ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αγωνιστικός αναβρασμός σε νησιά και καταπέλτες

Κινητοποιήσεις και πλατιές συσκέψεις την Πέμπτη, με στόχο να πάρει απάντηση η εφοπλιστόδουλη πολιτική της κυβέρνησης και οι προκλήσεις των ακτοπλόων

Από παλιότερη κινητοποίηση του λαού της Μυτιλήνης για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Από παλιότερη κινητοποίηση του λαού της Μυτιλήνης για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί σε νησιώτες και ναυτεργάτες, για να αποκρούσουν την πλήρη μετατροπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους σε εφοπλιστικό φέουδο, όπου θα κυριαρχεί πλήρως ο βάρβαρος νόμος του κέρδους, εξέλιξη την οποία έχουν ήδη δρομολογήσει οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, εργάτες της θάλασσας και νησιώτες προβάλλουν το δίκαιο αίτημά τους για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ταγμένες στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, με πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Πέμπτη 11 του μήνα αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά πολύμορφες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις:

  • Στον Πειραιά, στις 10.30 το πρωί, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ διοργανώνουν ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών για να καθορίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα.
  • Στη Μυτιλήνη το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο διοργανώνει πλατιά σύσκεψη των φορέων του νησιού στις 7.30 το απόγευμα, προκειμένου να αποφασίσουν πρόγραμμα κινητοποιήσεων.
  • Στη Ρόδο, στις 6 μ.μ. πραγματοποιείται πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Ικαρία στις 8 το βράδυ η Πανικάρια Συντονιστική Επιτροπή για την Ακτοπλοΐα καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού σε συγκέντρωση που θα γίνει στο λιμάνι του Ευδήλου και έπεται συνέχεια.
  • Στη Λήμνο, διοργανώνεται αντίστοιχη συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας, στις 8 μ.μ. Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Μύρινας, Κώστα Μαδυτινό, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη στήριξή της στους αγώνες των μαζικών φορέων των εργαζομένων και της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής και καλεί τις νομαρχιακές και δημοτικές αρχές του νησιού, καθώς και τους υποψήφιους των άλλων συνδυασμών να πάρουν θέση απέναντι στα αιτήματα των νησιωτών.

Την ασύδοτη δράση των εφοπλιστών και άλλων κατηγοριών πλοίων φέρνουν στη Βουλή με Ερωτήσεις τους και Αιτήματα Κατάθεσης σχετικών Εγγράφων βουλευτές του ΚΚΕ. Η πρώτη Ερώτηση αφορά το καθεστώς της πλήρους ασυδοσίας και «μαύρης εργασίας» που επικρατεί στα τουριστικά σκάφη αναψυχής που υπάγονται στο νόμο 2743/99. Η δεύτερη Ερώτηση αφορά το ναυάγιο του ελληνόκτητου πλοίου «ΤΡΙΖΑΝ» στη Θάσο κοντά στην παραλία του νησιού που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη και από τότε ούτε υπεύθυνος έχει αναδειχτεί για το ναυάγιο αυτό, ενώ το πλοίο με ευθύνη των αρμοδίων παραμένει εκεί μολύνοντας την περιοχή.

Και ενώ η απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για απελευθέρωση των ναύλων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου αποτελεί συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και εφαρμογή του νόμου (2932) της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτό σε τίποτα δεν εμπόδισε την αρμόδια επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία - κοροϊδεύοντας κατάμουτρα ναυτεργάτες και νησιώτες - κάνει λόγο «για βεβιασμένη και άνευ όρων υποχώρηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στις πιέσεις των ακτοπλόων»!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Συντονίζονται για την προστασία των ανέργων

Σε σύσκεψη της ΟΕΚΙΔΕ το περασμένο Σάββατο αποφασίστηκε η διοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα στις 18 του Μάη

Σε πανελλαδική κινητοποίηση και πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης προχωρούν συνδικάτα από τους κλάδους της Κλωστοϋφαντουργίας, του Ιματισμού και του Δέρματος στις 18 Μάη, συντονίζοντας την αγωνιστική τους δράση με αιχμή αιτήματα για την προστασία των ανέργων, που πολλαπλασιάζει η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου.

Η ανάγκη να δυναμώσει η συντονισμένη πάλη, ώστε να ενισχυθεί και η ταξική συσπείρωση του κλάδου, τονίστηκε σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές από τη ΣΕΞ ΦΟΡΜ, τη ΦΑΝΚΟ, τα εργοστάσια της ΗΛΙΟΦΙΝ και του ΗΛΙΑΔΗ, τα κλαδικά συνδικάτα Αθήνας, Θεσσαλονίκης και αλλων περιοχών.

Η εμπειρία που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές αποκάλυψε τι επιφυλάσσει ο ευρωμονόδρομος για τους εργαζόμενους: 35.000-40.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στον κλάδο μόνο μέσα στη δεκαετία 1995-2005. Σε πολλές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η ανεργία αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς. Η σημερινή κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ) στηρίζει απροκάλυπτα τους επιχειρηματίες παρά τα «λουκέτα» που βάζουν αναζητώντας φτηνότερα εργατικά χέρια σ' άλλες χώρες. Για παράδειγμα, ο Λαναράς εξασφάλισε γενναίες κρατικές επιδοτήσεις αν και ήταν γνωστό ότι ήδη δρομολογούσε 100 περίπου απολύσεις, ενώ ο Παπαδόπουλος έλαβε από 102 εκατομμύρια ευρώ για το 2002 και το 2003, πριν πετάξει πριν λίγους μήνες στο δρόμο, τους πάνω από 400 εργαζόμενους στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ.

Μεταξύ άλλων τα συνδικάτα διεκδικούν (και θα θέσουν ως αιτήματα σε συνάντηση που θα επιδιώξουν με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης) οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ, επέκταση του Ν. 2941 (που αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση) στους απολυμένους επιχειρήσεων του κλάδου που έκλεισαν, αύξηση του επιδόματος ανεργίας μέχρι το 80% ενός αξιοπρεπούς μεροκάματου κλπ.

Επίσης, σήμερα το πρωί οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ προχωρούν σε νέα κινητοποίηση προς το υπουργείο Απασχόλησης, με ραντεβού στις 10 π.μ. στην πλατεία Βάθης.

Σύσκεψη για την ΑΡΕΒΑ

Στη συντονισμένη «οργάνωση της αντίστασης» στις πάνω από 100 απολύσεις που προωθεί η εργοδοσία αποβλέπει και η σύσκεψη στην οποία καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης ΑΡΕΒΑ το Συνδικάτο Μετάλλου Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, αύριο Τετάρτη 10 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη, 2ος όροφος). Στο κάλεσμα το Συνδικάτο επισημαίνει την ανάγκη να διαμορφωθούν γενικότερα, «συντονισμένα αγωνιστικά βήματα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, που χτυπιέται χρόνια τώρα από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της ελεύθερης δράσης του κεφαλαίου». Και σημειώνει: «Στόχος μας πρέπει να είναι ο συντονισμός όλων των χώρων που χτυπιούνται από τις απολύσεις και το κλείσιμο ή τη μεταφορά των επιχειρήσεων».

Επιβεβαιώνουν το ρόλο τους

Πώς εννοεί την «ενότητα» η «Αυτόνομη Παρέμβαση» ανέλαβε να εξηγήσει αυτή τη φορά το στέλεχος της παράταξης στους κλάδους της Κλωστοϋφαντουργίας και του Ιματισμού, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Θεσσαλονίκης, Ντίνα Ταχταλίδου. Την περασμένη Τετάρτη, η συγκεκριμένη συνδικαλίστρια έστειλε επιστολή στο υπουργείο Απασχόλησης, ζητώντας να επεκταθεί η ρύθμιση για τους απολυμένους της Νάουσας και σ' όσους απολύθηκαν από εργοστάσια της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης. Η επιστολή κοινοποιήθηκε μεν στη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όχι όμως στη διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ, της οποίας, μάλιστα, η Ντ. Ταχταλίδου ...είναι μέλος!

Ο στόχος της παράκαμψης της Ομοσπονδίας είναι ολοφάνερος. Το περιεχόμενο, όμως, της επιστολής έχει, συν τοις άλλοις, προσανατολισμό επικίνδυνο για τους εργαζόμενους: Η λογική που τη διαπερνά, όχι μόνον υποσκάπτει τη συντονισμένη δράση των εργαζομένων, αλλά μπορεί να καλλιεργήσει ακόμα και αντιπαλότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους, να ευνοήσει αντιλήψεις του τύπου «κοιτάζω την περιοχή μου» ή «το εργοστάσιό μου». Κι αυτό, όταν η ίδια ανεργία και μαζί οι κάθε λογής μορφές υποαπασχόλησης (που στοχεύουν στο να συγκαλυφτούν τα ποσοστά της ανεργίας) μαστίζουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Με αποτέλεσμα να επιβάλλεται όλο και περισσότερο η ταξικά συσπειρωμένη και συντονισμένη δράση όλων των εργαζομένων. Πράγματα βέβαια, τα οποία η συγκεκριμένη παράταξη «ξεχνά», όχι μόνο στην εν λόγω επιστολή, αλλά, κύρια, στη δράση της. Συνεχίζοντας ασταμάτητα και εντελώς ανερυθρίαστα να κατηγορεί το ΠΑΜΕ για «διάσπαση του εργατικού κινήματος».


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ