ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ιδιωτικοποίηση ΑΕΙ και διασύνδεση με επιχειρήσεις

ICON

Την απόλυτη σύμπνοια Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν, με κεντρική επιλογή την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παραδέχτηκε ανοιχτά χτες ο πρωθυπουργός, λέγοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «συμφωνείτε με την πολιτική μας και, επειδή φοβάστε ότι αυτό δε σας βολεύει για μικροκομματικούς λόγους, επειδή αυτά που βαθύτερα πιστεύετε δεν τα κάνατε 20 τόσα χρόνια ως κυβέρνηση, καταφεύγετε στο χρεοκοπημένο πια κόλπο της οξύτητας, της ανέξοδης έντασης, της ισοπεδωτικής απαξίωσης».

Ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και της διασύνδεσής της με τις επιχειρήσεις είναι η βασική κυβερνητική πρόταση. Μάλιστα, κατηγόρησε το ΚΚΕ για «προκατάληψη δαιμονοποίησης των επιχειρήσεων», λέγοντας ότι «εμείς δεν τις θεοποιούμε, αλλά ξέρουμε ότι είναι μια πραγματικότητα. Αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος και πάντως απ' αυτή την πραγματικότητα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να αντλήσουμε τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τους νέους μας, για την εθνική οικονομία, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου». Συνεχίζοντας στην ίδια λογική, ο Κ. Καραμανλής έθεσε το ερώτημα «σε ποια χώρα τα μη κρατικά πανεπιστήμια εκτόπισαν τα δημόσια» και «γιατί να αναγνωρίζονται πτυχία ιδιωτικών πανεπιστημίων που λειτουργούν στο εξωτερικό και να μη γίνεται αυτό, αν τα ίδια πανεπιστήμια λειτουργούν εδώ και προσφέρουν στη χώρα μας». Παράλληλα, υποστήριξε ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «θα υπάρχουν ακόμα περισσότερες θέσεις σπουδών και ακόμα περισσότεροι πόροι για τους φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων». Επικαλέστηκε επίσης την «αιμορραγία συναλλάγματος από τους νέους μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό», σημειώνοντας πως χρηματοδοτούμε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό και όχι εδώ, στον τόπο μας». Ο Κ. Καραμανλής τόνισε επίσης πως «η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δε σημαίνει περιορισμό των κρατικών πανεπιστημίων, δε σημαίνει υποβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων. Αντίθετα, εκείνο που επιδιώκεται είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης. Εκείνο που επιδιώκεται, τόσο με το νόμο-πλαίσιο που προετοιμάζουμε, όσο και με τη δημιουργία μη κρατικών ΑΕΙ, είναι η ενίσχυση της άμιλλας, η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, είναι ο καλύτερος δυνατός εξοπλισμός των πτυχιούχων με εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν στο δρόμο που διαλέγουν, είναι η δημιουργία περισσότερων εκπαιδευτικών επιλογών για τους νέους μας».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα είναι έτοιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας πως «χρειάζονται στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται να αποκτήσουν τα ΑΕΙ πραγματική αυτονομία, ευέλικτη διοικητική αυτοτέλεια, αποτελεσματική οικονομική διαχείριση, αλλά και δυνατότητες προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Χρειάζεται να υιοθετούν προγράμματα στρατηγικού σχεδιασμού και διαδικασίες μέσα από τις οποίες, αφενός, να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται υπαρκτές αδυναμίες και, αφετέρου, να προάγεται η άμιλλα, ο ανταγωνισμός, η ποιότητα, η προσφορά. Χρειάζεται να συνδέσουν τη λειτουργία τους με το μέλλον των αποφοίτων τους, να ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία, αναπτύσσοντας συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια του εξωτερικού και με επιχειρήσεις, να δώσουν έμφαση στην κινητικότητα των φοιτητών και των καθηγητών στον ευρωπαϊκό χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε τέλος, ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα για την Ελλάδα του μέλλοντος δεν μπορεί να είναι στατικό και ξεπερασμένο από τη διαρκή παραγωγή καινούριων γνωστικών δεδομένων. Δεν μπορεί να είναι εσωστρεφές, απομονωμένο από όσα συμβαίνουν στο διεθνή χώρο. Δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στην κοινή διαπίστωση, ότι παράγει άνεργους πτυχιούχους. Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να παρέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση σε όλους τους νέους, να διασφαλίζει διαρκή προσαρμογή στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον γνώσεων και τεχνολογιών. Να έχει δυναμική, να έχει κύρος, να έχει όραμα. Να λειτουργεί ως ατμομηχανή για την ανάπτυξη, να λειτουργεί ως μοχλός για την πιο δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Επίθεση στο ΚΚΕ με «σημαία» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ICON

Με κατηγορίες κατά του ΚΚΕ, επειδή δε θεωρεί ... «αριστερή θέση» την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, έφθασε στο σημείο να διαστρεβλώσει αναφορά της Αλ. Παπαρήγα, που προηγήθηκε, λέγοντας πως «για την αντίρρηση του Κομμουνιστικού Κόμματος για τα e-mail, δηλαδή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ελληνιστί, είναι σαν να λέτε στον Λένιν ότι δε θα έπρεπε να προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό της Σοβιετικής Ενωσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στην κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιτιθέμενος και γι' αυτό το θέμα στο ΚΚΕ. «Ερωτώ το Κομμουνιστικό Κόμμα», είπε, «είναι αριστερό, είναι προοδευτικό, να μην μπορεί το κράτος να ρυθμίζει λειτουργίες αυτών των φορέων, να αξιολογεί, να πιστοποιεί, να ελέγχει; Θεωρείτε αριστερό το ότι την πιστοποίηση για τα ιδρύματα αυτά τη δίνει κάποιο ίδρυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, αύριο στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία που θα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή ένα ίδρυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ελληνικό κράτος να είναι απόν; Αυτή είναι μια άποψη άκρως συντηρητική, είναι μια άποψη που βολεύει τους χειρότερους κερδοσκόπους από την ιδιωτική πλευρά και τους χειρότερους γραφειοκράτες από την άλλη». Επίσης, κατηγόρησε το ΚΚΕ για «δογματική αντίληψη ότι αριστερό είναι μόνον ό,τι ελέγχεται από την κρατική γραφειοκρατία και ό,τι προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών είναι ανάθεμα».

Ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να στηρίξει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιστράτευσε και το επιχείρημα της άναρχης λειτουργίας τους και, άρα, της ...ανάγκης νομιμοποίησής τους. Οπως είπε, «ιδιωτικά τριτοβάθμια ιδρύματα λειτουργούν, δίνουν πτυχία, συνεργάζονται με ιδρύματα στο εξωτερικό και όλα αυτά τα κάνουν χωρίς την παραμικρή ακαδημαϊκή εποπτεία από το ελληνικό κράτος». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «υπάρχουν πια εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που έχουν περάσει από τα ιδρύματα αυτά» και αναρωτήθηκε «αν είναι αυτά, παιδιά ενός κατώτερου Θεού» ή «μήπως τα παιδιά αυτά είναι όλοι γόνοι καπιταλιστών, ή τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι από μεσαίες οικογένειες και φτωχότερα στρώματα». Μάλιστα, εμφανίστηκε και ο ίδιος ως επίδοξος ...ιδρυτής ιδιωτικού πανεπιστημίου, αναφέροντας πως «σήμερα προσπαθώ να οργανώσω ένα θερινό πανεπιστήμιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Ελλάδα»!

Θεωρώντας ως ...μη ταξικές τις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «κοινωνικό έλεγχο» των πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, αλλά και για τοπικού χαρακτήρα διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών. Οπως σημείωσε, «εμπιστευόμαστε την τοπική κοινωνία, εμπιστευόμαστε τον γονιό, εμπιστευόμαστε τον τοπικό δάσκαλο και καθηγητή, εμπιστευόμαστε τις τοπικές αρχές να μπορούν να έχουν μεγάλες ελευθερίες στη διαμόρφωση του προγράμματος». Πάντως, παρά την εμμονή του στη νεοφιλελεύθερη θέση περί ιδιωτικών πανεπιστημίων, στη δευτερολογία του, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε για το ΚΚΕ ότι «θα έπρεπε να μας ενώνει η άρνησή μας μιας δεξιάς πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας»...

Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μονοκομματικό διάλογο» για την Παιδεία και προσπάθεια κομματικοποίησης του εκπαιδευτικού μηχανισμού.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Υπέρ του... «ελεύθερου» πανεπιστημίου

Στη στήριξη της αόριστης έννοιας ενός «ελεύθερου» πανεπιστημίου εστίασε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «την ιδέα του ελεύθερου δημόσιου, αυτοτελούς πανεπιστημίου πρέπει να υπερασπιστούμε». Πρότεινε να «προχωρήσουμε στην αποδέσμευση του λυκείου και στη στήριξη του γνωστικού αντικειμένου του λυκείου και την ίδια στιγμή ας προχωρήσουμε στο να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, είτε με ένα προπαρασκευαστικό έτος, είτε με διεργασίες που μπορούν να γίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο, στηρίζοντας όμως με υποδομές και με χρήματα και κονδύλια τη λειτουργία του ελληνικού πανεπιστημίου».

Οσον αφορά τις κατευθύνσεις της Μπολόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι υφίσταται πρόβλημα επειδή η διαδικασία αυτή «είναι ένας εξωκοινοτικός διακυβερνητικός συντονισμός». Για το λόγο αυτό προτείνει «να υποβιβαστούν τα πανεπιστήμια σε μηχανισμό κατάρτισης και σε παραγωγή μαζικά απασχολήσιμων, με μηδενικά βέβαια τις περισσότερες φορές αποτελέσματα, όπου έχει εφαρμοστεί αυτό το θέμα, και να παραχωρηθούν ως ένα πεδίο δράσης των ιδιωτικών εταιριών». Οπως είπε το δίλημμα σήμερα είναι «αν το πανεπιστήμιο θα είναι αυτοτελές, ανεξάρτητο, χώρος ιδεών, χώρος αξιών ή αν θα προσδεθεί στις ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Επίσης ο Αλ. Αλαβάνος απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δε θα έπρεπε να είναι στην ίδια όχθη με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά θα έπρεπε να πάρει τη βάρκα και να πάει στην απέναντι όχθη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ