ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ευρωπαϊκός εκβιασμός και αντιθέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ετοιμη να «προσφέρει στο Ιράν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος στο πλαίσιο του πακέτου των τεχνολογικών ανταλλαγμάτων», με τα οποία επιχειρείται να δελεαστεί η Τεχεράνη προκειμένου να «τερματίσει οριστικά και ολικά τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός της», φέρεται η ευρωπαϊκή τρόικα. Αυτό διέρρεε, χτες, από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και επιβεβαιώθηκε από πηγές στο Λονδίνο, όπου την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθούν εκπρόσωποι των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας για να εξετάσουν τη «διαμεσολαβητική απόπειρα» της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα για την παραγωγή ενέργειας και θα παραχωρηθεί στο πλαίσιο «της τεχνολογικής στήριξης», την οποία «προσφέρει» στο Ιράν η ΕΕ ως αντάλλαγμα για να συνεχίσει το «πρόγραμμά του αλλά να σταματήσει εντελώς ο εμπλουτισμός». Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα νωρίτερα, στο Στρασβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε ένα πρώτο «πακέτο» ανταλλαγμάτων προς το Ιράν, που συνοδεύεται, όμως, και από απειλές για επιβολή κυρώσεων και μάλιστα υπό δεσμευτική μορφή, εφόσον η ΕΕ τάσσεται υπέρ της προώθησης της πρότασης (εφόσον γίνει δεκτή) από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Προς το παρόν, πάντως, η ευρωπαϊκή «διαμεσολάβηση», διά της οποίας οι Βρυξέλλες αναζητούν περισσότερο «χώρο ανάδειξης» του ρόλου και των συμφερόντων τους, δε φαίνεται να πηγαίνει καλά. Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της Τεχεράνης, της οποίας αξιωματούχοι διαμήνυαν ότι δεν προτίθενται να συζητήσουν καμία πρόταση που να προϋποθέτει τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου αλλά και την άρση της ανοικοδόμησης του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος (που θεωρείται ότι είναι πολύ περισσότερο χρήσιμος απ' ό,τι αυτός του ελαφρού ύδατος στην κατασκευή πυρηνικών όπλων), στο Αρακ.

Χτες, Αμερικανοί διπλωμάτες, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους. Εκτιμούσαν ότι δεν μπορεί η Ουάσιγκτον να αποδεχτεί καμία πρόταση «που να συναινεί στη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αφού ακόμη και ένας αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος, έστω και αν η πιθανότητα είναι μικρή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή πυρηνικών γομώσεων».

Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ολοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, καθιστούσε σαφές ότι Μόσχα - Πεκίνο συμφωνούν απόλυτα ότι δε θα αποδεχτούν απειλές και χρήση βίας κατά του Ιράν, επιμένοντας ότι καλύτερη λύση είναι «η προώθηση της διπλωματίας και του διαλόγου». Μάλιστα, ο Λαβρόφ προανήγγειλε ότι, τον επόμενο μήνα, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ θα συμμετάσχει μετά από σχετική πρόσκληση στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Υπ' αυτό το πρίσμα, φαίνεται ότι η συνάντηση του Λονδίνου δε θα είναι ιδιαίτερα εύκολη για τους συμμετέχοντες.

Προειδοποιήσεις και επαφές

«Μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό λάθος» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν ο αρχηγός του ρωσικού ΓΕΣ. Ο στρατηγός Γιούρι Μπαλουγιέφσκι προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας «θα είναι απρόβλεπτες και τεράστιες για ολόκληρη την περιοχή», και αναρωτήθηκε: «Ποιος επιτέλους βεβαιώνει ότι το Ιράν δεν τηρεί τις πυρηνικές του υποχρεώσεις;».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Σαουδάραβας βασιλιάς, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική ρήξη ΗΠΑ - Ιράν αφού «και οι 2 πλευρές γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους διεθνώς και σε εθνικό επίπεδο». Στη Σαουδική Αραβία, και ακολούθως σε Κουβέιτ - Κατάρ, μεταβαίνει την επόμενη βδομάδα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, για να συζητήσει το ιρανικό ζήτημα.

Το ίδιο θέμα είχε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, χτες, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών με τον Ιρανό ομόλογό της, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η Ντ. Μπακογιάννη υπερθεμάτισε υπέρ του ευρωπαϊκού «πακέτου προτάσεων» καλώντας την Τεχεράνη «να το εξετάσει με προσοχή».

ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ
Να μην τιμωρηθεί ο παλαιστινιακός λαός...

Ο Μ. Αμπάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Associated Press

Ο Μ. Αμπάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας).-

Μία μέρα μετά την επέτειο των γεγονότων του 1948, της Νάκμπα, «του ξεριζωμού του παλαιστινιακού λαού από τη γη του, της καταστροφής της κοινωνίας του και της καταστρατήγησης των κατοχυρωμένων εθνικών του δικαιωμάτων», βρέθηκε ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Μ. Αμπάς αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής για ειρήνη, σημειώνοντας ότι «η όλη διαδικασία θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της συνεργασίας, μιας συνεργασίας που θα στηρίζεται σε αμοιβαίες δεσμεύσεις και συμφωνίες». Δεν παρέλειψε να καταγγείλει την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία, όπως είπε, εγκατέλειψε την ειρηνευτική διαδικασία, συνεχίζοντας την κατασκευή του τείχους στη Δυτική Οχθη και διαπράττοντας δολοφονίες, συλλήψεις και επιθέσεις σε πόλεις, χωριά και καταυλισμούς προσφύγων, προσθέτοντας ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων και των συμφωνιών, καθώς και η άρνηση για διεθνή διαιτησία αποτελεί ένα κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής του.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισε τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές ως «απόρροια της αγανάκτησης του λαού για τις πρακτικές της ισραηλινής κατοχής, αλλά και της απουσίας θετικής προοπτικής για την ειρηνευτική διαδικασία», ζητώντας παράλληλα από τη νέα κυβέρνηση της χώρας του «να προσαρμόσει το πρόγραμμά της, έτσι ώστε να συμμορφωθεί με αυτές τις δεσμεύσεις».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι το πάγωμα των χρηματικών αποζημιώσεων της ΕΕ προς την Παλαιστίνη, θα σημάνει και την καταστροφή του λαού, καθώς όπως επισήμανε η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Σημείωσε δε ότι κατά την άποψή του τα χρήματα πρέπει να χορηγηθούν στην Παλαιστίνη, μέσω της κυβέρνησής της και να μην τιμωρηθεί ο παλαιστινιακός λάος, επειδή η επιλογή του δεν είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, όμως, άναψε το «πράσινο» φως στις μεθοδεύσεις των Βρυξελλών, συμπληρώνοντας πως η οποιαδήποτε λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα, τονίζοντας ότι «ο μηχανισμός που απεργάστηκε η ΕΕ (για δημιουργία ενός ταμείου υπό την εποπτεία κάποιου διεθνούς οργανισμού που θα παρακάμπτει την παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς) θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί, χτες, για να αποτραπεί η κρίση». «Αν δε δοθούν τα χρήματα, είπε χαρακτηριστικά, δε θα μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι των κρατικών φορέων και υπηρεσιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε έκρηξη οργής και χαοτική κατάσταση με άγνωστες συνέπειες».

Καταλήγοντας ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του στην ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ, ώστε να πάψει να επιβάλλει μονομερείς λύσεις και να καθυστερεί την τελική...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υποπτο μακελειό αμάχων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αλλη μια ύποπτη επίθεση (από αυτές που αρκετές αντιστασιακές οργανώσεις αποκαλούν προβοκάτσιες), που δεν είχε άλλο εμφανή στόχο παρά να αιματοκυλήσει αμάχους, σημειώθηκε, χτες, στη Βαγδάτη. Το μεσημέρι, οκτώ ένοπλοι που επέβαιναν σε δύο λεωφορεία άνοιξαν πυρ κατά των φρουρών ενός υπαίθριου χώρου στάθμευσης κοντά σε αγορά στη συνοικία Σάαμπ στα βόρεια της πρωτεύουσας.

Αφού σκότωσαν 5 άτομα, φρουρούς και περαστικούς, έφυγαν με το ένα λεωφορείο, ενώ το δεύτερο ανατινασσόταν την ώρα που πολίτες έσπευδαν να βοηθήσουν τα θύματα της ένοπλης επίθεσης. Συνολικά σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, κυρίως γυναικόπαιδα, και τραυματίστηκαν 38. Η συνοικία κατοικείται κυρίως από σιίτες αλλά και λίγους σουνίτες.

Στόχος βομβιστικής επίθεσης έγινε, επίσης, για πολλοστή φορά ή συνοικία Καράντα και ορισμένα εμπορικά καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών, ενώ άγνωστοι δολοφόνησαν άλλο έναν πανεπιστημιακό, τον σιίτη αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης. Συνολικά, χτες, στο Ιράκ, σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι, κυρίως πολίτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ