυτονόητο, όμως, είναι και το ερώτημα: Θα είναι ο τελευταίος;», είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας: «Απλώς, θα ήθελα να θέσω ένα από τα ζητήματα που έβαλε στο κέντρο της προσοχής αυτές τις ημέρες το ΚΚΕ. Βεβαίως είναι γνωστές, υπάρχουν οι ευθύνες της ηγεσίας της Τουρκίας διαχρονικά. Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και ας μην επεκταθούμε. Το ερώτημα που απευθύνουμε στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει διατελέσει επί πολλά χρόνια υπουργός των Εξωτερικών, είναι πώς εξηγείται το γεγονός για ένα πρόβλημα που υπάρχει πάρα πολλά χρόνια, ένα πρόβλημα για το οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλη ενημέρωση από όλες τις κυβερνήσεις - κι εμείς πιστεύουμε ότι έχει γίνει ενημέρωση - το ΝΑΤΟ λέει ότι είναι ένα διμερές πρόβλημα, η ΕΕ λέει ουσιαστικά τα ίδια, και τα ίδια λέει και ο στρατηγικός εταίρος σας, οι ΗΠΑ. Πώς εξηγείται; Αρα λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι να βάλει μυαλό η Τουρκία. Πώς θα βάλει μυαλό η Τουρκία, αφού, είτε έχουν νομιμοποιήσει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που κάνει, είτε ορισμένοι λένε "κόψτε το λαιμό σας, εμείς έχουμε γενικότερα στρατηγικά συμφέροντα και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με αυτά ή κατά περίπτωση θα ασχολούμαστε";».
Εκκληση προς την Τουρκία για αλλαγή συμπεριφοράς έκανε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ανέφερε ότι το τελευταίο συμβάν στο Αιγαίο οφείλει να προβληματίσει σοβαρά τη γείτονα Τουρκία. Να αναθεωρήσει τη στάση της και να εγκαταλείψει, οριστικά, συμπεριφορές που δε συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας, να αποδείξει έμπρακτα ότι προσαρμόζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, λέγοντας για τη σύγκρουση των αεροσκαφών ότι κυριάρχησε η τουρκική άποψη στο διεθνή χώρο. Επίσης σημείωσε προς την κυβέρνηση ότι «χάσατε δύο ιστορικές ευκαιρίες. Το Δεκέμβριο του 2004 και τον Οκτώβριο του 2005 όπου υπήρχαν οι μεγάλες αποφάσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».
Το ρόλο του «κακού» αναλαμβάνει να παίξει ο Κ. Μητσοτάκης, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να εμφανιστεί με τη μάσκα του «καλού», ιδιαίτερα χρήσιμη ενόψει των δημοτικών εκλογών.
Με τις δηλώσεις του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ «χάλασε» την ειδυλλιακή εικόνα και την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, εκφράζοντας τις επιδιώξεις του σκληρού πυρήνα της πλουτοκρατίας, που ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να μη χαλαρώνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτώβρη. Τις ίδιες επιδιώξεις, άλλωστε, εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, που ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει ανεξάρτητα από τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, ενώ και χτες ο «άγριος» πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γ. Μυλωνάς, επανέφερε την ατζέντα της «φρίκης»: ελεύθερες απολύσεις, μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, κοκ. Είναι ευνόητο ότι στο δρόμο αυτό κινείται με ταχείς ρυθμούς και η κυβέρνηση και απλά είναι θέμα χρόνου να υλοποιήσει και τα παραπάνω «αιτήματα» των μεγαλοβιομηχάνων.
Ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας προχτές το βράδυ στο «εκλεκτό» ακροατήριο των πτυχιούχων του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, όπου έχει ιδρυθεί έδρα προς τιμήν του, προχώρησε σε διαπιστώσεις που «ενόχλησαν» την κυβέρνηση, γεγονός που εκφράστηκε για πρώτη φορά με τη δημόσια διαφωνία από υπουργούς. Διαπίστωσε ότι «η οικονομία δεν πάει καλά και δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι όταν μεγαλώνει το δημόσιο έλλειμμα» και επέμεινε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας εξακολουθεί να είναι η οικονομία, προτείνοντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζει και η ΕΕ. «Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές θα πρέπει να γίνουν και πράξεις», σημείωσε δηκτικά. Τάχθηκε κατά της δωρεάν Παιδείας και ζήτησε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όχι μόνο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Πρώτος απάντησε ο Γ. Αλογοσκούφης, επιχειρώντας να δικαιώσει την «ήπια προσαρμογή» την οποία αντιπαρέβαλε με τα «σκληρά μέτρα» του Κ. Μητσοτάκη. «Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει διαφορετικές απόψεις. Δεν πιστεύει στην ήπια προσαρμογή, πιστεύει στα σκληρά μέτρα», είπε ο υπουργός Οικονομίας. Τη σκυτάλη πήρε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου δηλώνοντας ότι «η Παιδεία είναι δωρεάν και θα παραμείνει δωρεάν».
Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα τον πολιτισμό και με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, διοργανώνουν οι Εδαφικές ΟΒ της ΚΝΕ Μενιδίου σήμερα, Σάββατο 27 Μάη, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Κόκκινου Μύλου.
Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο στις 5.30μ.μ. την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Δημήτρη Δήμου, αντιστράτηγο ε.α., επίτιμο αρχηγό στρατιάς Α/ΓΕΕΦ, για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με αφορμή το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.
-- Η ΚΟΒ Ταξί της Αχτίδας Μεταφορών της ΚΟΑ του ΚΚΕ οργανώνει συνεστίαση στην ταβέρνα «ΑΡΤΑ» (θέατρο ΠΕΡΟΚΕ), αύριο Κυριακή, 28 Μάη, στις 12 το μεσημέρι.
-- Τη Δευτέρα 29 Μάη:
-- Την Τρίτη, 30 Μάη:
Η επιβεβαίωση των πληροφοριών του «Ρ», για τη συνάντηση εργασίας ΝΑΤΟικών επιτελών στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε χτες στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» και είχε αντικείμενο θέματα «ασφάλειας» των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δείχνει το βάθος της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Μια εμπλοκή που δεν αρκείται μόνο στη διάθεση τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην προσφορά του ελληνικού εδάφους ως ορμητήριου για τις πολεμικές επιχειρήσεις του ιμπεριαλισμού, αλλά συμβάλλει και στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών με την ανάληψη ανάλογων διοργανώσεων που εμπλουτίζουν τις «δεξαμενές σκέψεις» των ιμπεριαλιστικών επιτελείων.
Από και πέρα, το ελληνικό ΓΕΕΘΑ που ήταν ο διοργανωτής της συνάντησης, φοβήθηκε να μη χαλάσει η βιτρίνα και γι' αυτό προσπάθησε να κρατήσει αυτή τη συνάντηση στην αφάνεια. Ωστόσο, τις συνέπειες αυτών των πολιτικών τις βιώνουν οι λαοί και αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν.
Με την ανώτατη διάκριση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την παράδοση του Χρυσού Μεταλλίου, τιμήθηκε, παρουσία του, ο Μίκης Θεοδωράκης, στο Βόλο. Επίσης σε εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, αναγορεύτηκε και επίτιμος διδάκτορας οκτώ τμημάτων του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, έγινε και μεγάλη συναυλία, με τραγούδια του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τις φωνές των Δ. Μπάση και Μαριλένας Λευκιμμιάτη.
Στην ομιλία του ο Μ. Θεοδωράκης εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του για την τιμή που του έγινε. Προσπάθησε να σκιαγραφήσει τη σημερινή εικόνα της χώρας, προβάλλοντας τις ουσιαστικές ελλείψεις και παραμορφώσεις που η διόρθωσή τους αποτελεί χρέος συλλογικό και καθήκον πατριωτικό. Οπως σημείωσε, «σήμερα φυσούν νέοι ιστορικοί άνεμοι, που όλο και θα αυξάνουν τη δύναμή τους, με αποτέλεσμα να παρασύρουν στο πέρασμά τους ακόμα και ολόκληρους λαούς» και αναρωτήθηκε «πώς μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο θα αντισταθεί η χώρα μας; Σαν ένα δέντρο χωρίς ρίζες ή σαν ένας βράχος;». Υπεραμύνθηκε της εθνικής ενότητας στη βάση των συμφερόντων του λαού, η οποία είναι «το μοναδικό μας όπλο για να απαλλαγούμε από την ξένη εξάρτηση» και τόνισε ότι «για να καταστήσουμε την Ελλάδα και τον Λαό μας αληθινό βράχο, είναι ανάγκη η Πολιτεία να μεριμνήσει για τη ραγδαία άνοδο του μορφωτικού και πολιτιστικού μας επιπέδου».
Ολοκλήρωσε την ομιλία του με την προτροπή: «Ενα σας λέω μόνο: Φυλαχτείτε! Αντισταθείτε! Φυλαχτείτε και Αντισταθείτε όσο υπάρχει ακόμα καιρός, γιατί σε λίγο θα είναι αργά».
Τη δική τους σφραγίδα έβαλαν χτες οι Αμερικάνοι στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπέρ των τουρκικών διεκδικήσεων. Είκοσι μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Ιντερπράις», που έπλεε 30 ν.μ. βόρεια της Κρήτης, μπήκαν χτες μεταξύ 7 και 8 μ.μ. χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης στο ελληνικό FIR. Ακολούθησε αναγνώριση από ελληνικά μαχητικά και τα αμερικάνικα μαχητικά επέστρεψαν στο αεροπλανοφόρο.