ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με αποφασιστικότητα στη μάχη των εκλογών

Ο υποψήφιος νομάρχης και δήμαρχοι για την Ανατολική Αττική παρουσιάστηκαν την Κυριακή σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Η αποφασιστικότητα να δώσουν με πείσμα την κρίσιμη πολιτική μάχη των τοπικών εκλογών τους μήνες που απομένουν, για μια Αυτοδιοίκηση που δε θα βάζει πάνω από όλα το κέρδος και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, εκφράστηκε με τον πιο θερμό τρόπο την περασμένη Κυριακή στη μαζική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στη Ραφήνα.

Στην κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου παρουσιάστηκαν ο υποψήφιος Νομάρχης και υποψήφιοι δήμαρχοι δήμων της Ανατολικής Αττικής. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι για τη νομαρχία και δήμους της Ανατολικής Αττικής στα πλαίσια και της πανελλαδικής συνεργασίας που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και την Κομμουνιστική Ανανέωση, είναι οι εξής:

  • Για τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής ο Γιώργος Πάντζας, ηθοποιός, νομαρχιακός σύμβουλος.
  • Στο δήμο Μενιδίου ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, δημοτικός σύμβουλος, γιατρός του ΙΚΑ.
  • Στο δήμο Παλλήνης ο Νίκος Βλασόπουλος, συνταξιούχος.
  • Στο δήμου Κορωπίου ο Φώτης Τουρλεντές, ιδιωτικός υπάλληλος, εργατικό - συνδικαλιστικό στέλεχος.
  • Στο δήμο Μαρκοπούλου - Πόρτο Ράφτη ο Αντρέας Σιδελόγλου, οικονομολόγος.
  • Στο δήμο Γλυκών Νερών ο Κώστας Φιλιούσης, συνταξιούχος ΕΡΤ.
  • Στο δήμο Γέρακα, ο Θανάσης Κρέτσης, συνταξιούχος ΔΕΗ.
  • Στο δήμο Μαραθώνα ο Θέμος Αναστασιάδης συνταξιούχους ΠΥΡΚΑΛ.
  • Στο δήμο Θρακομακεδόνων η Μαριάνα Τσάγκαρη - Αναστασοπούλου, γραφίστρια.
  • Στο δήμο Κρυονερίου ο Αποστόλης Χάλαρης, τεχνικός του ΟΤΕ.

Ο υποψήφιος νομάρχης Γιώργος Πάντζας
Ο υποψήφιος νομάρχης Γιώργος Πάντζας
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τους Η. Νικολόπουλο και Ν. Μπουζάνη, ο Α. Βούλγαρης και ο Α. Βερναδάκης από την Κομμουνιστική Ανανέωση, ο Λ. Βλάχος από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, ο Θ. Χιντζόγλου από τους Οικολόγους χωρίς Σύνορα και εκπρόσωποι πολλών μαζικών και εργατικών φορέων.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Δημήτρης Ζάχαρης Γραμματέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οι τοπικές εκλογές έχουν βαθύτατο πολιτικό χαρακτήρα. Θα κρίνουν αν θα στηριχτεί η "αύξηση" των 77 λεπτών του ευρώ, οι πολιτικές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που γεννούν την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, την ακρίβεια κ.ά. Θα κρίνουν αν θα συνεχίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να έχουν ανοχή στο καταστροφικό έργο που αφανίζει τα δάση και ακτές, που εκχωρεί χιλιάδες στρέμματα της Πάρνηθας στο καζίνο, τις ακτές στους μεγαλοξενοδόχους και Ολυμπιακά έργα που δήθεν θα απολάμβαναν οι εργαζόμενοι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες». «Τα τελευταία χρόνια στην Αττική, συμπλήρωσε, έγιναν πολλά μεγάλα έργα και μάλιστα από ορισμένα επωφελείται κι ο εργαζόμενος λαός. Στην πραγματικότητα, όμως, η πλειοψηφία τους εντάσσεται στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης να αναδειχτεί η Αττική σε ενδιάμεσο σταθμό των διευρωπαϊκών δικτύων που θα συνδέσουν την Ευρωπαϊκή αγορά με τη Ρώσικη και παρευξείνια αγορά».

Ο υποψήφιος νομάρχης Γιώργος Πάντζας στην ομιλία του σημείωσε: «Με μπροστάρη το ΚΚΕ και τις υπόλοιπες δυνάμεις θα παλέψουμε για ένα ενωμένο αριστερό μέτωπο. Ενα μέτωπο που θα αντισταθεί στις πολιτικές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που εκπροσωπούν τον καπιταλισμό και είναι συγκοινωνούντα δοχεία στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν. Γι' αυτό στις εκλογές πρέπει τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της συνεργασίας να φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο θα αποτελέσει αφετηρία και για συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές».

Ο Ν. Μπουζάνης από το ΔΗΚΚΙ σημείωσε ότι «θέλουμε νομάρχες και δημάρχους που θα είναι προπύργια αντίστασης στο πλευρό των εργαζομένων και των συνταξιούχων». Ο Α. Βούλγαρης από την Κομμουνιστική Ανανέωση τόνισε ότι «ήταν επιτακτική ανάγκη μπροστά στις τοπικές εκλογές το μέτωπο συνεργασίας». Ο Λ. Βλάχος από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών επισήμανε ότι δεν πρέπει και σε αυτές τις εκλογές ο δικομματισμός να υφαρπάξει και πάλι την ψήφο του λαού. Τέλος, ο Θ. Χιντζόγλου από τους Οικολόγους χωρίς σύνορα, τόνισε ότι «ενταχθήκαμε συνειδητά και με δική μας απόφαση στον αγώνα που ξεκινάνε οι υπόλοιπες δυνάμεις».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
«Να τους χαλάσουμε τα σχέδια»

Ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζιώγας
Ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζιώγας
«Εχουμε τη δύναμη. Μπορούμε να βάλουμε "κόντρα" στην αντιλαϊκή επίθεση που εκδηλώνεται σε κάθε πτυχή της ζωής μας, στη δουλιά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, συνολικά στην ποιότητα ζωής», σημείωσε ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», που χτες το πρωί μαζί με τον Βασίλη Τζήκα, υποψήφιο δήμαρχο Ευόσμου με τη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία», περιόδευσαν στο εργοτάξιο της ΔΕΗ στον Εύοσμο. Και κάλεσε σε μαζική ενίσχυση των συνδυασμών της αγωνιστικής συνεργασίας που διεκδικούν την ψήφο του λαού της Θεσσαλονίκης στη νομαρχία και στους δήμους.

Μέσα από τη χτεσινή περιοδεία, εκτός από τις αρνητικές εξελίξεις στα εργασιακά, αναδείχτηκε και το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργείται από την αλόγιστη τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, ακόμη και των χαρακτηρισμένων για δημιουργία πρασίνου, σε μια περιοχή όπως ο Εύοσμος που διαρκώς αναπτύσσεται οικιστικά. Ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχουν οι δημοτικές αρχές (ΝΔ, και ΠΑΣΟΚ) που διοίκησαν και διοικούν το δήμο τα τελευταία χρόνια. Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε παλαιότερο αίτημα της ΔΕΗ να χτίσει σε μέρος του συγκεκριμένου οικοπέδου της άλλο ένα κτίριο και τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Ο Β. Τζήκας θύμισε την αγωνιστική αντίδραση της δημοτικής παράταξης, που τελικά οδήγησε σε πάγωμα των σχεδίων της ΔΕΗ.

  • Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, ο Γ. Ζιώγας χαιρέτισε σε εκδήλωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Δήμου Ρεντίνας που έγινε στο Σταυρό. Μια εκδήλωση η οποία μέσα από την πραγματικά μεγάλη συμμετοχή του λαού της περιοχής, κατέγραψε τη δυναμική της δημοτικής κίνησης με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Βουλγαράκη.
«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
«Τα προβλήματά μας δεν είναι "τοπικά"»

«Η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση (ΔΑΚ) Γαλατσίου δεν υπόσχεται νησίδες παραδείσου στη λεωφόρο του Δάντη. Δεσμεύεται, όμως, ότι με όλες της τις δυνάμεις θα συνεχίσει μπροστά και δίπλα με τους Γαλατσιώτες στη μάχη για να ικανοποιηθούν ανάγκες και συμφέροντα δικά τους και όχι του μεγάλου κεφαλαίου». Αυτό τόνισε προχτές, Κυριακή, ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου και επικεφαλής της ΔΑΚ, αναλαμβάνοντας τα ηνία από τον Μπάμπη Ασφή, ο οποίος διατέλεσε για 20 χρόνια δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου και επικεφαλής της ΔΑΚ την τελευταία 15ετία, σε εκδήλωση της παράταξης στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

«Εμείς λέμε ότι τα προβλήματα που βιώνουμε στο Γαλάτσι δεν είναι τοπικά. Τοπική είναι η έκφρασή τους», σημείωσε ο Γρ. Χαραλαμπίδης, και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στα μέσα της 10ετίας του '80, οι καταγεγραμμένοι ελεύθεροι χώροι στο δήμο μας ήταν αρκετές δεκάδες (ίσως γύρω στους 200). Σήμερα, και αφού προηγήθηκε η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, μετά από μια στην κυριολεξία γενικευμένη επίθεση από τις διοικήσεις του κ. Παπαδιονυσίου αλλά και αυτήν του κ. Τούντα, αυτοί που έμειναν είναι πλέον μετρημένοι στα δάχτυλα. Αποτέλεσμα είναι σήμερα το Γαλάτσι να μην μπορεί να αναπνεύσει, να είναι από τους ελάχιστους δήμους που να δεν έχει κεντρική πλατεία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να δεχτούν ισχυρό πλήγμα τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΝ: «Οι εκλεκτοί αυτών των κομμάτων πρέπει να "πληρώσουν" γιατί όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και την ίδια στιγμή αυξήθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης με την εντατικοποίηση της εργασίας, την ανατροπή των σχέσεων εργασίας, απολύθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι», είπε. Επίσης, χαιρέτισαν η Βασιλική Αράπη - Καραγιάννη, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, και ο Γιώργος Αδαμίδης, από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
«Ανοιχτό παράθυρο» στο ΠΑΣΟΚ

Εκφωνώντας μια ...ζηλευτή έκθεση ιδεών ο Γιάννης Πανούσης, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες», έλαβε χτες το βράδυ το χρίσμα από τον ΣΥΝ (με παρούσες όλες του τις τάσεις) σε εκδήλωση, παρουσία του προκατόχου του, Μ. Γλέζου.

Στη 15σέλιδη ομιλία του περίσσεψε η φιλολογία, στο «διά ταύτα», όμως, επανήλθε εμμέσως πλην σαφώς στη γνωστή άποψή του και προσδοκία του για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Η ηθική, η αισθητική και οι ευαισθησίες της Αριστεράς δεν κινδυνεύουν τόσο από την προγραμματική συμμετοχή της σε συνεργασίες διακυβέρνησης, όσο από την αυτοακύρωση της πολιτικής της εάν περιοριστεί στο να καταγγέλλει την άδικη κοινωνία, χωρίς να δέχεται να διαχειριστεί τα προβλήματα για μια πιο δίκαιη κοινωνία».

Αρα, όπως είπε στη συνέχεια, «χρειάζεται και ανάληψη του ρίσκου της εφαρμογής των ιδεών. Οποιος ασκεί εξουσία δεν απεμπολά υποχρεωτικά τις αρχές του. Τα ανοιχτά παράθυρα της ριζοσπαστικής Αριστεράς δέχονται και τα ρεύματα των υπόλοιπων ανοιχτών παραθύρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ