ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάη 2006
Σελ. /32
Κρίσιμο: Για ποιον ... τραγουδάς;

Στη Ζώνη, ήταν καλύτερα...
Στη Ζώνη, ήταν καλύτερα...
Κάπου, μέσα στο χάος της Ινδίας (μιλάμε για δισ. πληθυσμό), σε τοπικό επίπεδο, εξασφαλίστηκε πλειοψηφία των ψηφοδελτίων που στήριξαν οι κομμουνιστές. Και έγινε η είδηση θέμα - άρθρο στη ναυαρχίδα του οικονομικού Τύπου των καπιταλιστών. Ασφαλώς και δεν επίκειται επέλαση των κομμουνιστών σε θερινά παλάτια. Αλλά εσύ μέτρα το πώς σε μετράνε κάθε στιγμή, σε κάθε γωνιά...

Δουλεύουνε με σχέδιο. Παρότι το σύστημά τους είναι άναρχο, δουλεύουν με σχέδιο ως προς την αντιμετώπιση του βασικού τους αντίπαλου. Η ακτοπλοΐα είναι ένα παράδειγμα. Λίγοι θυμούνται πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με τις «απελευθερώσεις». Ομως, στη σημερινή πραγματικότητα, όπου αυτός που εμφανίζεται να «κινητοποιείται» δεν είναι τα λαϊκά στρώματα, αλλά οι ίδιοι οι εφοπλιστές, δε φτάσαμε ξάφνου. Σήμερα διεκδικούν να εφαρμοστεί αυτό που ήδη χτες οι κυβερνήσεις τους έχουν νομοθετήσει. Κι αυτές οι κυβερνήσεις έχουν εκλεγεί με μαζική λαϊκή ψήφο. Δεν είναι ντροπή; Είναι! Και κάποια στιγμή, στη Σάμο, στη Λέσβο, στη Λήμνο, σε κάθε νησί, πρέπει να κοιταχτούμε στα μάτια και να αναλάβει καθένας την ευθύνη του ως προς το ποιους ψήφισε για να υποστεί όσα παθαίνει σήμερα. Εδώ δεν μπορούμε πια να χαϊδευόμαστε στην πλάτη.

Αυτοί δουλεύουν σχεδιασμένα. Κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Τα πολιτιστικά σκουπίδια δεν είναι ένα τυχαίο τσουνάμι. Σχεδιασμένη είναι αυτή η επίθεση. Αλλά, να 'μαστε καθαροί: Βρίσκουν και κάνουν. Μπορείς να χάψεις ότι η αστυνομία ξαμολήθηκε χτες το βράδυ στο κέντρο της πόλης για να την ευπρεπίσει; Βγήκαν να μαζέψουν, όπως στους «Ολυμπιακούς», αυτό που το ίδιο το σύστημά τους έχει παράγει: Τα κοινωνικά σκουπίδια! Ομως, αυτοί είναι Ανθρωποι! Με κεφαλαίο το Α, όπως με κεφαλαίο ξεκινά το όνομα του παιδιού σου, το δικό σου! Εσένα βγήκαν να μαζέψουν χτες το βράδυ. Γιατί τους χαλάς τη βιτρίνα.

Δουλεύουν με σχέδιο, αλλά δεν τους βγαίνει. Γιατί το κρίσιμο στοιχείο είναι οι ίδιες οι αντιφάσεις του συστήματός τους. Και το ακόμα κρισιμότερο η ανεπίστρεπτη γνώση ότι μία τάξη που ήδη έχει επιχειρήσει την έφοδό της στον ουρανό, θα το ξανακάνει. Οπου βρει τον αδύνατο κρίκο.

Κατά τ' άλλα: Σωστή η πρόταση για κοινή κυβέρνηση. Μαζί νομοθετούν, μαζί πάνε τους εργάτες στο σφαγείο, ένα θεό υπηρετούν, γιατί να μην κυβερνάνε και μαζί;

Ασχετο: Υπάρχει καθαρή τέχνη; Δηλαδή, ανεβαίνει ο άλλος στο πάλκο και, απλά, τραγουδάει; Δηλαδή, αυτός που τραγουδάει επαναστατικά τραγούδια σ' ένα απ' τα μέγαρα των 70 ευρώ το κρασί, κι αυτός που τραγουδάει απλά λαϊκά στη Ζώνη κάνουν την ίδια δουλιά; Ακούω, ήδη, τα «δεν είναι σ' αντιπαράθεση αυτά τα δυο». Κι όμως, είναι. Ειδικά όταν ο ένας ενώνει εργάτες που ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα και τους θυμίζει ότι πρέπει να γίνουν τάξη για τον εαυτό τους και ο άλλος διασκεδάζει διανοούμενους που συστηματικά δουλεύουν για να μείνει υποταγμένη η τάξη. Ωραίο ήταν το γλέντι με το οποίο έκλεισαν οι εκδηλώσεις στη Ζώνη. Ολα τ' άλλα γλέντια ήταν στημένα από άλλη τάξη, ενάντια στους εργάτες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΛΛΑ...

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: «Κανονικά εκτελούνται σήμερα όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς οι εφοπλιστές ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους (...) Για τους πλοιοκτήτες το ζητούμενο παραμένει η πλήρης απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, που αν ισχύσει θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα του ακτοπλοϊκού μας συστήματος (...) Η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας ζητεί ριζική τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, με στόχους μεταξύ άλλων την κατάργηση του ορίου ηλικίας στην απόσυρση των πλοίων, την ελεύθερη διαμόρφωση των ναύλων της οικονομικής θέσης και των οχημάτων, λιγότερους ναυτικούς στα πλοία και μικρότερη περίοδο δρομολόγησης των πλοίων» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ...ΑΝΝΑΣ: «Σάββας Τσιτουρίδης: Επιδίωξη της ανάπτυξης με συνοχή, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με ασφάλεια για τους εργαζόμενους» (το θέμα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝΕ: «Υπέρ του σχηματισμού κυβερνήσεων από δύο κόμματα και κατά της αυτοδυναμίας τάχθηκε αιφνιδίως ο Θ. Πάγκαλος συνεπικουρούμενος από τον Νικήτα Κακλαμάνη» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΔΩ ΝΑ ΔΕΙΣ... «Ενας δημοσιογράφος του "Φόκους" έλαβε από το 1982 έως το 1998 653.000 μάρκα επειδή συνεργάστηκε με το ψευδώνυμο "Νταλί" και "Σιγαστήρας", παραδίδοντας 856 αναφορές για την προσωπική ζωή και τη δουλιά των συναδέλφων του» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΣΕ ΜΕΤΡΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ: «Μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στις τοπικές εκλογές, σε κίνδυνο οι μεταρρυθμίσεις στην Ινδία (...) Οι δύο νίκες των κομμουνιστών στις τοπικές εκλογές της Ινδίας την περασμένη εβδομάδα ίσως να έδωσαν την εντύπωση ότι η χώρα στρέφεται συνολικά προς τα αριστερά. Οχι δα. Οι τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ινδία παραμένουν ως έχουν (...) Οι σπατάλες στις επιδοτήσεις υπέρ των αγροτών παραμένουν (...) οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν (...) η εργατική νομοθεσία προκαλεί ανάσχεση στις επενδύσεις (...) Η πρόκληση είναι να συγκεντρωθούν όλα αυτά σε ένα εθνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων προς το συμφέρον της πλειοψηφίας των Ινδών, κίνηση όμως που θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη» (το άρθρο σε «Financial Times» / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ στη νέα γενιά

ΤΑ ΝΕΑ: Ρύθμιση δώρο σε μεγαλοοφειλέτες ΙΚΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προστασία με νόμο για πελάτες τραπεζών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΡΑΚΟΣ - ΚΟΚ για το καλό μας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ και προαγωγές σε 50.000 δημοσίους υπαλλήλους

ΕΘΝΟΣ: ΞΑΦΝΙΚΟ θρίλερ με Βουλγαράκη

Η ΑΥΓΗ: Σφιχταγκαλιασμένοι για απαγωγές και υποκλοπές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΓΙΑ 4 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2.596 θέσεις σε υπουργεία, δήμους

Η ΧΩΡΑ: 2.040 προσλήψεις σε Δημόσιο και Πυροσβεστική

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ μέχρι 15.000 ευρώ σε ανέργους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τρία σενάρια για τη Σοφοκλέους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το τέρας παράγει τέρας

«"Οποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά". Από το 1978 ο Μάνος Χατζιδάκις είχε μιλήσει στα περίφημα σχόλια του Τρίτου για το πρόσωπο του τέρατος, για όσα συνηθίσαμε να φοβόμαστε και να ανεχόμαστε (...) Το τέρας πολλαπλασιάζεται. Κυκλοφορεί δίπλα μας όχι απλώς ανενόχλητο αλλά δικαιωμένο. Αναστατώνει όλο και λιγότερους, που μοιάζουν γραφικοί στα μάτια των περισσοτέρων. Παρωχημένοι, προβληματικοί, κι όλα αυτά γιατί διαφωνούν. Κοιτάξτε γύρω. Δεχόμαστε όλο και με μεγαλύτερη ευκολία τους τελευταίους μήνες, αυτήν την αναστάτωση που γίνεται για τη Γιουροβίζιον, κυρίως όμως τη δικαίωση της Αννας Βίσση και του Νίκου Καρβέλα, οι οποίοι νομιμοποιούν, μέσω όλων των καναλιών πια, το δικό τους μοντέλο. Κανείς άλλος, εκτός από την "απόλυτη θεά" - άλλη μια επικοινωνιακή βλακεία - δεν έχει πρόσβαση στην τηλεόραση. Λες και δεν υπάρχει άλλος τραγουδιστής, καμία νέα φωνή, καμία ελπίδα να ξεφύγουμε από την αποθέωση του τίποτα. Από όλη αυτή την ανέξοδη ανακίνηση μιας καριέρας της τραγουδίστριας και του πρώην συζύγου της, δημιουργού σουξέ σαν το "Σούζει τσούζει", "τα πρόστυχα τα μαύρα τα εσώρουχα" και του λυρικού άσματος "σκέπαστο αγάπη μου σκέπαστο / το αμαξάκι το ξεσκέπαστο". Πράγματι από το "Everything" δεν θα σωθούμε. Τελικά ήταν τόσο εύκολο να δεχθούμε το τέρας... Κι όταν κάτι όμορφο μας χτυπάει την πόρτα, όλα είναι ύποπτα και η καχυποψία επιστρατεύεται» (η Γιώτα Σύκκα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Θα σαρώσουν μετανάστες κι άστεγους

«Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών πρόκειται να εφαρμοσθεί από σήμερα τα ξημερώματα και για 24 ώρες εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, θα λέγαμε επιχείρηση - σκούπα, με στόχο την πάταξη της παραβατικότητας και προκειμένου όπως ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας "να νοικοκυρευτεί λίγο η πόλη εν όψει της αυξημένης κίνησης επισκεπτών"» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ