ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικές Μουσικές Γιορτές

Το Δεύτερο Κύκλο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών διοργανώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέχρι τις 13 Μάη. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, που άρχισαν προχτές, θα εκτελεστούν έργα 30 Ελλήνων συνθετών από το 19ο ως τον 21ο αιώνα. Σήμερα ολοκληρώνεται και το διήμερο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο με θέμα «Οψεις της ελληνικότητας στη μουσική» που διοργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής σε συνεργασία με την ΚΟΑ και το Μέγαρο. Επίσης, σήμερα, το «Τρίο Αθηνών» πραγματοποιεί συναυλία μουσικής δωματίου (Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»).

Στο πλαίσιο των Γιορτών, μετά από την προχτεσινή συναυλία της ΚΟΑ και τη χτεσινή της Ορχήστρας των Χρωμάτων, στην αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ακόμη συναυλίες από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (8/5), την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (10/5), την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου (12/5) και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (13/5). Επίσης, στις 9/5 θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ με έργα Επτανησίων συνθετών (αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος») με την υψίφωνο Μάρθα Αράπη και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα. Η είσοδος στις συναυλίες θα είναι δωρεάν για φοιτητές και νέους έως 18 ετών, καθώς και για τους σπουδαστές ωδείων.


Ορχήστρα των Χρωμάτων
Ορχήστρα των Χρωμάτων

Κυριακή 7/5
  • Ο Περικλής Χειλάς παρουσιάζει τραγούδια από το πρώτο προσωπικό του CD με τίτλο «Αταίριαστος» καθώς και μία επιλογή από το τζαζ και ροκ ρεπερτόριο, στην «X-Εδρα» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210.9849.101).
  • Η ομάδα καλλιτεχνών «Ούγκα Κλάρα» παρουσιάζει στο Θέατρο «Πολιτεία» (Σαρρή 40, Ψυρρή, τηλ. 210.3310.665), την καυστική κωμωδία «Το πορτοκάλι με την περόνη». Η παράσταση αφηγείται με καταπληκτικό τρόπο, τη γέννηση και την πορεία προς την ενηλικίωση μιας ομάδας παιδιών σε κάποια γειτονιά του κόσμου. Τα κείμενα είναι της ομάδας, η σκηνοθεσία του Δημήτρη Σακατζή, η σκηνική επιμέλεια της Σταυρούλας Βελώνη, η κινησιολογική επιμέλεια της Εύας Σωφρονίδου, η μουσική επιμέλεια του Θάνου Καζαντζή, οι φωτισμοί του Αγγελου Γουναρά. Παίζουν: Κώστας Αναστασίου, Κώστας Νικολάου, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Ευάγγελος Μανιτάκης, Γιώργος Κολοβός, Σίμος Τσακίρης Κώστας Ισαακίδης, Δημήτρης Σακατζής, Ηρακλής Λέγκο (μουσικός).
Δευτέρα 8/5
  • Εγκαινιάζεται (7 μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), έκθεση ζωγραφικής του Μάκη Βάγια.
  • Είκοσι δύο έργα ζωγραφικής (λάδια σε μουσαμά), μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, παρουσιάζει ο Φ. Νίκος στην έκθεση που εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στο ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ (Νίκαιας 10, πλ. Βικτωρίας).
  • Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ο Κώστας Τσίρκας και η Νατάσσα Μποφίλιου παρουσιάζουν τα τραγούδια του δίσκου τους «100 μικρές ανάσες» (κυκλοφορεί από τη «Μικρή Αρκτο»), μαζί με άλλα αγαπημένα κομμάτια ελλήνων και ξένων δημιουργών, σήμερα και αύριο, στην «X-Εδρα».
Τρίτη 9/5
  • Με τον Φίλιππο Πλιάτσικα «συνταξιδεύει» η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, σε ροκ «μονοπάτια», στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής. Μαζί οι Στάθης Δρογώσης, Ευσταθία, Βασίλης Καζούλης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Διονύσης Τσακνής, Θεοδοσία Τσάτσου, Μανώλης Φάμελλος και η ροκ μπάντα του Φ. Πλιάτσικα.
  • Φίλιππος Πλιάτσικας
    Φίλιππος Πλιάτσικας
    Εκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κελαϊδή, εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Ανεμος» (Αγ. Τρύφωνος 12, Κηφισιά).
  • Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, σε μουσική διεύθυνση Βαλέρι Ορέσκιν, παρουσιάζει έργα Στ. Βλαβιανού, Θ. Κουμεντέρη, Γ. Μπαλάνου, Καμπ. Σαμαρά, Κ. Σταματέλου και Ν. Στεφάνου, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη 10/5
  • Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Γιώργος Ανδρέου παρουσιάζουν τη δισκογραφική συνεργασία τους με τίτλο «Μυστήριο Τρένο», σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), στην Κεντρική Σκηνή του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή και Θαρύππου 37, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9226.975).
  • Συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7), η έκθεση γλυπτικής της Μαρίας Βλαντή.
Πέμπτη 11/5
  • Πρεμιέρα στη Λυρική Σκηνή (Ακαδημίας 59) του μπαλέτου «Η λίμνη των κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, σε χορογραφία Ιγκόρ Ζελένσκι, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, σκηνικά Τίτης Κυριακίδου. Το ρόλο της Οντέτ και της Οντίλ χορεύουν, διαδοχικά, οι Αλίνα Στεργανού, Νατάσσα Σιούτα, Ευρυδίκη Ισαακίδου και Σταυρούλα Καμπουράκη. Χορεύουν επίσης οι: Γιάννης Ντοντσάκης, Γιώργος Βαρβαριώτης, Ιγκόρ Σιάτζκο, Ντανίλο Ζέκα, Στράτος Παπανούσης, Θανάσης Σολωμός κ.ά.
  • Τη νέα του δουλιά με τίτλο «Φύσεως Πείρατα» παρουσιάζει ο Πέτρος Ζουμπουλάκης στον «Εικαστικό Κύκλο» (Χαριλάου Τρικούπη 121).
  • Γυναικείες διφωνίες και πολυφωνίες από την Ηπειρο ως την Κύπρο, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9270.628) από τους «Χαονία», «Ιω», Παυλία Κωνσταντοπούλου κ.ά.
Παρασκευή 12/5
  • Η όπερα «Ντον Κάρλο» του Βέρντι, παρουσιάζεται μέσα από την αναβίωση της ιστορικής παράστασης του Λουκίνο Βισκόντι, από σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής. Ερμηνεύουν: Δήμητρα Θεοδοσίου, Λεοντίνα Βαντούβα, Τζιοβάνα Καζόλα, Μάρκο Μπέρτι κ.ά. Συμμετέχει η Χορωδία και η Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.
  • Γιάννης Χαρούλης
    Γιάννης Χαρούλης
    Ο Γιάννης Χαρούλης εμφανίζεται σήμερα και αύριο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661). Μαζί του στο τραγούδι η Δανάη Παναγιωτοπούλου.
  • Η Μελίνα Τανάγρη ερμηνεύει «Τα λόγια της Αγάπης» για δυο τελευταίες βραδιές (σήμερα και αύριο), στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210.3480.000). Μαζί της οι Γιάννης Χριστοδουλόπουλος (πιάνο) και Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).
  • Πανδαισία κρουστών αλλά και τραγουδιού, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι), όπου εμφανίζεται ο Βασίλης Βασιλάτος και η ομάδα «Ιστορίες για Κρουστά».
Σάββατο 13/5
  • Η «Εταιρία για τη δημιουργία νέου κτιρίου Ελληνικής Λυρικής Σκηνής και Ακαδημίας "Μαρίας Κάλλας"» διοργανώνει συναυλία, για την ενίσχυση των σκοπών της, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας των Χρωμάτων και νέων λυρικών καλλιτεχνών, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής (Λ. Συγγρού 103-105).

«Το πορτοκάλι με την περόνη», στο Θέατρο «Πολιτεία»
«Το πορτοκάλι με την περόνη», στο Θέατρο «Πολιτεία»

Εργο του Μάκη Βάγια
Εργο του Μάκη Βάγια


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ