ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Γλυκές στιγμές

Επιτέλους, ήρθε η άνοιξη με τα ονειρεμένα χρώματά της, τα μεθυστικά αρώματά της, την τρελή ανθοφορία των λουλουδιών, τα εύγευστα φρούτα της. Είναι η εποχή με τις ήρεμες αυγές και τα γλυκά τα ηλιοβασιλέματά της. Να τις κάνουμε γλυκύτερες;

Γλυκό φράουλα. Θα χρειαστούμε: Ενάμισι κιλό φράουλες, ένα κιλό ζάχαρη, ένα ποτήρι νερό, ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού και τέσσερα λεμόνια για το μαρινάρισμα. Θα πλύνουμε τις φράουλες και θα τις καθαρίσουμε με προσοχή για να μη λιώσουν. Στύβουμε τα λεμόνια. Σε μια πιατέλα βάζουμε τις φράουλες και τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε έτσι για τρεις ώρες. Σε μια κατσαρόλα θα βάλουμε τη ζάχαρη με το νερό, θα ανακατέψουμε στην αρχή για να διαλυθεί η ζάχαρη και την αφήνουμε να δέσει. Τότε θα στραγγίσουμε τις φράουλες από το λεμόνι και τις ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι να βράσουν για επτά περίπου λεπτά. Θα τραβήξουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, θα βγάλουμε με μια τρυπητή κουτάλα τις φράουλες και θα ξαναβάλουμε το σιρόπι στη φωτιά μέχρι να δέσει καλά. Θα ξαναρίξουμε τις φράουλες και, αφαιρώντας ένα αφρό που θα σχηματιστεί, με την τρυπητή πάντα κουτάλα, θα προσθέσουμε ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού και θα το αφήσουμε να πάρει δυο τρεις βράσεις. Θα προσθέσουμε ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού και αφού πάρει μια δυο βράσεις το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά θα το σερβίρουμε στο βάζο και θα το βάλουμε στο ψυγείο. Εδώ που τα λέμε, δεν ήταν και πολύ δύσκολο.


Εν συντομία

«Μα... ο Φριχτούλης πού να ακούσει/ της μαμάς τις συμβουλές/ κι έτσι αγόρασε ένα χάρτη / με τυριά και φρυγανιές...»

...έτσι το έσκασε απ' το σπίτι του ο μικρός ποντικός Φριχτούλης, «με λαχτάρα και αγωνία για να δει πώς είναι ο κόσμος παραέξω από τη γωνία». Κι άρχισε την περιπλάνησή του ανάμεσα σε βιαστικούς ανθρώπους, πολυσύχναστους δρόμους και μπόλικη σκόνη, κάτω από το άγρυπνο μάτι της γατίσιας αστυνομίας. «Το ταξίδι του Φριχτούλη» είναι ένα όμορφο και τρυφερό παραμύθι γραμμένο από τον Γιάννη Ξανθούλη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.


Μικρές σελίδες

Εχουμε ευχάριστα νέα για τα παιδιά από εννιά χρόνων και πάνω. Πόσο πάνω; Πολύ... Μια εξαιρετική, ξεκαρδιστική ιστορία, που πρωτοκυκλοφόρησε στην Αγγλία το Μάρτη του 2003 ενθουσιάζοντας τους νεαρούς αναγνώστες, έρχεται σήμερα να συναρπάσει και το δικό μας νεανικό αναγνωστικό κοινό. Το εγχειρίδιο αυτό συντάχτηκε από τον τρομερό και τρανταχτό Σκυλόψαρο τον 3ο. Η μετάφραση από το αρχαίο χειρόγραφο στα αγγλικά έγινε από την Κρεσίντα Κάουελ και η απόδοση στα ελληνικά από τον Μάνο Κοντολέων. Το βιβλίο: «Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Και από το δράκο στο Δάσος! Ασφαλώς και δε θα έχετε ξεχάσει το μικρό ελαφάκι, το Μπάμπι. Από τότε όμως που τον είδαμε τελευταία φορά, ο Μπάμπι μεγάλωσε, παντρεύτηκε και απέκτησε τον Μπάμπι τον δεύτερο. Μα, όταν πεθαίνει ξαφνικά η μητέρα του, ο Πρίγκιπας αναθέτει στη σοφή κουκουβάγια να του βρει την κατάλληλη ελαφίνα για να αναθρέψει το παιδί του. Οχι ότι δε θα ήθελε ο ίδιος να ασχοληθεί με το μικρό του ελαφάκι, αλλά, βλέπετε, έχει τόσες πολλές δουλιές στο δάσος που δεν του περισσεύει στιγμή. Πού να τα προλάβει όλα. Ομως, ο νεαρός Μπάμπι 2, καθώς μεγαλώνει, αποφασίζει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει στον πατέρα του ότι είναι αντάξιός του. Και θα το επιτύχει τόσο, που ο Μεγάλος Πρίγκιπας του δάσους θα εντυπωσιαστεί από την εξυπνάδα και την αποφασιστικότητα του μικρού. Το ελκυστικό παραμύθι «Ο Μπάμπι 2: ο πρίγκιπας του δάσους» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.



Καθ' οδόν: Στη Νέα Ιωνία

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο, σε εικόνα του 1997
Το Αδριάνειο Υδραγωγείο, σε εικόνα του 1997
Σ' ένα τέταρτο της ώρας, ο επιβάτης του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου βρίσκεται στο σταθμό της Νέας Ιωνίας, που είναι το κέντρο της πόλης. Με το λεωφορείο που έχει αφετηρία την οδό Στουρνάρη κοντά στο Πολυτεχνείο, όπως είναι φυσικό, ο χρόνος διάρκειας της διαδρομής επιμηκύνεται, γι' αυτό όσοι εξυπηρετούνται με το τρένο το προτιμούν.

Το παίρνουμε από τον κεντρικό σταθμό της Ομόνοιας και προχωρούμε χωρίς εμπόδια στον προορισμό μας. Το βαγόνι είναι σχεδόν πάντα γεμάτο με ανθρώπους λογιών λογιών, που τίποτα δεν τους εμποδίζει, εθνικότητα, ήθη, θρησκεία, να συνταξιδεύουν φιλικά διακείμενοι ο ένας προς τον άλλο. Βέβαια, κάποτε μέσα από τούτο το ανθρώπινο χαρμάνι ακούγεται κάποιος να λέει ότι χάθηκε το πορτοφόλι του και ...να φωτογραφίζει τους αλλοδαπούς για το πάθημά του. Ως ένα βαθμό δεν έχει άδικο, όμως έχουμε και τους δικούς μας επιδέξιους πορτοφολάδες! Με τα φώτα αναμμένα βγαίνει από το τούνελ ο συρμός και το φως της μέρας είναι μια ανακούφιση για το επιβατικό κοινό. Στους επόμενους σταθμούς ως τα Κάτω Πατήσια, οι πιο πολλοί που κατεβαίνουν είναι ξένοι με πλεονάζοντες τους Αλβανούς, αλλά και οι έγχρωμοι δεν είναι λιγοστοί. Οι ξένες παροικίες αυξάνουν και πληθύνονται. Τα Κάτω Πατήσια της αστικής κοινωνίας, όπως και η Κυψέλη παλιά, που για τον μεροκαματιάρη δεν υπήρχε πρόσβαση, έχουν ...αλωθεί από φτωχούς μετανάστες! Στον Αγιο Ελευθέριο και τα Ανω Πατήσια οι ξένοι λιγοστεύουν. Η ...άρια φυλή υπερτερεί!

Στους ...Ποδαράδες


Τέρμα Πατησίων, εδώ σταματά ο κεντρικός δρόμος, που φέρνει την ονομασία της πασίγνωστης συνοικίας. Στο σωματείο αυτό, που οι παλιοί Αθηναίοι ονόμαζαν Αλυσίδα, κατέβαιναν υποχρεωτικά οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας που δούλευαν στο κέντρο και ποδαρόδρομο πήγαιναν στους Ποδαράδες, καθώς έτσι λεγόταν ο προσφυγικός συνοικισμός τους, που οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 για να στεγάσει τα θύματα του ξεριζωμού της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η ονομασία Ποδαράδες δεν πιστεύω να προήλθε από την ταλαιπωρία των προσφύγων που περπατούσαν χιλιόμετρα για να πάνε στη δουλιά τους, υπάρχει και η εκδοχή ότι η περιοχή αυτή ονομάστηκε έτσι στην αρχαιότητα επειδή οι κάτοικοί της ...ένιπταν τα πόδια στους στον ποταμό Ποδονίφτη, του οποίου το όνομα έφερε η Νέα Φιλαδέλφεια πριν μετονομαστεί! Αντε τώρα να βρεις την αλήθεια!

Του Ποδαράδες τους γνώρισα σε πολύ μικρή ηλικία, καθώς οι γονείς μου είχαν συγγενείς στο συνοικισμό και νιώθανε την επιθυμία να τους βλέπουν τακτικά. Το ίδιο κι εκείνοι, παρά τις δυσκολίες της συγκοινωνίας κατέβαιναν τακτικά στην Κοκκινιά και γινόταν του Κουτρούλη το πανηγύρι με τα εξαδελφάκια μου.

Η εξάλειψη της γειτονιάς

Αυτά σε ό,τι αφορά τον παλιό καλό καιρό. Σήμερα ο συνοικισμός δε διακρίνεται πουθενά. Σπάνια θα συναντήσει ο επισκέπτης κάποιο απομεινάρι του. Τα σπιτάκια της «αποκατάστασης», όλα ομοιόμορφα κεραμιδοσκέπαστα, με βασικά υλικά κατασκευής την πέτρα, την ξυλεία, το κεραμίδι, έχουν κατεδαφιστεί και στη θέση τους υψώνονται τα τσιμεντένια κλουβιά της απομόνωσης και της εξάλειψης της γειτονιάς. Η συνοικία ενωμένη ολόγυρα με τις άλλες δεν παρουσιάζει τίποτα το ξεχωριστό, μόνον οι ονομασίες των πόλεων διαφέρουν. Εκείνο που εντυπωσιάζει στην περιοχή είναι τα μισογκρεμισμένα εργοστάσια, όπως του Μποδοσάκη και άλλα που έπαψαν να λειτουργούν από ετών, με αποτέλεσμα τα παραγωγικά χέρια να βρίσκονται σε αδράνεια και το σαράκι της ανεργίας να ροκανίζει ψυχές. Αυτά σε μια πόλη που έσφυζε από ζωή και κίνηση και στην αγορά της δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έρχονταν να κάνουν τα ψώνια τους από γειτονικές συνοικίες, μα και μακρινές.

Το ρέμα του Ποδονίφτη, όπως ήταν το 1994
Το ρέμα του Ποδονίφτη, όπως ήταν το 1994
Κάποια από τα τεράστια εγκαταλειμμένα κλωστοϋφαντουργεία, βαμβακουργεία, εριουργεία και ό,τι άλλο σχετίζεται με την ύφανση, μέσα στα οποία πλήθος υφαντριών, κυρίως, κέρδιζαν το μεροκάματο του μόχθου, ανακαινίζονται και μεταμορφώνονται σε ελκυστικά σούπερ μάρκετ, όπου ο καταναλωτής βρίσκει τα πάντα από καρφιτσοθήκη μέχρι ...φασολάδα! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μικρομάγαζα να βάζουν λουκέτο, και είναι τόσο πολλά. Στα απέραντα πολυκαταστήματα, κάποιοι χασομέρηδες ηλικιωμένοι πηγαίνουν, παίρνουν κατιτί και κάνουν έναν περίπατο, περνώντας την ώρα τους περιδιαβαίνοντας στους διαδρόμους και απολαμβάνοντας, οπτικά, της ψυχής τους τ' αγαθά!

Η Νέα Ιωνία που περιτριγυριζόταν από πευκοδασύλλια, μια φορά κι έναν καιρό, σήμερα δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για το πράσινό της. Να υπερηφανευτεί για το πλήθος των γιωταχί της, ναι! Είναι τόσα πολλά, που οι κάτοχοί τους δυσκολεύονται να βρουν μια πατημασιά γης να τα παρατήσουν. Πάλι καλά, θα πει κανείς σε σχέση με άλλες συνοικίες της Αθήνας, όπου η κατάσταση είναι εξωφρενική! Δίνονται μάχες για μια θέση παρκαρίσματος!

Αυτά εν ολίγοις από τον άλλοτε προσφυγικό συνοικισμό, που στέγασε τους καταπονημένους ομοεθνείς που ρίζωσαν και πρόκοψαν με την εργατικότητά τους στον τόπο αυτό στους πρώην Ποδαράδες!


Και περπατούσαν ως το τέρμα Πατησίων για να πάρουν λεωφορείο. Εδώ είναι το τέρμα και της δικής μας λειψής περιήγησης στη Νέα Ιωνία.


Χάθηκαν οι παλιές οι γειτονιές...
Χάθηκαν οι παλιές οι γειτονιές...

Σήμερα, τα αυτοκίνητα και οι πολυκατοικίες έχουν πνίξει την περιοχή και τους κατοίκους της
Σήμερα, τα αυτοκίνητα και οι πολυκατοικίες έχουν πνίξει την περιοχή και τους κατοίκους της

Βαγγέλης ΜΗΝΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ