ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Ολοι σήμερα στην κεντρική εκδήλωση

Στις 11π.μ. στον Πολυχώρο Μηχανικής Καλλιέργειας του Δήμου Νίκαιας (Θηβών 245)

Σήμερα Κυριακή στις 11 το πρωί στον Πολυχώρο της Μηχανικής Καλλιέργειας του Δήμου Νίκαιας (θηβών 245) πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς το λαό και την κυβέρνηση της Κούβας με σύνθημα: «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη» και ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ απέναντι στο Νησί της Επανάστασης.

Την εκδήλωση, με την οποία κορυφώνονται πολυήμερες παρόμοιες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, διοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ και απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε όλους τους φίλους της Κούβας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε Γκεβάρα. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το κουβανέζικο συγκρότημα «ΜΑΝΟ CUBA».

Οπως τονίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η συμμετοχή όλων είναι επιβεβλημένη, καθώς αυτή την περίοδο η επίθεση σε βάρος της Κούβας κλιμακώνεται και η απειλή μιας εναντίον της επέμβασης γίνεται όλο και πιο ορατή, στη βάση ενός ψευδούς κατηγορητηρίου που απαρτίζεται από δόλιους ισχυρισμούς περί δήθεν υπόθαλψης τρομοκρατίας, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. Στην πραγματικότητα, η Κούβα βρίσκεται στο στόχαστρο για την παραδειγματική ηθική της δύναμη, για την άρνηση της υποταγής της στον ιμπεριαλισμό και για το σοσιαλισμό που οικοδομεί.

Πούλμαν για την εκδήλωση

Πούλμαν για την κεντρική εκδήλωση θα ξεκινήσουν:

- Από Πλατεία Κυψέλης (καφενείο Βιολέτα) 10 π.μ.

- Από πλατεία Αμερικής 10.15 π.μ.

- Από Αγιο Παντελεήμονα Αχαρών 10.25 π.μ.

- Από Ριζούπολη (πλατεία Φειδά - Συρακουσών) 10 π.μ.

- Από τέρμα Πατησίων 10.15 π.μ.

- Από πλατεία Κολιάτσου 10.25 π.μ.

Τις προηγούμενες μέρες

Ενα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων αλληλεγγύης προς τον αγωνιστή λαό της Κούβας και την κυβέρνησή του υλοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε πολλές πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη, στο Λαύριο, στη Χαλκίδα, στη Λάρισα, στην Πάτρα, στην Ελευσίνα, στη Λαμία, στο Μενίδι, στη Λιβαδειά. Στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από παραρτήματα των προαναφερθέντων αλλά και άλλων φορέων, από Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ, παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και άλλοι άνθρωποι του μόχθου, εκφράζοντας τα αδελφικά τους αισθήματα για το Νησί της Επανάστασης, καταγγέλλοντας την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι στη φίλη χώρα και απαιτώντας την άρση του αποκλεισμού, την απομάκρυνση της παράνομης βάσης των ΗΠΑ από το Γκουαντάναμο, την απελευθέρωση των 5 αθώων Κουβανών πατριωτών που κρατούνται στις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν και χαιρέτισαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.


Στη ΛΑΡΙΣΑ

Eurokinissi

Μια υπόσχεση προς τη χειμαζόμενη ανθρωπότητα: Η Κούβα δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι στους ιμπεριαλιστές!

Μια απαίτηση από εχθρούς και «άσπονδους φίλους»: Να σεβαστούν την επιλογή του κουβανέζικου λαού!

Μια παράκληση προς τον ελληνικό λαό: Να συνεχίσει την αλληλεγγύη του στην κουβανέζικη επανάσταση!

Αυτή ήταν η ομιλία της Αλέιδα Γκεβάρα, την Παρασκευή το βράδυ στη Λάρισα, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το παράρτημα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, το Εργατικό Κέντρο της πόλης και η Επιτροπή Ειρήνης του νομού, ενώ παρών ήταν και ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας Ερμες Χερέρα Χερνάντες.


Με τον ΜΙΚΗ

Με ιδιαίτερη θέρμη ο Μίκης Θεοδωράκης υποδέχτηκε την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι του την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και την Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε Γκεβάρα, τον οποίο ο ίδιος είχε γνωρίσει. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω απ' τη ζωή και τον αγώνα του Τσε, τις εξελίξεις στην Κούβα και σ' όλη τη Λατινική Αμερική. Η Αλέιδα Γκεβάρα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το καλλιτεχνικό έργο και την ιδιαίτερη συνεισφορά του Μίκη Θεοδωράκη, γενικότερα του ελληνικού λαού στο κίνημα αλληλεγγύης με το λαό της Κούβας στον αγώνα ενάντια στον αποκλεισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Στο ΜΕΝΙΔΙ

«Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους λαούς και έχουμε δεχτεί και εμείς πολύ μεγάλη αλληλεγγύη. Αυτό μας εμπνέει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να υπερασπιστούμε το δικό μας σοσιαλισμό». Ηταν μερικά από τα λόγια του Ελιο Γκάμεζ, μέλους της αντιπροσωπείας από το Νησί της Επανάστασης, την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Μενιδίου, που έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ανάταση στο θερμό και αγωνιστικό κλίμα της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στην Κούβα, που διοργάνωσε η ΚΟΒ Μενιδίου του ΚΚΕ.



Στη ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Από την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Επιμελητηρίου της Λιβαδειάς, με την παρουσία του αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, Χολμέντο Πέρες, οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία της πόλης έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης, που, όπως επισημάνθηκε από την εκπρόσωπο των διοργανωτών φορέων, «είναι και δική μας υπόθεση, καθώς και των εργαζομένων η διαρκής αλληλεγγύη, όπως και διαρκής είναι η ιμπεριαλιστική πίεση και επέμβαση στον κουβανικό λαό. Διαδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιστή κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του και καταγγέλλουμε την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι στη φίλη χώρα».



Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Motion Team

Κλίμα αγωνιστικής ανάτασης επικρατούσε την περασμένη Τρίτη, μέσα στην αίθουσα της αποθήκης Α΄ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι κομμουνιστές και ο λαός της Θεσσαλονίκης εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα και στις κατακτήσεις αυτού του περήφανου λαού, που απροσκύνητος υπερασπίζεται τη σοσιαλιστική επανάσταση και συλλογικά δίνει τη μάχη μέσα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης.

Εκατοντάδες νεολαίοι, εργάτες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, υποδέχτηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα τον Χουάν Κάρλος Φρομέτα, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, αναγνωρίζοντας την προσφορά των κατακτήσεων της Σοσιαλιστικής Κούβας στο λαό της, στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, στον κόσμο όλο.


Motion Team


Στη ΧΑΛΚΙΔΑ

«Στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης η κουβανική επανάσταση συνεχίζει το δρόμο της και προοδεύει», με τα λόγια αυτά ανέδειξε τη σπουδαιότητα της έμπρακτης συμπαράστασης προς το λαό του ο Ελιο Γκόμες, από το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την Ενίσχυση της Ελληνοκουβανικής Φιλίας στη Χαλκίδα και την οποία διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης, το ΠΑΜΕ, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η ομάδα της ΟΓΕ.


Στην ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Το δικό τους ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική, ανυπότακτη Κούβα έστειλαν χτες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες της Ελευσίνας και του Θριασίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Περασμένη Πέμπτη η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ελευσίνας υποδέχτηκαν θερμά τον Κάρλος Ολίβα από τον Κουβανικό Σύνδεσμο για την «Ενότητα της δικής μας Αμερικής», από το Νησί της Επανάστασης. Από το Νησί που λυσσαλέα εδώ και περίπου 50 χρόνια ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να ανατρέψει τη σοσιαλιστική του πορεία που ήδη οι κάτοικοί του χάραξαν με την Επανάστασή τους.

Οι συγκεντρωμένοι διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα στη χώρα μας και ευχήθηκαν στον Κουβανό εκπρόσωπο επιτυχίες και νέα επιτεύγματα.


Στο ΛΑΥΡΙΟ

«Ο κουβανέζικος λαός αποδεικνύει ότι πρέπει να αγωνιστούμε. Ο κουβανέζικος λαός όχι μόνο αντιστέκεται, αλλά και προχωράει και εδραιώνει το σοσιαλισμό», τόνισε ο Ολμέδο Πέρες, από το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών στην εκδήλωση διοργανώθηκε στο Λαύριο «πυροδοτώντας» τους παρευρισκόμενους να διατρανώσουν: «Ζήτω η φιλία των λαών - κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».


Μια ζεστή βραδιά

Στο «Συρμό» υποδέχτηκαν την Κουβανέζικη αντιπροσωπεία εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση αλληλεγγύης, που διοργάνωσε το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ, την περασμένη Παρασκευή. Στο χώρο δέσποζε έκθεση φωτογραφίας για την Κούβα, ενώ μετά τους σύντομους χαιρετισμούς οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τη μελωδική φωνή του Γιάννη Χαρούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ