ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Την Κυριακή 7 του Μάη η κεντρική εκδήλωση

Στον Πολυχώρο της Μηχανικής Καλλιέργειας, Θηβών 245, στη Νίκαια, στις 11 το πρωί

Από πρόσφατη εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Κούβα στο Λαύριο
Από πρόσφατη εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Κούβα στο Λαύριο
Με σύνθημα «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη» και ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ απέναντι στην Κούβα, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ καλούν όλους τους φίλους του Νησιού της Επανάστασης στην κεντρική εκδήλωση αλληλεγγύης προς το λαό του και την κυβέρνησή του, που διοργανώνουν στον Πολυχώρο της Μηχανικής Καλλιέργειας του Δήμου Νίκαιας, Θηβών 245, την Κυριακή 7 του Μάη, στις 11 π.μ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε Γκεβάρα. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το κουβανέζικο συγκρότημα «ΜΑΝΟ CUBA».

Οπως τονίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η συμμετοχή όλων είναι επιβεβλημένη, καθώς αυτή την περίοδο η επίθεση σε βάρος της Κούβας κλιμακώνεται και η απειλή μιας εναντίον της επέμβασης γίνεται όλο και πιο ορατή, στη βάση ενός ψευδούς κατηγορητηρίου που απαρτίζεται από δόλιους ισχυρισμούς περί δήθεν υπόθαλψης τρομοκρατίας, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλπ. Στην πραγματικότητα, η Κούβα βρίσκεται στο στόχαστρο για την παραδειγματική ηθική της δύναμη, για την άρνηση της υποταγής της στον ιμπεριαλισμό και για το σοσιαλισμό που οικοδομεί.

Πούλμαν για την εκδήλωση

Πούλμαν για την κεντρική εκδήλωση θα ξεκινήσουν:

- Από Πλατεία Κυψέλης(καφενείο Βιολέτα) 10 π.μ.

- Από πλατεία Αμερικής 10.15 π.μ.

- Από Αγιο Παντελεήμονα Αχαρών 10.25 π.μ.

- Από Ριζούπολη (πλατεία Φειδά - Συρακουσών) 10 π.μ.

- Από τέρμα Πατησίων 10.15 π.μ.

- Από πλατεία Κολιάτσου 10.25 π.μ.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Πηγή έμπνευσης και ελπίδας το παράδειγμα του κουβανικού λαού

Το δικό τους ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική, ανυπότακτη Κούβα έστειλαν χτες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες της Ελευσίνας και του Θριασίου στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ελευσίνας υποδέχτηκαν θερμά τον Κάρλος Ολίβα από τον Κουβανικό Σύνδεσμο για την «Ενότητα της δικής μας Αμερικής», από το νησί της επανάστασης. Από το νησί που λυσσαλέα εδώ και περίπου 50 χρόνια ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να ανατρέψει τη σοσιαλιστική του πορεία που ήδη οι κάτοικοί του χάραξαν με την επανάστασή τους. Η εκδήλωση άνοιξε με την απαγγελία ποιήματος του Γκιγιέλ, βετεράνου της Κουβανικής Επανάστασης προς τον Τσε Γκεβάρα και την ανάγνωση του γράμματος που έστειλε ο Τσε στον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, το 1965, όταν αναχώρησε για νέες επαναστατικές εμπειρίες σε άλλες χώρες.

«Η Κούβα του Φιντέλ, η Κούβα του Τσε είναι η ελπίδα των λαών που αγωνίζονται ασυμβίβαστα για να σβήσει η εκμετάλλευση. Στα σημερινά δύσκολα για τους λαούς χρόνια της νέας τάξης, το παράδειγμα του κουβανικού λαού που θαρραλέα υπερασπίζεται τη σοσιαλιστική πατρίδα του και τις κατακτήσεις του ενάντια στην ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη, είναι πηγή έμπνευσης και ελπίδας για όλους τους λαούς που αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα» τόνισε στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ο Παντελής Παπαβασιλείου, εκ μέρους της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε «πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα στη χώρα μας και ευχόμαστε επιτυχίες και νέα επιτεύγματα μέχρι τη νίκη πάντα».

Ο Κάρλος Ολίβα από την πλευρά του τόνισε ότι «η Κούβα εδώ και περίπου 50 χρόνια αντιστέκεται στο τέρας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και λέω κυβέρνηση γιατί θέλω να το διαχωρίσω από το λαό. Εχουμε συνείδηση ότι ο κόσμος των πολυεθνικών και της επικοινωνίας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερες σχέσεις με όλους τους λαούς για να γνωρίσουν τι πραγματικά γίνεται στην Κούβα. Για πολλά χρόνια πουλούσαν ότι η δημοκρατία των ΗΠΑ είναι παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Αυτή η δημοκρατία όμως προστατεύει την πιο αντιδημοκρατική κυβέρνηση του κόσμου. Μια κυβέρνηση που δεν επιτρέπει Κουβανούς που μένουν εκεί να έχουν σχέση με τις οικογένειές τους, τους εκεί φοιτητές, καθηγητές, διανοούμενους, να έχουν σχέση με τους αντίστοιχους δικούς μας. Δε θέλουν καν η κουβανέζικη μουσική ν' ακούγεται στις ΗΠΑ. Φαίνεται γι' αυτούς είναι μεγάλη απειλή η κουβανέζικη κοινωνία που απλά θέλει να ζει αρμονικά με όλους».

Αναφερόμενος στους πέντε αγωνιστές Κουβανούς που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ, τόνισε ότι την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν παραδίδει έναν αποδεδειγμένα τρομοκράτη, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο πολλών Κουβανών. Μιλώντας για τις κατηγορίες περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, σημείωσε ότι όσοι τα λένε αυτά δεν αναλογίζονται ότι το κράτος της Κούβας προσπαθεί να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια. Και αυτή την πολιτική δυστυχώς την ενισχύουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή όμως παραβιάζεται συνεχώς η αξιοπρέπεια των φυλακισμένων στο Γκουαντάναμο ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα δίνει συνεχώς τεχνητή αντιπολίτευση. Καταλήγοντας τόνισε ότι όσο περισσότεροι λαοί, όπως τώρα ο ελληνικός, γνωρίζουν την κατάσταση στην Κούβα, τόσο περισσότεροι θα βοηθήσουν για να αλλάξουν στάσεις και οι κυβερνήσεις.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ καθώς και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελευσίνας Αντώνης Χοροζάνης και Ασπροπύργου Γρηγόρης Πανταζής.

ΛΑΜΙΑ
«Είμαστε συναγωνιστές για τη σοσιαλιστική Κούβα»

Η αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα και το λαό της είναι και δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και πρέπει να είναι διαρκής και να εκδηλώνεται με κάθε τρόπο. Ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το βάρβαρο αποκλεισμό της Κούβας, για την κατάργηση της βάσης και του κολαστηρίου των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, για την απελευθέρωση και επιστροφή των πέντε Κουβανών πατριωτών που κρατούνται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, γιατί έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον υπέρ του λαού της σοσιαλιστικής Κούβας.

Αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν, χτες, και από τη Λαμία, πλήθος εργαζομένων και νεολαίας που συμμετείχαν στην εκδήλωση αλληλεγγύης που οργανώθηκε στην πόλη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας με την παρουσία των Προέδρου και Αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, υπεύθυνων για την Ευρώπη, Ελιο Γκαμέζ και Χολμέντο Πέρεζ, αντίστοιχα. Οι εκπρόσωποι της Κούβας μίλησαν για τα επιτεύγματα του κουβανέζικου λαού παρά το βάρβαρο εμπάργκο των ΗΠΑ. Και διαβεβαίωσαν πως ο αγώνας του κουβανέζικου λαού συνεχίζεται για την κατάργηση του εμπάργκο, για την υπεράσπιση και ανάπτυξη της σοσιαλιστικής πατρίδας.

Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι συγκεντρωμένοι που κατέκλυσαν την αίθουσα στην κουβανέζικη αντιπροσωπεία την οποία χαιρέτισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λαμίας Παπα - Ζαρκαδούλας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζουμε τον κουβανέζικο λαό που φυλάει Θερμοπύλες. Στηρίζουμε τον ηρωικό αγώνα σας ενάντια στο ιμπεριαλιστικό θηρίο». Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι πολλοί μαζικοί φορείς της πόλης με ανακοινώσεις εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιστή λαό της σοσιαλιστικής Κούβας.

Η κουβανέζικη αντιπροσωπεία, προηγουμένως, έδωσε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Associated Press

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν οι φορείς:

-- Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης

-- Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)

-- Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ)

-- Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και

-- Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Οι φορείς που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης καλούν όλους τους φίλους της Κούβας, τους φίλους της ειρήνης, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να πάρουν μαζικά μέρος σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις, για:

-- Να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιστή κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του.

-- Να καταγγείλουν την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι στη φίλη χώρα.

Να απαιτήσουν:

-- Την άρση του αποκλεισμού.

-- Την απομάκρυνση της παράνομης βάσης των ΗΠΑ από το Γκουαντάναμο.

-- Την απελευθέρωση των 5 αθώων Κουβανών πατριωτών.

Στην Πάτρα

Αύριο, Σάββατο, 6 του Μάη, στις 11.00 π.μ., στην Πάτρα, στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στην πλατεία Γεωργίου, η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος σε εκδήλωση για την Κούβα. Θα μιλήσει η Αλέιδα Γκεβάρα.

Σε άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Κουβανέζικη Επανάσταση διοργανώνονται από φορείς, αλλά και το ΚΚΕ και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα, Παρασκευή 5 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο Μενίδι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου (Φιλαδελφείας και Μποσδά), η αντιπροσωπεία θα παρευρεθεί στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟΒ Μενιδίου του ΚΚΕ. Ομιλητής η Ρεμπέκα Ορόζα, από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας.

-- Σήμερα, Παρασκευή 5 Μάη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Λιβαδειάς, με ομιλητή τον Ολμέδο Πέρεζ, από το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ
Σήμερα στο «Συρμό» με την κουβανική αντιπροσωπεία

Συνάντηση γνωριμίας και αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό διοργανώνει στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα από το θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ») το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ, με αφορμή την παρουσία στη χώρα μας της πολυμελούς αντιπροσωπείας από το Νησί της Επανάστασης. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, Παρασκευή 5 του Μάη, στις 9.30 μ.μ. Στη σκηνή του «Συρμού» θα βρίσκεται ο Γιάννης Χαρούλης, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας για την Κούβα (τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ).

Σήμερα στη Λάρισα

Σήμερα, Παρασκευή 5 του Μάη και ώρα 7.30 μ.μ. στη Λάρισα, στο Φρούριο, πραγματοποιείται εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα του κουβανικού λαού. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει η Αλέιδα Γκεβάρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ