ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ενημερώστε τη Βουλή για τις απαγωγές

Διέρρευσε το περιεχόμενο του εισαγγελικού πορίσματος

Την ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τις απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Ελπ. Παντελάκη.

Συγκεκριμένα με επιστολή τους προς την Ζ. Μακρή, πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τονίζουν:

«Μετά και τις αποκαλύψεις που έγιναν τελευταία στον Τύπο, η υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών μεταναστών, η εμπλοκή της αστυνομίας, της ΕΥΠ, καθώς και ξένων υπηρεσιών απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη της χώρας μας.

Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι τέτοιες επικίνδυνες πρακτικές δημιουργούνται στο έδαφος των διαφόρων συμφωνιών που έχει υπογράψει κατά καιρούς η χώρα μας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ και οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και την εθνική κυριαρχία, ζητάμε να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή σε ειδική συνεδρίαση στην οποία να παραστούν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης προκειμένου να ενημερωθεί η Επιτροπή και να συζητηθούν τα θέματα αυτά».

Τι αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα

Το εισαγγελικό πόρισμα που χτες διέρρευσε στα ΜΜΕ επιβεβαιώνει ότι οι απαγωγές Πακιστανών έγιναν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες ( 22.30-23.00) της Παρασκευής 15/7/2005 διάφορα πρόσωπα, οργανωμένα σε αντίστοιχες ομάδες, εισήλθαν σε οικίες Πακιστανών υπηκόων, ευρισκομένων στην Αθήνα, στα Ιωάννινα και πιθανώς στα Οινόφυτα Βοιωτίας, τις οποίες προηγουμένως προφανώς είχαν επισημάνει και εμφανιζόμενοι ως αστυνομικοί με επίδειξη ταυτοτήτων, προέβησαν σε συλλήψεις των ενοίκων και των επισκεπτών που έτυχε να ευρίσκονται εκεί».

Ακολούθως αφού αναφέρεται στη μεταφορά τους, λέει: «Το επόμενο πρωί ανακρίθηκαν επίμονα από διάφορα άτομα, τα οποία δεν ταυτίζονταν με τα άλλα άτομα που τους μετακινούσαν και τους επιτηρούσαν (;). Η συνεννόηση γινόταν στην απλή ελληνική γλώσσα που δε γνώριζαν επαρκώς οι Πακιστανοί, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε Πακιστανός διερμηνέας. Πάνω στο έπιπλο γραφείου δωματίου ανάκρισης δύο μικρές σημαίες μια ελληνική και μια της Ευρωπαϊκής Ενωσης με χαρτιά και σημειώσεις»...

Καταλήγοντας ο εισαγγελέας συμπεραίνει: «Πράγματι η Πακιστανική κοινότητα είναι διαιρεμένη σε δύο αντιτιθέμενες εχθρικές παρατάξεις. Ο διχασμός εκδηλώθηκε στην παρούσα υπόθεση (πιέσεις και για να καταθέσουν ψευδώς ότι ήταν θύματα απαγωγών 2.000-10.000 ευρώ και για να αλλάξουν τις καταθέσεις και να πουν ότι δεν απήχθησαν). Το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας μάλλον κλίνει υπέρ της αντίθετης έκδοσης»!

Οι συλλήψεις μεταγωγές υπό τις περιστάσεις που τελέστηκαν «παραπέμπει μάλλον σε δράστες που αποτελούν στελέχη κρατικών αρχών και ενήργησαν με την ιδιότητά τους αυτή. Οι εξηγήσεις που έδωσαν οι εγκαλούμενοι δεν είναι αρκούντως πειστικές και συμβατές με την κοινή πείρα, ούτε ευρίσκουν ικανοποιητικό έρεισμα στο αποδεικτικό υλικό»...

«Λαμβανομένου όμως υπόψιν ότι η εκδοχή περί συμμετοχής της ΕΥΠ και στελεχών της στην επιχείρηση απαγωγής Πακιστανών υπηκόων ουδόλως έχει αποδυναμωθεί και χρήζει περαιτέρω διερευνήσεως στα πλαίσια διεξαχθησομένης κυρίας ανακρίσεως, σε συνδυασμό με το ότι αμφότερα τα πρόσωπα αυτά κατέχουν επιτελικές θέσεις στην υπηρεσία αυτή, ούτοι μόνον ως διοργανωτές και συντονιστές της όλης επιχείρησης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλογικές σκέψεις και σενάρια

Με προσοχή και «εκ του σύνεγγυς» παρακολουθεί η κυβέρνηση την «κρίση εσωστρέφειας» στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, η οποία ταυτόχρονα τροφοδοτεί και σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού.

Η κυρίαρχη ερμηνεία που δίνει η Ρηγίλλης για τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προεξοφλούν την ήττα στις επόμενες εκλογές και στη βάση αυτή εξηγούν και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του.

Ενδεικτική είναι η άποψη που εξέφρασε χτες ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Ν. Ελευθερόγλου: «Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι και οι επόμενες εκλογές είναι χαμένες και όλοι παίρνουν θέση για το ποιος μπορεί να διαδεχτεί τον κ. Παπανδρέου», δήλωσε χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Συνεχίζοντας εκτίμησε ότι «και οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου δεν είναι τυπικές δηλώσεις, μιλάει για κυβερνήσεις συνεργασίας. Και οι δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη που καταγγέλλει εμμέσως αλλά και σαφέστατα τον κ. Βενιζέλο ότι προσπαθεί να προβάλει τον εαυτό του περισσότερο, κάτι που το ομολογεί ο κ. Βενιζέλος σε δήλωσή του στη συνέχεια».

Η εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τα τελευταία γκάλοπ που δείχνουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μεγαλώνει υπέρ της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στελέχη της κυβέρνησης στον «πειρασμό» να σκέφτονται και να προτείνουν σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού. Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, η χρονική περίοδος είναι ιδανική για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς η κυβέρνηση διατηρεί την υπεροχή της έναντι του ΠΑΣΟΚ και η ανοχή των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει ακόμα εκμηδενιστεί. Αναγνωρίζουν βέβαια σε αυτό τη... συμβολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις που πήρε για την «ανασφάλιστη εργασία» των νέων («Λαύριο»), το σουηδικό μοντέλο (ελεύθερες απολύσεις) και το Ασφαλιστικό («παράταση του εργάσιμου βίου»), κ.ο.κ. Οι θέσεις αυτές, όπως εκτιμούν, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εμφανίζεται με πιο φιλολαϊκό προφίλ, αξιοποιώντας βέβαια τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα ψίχουλα των αυξήσεων που «θα» δώσει στο ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ, αλλά και την (ν)τροπολογία για τους ανέργους της Νάουσας (σ.σ. για όσους δεν ξέρουν).

Από την άλλη όμως δε φαίνεται πιθανό ο Κ. Καραμανλής να αποδεχτεί τις εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (είτε μαζί με τις δημοτικές τον Οκτώβρη, είτε την άνοιξη του 2007), ακριβώς γιατί συνυπολογίζει τη σταθερότητα του δικομματισμού που μπορεί να «κινδυνεύσει» από μια νέα εκλογική ήττα του Γ. Παπανδρέου και την κατάσταση που θα προκληθεί τότε στο ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Καραμανλής θέλει να στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου, που αποτελεί και τον «καλύτερο σύμμαχό» του στα δύο και πλέον χρόνια της γαλάζιας κυβερνητικής θητείας του. Πάντως, η νέα σοδειά των γκάλοπ, τον επόμενο μήνα, μπορεί να κρίνει πολλά στις τελικές αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου...

Προς το παρόν η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ασχολείται με το κλείσιμο των «εκκρεμοτήτων» σε σχέση με τις υποψηφιότητες για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι οριστικές αποφάσεις για τις νομαρχίες και τους μεγάλους δήμους θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα. Αμέσως μετά αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων.

ΠΑΣΟΚ
Εμμεσες βολές κατά Γ. Παπανδρέου

Με έμμεσες βολές κατά του Γ. Παπανδρέου συντηρήθηκε χτες η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του - στην οποία, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Θ. Πάγκαλος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Γ. Φλωρίδης, με τους οποίους το προηγούμενο διάστημα... αντάλλαξε εσωκομματικά πυρά, αλλά όχι ο Γ. Παπανδρέου - ο Ευαγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν αντιπαλότητες, αλλά χρειάζεται «μια ενιαία φωνή με αρχή, μέση και τέλος». Ουσιαστικά το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για τον Γ. Παπανδρέου, αφού αυτός θεωρείται ο υπεύθυνος για να έχει η φωνή του ΠΑΣΟΚ «αρχή, μέση και τέλος».

Παρόμοιες αιχμές άφησε και ο Γ. Παπαντωνίου λέγοντας ότι στο «κόμμα υπάρχει εσωστρέφεια επειδή δεν έχουμε προτάσεις». Βέβαια, η συγκεκριμένη τοποθέτηση, αντικρούει στον καταιγισμό τον αντιλαϊκών προτάσεων που καθημερινά παρουσιάζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πρώτο τον Γ. Παπανδρέου για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε «ανασχηματισμό» στο όργανο των συντονιστών, για να καλύψει τη θέση του «απολυμένου» Γ. Φλωρίδη, για τη θέση του οποίου σύμφωνα πάντα με πληροφορίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ο Χρ. Πρωτόπαππας και ο Κ. Σπηλιώπουλος.

Αλλοθι ο «ευαίσθητος» περίγυρος!

Στο γνωστό ρόλο που παίζουν σε βάρος των λαών οι διάφοροι «διεθνείς οργανισμοί» αναφέρθηκε χτες στη Βουλή ο Ν. Γκατζής με αφορμή τη συζήτηση σε κοινοβουλευτική επιτροπή της τροποποίησης του χάρτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Η θέση αυτή προκάλεσε την ενόχληση του εκπροσώπου του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκη, ο οποίος είπε ότι καλώς η χώρα μας συμμετέχει σε τέτοιους Οργανισμούς, αφού ο περίγυρός μας είναι «ευαίσθητος» λόγω και της ιστορίας με τους αγωγούς πετρελαίου και τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Η απάντηση του Ν. Γκατζή ήταν άμεση: «Μέχρι σήμερα οι οργανισμοί αυτοί, εξυπηρετούν τους λαούς, την οικονομική τους ανάπτυξη ή είναι φορείς εκμετάλλευσης λαών και χωρών; Το θέμα λοιπόν είναι ποιος είναι με ποιον. Εμείς θεωρούμε ότι οι οργανισμοί αυτοί είναι οργανισμοί διείσδυσης του μεγάλου κεφαλαίου, για την παραπέρα εκμετάλλευση λαών και χωρών μέχρι και το στρατιωτικό έλεγχο γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών περιοχών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ